Силвия Балева  - политология трети курс (2007-2008),  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

 

 

 

Дискотеките в Пловдив

 

 

    Не може да се оспори фактът, че една от основните институции, които посещава човек и където се откъсва от ежедневните проблеми, е дискотеката. Дали ще е кварталната дискотека, дискотеката в центъра или дискотека в друг град не е от значение, защото тя се е вкоренила в живота на всеки млад човек. Човек не може да изброи огромното разнообразие от дискотеки с различни размери, интериор и музика, а следователно и различни посетители. В дискотеката можеш да срещнеш хора от различни етноси, с различна националност дори, които се чувстват като едно цяло, споделяйки слушането на една и съща музика. Завихряш се в танц, в който думите са излишни, важен е само езикът  на тялото.

    Дискотеките в Пловдив не отстъпват по нищо на това разбиране. Тук има за всеки вкус по нещо. Заведения, в които се слуша само поп-фолк музика или само техно-музика, а най-посещавани са тези със смесения стил. Има много тузарски заведения и други, които не са толкова претенциозни. Наблюдава се една тенденция в повечето пловдивски дискотеки на обновяването на интериора. Реално погледнато, дискотеките се превръщат в място, където можеш да се срещнеш с близки приятели и да се забавлявате заедно. Дискотеките в Пловдив, както и тези в другите градове, се превръщат в част от инфраструктурата на града, едно, така да се каже, от публичните места. Ето защо трябва да се превърнат в обект на засилено внимание и на периодични проверки. Все пак това е място, където се забавляват много хора. Не трябва да се допуска втори случай „Индиго”.

    Не може да се каже, че дискотеките в Пловдив са един от присъщите белези на града, израз на идентичност, защото много от тях са филиали на дискотеки от други градове, които имат голям успех и популярност сред хората, затова и собствениците им решават да направят същите дискотеки и в други градове. Например такава дискотека е

 Брилянтин

 

    (Брилянтин)

   

     Но и не може да се отрече напълно това твърдение, защото има и типично пловдивски дискотеки като например Инфинити и One.

   

    (Инфинити)

 

   (One)

   

    Някои от дискотеките работят през деня като кафенета, а вечер се превръщат в денс-клубове. Така се наслаждаваш както на кафенце през деня, така и на хубав коктейл вечерта. Такива са например Макалали и Remix.

 

   (Remix)

 

    И все пак е налице тенденцията на промяна, на преустройство, на стремеж за уникалност, на търсене на все повече клиенти и то нови клиенти. Така някои дискотеки не само промениха интериора си, но дори и стила  на музиката, който се слушаше. Една от тези дискотеки е Инфинити. След ремонта на дискотеката там се пуска и поп-фолк. Това естествено прогони някои от старите клиенти, но от друга страна спечели много нови. Все пак малко хора в България не слушат чалга. Може би в това отношение една от най-успешните пловдивски дискотеки е Папараци, защото има три зали, в които се слуша различен стил музика. За всеки по нещо! Друга особеност освен вътрешната обстановка е външният вид. Някои дискотеки имат огромни, светещи, неонови надписи, които привличат хората от голямо разстояние, а други са по-дискретни и разчитат на редовните клиенти и техните приятели. Например може да се направи сравнение в това отношение между Ликьор и Darkside Bar

 

 (Darkside Bar)

  (Ликьор)

 

    Но все по-големите изисквания, стремежът към новото, уникалното, различното, налага обликът на дискотеките да се променя. Не трябва да се отрича фактът, че дискотеките в Пловдив са място, където хората се забавляват, отпускат, забравят реалността за малко с нейните сякаш неразрешими проблеми и дилеми. Място, където срещат различни хора, с различен стил на обличане, с различни маниери на водене на разговор. Място, където можеш да завържеш ново интересно запознанство. Може дори да не говориш с даден човек, който ти е неприятен, като се извиниш, че музиката е много силна. Те наистина са важна част от живота на човек.

    Но дискотеките в Пловдив може да се превърнат и в институции, които заплашват човешкия живот.

 

     Пресен пример е случаят с „Планета Пайнер”. Това заведение бе затворено, защото повече от 6 месеца е работило без никакви разрешителни. След този случай започва разследване срещу Общината, РДНСК и пожарната за това, че  досега не са затворили заведението. Всички, от които е зависело, са знаели, че заведението е незаконно, но е липсвала координация и желание проблемът да бъде решен. След този случай започват мащабно проверки по барове, дискотеки и други заведения с развлекателен характер. Някои от другите проблеми са сервирането на фалшив алкохол, пускането на непълнолетни, дори на малолетни, в тези заведения. Бодигардовете наистина искат лични карти, но това не е гаранция, че не си затварят очите понякога ”в интерес на това бизнеса да върви”. Но това са проблеми, свързани с дискотеките изобщо, а не са само приоритет на тези в Пловдив.

    Може би едни от най-посещаваните пловдивски дискотеки са следните:

 

     

 

      Инфинити, защото се отличава с един от най-добрите интериори, меки и удобни сепарета и бар-столове, има достатъчно място за танцуване, а също така един ден от седмицата се определя за студенстко парти и входът за студенти е свободен, а се предлага и алкохол на половин цена. Персоналът е на ниво и обслужването, ако не перфектно, поне е компетентно.

 

     Следва да се отбележи, че студенсткото парти не е само приоритет на тази дискотека, а на повечето в Пловдив. Това се отразява много добре на студентите, където те са мнозинство. Все пак това е градът с втория по престиж университет в страната.

  

 

     Друга от най-посещаваните дискотеки е One (бившата Тралала). Предлага смесена музика, коктейли и български алкохол на половн цена, понеделник е студенстко парти, а сряда вход свободен за дами. Красив и просторен интериор. Понякога се организират игри с награди. По време на празници има и малки подаръчета. Например на св.Валентин се раздават малки сърчица, а на Коледа - коледни картички.

 

  

         Често посещавано място е Sin Place. Това е малко и красиво кафе през деня, а вечер се превраща в коктейл-бар, предлагащ разнообразни коктейли, приятна музика, красива и приятна обстановка. Персоналът е много добър в работата си.

    Има и много други дискотеки, които си заслужава да се видят. Изброените до тук са само част от многообразието от дискотеки.

    Трябва да отбележа накрая, че дискотеката ще се запази и за в бъдеще като източник на забавление и начин да разпуснеш. Безспорно може да се каже, че това е и мястото, където можеш да възприемеш и много вредни навици (като алкохолизъм, наркомания и др.), но това ще си остане едно от най-посещаваните места за добро или за лошо.

     Тя ще запази своите социални функции и занапред. Тя не е заплашена от изчезване и не е обречена на „вечна забрава”. Няма да омръзне на младия човек или тогава, когато на теб ти омръзне да излизаш на дискотека, след теб ще има много други, на които все още ще им се ходи. Защото дискотеката като нещо приятно, като място, където можеш да избягаш от реалността, се  е загнездила дълбоко у човека.

 

 

      

 

 


Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"

 

 

Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени