Десислава Молева - политология трети курс (2007-2008), Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

 

 

 

ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В МАРАША

 

 

 

 

Пловдив е сравнително голям град с тенденция да се уголемява все повече. Това се дължи на непрекъснато прихождащите в града жители на по-малките населени места в областта с цел търсене на препитание и по-добър живот. В града в момента има строителен бум, непрестанно изникват нови сгради. Рязкото увеличаване на населението обаче поставя и някои доста сложни въпроси към възможностите на града, а именно подобряването на инфраструктурата – болници, училища, детски градини и др.

 

Детските градини са от изключително значение, защото дават възможност на младите майки  да работят. Доскоро обаче повечето такива детски заведения бяха в изключително лошо състояние и много млади семейства предпочитаха да се грижат за децата си в уюта и безопасността на дома си. Градините бяха с лоша материална база, неремонтирани с години и функционирането им представляваше сериозно усилие и от страна на персонала, и от страна на самите деца. За щастие като че ли българинът узря за идеята, че къщата вече не само трябва да е здрава, но и удобна, и красива.

 

Нагледно доказателство за тази настъпила промяна са две детски градини в крайната част на кв. Мараша в Пловдив. Сградите вече не приличат на нещо средно между бункер и стара болница, плашещо не само малките си обитатели, но и техните родители. Това са вече детски градини в пълния смисъл на това понятие. За разлика от неотдавна, когато детските градини не притежаваха нищо детско в себе си, нито пък се доближаваха изобщо до понятието „градина”, сега нещата стоят по съвсем различен начин. В ЦДГ „Буратино” е направен основен ремонт, подменено е остарялото обзавеждане и е създадена прекрасна градина за игра с много зеленина и подходящи за децата съоръжения. Оградена от добре поддържаната си и вече здрава ограда, тази градина е като красиво зелено петно сред сивотата на околните сгради.

 

 

В близост до „Буратино” се намира и ЦДГ „Искра”, която също много е променила вида си. Сградата е ремонтирана по проект „Красива България”, с осъвременена материална база и с много добре поддържана цветна градина.

 

 

 

 

За съжаление някои хора все още отдават прекалено малко значение на естетиката в градски условия. Те все още като че ли са привърженици на стария принцип „да има нещо, да има дейност”. Но какво точно е това нещо, подходящо ли е, върши ли работа, не е от особено значение. Тази тенденция все пак е започнала да отминава и за радост открива една по-положителна перспектива и за възпитанието на самите деца, и за красотата и благоустрояването на самия град.

 

 

Друг сериозен проблем на града, в т.ч. и на квартал Мараша бяха (а и някои все още са) детските площадки в междублоковите пространства. Обичайна гледка допреди няколко години бяха високи до кръста бурени, сред които стърчаха счупени железа, излющени от ръждата тръби, късове изкъртен цимент. В такива условия трябваше да се забавлява пловдивското дете до неотдавна. И в този аспект обаче е настъпила промяна, и то много положителна. Местните власти, с помощта на жителите на квартала, са осигурили няколко красиви и вече безопасни кътчета за своите деца.

 

 

Тези промени са от изключителна важност, защото в най-ранна възраст децата формират своя мироглед по отношение на нещата, които ги заобикалят. И ако свикнат да виждат само мръсотия и разруха около себе си, ще приемат това за нормално и няма да им прави впечатление, нито пък ще пробуди у тях стремеж да го подобрят. Казвам това защото въпреки постигнатата положителна промяна в района, все още се срещат гледки като тази на снимката по-долу, на която се натъкнах точно до една от детските площадки. И се питам дали това не е дело на някое вече пораснало дете, за което това е било нещо най-нормално, такова е и сега и вероятно ще бъде такова и за в бъдеще.

 

 

    

 

Да построиш къщата си, означава да създадеш някакви условия за живот, но да внесеш красота и удобство, да я благоустроиш естетически – това вече е култура на живот. Култура, която не трябва да се пренебрегва и би следвало да се възпитава и децата още в най-ранна възраст.

 

 

 


 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени