Антония Христова  - политология трети курс (2007-2008),  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

      

 

КОНДОЛИЗА РАЙС           photo

      

“Тайното интелектуално оръжие” и “супермозъкът” на президента Дж. Буш, “желязната лейди на Америка “ и “ Хенри Кисинджър от женски пол “ - това са само част от определенията за Кондолиза Райс. Дядо й се е родил в робство, а в детството си е изпитала всички унижения на расовата дискриминация. Днес обаче някогашното момиченце е жената с най-голяма власт на планета, а един ден може да стане и президент на Съединените щати…

Кондолиза Райс най-влиятелната жена за 2005 г. в класацията на сп. “”. Тази класация се изготвя на базата на критериите: медийно отразяване и икономическа власт.

Кондолиза Райс е родена на 14 ноември 1954 г. в  Бирмингам, щата Алабама - “свиден дом” по думите на популярната песен дори и за неоправданите, и е единственото дете в семейство на педагози. Баща й, Джон Райс, е свещеник в Уестминстърската презвитерианска църква, основана от нейния дядо. Майка и, Анджела Рей, е учителка в афро-американското средно училище в Бирмингам. Райс била изключителна ученичка. Завършва осми клас на 11 години. За една година преминава програмите на последната година от гимназията и на първия курс от колежа.

През 1974 г., на 19 години, тя получава бакалавърска степен (Фи Бета Капа) по политически науки от университета в Денвър. Учителят на Райс, Йозеф Корбел, баща на бившия държавен секретар Маделин Олбрайт, я убеждава да се откаже от намеренията си да стане концертна пианистка и вместо това да започне специализация по Съветския съюз и Източна Европа. В едно интервю тя казва: “Русия ме спаси от музикалната кариера".

През 1975 г. Райс получава магистърска степен от университета в Нотр Дам, а през 1981 г. – докторска, от университета в Денвър. След завършването си тя постъпва във факултета по политически науки в Станфорд като стипендиантка по програмата за разоръжаване и контрол на въоръжаването. Пет години по-късно заминава за Вашингтон със стипендия от Съвета по международни отношения, за да работи в Обединения съвет на началник-щабовете под ръководството на адмирал Уилям Кроу по въпросите на ядреното стратегическо планиране. През 1989 г. се връща за втори път във Вашингтон в Съвета по национална сигурност и работи като директор по въпросите на Съветския съюз и Източна Европа под ръководството на Брент Скаукрофт. В периода на управление на президента Джордж Буш е назначена и като специален съветник на президента по въпросите за националната сигурност, и като старши ръководител по въпросите на Съветския съюз в Съвета по национална сигурност. На тези длъжности тя способства за провеждането на демократичните реформи в Полша и играе ключова роля при разработването на много политически решения от администрацията на Буш за Съветския съюз.

През 1993 Райс, която обича спорта, става най-младия ректор на Станфордския университет, като е първата жена и първия не-бял човек, избран на тази длъжност. Бивш колега от Станфорд я нарича “стоманена магнолия”. Койт Блекер, понастоящем заместник-директор на Станфордския институт за международни изследвания, казва, че Райс “притежава чудесен “южен” характер и благородство. Но заедно с това и здрава стоманена сърцевина. Тя винаги знае какво иска и е изключително дисциплинирана, както в личния, така и в професионалния си живот."

46-годишната Кондолиза Райс, Съветник по националната сигурност на президента Джордж Буш, е многоуважаван експерт по въпросите за Русия и Източна Европа, и до неотдавна беше професор по политически науки и ректор на Станфордския университет.

 

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright ©1997-2008 OMDA Ltd All rights reserved.