Адриана Русева - политология четвърти курс (2007-2008),  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

Произведено в България

  

Ежегодно в столичния град София се провежда национално търговско изложение под надслов Произведено в България. Така нареченото изложение се провежда от 1995 година и според организаторите му представлява многобраншов форум с продажби на едро и дребно. Организатори на изложението са: НДК, Съюз Произведено в България, Българска търговско-промишлена палата и Бизнес център - България. Целта на мероприятието е да представи постиженията на българските производители, да съдейства за установяване на търговски контакти, да запознае широката публика с качеството на българските стоки, за да защити мотото Изберете българското!

Горе-долу така изглежда визитната картичка на това, което се случва в Националния дворец на културата около Коледа. По ирония на съдбата, събитието е определено като търговско изложение, може би защото така звучи по-гордо, но това, което се случва там, го квалифицира като обикновен панаир. Може би просто никой от организаторите не е проверил, че по време на търговско изложение е забранена продажбата на стоки. Такава забрана тук не се наблюдава, точно обратното. Но когато става въпрос за събиране на материални блага, никой от отдаващите или вземащите под наем местенце в НДК, не се вълнува относно акуратното наименование на повода, който в този случай обвързва толкова много лица.

Произведено в България е политическият лозунг, който не непреднамерено скрива или просто прикрива чисто капиталистическия дух на мероприятието. В това всъщност няма нищо лошо или осъдително. На креативни хора с креативни цели им се предлага възможност за реализация, било то във вид на търговски отношения с евентуални клиенти, или просто във вид на дневен оборот. Чрез това изложение голяма част от амбициозните провинциални фирми имат възможност да покажат себе си и производството си пред по-голяма аудитория.

На всяка фирма, която изяви желание за участие в Коледния базар, се предлага и безплатната екстра - да изпита и усъвършенства способностите си по дипломатичност, рушветодаване и упорство. Това се получава поради изключителния интерес към определени сектори от НДК, или по-точно към тези, през които потокът от посетители е по-голям. Тези неизбежни игри между организатори и изложители олицетворяват реалната политика на страната ни, но на далеч по-ниско равнище. И тук става въпрос за пари, и тук основната цел е - кой ще си тръгне с повече.

Интересно е каква част от Произведено в България всъщност е произведено в България. Отговорът всяка година става все по-плачевен и по-отчайващ. Ако преди десетина година се е внимавало всички фирми-участници в изложението да са фирми-производители, то сега това необходимо условие се е превърнало в препоръчително такова. Умението за дипломатичност и пробивност измества народния дълг към потребителите. Вследствие на което те от своя страна стават все по-недоверчиви към българските стоки, които в суматохата се смесват и объркват с китайски, турски и други чужди производства. В този ход на развитие мотото изберете българското започва да буди насмешка, яд и липса на вяра. Губи се вярата у нас си, у българите, а да не говорим за отношението и мнението на чуждите клиенти и инвеститори, по повод качеството на българските стоки. Не желая и да гадая, за да не се почувствам нищожна и застанала от грешната страна на преградата.

Друг интересен факт, около ежегодното и т. нар. народно изложение, е че всяка година едни традиционни награди се връчват от други традиционни лица. Наградите, за които говоря, са Златен лъв и Сребърен лъв. Те се дават на фирми с добро развитие и отличителен просперитет. От изключително значение е, че всеки път тези грамоти се връчват от небезизвестни политици, които уж не могат да не се намесят и да изкажат своята загриженост или радост относно производителната дейност в България. От пръв поглед този жест е толкова благороден и правилен, че автоматично става и оправдан. И въпреки че аз не мога да докажа нищо различно от очевидната чистосърдечна кауза на държавните управници, аз тихо ще си остана със съмнението, че не всичко е толкова прозрачно. Аз съм убедена, че зад мащабните събития винаги стоят големи хора с големи способности и големи интереси. А Произведено в България  разполага с достатъчен мащаб. Но дали, защо и как са въпроси, оставащи загадка и за мен.

    

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd.  All rights reserved.