Адриана Русева - политология четвърти курс (2007-2008),  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

Мафията като социален феномен

(Из Кръстникът от Марио Пузо) 

Възхитително е как целта оправдава средствата и с каква лекота се отнема човешки живот, когато заповедите ги издава Кръстникът. Въпреки че самият той е фикция в едноимения роман на Марио Пузо, образът, въплътен в него, е до болка познат на цялото ни общество. Мафията, която авторът описва, е константа, непобираща се във времеви рамки и ограничения. Тя е била, е и ще си остане голямата изкушаваща игра, в която много намират щастие и пари, други - власт и надмощие, а трети - просто смъртта си.

Небезизвестният Дон Вито Корлеоне е сицилианец, който избягва в Ню Йорк, за да спаси живота си. Постепенно около него се образува тесен кръг от улични бандити, подкупни полицаи, адвокати и други, със съдействието на които Вито създава своя престъпна империя. От уважение към него приближените му го наричат Кръстник.

 Удивително е какво може да направи един неамериканец в страната на неограничените възможности и то в средата на миналия век. Факт е, че наличието на мафия не е национална даденост на която и да е държава. В случая тя е представена като неизбежния и дори необходим начин на поведение, който вкарва ред сред могъщите босове с преплетени интереси. Амбицията за господство е пагубното качество, което за добро или зло е движещата градивна сила, караща всички тези господа да преоткрият в себе си гангстерския нрав. Но строго определената йерархия в подземния свят дава право само на най-креативните да застанат начело. В случая - начело на фамилия.

Дон Корлеоне е идеалният образ на бизнесмен, който със сурови методи достига до върха на стълбицата. Неговата история може да вдъхнови и най-обикновения човек, лишен от таланти, образование и добра работа, че за да преуспееш, е необходима силна воля, решителност и добър мерник. Следващата стъпка е уважението и отзивчивостта на нуждаещата се от протекция маса. Оттам идват познанствата с влиятелни подкупни лица на високи длъжности. И така непоклатимо заработва системата на управление. В такава подходяща среда всеки бизнес намира перфектна почва за развитие. А дори и икономически релсата да е заета, много бързо се освобождава терен за дейност, като се премахнат всички съществуващи пречки. По тази схема младият Дон си извоюва местенце във вече съществуващия мафиотски свят. Светът, в който се правят предложения, на които не може да се откаже. Светът, в който големите молят за услуга само веднъж. Светът, в който да си жив, е въпрос на заслуги.

Но всичко си има цена. Дори и всемогъщите плащат за успеха си. Мафиот или не, балансът в природата не прощава никому - след като си получил, трябва да дадеш. А след като си получил много, трябва да дадеш много. Отплатата е - Личната Свобода. Тя по принцип е неприкосновена и се дава по рождение, но в света, който аз описвам, принципите са на друго ниво. Спокойният сън и рутинното ежедневие се заменят от кошмарна въртележка от отговорности и бързи решения. Мафията не е просто социален феномен, тя е социална принадлежност.

В наше време колелото на събитията е направило своя пълен оборот, за да доведе до необратимия повтор на Корлеоновия пример. Подземният свят е все така съществуващ и все така дърпащ конците. Дон Вито е превъплатен в многобройни образи, които целенасочено или не следват пътя му неизменно. Пак по същия старомоден начин се решават проблемите и се отстраняват пречките, без скрупули, без съвест, без колебание. Слабите умират по-бързо, силните си поживяват повечко, но иронията е, че малцина от тях напускат живота по естествен път. Може би това е най-голямата цена, която плаща всеки подземен властелин - подарява живота си в името на вечната кауза - Мафията.

    

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd All rights reserved.