Атанас Мишев - политология трети курс (2007-2008),  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

Нелсън Мандела –

спасителят на човечеството

 

 

Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския национален конгрес. Нелсън Мандела е символ на борбата срещу системата на апартейд в Южна Африка. Апартейд е политиката и правната система, въведена и поддържана от правителствата на бялото малцинство в Южноафриканската република от 1948 до 1990. В някои отношения апартейдът е продължение на сегрегационистките закони, въведени от по-ранни правителства. Национална партия се обявява за продължаване на политиката на сегрегация и нейното разширяване във всички сфери на обществения и икономически живот. След победата си в изборите през 1948 Националната партия въвежда системата на апартейд, която остава в сила до премахването ѝ от президента Фредерик де Клерк през 1990. Ограниченията на апартейда са наложени не само като обществена практика, но и като законови норми. Някои от тях са:

* Не-белите са изключени от държавното управление и могат да гласуват само в избори за сегрегирани органи.

* Хората от дадена раса не могат да се занимават в делова дейност или да упражняват свободни професии в райони, предвидени за друга раса; на практика всички значими центрове и търговски райони са обявени за райони за бели.

* Хората от дадена раса не могат да пътуват в райони, предвидени за друга раса, освен със специален пропуск.

* Хората от различни раси трябва да използват различни превозни следства.

Нелсън Мандела започва да се занимава с политическа дейност през 1944 г., когато става член на Младежката лига на Африканския национален конгрес. През 1952 г. оглавява кампанията за неподчинение на расистките закони. Година по-късно е избран за президент на Африканския национален конгрес в провинция Трансваал.

През 1955 г. участва в конгреса на народите от Южна Африка. През 1956 г. попада в списъка на 156-те човека, обвинени в държавна измяна и арестувани от властите в Южноафриканската република (ЮАР). От 1960 г. е в нелегалност, а от 1961 г. ръководи военната организация на АНК. През 1962 г. отново е арестуван и е осъден на 7 години затвор. През 1964 г. получава доживотна присъда.

Нелсън Мандела прекарва 18 години в затвора на о. Робън (1964-1982 г.), през 1982 г. е преместен в затвора в Кейптаун, където остава 6 години, след което е хоспитализиран заради туберкулоза. В продължение на дълги години по света се води кампания за неговото освобождаване. През 1985 г. той отхвърля предложението на президента Питер Бота да бъде освободен, но да се откаже от каузата си.

Освободен е на 11 февруари 1990 г., след като в системата на апартейд започва криза. Избран е за председател на Изпълнителния комитет на АНК през 1991 г. и за негов президент от юли 1991 г. През септември същата година Нелсън Мандела подписва национално споразумение за мир от името на Африканския национален конгрес, уточнява процедурите за спиране на политическо насилие. На 3 февруари 1992 г. в Париж, заедно с президента на ЮАР Фредерик де Клерк получава награда на ЮНЕСКО за мир “Хофу-Боани”. През 1993 г. отново с Де Клерк получава Нобелова награда за мир. През 1994 г. е избран за президент на ЮАР в първите общонационални избори с участието и на чернокожото население. През 1996 г. под негово ръководство е разработена и приета новата конституция на ЮАР. Президент на страната е до 1999 г.

Цитат от Нелсън Мандела: "Зад решетките те притежаваха моето тяло, моя труд, моето време и моя живот, но аз никога не им позволих да притежават ума и сърцето ми. В деня, когато бях освободен, трябваше да мина за последен път през проверяващия караул. На портала се спрях и погледнах назад към килията, стиснал зъби и юмруци. Болката и омразата, събирани ден след ден в каменните кариери, нахлуха в ума ми - исках да отмъстя. Но това трая само няколко секунди. Погледнах напред към света, в който влизах отново след едно твърде дълго отсъстване, и си казах: „Те са ме притежавали толкова дълго – няма да им позволя да ме притежават отново."

Нелсън Мендела е една от онези личности, които оставят дълбока следа в историята на човечеството, с непрекъснатата се борба за световен мир и хармония. Той не само помага на собствения си народ, но и истински вярва, че доброто в човека е над всичко и може да се справи със всичко. Организатор на благотворителни събития и прояви, този човек иска да покаже на света, че с любов и разбирателство, сплотени и уважаващи се един друг, хората могат да направят земята едно по-добро място за живеене, и че всяка една раса има място под слънцето, а дискриминацията на каквато и да е основа е немислима. Всеки, който истински желае да излекува страданията на човечеството, непременно чувства зад себе си живото присъствие на сърцето на Мандела.

Самото име на личността Мандела гради храм на надеждата в сърцето на изпълненото с отчаяние човечество.

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright ©1997-2008 OMDA Ltd All rights reserved.