Галин Дурев

 

 

 

Описание на пет кафенета

 

  1. Тип: кафе- ресторант 

   Заведението се намира в централната част на град. В него освен стандартно предлаганите напитки се предлага и бързо хранене. В кафенето също се намира и пункт на „Еврофутбол”. Това до голяма степен обуславя и клиентите. В близост има две учлища. В сутринните часове клиентите са предимно отиващи на работа работници  и ученици и учители от близките училища. В следобедните часове кафето се заема от редовните клиенти- лентяи, които отделят следобеда си за обсъждане на спортните събития през седмицата и клюките от изминалите дни. Както повечето подобни заведения става ядро за развитието на  „градски легенди” и преминаването на информация през втора, трета и т.н. ръка. През уикендите заведението е пълно със запалянковци, които наблюдават футболни срещи на 3 – те телевизора. Интериорът не се отличава с новаторство. Изглежда дори малко старомодно. Покрай стените има ниски сепарета със стъклени маси, а в средата има ниски маси със меки столове. Заведението притежава и лятна градина, която топлите месеци е обект на голям интерес.

 

  1. Тип: кафе- клуб

   Заведението също се намира в централната част на град. Това е питейно заведение изградено в модерен стил. През деня също е обект на интерес от ученици. Клиентите на заведението са предимно младежи, поради факта, че е повлияно от съвременните тенденции – затъмнена обстановка, цветни светлини, но не са изключения и по- възрастни посетители. Главни теми на диалог са предимно ежедневни проблеми свързани с фиксирани социални групи. Заведението предлага поради обстановката си значителна конфиденциалност на срещите и разговорите. Изградени са няколко ниши, в които са разположени големи сепарета с ниски маси. В най- отдалечената част спрямо вратата се намира второ, по- високо ниво, в което също са разположени няколко ниски сепарета. В средата на ниската част се намира бар с високи столове, а покрай него ниски маси с меки столове.

 

  1. Тип: кафе- сладкарница

   Кафе- сладкарницата се намира в град. Заобиколена е от дървета и зеленина. Заведението предлага голям брой напитки, както и множество торти и сладкиши. Посетителите са предимно ученици, пенсионери, деца и майки с малки деца. Пред заведението има градина със занимателни пособия за децата и през топлите месеци се изкарват маси и столове. Тема на разговор са предимно всекидневните родителски и ученически проблеми. Заведението предлага възможността родителите да обменят опит и клюки помежду си докато децата им се забавляват.

  Интериорът е изграден развлекателно за децата- цветни стени, детcки рисунки по тях. До панорамните прозорци има ниски сепарета, а във вътршността ниски масички. Мястото представя идеална възможност за социални контакти както между децата, така и между техните родители.

 

  1. Тип: кафе- клуб

   Намира се в град, в приземен етаж, където не достига достатъчно слънчева светлина. Обстановката е мрачна и запушена, но се отличава с модерен стил. Често звучи силна музика. През деня заведението сервира предимно безалкохолни напитки, но вечер се наблюдава предимно консумация на алкохолни напитки. Клиентите сутрин са от разнообразни социални групи. Вечер обаче преобладават младежите и хора на средна възраст. Обикновено пред заведението има богат автопарк. Разговорите протичат често в делови тон и се обсъждат служебни дела.  В заведението понякога се забавляват големи групи весели младежи. Мебелировката е от  ниски сепарета с дървени маси, както и от поредица барове с високи столове.

 

  1. Тип: кафе- аператив

   Заведението е в централната част на град, в близост до университет. В делнични дни клиентите са предимно студенти и преподаватели, но се посещава и от доста други хора. Предлага сравнително спокойна и приятна обстановка, която дава възможност за широки контакти между посетителите. Обикновено сутрин е обект на „сутришното кафе” на множество студенти, които обсъждат актуални и интересуващи ги проблеми. Заведението е на два етажа, прехода между които се осъществява с вътрешни стълби. През топлите месеци за посетителите са осигурени места пред заведението, както и тераса. Мебелировката е изцяло от сепарета, като изключение са масите и столовете поставени пред заведението и на терасата. Тук се дава добра възможност за всякакъв вид разговори между посетителите.     

     

                

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени