Маргарита Иванова Вармезова
Политология ІІ курс, 2007/2008
ПУ „Паисий Хилендарски”

 

Кафенетата в Пловдив

 

Пловдив е град с отличителен дух и атмосфера. Вървейки по главната улица сградите със специфичната си архитектура и кафенетата по нея придават античност и уникалност на града. Както всеки град така и Пловдив притежава своите забележителни места , които можем да посетим за почивка и кафе в забързания ден или просто да релаксираме наслаждавайки се на хубаво време или изглед.

За да пресъздам това , за което разказвам ще опиша няколко пловдивски кафенета. Първото от тях е разположено върху едно от тепетата на града-Таксим. Разбира се кафенето има същото име и е изцяло в духа на стария град, защото е поместено под възрожденската къща принадлежаща на братята Солакови. Кафенето е създанено преди 5 години и до ден днешен е място, на което се събират хора на всички възрасти – ученици, студенти,хора на средна възраст и чужденци. Кафе „Таксим” не е голямо, около 60 квадратни метра.Забележителен е изгледът от мястото, на което е разположено кафенето. От терасата му можем да видим целият Пловдив, който през пролетта особено е много красив и зеленината е в изобилие измежду стариградските къщи.

Интериорът е еклектичен. Смесицата от антични предмети и съвременно обзавеждане придава уникален дух на кафенето. Вътре можем да видим стари сандъци, часовници и други вещи и предмети. В средата на кафенето е останала т.нар. щерна, което представлява резервоар за събиране на дъждовна вода.

Не само изгледът и интериорът обаче са тези, които привличат хората в това място на социални контакти. Кафенето разполага с над 500 часа музика, а понякога там се прожектират филми или пък гостуват известни пловдивски групи, музиканти.

Тъй като кафе „Таксим” е поместено в стария град на Пловдив там много често се събират чужденци, а поляците дори са си изградили традиция и всяка година празнуват там „Св. Андрей”. Освен тях често кафенето е посещавано и от англичани, които пък празнуват весело „Сейнт Патрик”.

Освен обикновения поток от посетители в „Таксим” кафе често можем да срещнем личности като Теди Москов, Милен Велчев, Петър Стоянов,Любен Четалов и др.

Другото кафене , което бих искала да разгледам се казва „Виена” и се намира на ъгъла срещу Хотел „България” в центъра на град Пловдив на първия етаж на стара сграда, която скоро се сдоби с нов облик. Кафенето има както вътрешна част така и тераса, а част от масите са разположени на самата главна улица.

Интериорът на салон „Виена” е много приятен. Кафенето е светло и слънчево а мебелировката е в тъмно дърво и аранжирано с плюш, което прави престоят на посетителете не само приятен но и комфортен. По стените са окачени картини от известни столици- Виена разбира се, Париж също и др.

Салон „Виена” предлага широк асортимент от питиета и същевременно е своеобразен сладък рай, защото там се приготвят и сервират едни от най-вкусните торти и сладки изкушения, за които би могло да ни хрумне. Поради мястото , на което е разположено и поради това, което се предлага кафенето бива често посещавано от майки с деца, хора на средна възраст или забързани граждани, които на път за работа се отбиват за да изпият по нещо.

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени