Иван Друмчийски - политология втори курс (2007-2008),  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

 

 

Храмът „Св. Архангел Михаил”

 

През 1928 г. Южна България е сполетяна от жестоко земетресение.

Разрушени са множество сгради, засегната е голяма част от инфраструктурата на региона.

Естествено бедствието засяга и селата на територията на днешния град Раковски. Разрушено е мъжкото и девическото училище и църквата „Св. Михаил”. Една от главните задачи, която стои тогава пред местните жители, е построяването на нов храм.

През 1930 г. са положени основите на новия храм. Една от главните заслуги за това се пада на Апостолическия делегат в България монсеньор Анджело Джузепе Ронкали. Много средства за построяването на новия храм са получени от Н.Св. Папа Пий XI по молба на Н.В.Пр. Викенти Пеев.

През 1931 г. на 8 декември Викенти Пеев благославя новата църква „Св. Архангел Михаил”. Църквата е с две камбанарии, дълга е 73 метра и широка 24 метра. Височината на камбанариите е 41 метра.

По това време енорийски свещеник е отец Самуил Йозов Рончев. През 1936 г. той купува часовник, който поставят върху църквата.

След отец Самуил Рончев започва един нерадостен период, най-вече период на страх. Енорийски свещенник става Лавренти Стрехин. През негово време е първата жертва, която Католическата църква дава - 29-годишният свещеник Флавиан Манкин. На 20 октомври 1944 г. е отвлечен от църквата и оттогава никой повече не го е видял. По-късно за период от 10-15 год. в кварталите Секирово и Ген. Николаево църквите се ръководят от отец Лъв Рончев и Климент Ночев.

 Започва и сравнителна стабилизация на черквата. Тогава започва да се внедрява и новият ред за водене на литургиите. Хвърлят се доста средства за обновяване на храмовете. Тогава започва и зографисването на църквите. Сериозна помощ се оказва спонсорството от град Панербон - Германия.

Трябва да се отбележи, че оттогава в Секирово се налага традицията всички литургии да бъдат акомпанирани с певчески хор, музикално оформени и с масовото участие на вярващите.

В сила от месец ноември 1999 г. до месец септември 2005 г. в Секировската енория енорийски свещеник е отец Йовко Пищийски. Той е сравнително млад свещеник и е завършил богословски науки в Италия. По негово време в сила от 10 ноември 2002 г. по линията на „Каритас-България” се откри специален медицински център за обслужване на тежко болни хора по домовете от специално обучен за целта персонал с договор с болницата, като това всичко е безплатно. Също така съвместно с църквата от Ген. Николаево храмът в Секирово взе дейно участие в организацията на международния детски футболен турнир.

Освен това по инициатива на сестрите Бенедиктинки и с помощта на църквата започна строителството на манастир, какъвто до сега в Раковски не е имало.

Тук задължително трябва да се отбележи  отношението на църквата към учебното дело в града. Благодарение на нейните дарения ОУ „Христо Ботев” в квартал Секирово е със забележителна външност и в такова отлично състояние, с което малко училища изобщо в цялата страна могат да се похвалят.

Верни на възрожденските български традиции, устояли проверката на времето, днес местната, в едно с църковната, власт упорито работят за развитието и просперитета на града.

Няма празник в Раковски, който да не е огласен от медния глас на църковните камбани и благословен от местните свещеници.

Благодарение на упоритата работа и контактите на църквата, градът, потънал в забвение през последните години, набира инерция в общественото пространство, което спомага за издигане авторитета на католическата общност в България.

 

 

 

 

 

 

                                  

Централният вход на църквата „Св. Архангел Михаил”

 

 

 

 

 

Външен изглед на църквата

 

 

Олтарът

 

 

 

Олтар на Дева Мария

 

 

 

 

 

Олтарът на Архангел Михаил

 

 

 

 

 

Изглед от високо

 

 

 

 

 

Една от иконите в църквата


Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени