Снежана Карамфилова

Политология, II курс

ПУ “Паисий Хилендарски”

 

 

Описание на български съвременни домове

 

 

 

Всяка една епоха е белязана с особеностите и тенденциите в историческото развитие. Всяко едно поколение носи белезите на “своята” епоха, живее според изискванията на “своето” време, адаптира се към промяната. Това се оказва повече от необходимо особено в един динамичен свят, какъвто е съвременният- свят, в който актуалното, новото, различното може много бързо да загуби своята сила и да се преврърне в остаряло, недостатъчно атрактивно и дори пошло.

Стремежът на хората да търсят винаги различното и непознатото, да следват т.нар. модни тенденции е една от причините за ежедневните промени в стил на обличане, начин на хранене, начин на мислене, с други думи на всичко, отнасящо се до техния живот. Не без значение остава и самата обстановка, в която човек живее, мястото,  където се чувства най-сигурен неговия дом.

Развитието на архитектурата, промяната на потребностите на хората, желанието за повече  пространство и уют, изработката на все по-нови и разнообразни строителни материали, мебели и други стоки за дома няма как да не променят визията на съвременните домове, в сравнение с тези от преди дори 30-40 години, няма как да не създадат различие и между самите съвременни домове. Голяма част от по-старите къщи са изградени по идентичен начин, повечето имат еднакъв облик, големина, ширина. Не така обаче стоят нещата днес.  В някои домове все още се откриват предмети, които напомнят за недалечното минало, но преобладаващ остава стремежът към нещата, които ще намалят тежестта на домакинската работа, ще увеличат удобствата и комфорта на цялото семейство.

 

 

Всеки един дом се откроява с голямо многообразие и специфичен стил на обзавеждане. Доказателство за това са описанията на следните няколко домове.

Първият е собственост на мъж и жена на средна възраст и представлява триетажна къща с общо 14 помещения- 2 спални, 2 хола, 3 кухни, 2 всекидневни, 3 бани, 1 мазе, 1 таван и едно предверие. Стаите са сравнително просторни и напълно достатъчни за четири-членното ни семейство.

Първият вход на къщата е част от малко предверие, цялото остъклено, а подът е покрит с плочки. Там е разположен голям шкаф за обувки (вляво) и няколко саксии с цветя, разположени непосредствено преди другия вход. Той въвежда в една от всекидневните- доста голяма и прохладна стая. Точно срещу входа е разположена малка ъглова спалня ( с 2 легла и едно малко ъглово шкафче помежду им).  Вдясно има голям цветарник, а вляво от входа шкаф с вградена мивка и до нея малък хладилник. В средата на стаята има холова дървена масичка и няколко табуретки. Подът е покрит с ламинат и доста голям килим.

Изходът на тази стая въвежда в коридора, който е сравнително малък на дължина и ширина, покрит с големи плочки. Вляво се намира едно от спалните помещения на дома ни. По размери стаята е по-малка от предходната, но доста по-светла. В единия край на стаята е разположена средна по размери спалня с голяма ракла. Срещу спалнята има дървен шкаф , чиято половина е остъклена и там са наредени няколко комплекта чаши- за кафе, безалкохолни напитки, вино. Шкафът служи за поставка  на телевизор. Пространството в средата на стаята е празно, а в един от другите ъгли са разположени по-голяма маса, а до нея отоплителна печка. По цялата стая има многожество саксии с най-различни видове цветя. Подът отново е покрит с ламинат и голям килим.

Срещу тази стая се намира една от баните- най-малкото помещение в цялата къща, която всъщност е комбинирана с тоалетна. Естествено има тоалетна чиния, тоалетно казанче доста малка мивчица и един душ. Плочките не са едни от най-модерните за времето си и са от 2 вида- за пода и за стените.

Вдясно от банята се намира кухнята-средно голяма. Подът, мивката и пространството около нея са покрити с плочки-различни по вид и големина за всеки от трите участъка. Върху мивката има поставка за чинии, а под нея място за други домакински съдове. Встрани от мивката има поставка за газов котлон, а от другата страна е разположена готварска печка (фурна), а над нея микровълнова. Непосредствено до нея се намира и кухненски шкаф, където са разположени останалите прибори, чинии, кухненски електроуреди като миксер, пасатор, сокоизтисквачка  и др. Има и други електроуреди като скара, принцесник, фритюрник. Голяма част от чиниите са порцеланови, някои –стъклени и малко пластмасови. Няма  керамични съдове  и гювечета. Освен това има кухненска маса и няколко стола.

На първия етаж е и килера, точно под стълбите за другия етаж, където има няколко рафта за зимнина. По средата на стълбището има закачалка и втори изход.

На втория етаж се намира и другата всекидневна, която е по-скоро се използва като детска стая. Тя е доста просторна и светла. Там отново има ъглова спалня с доста по-големи размери от другата и ракла между тях, върху която има няколко саксии с цветя. До едното легло  стои телевизор върху дървена поставка- скрин, а срещуположния ъгъл на стаята има голям гардероб за дрехи. До него има масичка за компютър. Подът е покрит с ламинат и малък килим.

 

До детската се намира и холът, обзаведен съответно с холова гарнитура, холова елипсовидна маса с декоративни цветя върху нея. Отделно има специална поставка за телевизор, стерио-уредба, DVD отново във вид на шкаф с редица рафтове. Срещу него е разположен друг, чието предназначение е свързано със съхранение на книги-т.е това е домашната библиотека. Стаята е покрита с ламинат и голям килим. Тя е свързана и с тераса-средна по размер.

 

Коридорът е с еднакви размери и за трите етажа, като на втория се намира и пералнята. На едната стена има часовник, а на другата-бродирана картина. На малка поставка е разположен и домашният телефон. Пералнята е свързана към тръбите в  банята. Тя е доста по-голяма от първата и цялата е облепена с плочки. Има бойлер, тоалетна чиния, тоалетно казанче, душ и мивка.

До банята се намира другата стая, която е комбинация между всекидневна и кухня. Тя все още е в процес на обновяване и по-специално кухненската й част. Подобно е и положението на третия етаж, където засега е обзаведено само спалното помещение. В него е разположена голама спалня с две нощни шкафчета отстрани и друго, върху което е разположено голямо огледало. Над спалнята има картина, отново ръчно бродирана, а срещу нея има голям гардероб за дрехи. Подът е с мукет и малки пътеки.

Таванското помещение е предназначено предимно за багаж.

 

Почти всеки прозорец и терасите са с външни щори. Цялата къща е електрифицирана, включително терасите, таванското помещение, мазето, предверието и се отоплява с парно.  Канализация има на всеки един етаж.

 

 

 

Вторият дом се намира в Смолян и е собственост на жена. Тя е и единствената му обитателка.  Домът е етаж-част от доста голяма къща. Самият етаж е към 70-80 кв.м. Има 4 стаи-детска, стая за гости, всекидневна, кухня, 1 баня и отделно тоалетна, както и два доста дълги коридора.

Обзавеждането в детската стая е доста оскъдно. Има 2 легла (т.нар. русенски легла) от двете стени на стаята, една масичка между тях-средно голяма. Тяхното разположение е откъм прозореца, а срещу него има гардероб за дрехи. В стаята има няколко портрета на членове от семейството.

До нея се намира и стаята за гости, която представлява съчетание между спалня и хол. Стаята е доста просторна и добре осветена. Точно срещу вратата се намира спалня със средни размери и един голям шкаф –комбинация между ракла и скрин, т.е едната половина от него е заета с чаши и сувенири. Непосредствено до спланята, в средата на стаята е разположена холова масичка, два футьойла и 2 табуретки. В единия край на стаята има голяма поставка за цветя от различен вид, а в другия е разположен още един скрин, доста по-малък по размери и различен по форма от първия. Горната част е остъклена и служи като място за чаши за вино и друг алкохол, безалкохолно и т.н. Подът, освен с мукет и килим, е покрит и с няколко обработени парчета овча кожа.

До хола се намира малка кухня, свързана с голяма тераса и преход към всекидневната. На едната стена на кухнята има бяла етажерка, предназначена за чаши за кафе и чай, до нея една друга- много по-малка, едната част от която служи като аптечка, а другите две за цветя. Под етажерката има малка кухненска масичка с 2 стола и един диван, а срещу нея е разположен газов котлон, който се намира над фурната. В непосредствена близост до тях е мивката (вградена в шкаф) с приставка за чинии и една кафе машина. Върху всичко това има кухненски шкафове, които заемат почти цялата стена. В къщата няма много електроуреди- предимно миксер, пасатор и кафе машината. Преобладаващи са порцелановите чинии и чаши, като има и комплект гювечета- 6 броя и един голям гювеч. Малките гювечета са широки около 12 см. и на дължина приблизително 9 см. Големият гювеч е около 33 см. широк и 18 висок.

Всекидневната е също доста просторна. В нея има голяма кръгла маса в средата на стаята с 4  стола. В единия ъгъл е разположена акумулираща печка, в другия- специална поставка за телевизор и домашен телефон. В другата част от стаята, срещуположно на телевизора има двойно русенско легло, а до него печка (за отопление и готвене). Подът е покрит с балатум и килим.

Банята е направена от мозайка, има малка мивка, стар бойлер и една пералня. Над мивката има етажерка за тоалетни принадлежности и огледало. Тоалетната също е направена с мозайка, върху която има стелка. Казанчето е разположено доста по-високо над тоалетната чиния.

В дъното на единия коридор, до банята има малък хладилник, а до нея закачалка за дрехи. По стените има окачени няколко картини и портрети. На другия край на коридора върху кръгла масичка е разположено голямо огледало. Другият коридор е украсен с декоративни цветя и там се намира също един шкаф за обувки.

 

 

Третият дом отново се намира в град и е собственост на двама пенсионери. Понастоящем в него живеят трима души. Площта му е приблизително като на предходния и има 4 стаи- спалня, хол, детска стая, всекидневна със кухня, баня и много малък килер. Стените на спалното помещение са боядисани със син цвят, а самата спалня е доста голяма и бяла на цвят. Бели са и двете нощни шкафчета от двете й страни, както и другия скрин, върху който се намира огледалото. Стаята е с алуминиева дограма и 2 прозореца, до единия от които има и голям гардероб-също бял. Огромна картина стои точно над спалнята.

Изходът на спалнята въвежда в хола- просторна стая с изглед към една от главните улици. Тя е свързана с балкон. В хола естествено има необходимата холова гарнитура- с внушителни размери, правоъгълна масичка, както и 3 скрина. Една част от тях е остъклена и се вижда доста богата гама от чаши за различни типове напитки. Другите се използват предимно за съхранение на лични вещи. Върху единия от скриновете има телевизор, а вдясно от него и акумулираща печка. Тук също има алуминиева дограма, а подът е покрит с мукет и голям килим.

 

   

 

Холът води към коридора- сравнително малък, където има закачалка за дрехи и шкаф за обувки. Една от вратите, които се виждат от едната част на коридора, всъщност е тази на килера. Той по-скоро е съставен от няколко рафта за продуките. Другата води към банята в комбинация с тоалетна, което я прави сравнително голяма. По-голямата част от нея е наредена с плочки от 2 вида.  В единия край е бойлерът, до него малко огледало с етажерка за тоалетни принадлежности, под които се намира и мивката- цялата от плочки. Под нея има място, където стои кошът за пране. Точно срещу мивката, високо на стената е разположен един рафт, също облепен с плочки, на който стоят почистващи и перилни препарати. Между двете се намира душът, а до него е и тоалетната чиния и съответно казанчето. На една от стените има малка закачалка за кърпи, а под нея- стелка.

 

       

 

Една от стаите, т.е детската е доста по-малка в сравнение с другите. Обзавеждането в нея се свежда предимно до две еднакви по размери легла, разположени Г-образно в единия от ъглите на стаята. До едното легло има малка акумулираща печка, а над него етажерка с четири рафта- за учебници, книги и козметика. Срещу това легло има четири-крилен гардероб за дрехи, а пред него самия- една правоъгълна маса с 2 стола. Почти няма празно пространство в стаята. Тя е свързана с друг балкон, голям почти колкото първия, в двата края на който има малки шкафчета.

 

             

 

 

 Третият балкон е свързан с този и целият е остъклен. Той се използва предимно като помещение за готвене. Там са разположени газов котлон, готварска печка (фурна). На другата страна има няколко рафта за продукти, върху единия от които е и микровълновата печка. Този балкон е свързан с всекидневната, която е доста широка. В едната й част има ъглов диван, а до него елипсовидна маса и няколко стола. Срещу тях е бюфетът с телевизор върху него, касетофон, домашен телефон и няколко плюшени играчки. До бюфета има по-голяма акумулираща печка. В другата част на стаята са хладилникът, до него голяма вградена мивка и кухненски шкафчета над нея. Там са разположени предимно порцеланови чаши за кафе и чай. На самата мивка има поставка за чинии, а до нея и миална машина.

    

 

 

Една много малка част от стаята се ползва като перално помещение, т.е там е пералнята, а над нея отново има няколко рафта, предназначени за прибори, тенджери, тави и др. Има два гювеча с елипсовидна форма, които постепенно се стесняват към дъното. Ширината им е 30 см., а дължината 15. Има и канализация, и електрификация.

 

 

 

 

Следващият дом е собственост на мъж и в рамките на около 80 кв.м живеят четирима души. Апартаментът също има четири стаи- спалня, хол, кухня, детска, и поотделно баня и тоалетна.

 

Спалното помещение е доста малко- в него има само спалня и две малки нощни шкафчета. То е свързано с хола, който за сметка на спалнята е доста просторен. Цялата стена е заета с голям гардероб, чиито рафтове са предимно с книги, остъклените- с порцеланови и стъклени чаши. Единият от шкафовете представлява бар, а другите се използват за лични вещи. Върху едната от частите на гардероба е разположен телевозорът, а срещу него холовата гарнитура с правоъгълна маса в средата. И в двата края на дивана има големи саксии с цветя. До едната от тях е разположена малка масичка, предназначена за компютъра, а срещу нея има акумулираща печка. Холът е свързан и с един доста голям балкон- остъклен, където има и диван, масичка и столове.

Детската стая е средно голяма, с две легла, две ракли, два отделни гардероба (еднокрилни) и два скрина. Върху единия се намира телевизорът, а вторият е предназначен за стерио-уредба, скенер и принтер. Между двата скрина е и масата, върху която е разположен компютърът. Средата на стаята е заета от още една масичка, разделяща двете легла.

Вляво от тази стая са разположени тоалетната и банята, направени от мозайка, като размерите на първата са наполовина на тези на банята. В нея са единствено тоалетната чиния, тоалетното казанче и стелка. В банята са бойлерът, душът, мивката и едно огледало над нея.

Коридорът не е особено голям. Значителна част от него е заета от гардероб, а в другия му край са шкафът за обувки и закачалката за дрехи, прикрепена към стената. На една от стените е закачено голямо огледало, а точно спрещу него има масичка за домашен телефон.

 

 

 

Краят на коридора води към кухнята- свързана с остъклена тераса, където има и газов котлон. Там също се намират и част от продуктите, разполежени върху няколко рафта на малка етажерка. Самата кухня не е много голяма, но достатъчна да побере необходимите неща. Вдясно от входа на кухнята е разположен голям хладилник ( с фризер), до него ъглов диван, кръгла маса и няколко стола. От лявата страна има поставка за телевизор и средно голям телевизор, а непосредствено до него са разположени готварска печка, миална машина, пералня, микровълнова печка, кафе машина. Следва мивката, която е вградена в шкаф, като върху нея също има кухненски шкафове, заемащи цялата стена. Малка част от тях са остъклени и там са нареди няколко чаши за кафе, както и най-често използвани подправкки. На рафта над този са наредени и няколко малки гювеета. Три от тях са с ширина 10 и височина 6, а другите три са малко по-големи, съответно 14 на 10.

Апартаментът е електрифициран, има канализация и се отоплява предимно с климатици, въпреки че има и акумулиращи печки във всяка една от стаите.

 

 

Петият дом е собственост само на жена- пенсионерка, но в него живеят още около 5 човека под наем. Той се състои от 3 стаи- кухня, детска и хол и баня и тоалетна в едно помещение. Апартаментът не е много голям, приблизително 70 кв.м и се намира в Пловдив.

Кухнята е доста малка като помещение, но за сметка на това се използва и остъклената тераса, като там има единствено етажерка за продукти. Едната стена е цялата с кухненски шкафове, под които се намира мирката, както и няколко щкафчета, свързани с нея. В единия ъгъл до тях има само една готварска печка тип фурна. Няма други електроуреди. Част от куненския шкаф е отворен, но не остъклен и там има предимно чаши за кафе и 2 канички. Липсват и гювечета и гювеч. В средата на стаята има голяма кръгла маса с няколко стола, а до нея двукрилен гардероб и един диван.

Следващата стая всъщност е комбинация между детска стая и хол. Тя е доста обширна и същевременно светла. В единия ъгъл на стаята са разположени две легла с еднкави размери, разделени от една ракла. До едното легло има доста голяма маса с 2 стола, а непосредствено до нея и малка ъглова поставка за телевизор. В другия край на стаята има двукрилен гардероб,а точно до него два футьойла, две табуретки и малка правоъгълна масичка между тях. Стаята се отоплява с климатик, има и парно. Подът е покрит с паркет и голям килим.

До тазя стая се намира и банята. Там има стара пералня, малка мивка с огледало над нея, тоалетна чиния и съответно тоалетно казанче. Другата част от банята е заета с  бойлер и вана, където има и прикрепен душ. Банята е разположена между детската стая и хола.

От своя страна холът също е доста голям. Обзаведен е с холова гарнитура, правоъгълна масичка. В стаята има също така още едно легло, както и диван. Наред с това едната стена е изцяло заета с шкаф с доста разчупена форма. Има място, предназначено специлано за телевизор и видео, а други части се използват за съхранение на чаши, вази и подноси. В единия ъгъл на стаята е сложена голяма саксия с цвете, а останалият води към балкона, който е сравнително малък по размери. Той обаче е пригоден за следобедна почивка. Има диван с кръгла пластмасова масичка и 1-2 стола. Холът също се отоплява с климатик.

Коридорът не е особено дълъг. Там е разположен хладилник- от малките, а непосредствено до него се издига и голямо огледало. В друга част са поставка за домашен телефон, шкаф за обувки, както и закачалка за дрехи над него. Има също така 2 изходни врати- една след друга.

Апартаментът е напълно електрифициран, има и канализация.

 

 

Всички тези домове разкриват една доста различна гама от обзавеждане. Същевременно, до голяма степен те могат да се използват освен като показател за вкуса на собствениците, също и за начина на техния живот, стандарта им, потребностите им. Някои предпочитат повечето удобства в своя дом, за други те не са с толкова голяма тежест. От значение е единство това как човек възприема своя дом и как се чувства в него.

 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени