Иван Друмчийски

 

 

 

 

 

„Моят дом е и моя крепост” -

 

гласи известна английска поговорка. .Домовете ни са не само наши крепости, но и мястото, където прекарваме по-голяма част със семействата си, местата, където най-добре отдъхваме и  се отърсваме от сивотата на ежедневието..Другият основен момент, който заслужава внимание, са многобройните и разнообразни типове сгради, проектирани в най-различен стил - гръцки, английски, средиземноморски и др. Тези конструкции не само че говорят за културната идентичност на отделни народности, но в известна степен показват и социалната ни принадлежност, личните ни вкусове и предпочитания и т. н.

В този смисъл описанието на някои български домове би било бегъл опит за представяне на  българския бит и начин на живот.   

 

Първият дом се отличава с просторна градина и множество овощни дръвчета в нея.

Прекрачвайки входната врата от масивно дърво, влизаме в широк коридор, като от лявата ни страна се намират две стаи - кухнята и гостната, а срещу нас стои банята.

Отдясно на нас се намират стълбите, които водят към втория етаж.

Обзавеждането на кухнята е скромно, но в никакакъв случай неуютно. На преден план стои маса с четири стола. Нуждите за отопление и готвене се изпълняват от една единствена печка на дърва и въглища. Встрани стои стар бюфет, върху който има няколко сервиза стъклени чаши и глинено гювече. Скромната мебелировка се изчерпва  с масивен шкаф. Липсва всякакво модерно кухненско обзавеждан, но пък за сметка на това витае някакъв старинен чар и обаяние.

Сравнително по-обзаведена е гостната - секция, върху която се открояват голям глобус и множество книги и холова гарнитура. Естествено има  телевизор и DVD.

Банята е най-обикновена, с най-необходимото - душ, мивка с огледало и тоалетна чиния. 

 

Вторият дом е сравнително по-различен от първия. При него кухнята и гостната са свързани, като единственото, което ги дели, е един барплот. В кухнята има модерно кухненско обзавеждане - масата и столовете в нея са от масивно дърво. Чиниите върху рафтовете са от порцелан. Освен това се открояват луксозна готварска печка и хладилник.

В хола секцията също е от масивно дърво. Върху нея има множество сувенири и няколко кристални сервизи. Мебелировката се допълва от скъп телевизор, стерео-система и климатик.

Следващата стая е детската - в нея има два ъглови дивана, бюро с компютър и малка ел. печка за отопление.

Друга стая, която заслужава внимание, е спалнята, която е свързана с просторна тераса. В нея има масивно огледало, огромен четирикрил гардероб и маса за гладене на дрехи.

Естествено като във всяка къща има и баня. Тя обаче едва ли заслужава особедно внимание - баня като всяка баня. С душ, мивка и тоалетна чиния. 

 

Третият дом е къща на един етаж, която обаче е сравнително малка. Коридорът е не много просторен, като в него се намират пералнята и хладилникът. Самата къща се състои от четири стаи -  баня, кухня, гостна и спалня. Кухнята не е особено широка, като в нея единствено се приготвя храната. Готварската печка в нея е стара, липсват и всякакви луксозни прибори и принадлежности. Гостната е мястото,  където се посрещат гости и където семейството се храни. В спалнята има два дивана и печка на дърва и въглища.

Казано накратко, скромна, но уютна къщичка.  

 

Четвъртият дом е къща на три етажа, но вторият и третият са необзаведени и непригодни за живот. На първия етаж пред входната врата има голяма витрина. Входната врата е от алуминий, на прага й има закачалка за дрехи. Веднага вдясно е всекидневната, която е доста просторна, като в дъното й има кухненски бокс. Непосредствено пред входа срещу противоположния ъгъл има две легла, като до тях има малка стъклена масичка.

На другия край има по-голяма маса и читири стола, където семейството се храни. Точно зад тази маса има и секция, където стои телевизорът. В кухненския бокс има готварска печка, хладилник, рафтове с домакински прибори. Не липсват и микровълнова печка и кафемашина.    

В дъното на коридора е спалнята, която е значително по-тясна от всекиднивната. Мебелировката е най-обикновена, почти липсва лукс.

Вляво от нас срещу всекидневната е детската стая, в която има бюро и върху него компютър. Има и детско обзавеждане.

Следващата стая е банята. До входа й се намира пералнята. Непосредствено след това се намира душкабината, мивката и тоалетната чиния. 

 

Следващата къща, която предстои да бъде описана, е двуетажна. Непосредствено отляво на прага й се намират стълбите, които водят към втория етаж. Малко по-напред, пак от ляво има малък килер. Следват банята и тоалетната. Вдясно е всекидневната, където мебелировката се състои от маса с четири стола, като отстрани  има два фотьойла и по-малка масичка. На другия край има плъзгаща се алуминиева врата, която е прагът на кухнята. Вътре има готварска печка, мивка, хладилник, т. е. всичко от първа необходимост. Като цяло домът е просторен и уютен, без обаче да блести с някакъв особен лукс. 

 

 

 

 

.


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени