Лопушанска Света обител "Свети Йоан Кръстител"
 
 
 
Лопушанският манастир
Лопушанска Света обител 
"Свети Йоан Кръстител" 

Община Георги Дамяново, област Монтана. 
 

Лопушанската Света обител "Свети Йоан Кръстител" е православен български манастир, построен през 19 век върху развалините на стар манастир и древни светилища. Първият манастир е бил издигнат още през Второто българско царство, а впоследствие напълно разрушен по време на турското нашествие. Строежът на сега съществуващата обител е извършен от български строители от Царибродско. За образец е служил Рилският манастир. Около 1850 г. Атанас от близкото село Лопушна и поп Петко от с. Главановци решават да възстановят манастира. Започнали да прииждат и други хора и работата тръгнала още по-усилено. Така в близък до настоящия си вид Лопушанският манастир е възстановен  през 1853 г. Става любимо място на народния поет Иван Вазов и по време на пребиваването си там той създава част от романа “Под Игото”.


Лопушанската Света обител "Свети Йоан Кръстител" е в пределите на Видинската Митрополия, която се намира в Северозападната част на България. Разположен е на 300 м. надморска височина в Чипровския дял на Стара планина /Балкана/. Заобиколен е от гори. Покрай манастира минава приток на р. Огоста. Според някои специалисти мястото е едно от най-чистите в екологично отношение в Европа. Отстои на 20 минути път с лека кола от голям язовир на река Огоста. Има добри възможности за лов, риболов, гъбарство и бране на билки за отмора.
По-големите селища, намиращи се в близост, са Монтана, Берковица, Чипровци и Враца.
 

 

Как да стигнете до Лопушанската Света обител "Свети Йоан Кръстител":
 

При изходна точка София има пет пъти дневно бързи влакове  от София за Монтана. От гр. Монтана до Лопушанския манастир се пътува с автобус. Малка подробност: автогара Монтана и ж.п. гара Монтана са в съседство и не е нужен градски транспорт. Ако желаете услугата на такси от гара Монтана до Лопушанския манастир, то при нормален ход пътят е около 20/25 минути.
При изходна точка Русе и Варна връзката за гр.Монтана е на ж.п. гара Мездра чрез експресни и бързи влакове.
При изходна точка ферибота Видин, КПП "Връшка Чука" и КПП "Брегово" може да се ползват бързи влакове и автобуси от град Видин до Монтана.
 
Добре дошли!

 Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История |
Етнография и фолклор | Българска кухня | Поглед към деня |