Откъс от книгата Съветска България. Книга втора 1964-1966. Из архива на Форин офис по времето на първия британски посланик Уилям Харпъм. Димитър Димитров, БиБиСи Лондон, BBC World Service. Издател: Център за развитие на медиите, София, 1999. (с. 79)

......

И през 1965 г., както през предишните години, вестник "Стършел" влиза в докладите на британското посолство. На 18 май първият секретар Дерек Томас изпраща до Форин офис в превод на английски поемата на Добри Жотев "Девет съвета към неопитния", заедно със свой доклад.

Както ще видите, това е доста хаплива критика на комунистическото правоверие и всичко свързано с него, която далеч надхвърля половинчатите заяждания с властите, които досега минаваха за критики. Тя е написана от младия поет Добри Жотев, под формата на девет съвета към неопитния и, доколкото знаем, тя е уникална в съвременната българска литература.

Както ни беше казано от един българин, Добри Жотев е "издигащ се" поет, въпреки че тази негова поема е първото му сатирично произведение. Досега неговите творби са били строго правоверни и често са били публикувани във вестник "Народна младеж". От един-два български източници научихме неотдавна, че една група млади поети "бунтари", копираща съветската школа, действа в България; и ако се съди по тази поема, изглежда, че Жотев може да е един от тях.

Доколкото знаем, в пресата не е имало критики срещу поемата, нито са ставали промени в редакцията на "Стършел". Следователно, изглежда вероятно поемата да е била публикувана с официално разрешение. Това може да показва, че в началото на годината се е развивало по-либерално отношение към литературата. Остава да се види дали ще има по-нататъшни белези на такава тенденция след априлската конспирация.

Коментарът на Форин офис по повод "Девет съвета към неопитния" на Добри Жотев е: "Поемата не е така явно насочена срещу режима, както "Атила" на Радой Ралин или "Грешката на Авел" на Манов, но съдържащата се критика на потисническата интелектуална атмосфера е крайно интересна".

..................

 

*Коментарът в този доклад съдържа една неточност - цитираната поема не е първото сатирично произведение на Добри Жотев. Още през петдесетте години той пише цикъл от четири сатирични поеми под общ надслов "На гости у Дявола", които са публикувани през 1962 г.

**Поемата "Съвети към неопитния" е включена в стихосбирката "От дявола до кибернета" (1968), както и в последната издадена книга на Добри Жотев - "Вихъра на времето" (1997). Преработения вариант от 1997 г. можете да прочетете тук