Петър Берон

Съучредител на Екогласност, съучредитгел на СДС, секретар на СДС (декември 1989 -август 1990), председател на СДС (август-декември 1990), депутат в Седмото велико народно събрание, заместник-председател на 40 народно събрание, професор, доктор на науките

 

 

Появата на първото издание на книгата на Петко Симеонов беше събитие в най-новата ни историография. Много хора, които се бяха въртяли около промените или познаваха активните участници, си упражниха междувременно перата да описват събитията от 1989-1990 г. Петко Симионов обаче не е един от многото. Централна фигура в СДС, един от създателите му, зам. председател на НКС на СДС и ръководител на Предизборния щаб, Петко беше пряк участник в събитията, а се оказа, че е събрал и огромна документация за тях. Това придава автентичност на разказа му и документална стойност на свидетелство от първа ръка. Свидетелство, разбира се, пристрастно – това е виждането на Петко Симеонов. С някои нюанси може да е виждането на  покойния д-р Дертлиев, други неща съм съзрял в събитията аз, другояче са ги преценили Милан Дренчев, Сашо Йорданов, Румен Воденичаров, Христофор Събев. Това именно е ценното. От многото отделни фасетки се сглобява истинският облик на епохата. Така е било и в миналото. Какво щяхме да знаем за края на робството и началото на нова България, ако ги нямаше "Записките" на Захари Стоянов, "Строителите" на Симеон Радев и други хроники от онова време. Вероятно и от тогавашните деятели мнозина не са били съгласни с написаното, виждали са събитията другояче. Но...който написал – написал, а другите са отнесли несъгласието си в небитието. Така е и сега, при всичките разлики между Петко Симеонов и ония хора. Добре е повече участници в събитията да изложат гледната си точка, защото за 15 години си отидоха мнозина – няма ги Георги Спасов, Петър Дертлиев, Стефан Савов, няма ги и тогавашните ни политически противници, но и своеобразни партньори – Луканов, Джуров, Младенов, няма го и Живков. Идва ново време с нови хора, за които бурните дни от началото на прехода са нещо безкрайно далечно. Има и нови професионални историци – нека имат по-богат избор за преценка на това време. Защото много от свободите, които сега ни изглеждат съвсем естествени, бяха извоювани именно тогава. Същевременно други хора пък  заложиха мините, които избухват вече 15 години и ни докараха до незавидното последно място в Европа.  

С голямо и завидно чувство за историчност Петко Симеонов вади от богатите си архиви все нови документи за осветляване на онези дни на вяра и ентусиазъм. Дните, които няма да се повторят, но които трябва да се документират основно. Петко Симеонов се е наел с тази титанична задача и можем само да му бъдем благодарни за свършената огромна работа. Нека и други напишат, преди да е късно. Но писането на мемоаристика не е за всеки работа. Иска се перо, трудолюбие и документация. А Петко очевидно има и трите.


Copyright 1998-2011 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История |

Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

Начална страница