Димитър Баталов

Член на БЗНС "Никола Петков", съосновател и председател на Клуба на репресираните, съучредител на СДС, участник на Кръглата маса, депутат в Седмото велико народно събрание, член Съюза на българските писатели

 

Разбира се „рухването на комунизма беше обусловено от промените в света, които бяха технологични и духовни” според Петко Симеонов, автора на книгата „Голямата промяна”, за която искам да споделя с повеля над чувствата си.

180 дни – от 10.11.1989 до 10.06.1990 – беше всичкото време за запознаване, опознаване, организиране на митинги по кръстовища и площади, разговори по снежните пъртини, срещи в най-различни квартири на София и едно от мазетата на Социологическия институт, на Кръглата маса, създаване на структури, подготовка за първите свободни избори с големите надежди!

Нямахме пълна концепция за бъдното, но искахме повече от назидаването и оцеляването. Много от следните преминали през натежала тревога, отдавна да са забравени, ако не е „Голямата промяна” на Петко Симеонов. Тук не се преплитат фанфарни и стари легенди, а неподправено ежедневие, което ни идентифицира като участници и като воля за утвърждаване на демокрацията.

Все по-често и по-често потомците ще се връщат към голямата промяна и като възторжено четиво, и като неподправена летопис, и като начало на нещо красиво, празнично, безсънно, епохално!

Няма нищо измислено, изумително, греховно!

Има необятна готовност за всякакви изненади, има изповед, има мечти, светкавици, топло рамо и търгаши!

Има автор и деец равен на другите, а се вижда отдалече, с пестеливите жестове, но с мощен глас пред смълчаното множество!

Има общественик, опознал и предразсъдъци, и политическа логика, и хората без хляб, и хората с власт, и зажаднелите за свобода, и закъснелите в кръчмата, и голямото домочадие, и миньори, и строителя, и гнева от улиците, и болката от клеветата за финансови сделки, и враждата с довчерашни приятели, и строгите конфиденциални срещи с дипломати, и раздумката с непознати пътници...

И гореща възрожденска всеотдайност!

Вървели сме по различни пътища, но той, Петко Симеонов, прескочи прага на моето сърце и уцели душата ми скоро след като ме представиха Васил Гьорев и Георги Спасов.

Всичките красиви думи, както, както и да ги размествам са толкова безсилни да покажа моята признателност, че има тази книга, че съм се докосвал до разбунената съвест на автора. За повечето читатели на „Голямата промяна” е истинско удоволствие, защото се срещат с внушителната политическа и гражданска еманципация, мисловна освободеност и почасов маратон на станалите събития от единия до другия край на родината – пълното присъствие на СДС, одухотворен от идеите и приложната искреност.

„Голямата промяна” е ехо от един епизод, който ни изправи пред политически и нравствени проблеми, но никога няма да отшуми. Как българина осъзнаваше свободата и истински възмъжа на почти бебешка възраст от 6 месеца ще узнаете от тази книга на Петко Симеонов, който беше тогава зам.председател на СДС и ръководител на Централния избирателен клуб – най-ветровитото място!

Малцина няма да се съгласят с тази най-документална книга за СДС, но тя е пред всички нас на очна ставка за онова време и очаква безпристрастните разсъждения и оценки.

Авторът е изморен от социализма и толкова болни амбиции. Загуби вкуса към политиката заради личностните програми, пък и управленските при решаването на проблемите, които ни съпътствуват и се отдаде на писателство, но не слезе на нивото на клеветата, сгушен в сянката на спомените.

И автора, и книгата ще заемат своето достойно място между общественозначимите факти представени идейно, синтезирано, ясно, раздвижено, правдиво и прозорливо сред толкова много фалшификати.


Copyright 1998-2011 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История |

Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

Начална страница