| СКАНДАЛ НА ДЕНЯ
 http://www.focus-news.net/
Ще има ли скандал в МОК?

 
 3 август 2004 | 03:31За да докажат корупция в МОК, английски журналисти от телевизията ВВС се дегизираха като бизнесмени, подобно на героите от английския телевизионен сериал “Ало, ало”. Само дето не е толкова забавно, откакто по цялата планета прогърмя името на българския проф. Иван Славков като поддалия се на нерегламентираното внушение член на МОК. В сряда около полунощ ще стане ясно дали документалните доказателства на ВВС имат като герой нашия човек. Лансираната теза за “двойна игра” (“Правим се на подкупени, за да хванем подкупващите”) започна да се пропуква заради нежеланието на друг знатен олимпиец - руснака Виталий Смирнов - да участва. Беше идеален изход за МОК, където страшно много мразят две неща: намеците за корупция и да “уволняват” пожизнените си членове, когато съвсем няма накъде. Какво да очакваме? В МОК все пак да заложат на картата “знаехме и гонихме лошите”. В друг случай олимпийците дълго ще усукват около достоверността на документалистиката на ВВС. Ако пък олимпийският предводител Жак Рог реши да приеме продукта на “Панорама” ще жертва някого в името на афишираната от него битка за чистотата на олимпийското движение. Лошото е, че във всички тези сценарии България е точно в струята на вентилатора, след като към него полетя нещо лепкаво и неприятно.


Агенция "Фокус"
Иван Славков обвинен в корупция

София. Международният олимпийски комитет е поискал комисията по етика да започне разследване на “предполагаемо неподходящо действие в олимпийското движение свързано с избирателния процес”. Няколко британски вестника съобщиха, че Иван Славков, член на Международния Олимпийски Комитет от 1987 г., е сред замесените в корупционен скандал, предполага се че е приемал подкупи срещу подкрепата си за кандидатурата на Лондон. Очаква се в сряда BBC в предаването си “Панорама” да излъчи документален филм, който разобличава корупцията в средите на високопоставени представители на МОК.
Българският представител в МОК Иван Славков не е бил замесен в скандала свързан с процеса на избиране на олимпийски домакин през 2012, съобщи неговият говорител. Атанас Караиванов, каза че Иван Славков “не е виновен и замесването на името му в тази афера е провокация.”
Ню Йорк, Париж, Лондон, Мадрид и Москва се състезават за игрите през 2012. Международният олимпийски комитет ще избере домакина през юли 2005.
Практически всички световни агенции -АП, Ройтерс, АФП, като и най-тиражните вестници в света, сред които USAToday Herald Tribune, отразяват твърдението, че председателят на българския олимпийски комитет е евентуално замесен в корупционен скандал за домакинството на Олимпийските игри през 2012 година.


Медиите във Франция, Швейцария, Канада и Германия съобщават за скандала с Иван Славков
Френският вестник "Courrier international", швейцарският "24 heures" и канадското електронно издание "Мatinternet" съобщават за скандала с президента на БФС и член на МОК, Иван Славков, чието име беше замесено от британски издания в скандал с корупция в рамките на Международния олимпийски комитет. Повечето издания цитират говорителя на Иван Славков Атанас Караиванов, който в неделя отрече обвиненията Славков да е замесен в афера с корупция, касаеща домакинството на Олимпийските игри през 2012 г.
Иван Славков, който е член на МОК от 1987 г., е заявил, че не е виновен и замесването на неговото име в подобна афера има за цел единствено провокация, цитират думите на говорителя изданията.
“Някой се опитва да опетни името на Иван Славков, за да попречи на кандидатурата на София за Зимните олимпийски игри през 2014 г.”, обясни Караиванов. Изданията отбелязват, че самият Славков не е бил открит за коментар, тъй като е заминал в чужбина.
Аферата около опита за вземане на подкуп от членове на МОК се задълбочи, се казва в съобщение на Интернет-страницата на германската телевизия ZDF. Говорител на българския член на МОК Иван Славков отрече, той да е замесен в случая.
Според британски данни Славков е един от членовете на МОК, който е приел фалшиво предложение за подкуп.
Миналата седмица The Evening Standard направи разкритията, че президентът на БОК и на БФС Иван Славков е членът на Международния олимпийски комитет (МОК), който е взел подкуп в “капана”, направен от телевизия BBC. Както е известно, електронната медия изпрати свои журналисти, дегизирани като бизнесмени, които да събират с помощта на подкупи гласове за кандидатурата на Лондон за домакин на Летните олимпийски игри през 2012 година. В статията си вестникът разкри, че Иван Славков е бивш министър на културата в България през 70-те години, бивш директор на Българската национална телевизия, а в момента е авторитетен шеф на спорта в България. The Evening Standard припомни и, че Славков е член на МОК от 1987 г. и това по принцип би трябвало да изключва всякакви негови ангажименти като ръководно лице на комисии, отговарящи за телевизия, финанси и полиция.
Членове на МОК, пожелали да останат анонимни, твърдят пред вестника, че скандалът ще бъде внимателно разгледан от Изпълнителния борд на МОК на следващото му заседание непосредствено преди началото на Летните олимпийски игри в Атина, които започват на 13-и август.
Ръководството на телевизия BBC на свой ред категорично отказа да коментира разкритието на вестник The Evening Standard, че президентът на БОК и на БФС Иван Славков е взелият подкуп член на МОК. Представители на електронната медия са били потърсени, за да изкажат мнението си по новината на всекидневника. Никой от телевизията обаче не се е наел нито да потвърди, нито да отрече информацията, намесваща Иван Славков в огромния скандал с подкупи в МОК. От Би Би Си са заявили за The Evening Standard, че преди да бъде излъчено предаването, посветено на Славков в сряда (4 август) от 21,00 часа местно време по ВВС 1, никаква допълнителна информация няма да бъде издавана.
Ню Йорк, Париж, Лондон, Мадрид и Москва са петте града, които издигнаха кандидатурите си за домакинство на Олимпийските игри през 2012 г., припомнят изданията.


Името на Славков гърми по света, Русия мълчи за Смирнов
“Български член на МОК в скандал”, “България отрича скандал с подкуп” – това са преобладаващите заглавия в медиите в САЩ, Австралия, Малайзия, Сингапур, които подеха версията на британския The Evening Standard, че Иван Славков е членът на МОК, уличен от дегизиран екип на телевизията ВВС в готовност да вземе подкуп за глас в полза на Лондон за домакинство на лятната олимпиада през 2012 г. Коментар на Associated Press, който е в основата на повечето публикации, припомня, че Иван Славков е зет на бившия комунистически лидер Тодор Живков. Всички издания цитират говорителя на БФС Атанас Караиванов и неговите думи, че обвинението е скалъпено, за да бъде дискредитиран Славков. Споменава се и хипотезата, че той може да е жертва на своето “нахакано” чувство за хумор и да е зле разбран при някоя от шегите си. Според New York Newsday Славков вече е бил обект на разследвания от страна на Комисията по етика към МОК, но през май 2000 г. името му е изчистено след обвинения, подобни на сегашните, за купуване на гласове. Тогава те дойдоха от представители на Кейптаун, ЮАР, който бе кандидат за летните олимпийски игри през 2004 г. Единствено GamesBids.com споменава, че сред заподозрените е и вицепрезидентът на МОК Виталий Смирнов (Русия), както вече “Фокус Спорт” съобщи. Медиите в Русия обаче са на доста начален етап от развитието на скандала и все още изобщо не споменават името на своя първи олимпиец като замесен по някакъв начин в него. “Советский Спорт” се отчита с гръмкото заглавие “Президентът на НОК на България продава Олимпиада-2012?”, но единственото забележително в беглия преразказ на историята и на биографията на Славков е позоваването на “Фокус”, че в скандала може да се търси провокация за намаляване на шансовете на София за домакинство на зимната Олимпиада през 2014 г.


“Индипендънт”: ВВС саботира лондонската кандидатура
Организационният комитет за кандидатурата на Лондон за домакин на Олимпиадата през 2014 година обвини ВВС, че саботира шансовете на британската столица да бъде избрана, съобщава “Индипендънт”. Високопоставен източник в комитета заявил, че предаването на британската телевизия - “Панорама”, в което се очаква да бъдат направени разкрития за купуването на гласове в МОК, е “вредно” и може да навреди на кандидатурата на Лондон. Въпреки че ВВС отказа да разкрие подробности, вече се смята, че разследването на “Панорама” сочи към председателя на БОК Иван Славков. Друг заподозрян е вицепрезидентът на МОК руснакът Виталий Смирнов, който вече отрече да има общо със скандала, обвинявайки ВВС в скандално опетняване на репутацията му. Според източници на изданието в “Панорама” се твърди също, че изпълнителният директор на Организационния комитет за лондонската кандидатура Кейт Милс е изпратила “неуместно писмо” до неназован вицепризидент на МОК. ВВС отказа коментар на твърденията, че саботира кандидатурата на Лондон. Президентът на МОК Жак Рох е бил уведомен за опита на репортери от Би Би Си да замесят в скандал с подкупи членове на МОК. Това заяви в интервю за “Ринг ТВ” живеещият в Швейцария сърбин Горан Такач, който бе набеден за посредник при въвличането на президента на БОК Иван Славков в аферата. Той призна, че мними английски бизнесмени са му предложили 1 млн. долара, за да осигури глас на член на МОК в полза на кандидатурата на Лондон за домакин на Летните олимпийски игри през 2012 година. “За първи път се свързаха с мен през февруари, след това още веднъж в края на март и после в началото на юни. На последната среща присъства и Иван Славков. Веднага разбрахме, че става въпрос за подставени лица и информирахме вицепрезидента на МОК Виталий Смирнов. Той от своя страна е уведомил Жак Рох. После помолих Славков да ми помогне в случая. Взехме решение да симулираме и направихме постановката. МОК знае всичко по въпроса”, заяви Такач. Той уточни, че ще изчака предаването “Панорама” на Би Би Си преди да направи официално изявление. В сряда (4 август) в 23,00 часа се очаква английската телевизия ще разкрие самоличността на съгласилия се да вземе рушвет член на МОК. Иван Славков е заминал за чужбина, съобщи специално за "Фокус Спорт" пресаташето на БФС Атанас Караиванов. "Не мога да дам информация в коя страна е г-н Славков. Той започва собствена проверка на случая и няма да коментира нищо преди да разбере точно за какво става дума. Г-н Славков все още не е наясно в какво го обвиняват и иска да се запознае с нещата", заяви Караиванов. Първоначалната програма на шефа на БОК и БФС предвиждаше да присъства на откриването на семинара на делегатите от професионалния футбол. Очакваше се Славков да направи официално изявление във връзка със замесването на името му в скандала.


Горан Такач: В МОК знаеха за постановката ни с Иван Славков
Президентът на МОК Жак Рох е бил уведомен за опита на репортери от Би Би Си да замесят в скандал с подкупи членове на МОК. Това заяви в интервю за “Ринг ТВ” живеещият в Швейцария сърбин Горан Такач, който бе набеден за посредник при въвличането на президента на БОК Иван Славков в аферата. Той призна, че мними английски бизнесмени са му предложили 1 млн. долара, за да осигури глас на член на МОК в полза на кандидатурата на Лондон за домакин на Летните олимпийски игри през 2012 година. “За първи път се свързаха с мен през февруари, след това още веднъж в края на март и после в началото на юни. На последната среща присъства и Иван Славков. Веднага разбрахме, че става въпрос за подставени лица и информирахме вицепрезидента на МОК Виталий Смирнов. Той от своя страна е уведомил Жак Рох. После помолих Славков да ми помогне в случая. Взехме решение да симулираме и направихме постановката. МОК знае всичко по въпроса”, заяви Такач. Той уточни, че ще изчака предаването “Панорама” на Би Би Си преди да направи официално изявление. В сряда (4 август) от 21,00 часа местно време английската телевизия ще разкрие самоличността на съгласилия се да вземе рушвет член на МОК.


Иван Славков е заминал в чужбина, започва собствена проверка
Иван Славков е заминал вчера за чужбина, съобщи специално за "Фокус Спорт" пресаташето на БФС Атанас Караиванов. "Не мога да дам информация в коя страна е г-н Славков. Той започва собствена проверка на случая и няма да коментира нищо преди да разбере точно за какво става дума. Г-н Славков все още не е наясно в какво го обвиняват и иска да се запознае с нещата", заяви Атанас Караиванов. Първоначалната програма на шефа на БОК и БФС предвиждаше в 13,00 ч. да присъства на откриването на семинара на делегатите от професионалния футбол на Националния стадион "Васил Левски". Очакваше се Батето да направи официално изявление във връзка със замесването на името му в скандал около кандидатурата на Лондон за домакинство на Олимпиадата през 2012 година от английския вестник "Evening Standard" вчера.


"Таймс": Сърбинът Такач натопил Славков в скандала за подкупите
В статия, озаглавена "Руснак отрича, че е продавал гласове за олимпийската кандидатура на Лондон" авторитетният английски вестник "Таймс" пише, че Горан Такач, който е бивш съветник на Руския олимпийски комитет, е заявил, че е поискал да му бъдат платени един милион евро за неговата експертна помощ при намирането на членове на Международния олимпийски комитет, готови да приемат подкупи. Такач обаче е бивш гражданин на Ютославия, а сега живее в Швейцария
"Такач - пише "Таймс" - заяви, че с него са се свързали агенти на група лондонски бизнесмени, които обаче се оказали разследващи журналисти от БиБиСи", подготвящи епизод от популярната поредица "Панорама".
"Таймс" цитира още Горан Такач, който твърди, че Иван Славков - българският член на Международния олимпийски комитет - посочен като висшия представител на организацията, съгласил се да продаде своя глас при избора на град - домакин на Олимпийските игри през 2012 година, само се е преструвал на корумпиран в общите им усилия да открият кои хора стоят зад групата от лондонски бизнесмени.
Такач, твърди още, че така само е било изгубено време, усилия и пари на хора, които се стремят да изкоренят корупцията - пише по-нататък в статията си "Таймс".
Той добавил, че по-рано този месец, преди да разбере за ролята на БиБиСи в случая, се обърнал към Славков да му помогне "да хвърлят светлина върху корупцията". Славков се съгласил и двамата с Такач приели условията на групата мними лондонски бизнесмени. Три дни по-късно - пише "Таймс" - те получили факс от БиБиСи.
Програмата на "Панорама", озаглавена "Купуване на игрите", ще бъде излъчена по първи канал на телевизията на БиБиСи в сряда вечер от 11 часа българско време.


МОК започва разследване на твърденията за корупция
МОК се опитва да изпревари излъчването на програмата на "Панорама" в сряда и е започнал незабавно разследване на скандала с подкупите, съобщава олимпийският кореспондент на БиБиСи Робърт Нисбет . Разследването се провежда от Комисията по етика на МОК, която беше създадена след скандала с зомакинството на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк сити. През 1999 г. 13 олимпийски дейци бяха обвинени във вземане на подкупи от организаторите на Зимната олимпиада в столицата на американския щат Юта през 2022 година.

Организационният комитет "Лондон 2012" също се дистанцира от телевизионното предаване. Председателят на комитета Себастиан Коу, известен британски лекоатлет в миналото, а сега английски пер, заяви, че ръководеният от него екип е действал "редовно и етично".
Ако обвиненията на "Панорама" се окажат верни - твърди още Робърт Нисбет от БиБиСи, това може да се окаже изключително неблагоприятно две седмици преди олипиадата в Атина.
След скандала със Солт Лейк Сити Жак Рог беше избран за президент на МОК и обеща да изкорени корупцията в олимпийското движение. След това обаче неговият заместник - южнокореецът Ким Ун Йон влезе в затвора заради неправомерно присвояване на средства.
Според етичния устав на МОК на ангажираните с решенията за определяне на домакинствата на олимпийските турнири и техните представители е забранено да искат, приемат или предлагат "всякакво прикрито възнаграждение, комисионна, облага или услуга от какъвто и да е характер" във връзка с организирането на олимпийските игри.
Според същия устав могат да бъдат давани или приемани само подаръци на незначителна стойност и то само като символ на приятелство. Всякакви други подаръци трябва да бъдат предавани на организацията, на която получилият ги е член, се казва още в етичния устав на МОК.
Според публикация в антлийския в. "Ивнинг Стандарт" членът на МОК, който е взел подкуп, за да гласува за кандидатурата на Лондон за домакин на Олимпийските игри през 2012 г., е българинът Иван Славков. Като президент на БФС Славков трябва да открие днес семинара на делегатите преди новия футболен сезон и се очаква да вземе отношение по публикациите, намесващи го в този крупен скандал.

Батето бил омерзен
Иван Славков е омерзен от нападките по негов адрес и въобще от цялата история. Това заяви вчера специално за „Труд" Атанас Караиванов, говорител на Българския футболен съюз. „Славков засега няма да прави изявление по въпроса - продължи Караиванов. - С интерес очаква предаването на Би Би Си, за което първо бе казано, че ще е в неделя, а после, че ще бъде излъчено р сряда. Според президента на Българския олимпийски комитет това е организирана акция срещу кандидатурата на София за домакинство на зимните игри през 2014 година. Славков е по-гнусен от това, което става."
Най-вероятно Батето ще коментира ситуацията днес, когато шефът на Българския футболен съюз се очаква на семинарите на съдиите и на делегатите от мачовете в „А" и „Б" група в София. Събранието е на обед на Националния стадион „Васил Левски".


Белчо Иванов:”Скандалът срещу Иван Славков е професионално скроен”
Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Иванов коментира за радио “Гонг” скандалът около Иван Славков, в който Батето е обвинен във взимането на подкуп като член на Международния олимпийски комитет. “Не ме учудва тази атака срещу Иван Славков - коментира Белчо Иванов. – За мен това е ново и е поредният опит да се очерни името на Иван Славков. Доста добре организирана и професионално планирана атака. Пак казвам, че това е една от многото атаки срещу Иван Славков, защото има много хора, които са срещу него, защото той казва неща, които не се харесват на другите. Не съм в течение на скандала, за да каже нещо повече. Вярвам, че Иван Славков ще получи подкрепата на доста от членовете на МОК, които ще искат истината да излезе наяве.”


Намесването на Славков в скандала с подкупите е провокация, каза пресаташето на БФС Атанас Караиванов
Намесването на Иван Славков в скандала с подкупи в МОК е абсолютна провокация. Това заяви специално за Агенция “Фокус Спорт” пресаташето на БФС Атанас Караиванов. Според него скандалът с името на Иван Славков е свързан с предстоящата кандидатура на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г. "Напълно е възможно, по този начин конкуренти на българската столица да се опитват да изхвърлят София от надпреварата за организатор на най-големия зимен спортен форум на планетата след 10 години", каза Атанас Караиванов.


The Evening Standard: Иван Славков е взелият подкуп член на МОК
Британският вестник The Evening Standard разкри, че президент на БОК и на БФС Иван Славков е членът на Международния олимпийски комитет (МОК), който е взел подкуп в капана, направен от телевизия Би Би Си. Както е известно електронната медия изпрати свои журналисти, дегизирани като бизнесмени, които да събират с помощта на подкупи гласове за кандидатурата на Лондон за домакин на Летните олимпийски игри през 2012 година. В статията си във вестника авторът Ейдриън Уорнър обяснява, че Иван Славков е бивш министър на културата в България през 70-те години на миналия век, бивш директор на Българската национална телевизия, а в момента е авторитетен шеф на спорта в България. The Evening Standard напомня, че 64-годишният Славков е член на МОК от 1987-а и е на официални постове в две от най-важните комисии на централата - тази, отговаряща за телевизията, и за финансите.
Членове на МОК, пожелали да останат анонимни, твърдят пред вестника, че скандалът ще бъде внимателно разгледан от Изпълнителния борд на МОК на следващото му заседание непосредствено преди началото на Летните олимпийски игри в Атина, които започват на 13-и август.
Телевизия Би Би Си обяви официално, че предаването й “Панорама”, в което ще бъде разкрита самоличността на съгласилия се да вземе рушвет член на МОК ще бъде излъчено в сряда, 4 август, от 21,00 часа местно време по ВВС 1.


Член на МОК взел подкуп, ще го покажат в неделя по ВВС
Международният олимпийски комитет (МОК) ще прави разследване за вземане на подкуп от свои членове. Историята: телевизионният канал ВВС е изпратил свои сътрудници, “легендирани” като лондонски бизнесмени, с мисията да се опитат да подкупят членове на МОК, за да гласуват за Лондон при определянето на столицата на Олимпийските игри през 2012 г. Както тази нощ съобщи Reuters, позовавайки се на Times, поне един член на МОК се е съгласил да вземе рушвета. "Комисията по етика към МОК ще разследва този случай, - обяви говорител на комитета. – Убедихме ВВС да ни предостави всички доказателства, с които разполага.“ Телевизията обаче си запази правото преди това да излъчи материала и това ще стане в предаването “Панорама” в неделя. За домакинство на лятната Олимпиада през 2012 г. освен Лондон кандидатстват Париж, Ню Йорк, Мадрид и Москва. Гласуването ще стане през юли 2005 г. с вота на 124-те члена на МОК, след които е и проф. Иван Славков (България). Междувременно организационният комитет за лондонската кандидатура, оглавяван от олимпийския шампион Себастиан Коу, побърза да се дистанцира от действията на екипа на ВВС, но все пак призна, че е осведомен за твърденията. “Напълно поддържаме решението на МОК да насочи обвиненията към Комисията по етика”, каза Коу. Справка на “Фокус спорт” показа, че 8-членната Комисия по етика към МОК се ръководи от 80-годишния юрист от Сенегал и баща на 8 деца Кеба Мбайе (на снимката), а в нея са още: Робер Бадинтер (Франция), Курт Фюрглер (Швейцария), Чинару Игая (Япония), Хавиер Перес де Куеляр (Перу), Ниниън Стивън (Австралия), Пернила Виберг (Швеция) и Ендрю Йънг (САЩ). МОК имаше проблеми от корупционно естество и при определяне на домакина на зимната Олимпиада през 2002 г. в Солт Лейк Сити (САЩ).


Агенция "Фокус"
ВВС ще предаде документите по скандала с подкупа на МОК

Лондон. . ВВС ще предаде цялата информация по скандала с подкупа за домакинството на Олимпиада 2012 на МОК, съобщиха от централата на британската медия. Журналисти от тв канала ще излъчат запис в предаването "Панорама" в сряда от 21.00 ч. местно време (23.00 ч), в който член на МОК се съгласява да получи пари, за да лобира за кандидатурата на Лондон. Медиите в Англия визираха, че това е президентът на БОК Иван Славков. Веднага след публикациите Батето отлетя в неизвестна посока, за да изчисти името си по скандала. Посредникът Горан Такач пък обяви, че двамата със Славков са действали със знанието на отговорни фактори на МОК, между които и вицепрезидентът на МОК Виталий Смирнов.


Агенция "Фокус"
Радио Гонг обяви 1000 лв. награда за издирването на Иван Славков

София. Радио Гонг обяви 1000 лв. награда за издирването на президента на БОК Иван Славков. Слушателите трябва да се обадят до 18.00 ч. на тел. 098110618 с информация за местонахождението на Батето. Първият слушател на радиото обяви, че Славков е в Монте Карло, където довечера ще се състои футболна гала.


Агенция "Фокус"
Името на Славков гърми по света, Русия мълчи за Смирнов

Ню Йорк, Москва, София. “Български член на МОК в скандал”, “България отрича скандал с подкуп” – това са преобладаващите заглавия в медиите в САЩ, Австралия, Малайзия, Сингапур, които подеха версията на британския The Evening Standard, че Иван Славков е членът на МОК, уличен от дегизиран екип на телевизията ВВС в готовност да вземе подкуп за глас в полза на Лондон за домакинство на лятната олимпиада през 2012 г. Коментар на Associated Press, който е в основата на повечето публикации, припомня, че Иван Славков е зет на бившия комунистически лидер Тодор Живков. Всички издания цитират говорителя на БФС Атанас Караиванов и неговите думи, че обвинението е скалъпено, за да бъде дискредитиран Славков. Споменава се и хипотезата, че той може да е жертва на своето “нахакано” чувство за хумор и да е зле рабзбран при някоя от шегите си. Според New York Newsday Славков вече е бил обект на разследвания от страна на Комисията по етика към МОК, но през май 2000 г. името му е изчистено след обвинения, подобни на сегашните, за купуване на гласове. Тогава те дойдоха от представители на Кейптаун, ЮАР, който бе кандидат за летните олимпийски игри през 2004 г. Единствено GamesBids.com споменава, че сред заподозрените е и вицепрезидентът на МОК Виталий Смирнов (Русия), както вече “Фокус Спорт” съобщи. Медиите в Русия обаче са на доста начален етап от развитието на скандала и все още изобщо не споменават името на своя първи олимпиец като замесен по някакъв начин в него. “Советский Спорт” се отчита с гръмкото заглавие “Президентът на НОК на България продава Олимпиада-2012?”, но единственото забележително в беглия преразказ на историята и на биографията на Славков е позоваването на “Фокус”, че в скандала може да се търси провокация за намаляване на шансовете на София за домакинство на зимната Олимпиада през 2014 г.


Агенция "Фокус"
Nouvel observateur: Говорителят на Иван Славков отрече обвиненията в корупция

Париж. Говорителят на Иван Славков отрече в неделя обвиненията, че президентът на БОК е замесен в скандал с корупция, касаеща домакинството на Олимпийските игри през 2012 г., пише в днешния си брой френският вестник Nouvel observateur.
"Иван Славков, който е член на МОК от 1987 г., не е виновен и замесването на неговото име в подобна афера има за цел единствено провокация", съобщи неговият говорител Атанас Караиванов. "Някой се опива да опетни името на Иван Славков, за да попречи на кандидатурата на София за Зимните олимпийски игри през 2014 г.”, обясни Караиванов.
Самият Славков, който е заминал в чужбина, не беше открит, за да коментира случилото се, отбелязва вестникът.
Миналата седмица британският вестник The Evening Standard направи разкритията, че президентът на БОК и на БФС Иван Славков е членът на Международния олимпийски комитет (МОК), който е взел подкуп в “капана”, направен от телевизия Би Би Си. Както е известно, електронната медия изпрати свои журналисти, дегизирани като бизнесмени, които да събират с помощта на подкупи гласове за кандидатурата на Лондон за домакин на Летните олимпийски игри през 2012 година. В статията си, вестникът разкри, че Иван Славков е бивш министър на културата в България през 70-те години, бивш директор на Българската национална телевизия, а в момента е авторитетен шеф на спорта в България. The Evening Standard припомни и, че Славков е член на МОК от 1987 г. и това по принцип би трябвало да изключва всякакви негови ангажименти като ръководно лице на комисии, отговарящи за телевизия, финанси и полиция.
Членове на МОК, пожелали да останат анонимни, твърдят пред вестника, че скандалът ще бъде внимателно разгледан от Изпълнителния борд на МОК на следващото му заседание непосредствено преди началото на Летните олимпийски игри в Атина, които започват на 13-и август.
Ръководството на телевизия Би Би Си категорично отказа да коментира разкритието на вестник The Evening Standard, че президентът на БОК и на БФС Иван Славков е взелият подкуп член на МОК. Представители на електронната медия са били потърсени, за да изкажат мнението си по новината на всекидневника. Никой от телевизията обаче не се е наел нито да потвърди, нито да отрече информацията, намесваща Иван Славков в огромния скандал с подкупи в МОК. От Би Би Си са заявили за The Evening Standard, че преди да бъде излъчено предаването, посветено на Славков в сряда, 4 август, от 21,00 часа местно време по ВВС 1, никаква допълнителна информация няма да бъде издавана.


Би Би Си плаши с уволнения
Заплаха за уволнение е надвиснала над служителите в Би Би Си, ако издадат подробности за скандалния филм "Да купиш игрите", научи "Труд" от източник в Лондон, пожелал анонимност. Продукцията ще бъде излъчена от английската телевизия в разследващото предаване "Панорама" утре вечер.
В петък британските вестници "Таймс" и "Ивнинг стандарт" разгласиха, че филмът уличава в склонност към корупция Иван Славков. Би Би Си предварително обяви в официалната страница на предаването "Панорама" в Интернет, че разполага с доказателства за корумпиран член на Международния олимпийски комитет (МОК).
Телевизията не назова конкретни имена, а се ограничава с думите: "Панорама" разкри доказателство, че гласовете на някои членове на МОК - частният клуб, който контролира игрите, все още могат да бъдат купени".
Комисията по етика на МОК започна разследване за разкритията на Би Би Си. Предаването "Панорама" ще предаде доказателствата, с които разполага, на тази комисия. И от МОК, и от Би Би Си отказват да коментират събитията и разкритията, които ще бъдат излъчени на екран.
Иван Славков в извън България в момента, потвърдиха пред "Труд" няколко сигурни източника. Изглежда загадка в коя държава е Батето. По всичко личи, че той няма да се прибере в София за днешния молебен по изпращането на олимпийците ни за Атина и за Изпълкома на БФС утре. Всички контакти със Славков са блокирани. Няма и мобилни телефони, на които да отговаря. С него в чужбина е съпругата му Валя.
в. Труд - стр. 32


Елена Хауърт, директор на българската секция в радио Би Би Си: Разследването за МОК не е било случайно

- Г-жо Хауърт, практика ли е в Би Би Си журналистите да залагат подобни капани като в случая с Иван Славков?
- Има много програми за разследваща журналистика и обикновено те са по някакъв проблем. Но Би Би Си има категорични правила за това как могат да се правят тайни записи. Те задължително трябва да са продиктувани от някакъв конкретен повод и разрешението за това трябва да е дадено от най-високо равнище в управлението на медията.
- Т.е. не е случайно, че Иван Славков е станал прицел на подобно разследване?
- Не, не мисля, че в случая конкретна мишена е бил Иван Славков. Разследването вероятно е било свързано с работата на МОК и причината са предишни скандали, станали там, като със Солт Лейк Сити например. Освен това в информациите на Би Би Си никъде не се цитират имена. Не знам как и от кого е стигнало конкретно името на Славков във в. "Ивнинг стандарт", на когото се позовават всички информации.
- А той достатъчно авторитетно издание ли е?
- Това е лондонският вечерен вестник, който е полутаблоид. Не е като "Индипендънт" или "Гардиан", но предполагам, че са внимавали какво публикуват.
- Ако се окаже, че изнесеното за Славков не е вярно, какви биха могли да са последиците? Той може ли да ги осъди?
- По принцип има случаи на заведени дела срещу вестници. Друг е въпросът, че когато някой реши да съди медиите, наяве излизат още много други факти от личния му живот. А в повечето случаи за потърпевшите това е неприятно. Практиката в Англия е такава, че докато трае делото, медиите неотлъчно следят живота на ищците, с дни и с месеци понякога, и това се превръща в проблем за засегнатите. А процесите са сложни, траят дълго и не се печелят лесно. А дори и това да се случи, в крайна сметка нито една от двете страни не е достатъчно удовлетворена.
- У нас също се спори доколко медиите трябва да се месят в личния живот на известните хора. Смятате ли, че българските медии уцелват мярата?
- Невинаги. Но това, което ми прави по-голямо впечатление, е, че се захващат по някакъв повод с дадена личност, а след това нещата отшумяват и невинаги става ясно каква е развръзката. А понякога поводите са доста сериозни и трябва да е ясно какъв е изходът от ситуацията. Понякога пък квалификациите са неточни и непремерени.
- Т.е. злоупотребяваме с оценките?
- Това не е нещо общовалидно, но невинаги квалификациите са обосновани. За журналистите в Би Би Си най-важен е общественият интерес. Въпреки това правото на личен живот не може да се измери точно, това не е решен въпрос. Хората се опитват да се защитят, но невинаги медиите уцелват точния баланс.
- Какъв е имиджът на българите в Англия? Наистина ли проститутките и престъпниците са нашето лице в чужбина?
- Много трудно е да се говори за някакъв ясен имидж. България все пак е сравнително малка страна. Сега за разлика от преди 1989 г. се пише повече, но пък според мен и липсата на новини е добра новина. Журналистите обикновено не пишат колко е прекрасно някъде. Ако много се пише за нас, то ще е свързано с някакви проблеми, трагедии, обществени конфликти, трафик на хора, проституция - все нелицеприятни неща. Знам например, че в Гърция и Турция много се пише за техните инвестиции в България. Понякога и в Англия има рекламни кампании за България - за българско вино и за туризъм, но според мен би могло да се направи повече.
- Т.е. трябва да се води целенасочена държавна политика?
- Ако само една фирма се рекламира, тя няма същото влияние и няма интерес да популяризира цялата страна. А с една планирана политика в тази посока могат да се постигнат определени резултати. Поне аз не знам за някакви целенасочени кампании. Ето - когато приемаха България в НАТО, всички медии показваха Соломон Паси, който се беше разплакал. Това е имидж, който привлича вниманието, но едва ли е било целенасочено. Мога да дам и друг пример, свързан с проблема с визите. Във връзка с него много английски работодатели казаха, че българските работници много се ценят във Великобритания. Но в обществото продължава да има известна подозрителност. Тя не е конкретно към българите, а към източноевропейците, които могат масово да се преселят там.
в. Сега - стр. 6


Иван СЛАВКОВ, Олимпийското движение и България

Много малко човешки идеи са устояли на времето, без да загубят нищо от първоначалния си блясък и значение, както олимпийския идеал. Българските земи са свързани с олимпийското движение не само заради близостта си до местата на древните Олимпийски игри.
Съвсем в началото, през 1896 г., България заедно с още 13 други страни участва в учредяването на Първите игри на модерното време. Възобновителят им барон Пиер дьо Кубертен е вярвал до края на живота си, че спортът ще преобрази света.
Българският олимпийски комитет, един от най-старите в Европа, е създаден на 30.111.1923 г. Той пренася през десетилетията ценностите, формулирани и свято пазени от учредителите - демократизъм, отвореност към света, търсене на предизвикателства. И онзи дух на свобода, който не остави шанс на политическата конюнктурност да превземе олимпизма.
Участниците в Олимпийските игри и в различните инициативи на БОК се менят. Остават традициите. Наш дълг е да се обърнем назад и с голямо уважение и по достойнство да изразим благодарността си към всички, които са работили за авторитета и популярността на БОК.
В своята история БОК поставя спорта в услуга на хармоничното развитие на личността при зачитане на човешкото достойнство, свързва спорта с общата култура на човека. Във всички свои инициативи е ръководен от дълбокото убеждение, че олимпизмът може да осигури хармонията между спорт, образование, възпитание и изкуство, както и това, че съвременният олимпизъм е неделима част от модерния свят.
Съвременните Олимпийски игри представляват не само реализация на хуманизма и ценностите на древните Олимпийски игри, но обогатени от идеите на Пиер дьо Кубертен, осъществявани от Международния олимпийски комитет, те се превърнаха в един от най-съществените фактори за обединение на спортни деятели, състезатели и отделни нации в едно цяло - световното олимпийско семейство.
В нашия свят, който едно десетилетие преживява дълбоки сътресения, се надявам, че Българският олимпийски комитет ще може да създаде нови и блестящи резултати, каквито неговото славно минало ни дава право да очакваме, защото една от мисиите на олимпизма е да събере човешкото познание, за да достигнем до истината. След събитията през 1944 г. обществено-политическият живот в България се променя. В някои области - коренно. Промените засягат и българския спорт. Някои от спортните организации и съюзи са ликвидирани, други се преустройват или пренагаждат според обстоятелствата. БОК преустановява дейността си, без да е изчерпал възможностите си. Имотите и ценностите му са предадени на Централния спортен съвет (ЦСС). Прекъсва се една традиция, която във времето вече е намерила мястото си с характерната дейност по подготовката и участието на българските спортисти на Олимпийски игри (Париж, 1924 г, Амстердам, 1928 п, Берлин и Гармиш Партенкирхен, 1936 г).
На 24.XI.1951 г. БОК е възстановен и е вписан в регистъра на сдруженията и фондациите под № 1/52 от 17.IV.1952 г. (т. Ill, с. 68 - Софийски окръжен съд, фирмено отделение).
Българи, членове на МОК
Дванадесет години след Първия олимпийски конгрес в Париж (1894 г.) в състава на МОК от 1906 г. до днес, с едно прекъсване от 1944 до 1952 г.. винаги има български представител.
Димитър ЦОКОВ, дипломат от кариерата, остава в историята като първия българин в списъците на МОК в продължение на 6 години - от 1906 до 1912 г., още преди да бъдат положени основите на БОК (1923 г.).
Д-р Димитър СТАНЧОВ, който е член на МОК от 1913 до 1929 г., работи усърдно за създаването на БОК, обяснява главната цел на такъв вид организации, дава препоръки за персоналния му състав. Именно по време на неговия мандат в МОК се обявява тържественото учредяване на БОК на 30.111.1923 г. Стефан ЧАПРАШИКОВ представлява МОК в България от 1929 до 1944 г. Крупен индустриалец, износител на TЮTЮH за Германия, пълномощен министър във Виена и в Москва, той утвърждава авторитета на страната ни в международните олимпийски среди. Благодарение на него преди игрите в Берлин през 1936 г. БОК получава голямо дарение, с което успява да покрие част от разходите по подготовката и участието на българските състезатели там. Самият той е дарител на БОК. До днес има все още неизяснени моменти около официалното му завещание за един имот в центъра на София, който по силата на това завещание трябва да бъде собственост на БОК.
По време на бомбардировките над София през януари и март 1944 г. целият архив на БОК за времето 1923-1944 г. изгаря.
На 24 ноември
1951 г. се възстановява БОК. Основна роля в този процес играе третият член на МОК за България - ген. Владимир СТОЙЧЕВ. Участник на игрите в Париж през 1924 г. и Амстердам 1928 г. като състезател по конен спорт, от 1930 г. военен аташе в Париж и Лондон, 1945-1946 г. шеф на дипломатическата мисия на България във Вашингтон, в Осло през 1952 г. е избран за член на МОК. Той е най-дългогодишният член на МОК за България - от 1952 до 1987 г., когато се оттегля от МОК и БОК поради напредналата си възраст. Оценявайки високо личния принос на генерала, МОК го избира за член на ИК на МОК за периода 1956-1960 г., т.е. четири години след неговото избиране в състава на МОК. От 1987 г. до днес
представлявам България в МОК. При многобройните си инициативи като член на четири комисии към МОК и на Асоциацията на европейските национални олимпийски комитети винаги действам като представител на един от най-старите народи в света, народ с над 1300-годишна история и с традиции в спорта още от античността.
в. Земя - стр. 7


Познато

Опитите за оклеветяване и омърсяване на България в очите на света не са от вчера. Набедиха ни, че сме убили писателя Георги Марков. Замесиха ни в атентата срещу папа Йоан-Павел II. По-късно лъжите бяха разобличени, но петното върху името на България се заличава трудно. Тези дни започна поредната акция в познатия от годините на Студената война стил за дискредитиране на нашата страна. Този път на прицел е членът на Международния олимпийски комитет и председател на БОК Иван Славков. Дали пък атаките на английските медии срещу него не са всъщност атака срещу кандидатурата на София за домакин на зимната Олимпиада през 2014 година?
в. Земя - стр. 7


Батето пропуска молебена днес

Иван Славков ще пропусне и днешния молебен, който се организира за изпращането на нашата делегация за Атина. Патриарх Максим ще го отслужи в 18,30 часа днес. Батето и съпругата му Валя продължават да са в чужбина, където заминаха след скандала, в който той бе натопен от Би Би Си, че е взел пари, за да покрепи кандидатурата на Лондон за лятната олимпиада през 2012 година. От британската телевизия обявиха, че ще предадат всички документи и записи на комисията по етика на МОК веднага след излъчването на материала утре вечерта в 23 часа българско време. МОК вече обяви, че ще свика заседание на комисията веднага след като бъдат уточнени подробностите около материала. Все още вицепрезидентът на МОК Виталий Смирнов, който трябва да е знаел за скандала, пази мълчание по случая. Смирнов бе посочен от лобиста Горан Такач като човека, който е бил информиран за срещата на Славков с мнимите бизнесмени от Би Би Си, която е била през юли. Англичаните вече нападнаха телевизията, че саботира кандидатурата на Лондон за олимпиадата.
в. 24 часа - стр. 39


Изпълнителният директор на БОК Белчо Иванов: Всичко е гадна постановка, няма нищо общо с истината
Георги БАНОВ

- Вие обявихте, че целият скандал е скалъпен и става въпрос за постановка. Продължавате ли да поддържате тази теза?
- Абсолютно. Всичко е една гадна постановка, която няма нищо общо с истината.
Отдавна името на Иван Славков е неудобно, защото той винаги е бил независим. И по комунистическо, и по демократично време. И не се е огънал от нито една провокация. Така ще стане и сега. Вярвам, че той ще изчисти името си.
- Защо тогава обаче се скри от медиите?
- Защото просто няма какво да се каже в момента. Нито аз, нито медиите са видели материала. Може да се твърдят много неща. Нека първо видим за какво става въпрос.
Сега трябва да се изчака и след това да се коментира. Какво може да се каже в такъв момент, след като още нищо не е ясно?
Видяхте какво каза Горан Такач. А ако това е истината? Тогава кой ще е виновен?
- Вече се спряга, че нито една федерация не е защитила Славков по време на скандала?
- Напротив. В олимпийския комитет звънят стотици хора. И такива, които не са свързани със спорта. Но все пак какво да защитят хората, след като не са ясни обвиненията? Празни приказки. Нека изчакаме
все пак какво ще стане. До сряда вечерта има още време.
- Смятате ли, че атаката може да идва от високо място?
- Вече вярвам на всичко. Не мога да изключа нищо. Все пак атаката идва от доста престижна телевизия. Всеки може да ти направи постановка. В такъв свят живеем. След като може да се направи постановка с цяла една война като тази в Ирак и ние да влезем в нея, то явно всичко е възможно.
- Поддържате ли връзка с Иван Славков?
- Той поддържа връзка с нас. Защото все пак той е президент, а не ние. Всичко върви нормално. Интересува се единствено по подготовката на делегацията ни в Атина.
- Ще се отрази ли скандалът на кандидатурата на София за зимни олимпийски игри през 2014 година?
- Всеки скандал се отразява, но в крайна сметка победител е истината. А ако се окаже, че Славков е бил прав и наистина е искал да изобличи тези, които дават подкупите в МОК, и прави невероятна услуга на колегите си? Тогава просто трябва да подадем документите и да спечелим домакинството.
- Оптимист ли сте за изхода от скандала?
- По принцип винаги съм бил оптимист. Но живеем в свят, в който истината е на заден план.
в. 24 часа - стр. 39


Светът гръмна за аферата с подкупите

Скандалът с обвинения в корупция президент на БОК Иван Славков вече е новина №1 в спортните емисии в цял свят. В първите два дни след публикацията в "Ивнинг Стандарт" аферата бе разгласена само в България и Великобритания, но сега вече за нея знаят по всички краища на земното кълбо. Темата бе водеща във вчерашните броеве на най-големите вестници в САЩ, Канада, Австралия, Гърция, дори Сингапур и Коста Рика. Информацията е разпространена от най-големите агенции - Рoйтерс, Франс прес и Асошиейтед прес.
Невиждана популярност придоби пресаташето на БФС Атанас Караиванов, който е главно действащо лице в публикациите. Цитирани са думите му, че Славков не е виновен и че въвличането му в скандала е предизвикателство. "Някой опитва да опетни името му и по този начин да навреди на кандидатурата на София за зимната олимпиада през 2014 г. Самият Славков е в чужбина и прави собствено разследване", твърди Караиванов, който според световните медии е официален представител на българските власти.
Британският "Хералд" съобщава, че шефовете на Би Би Си са подложени на огромен натиск заради предаването "Панорама", което трябва да се излъчи утре. Най-големите атаки са от Организационния комитет на Лондон 2012. "Би Би Си е обвинена, че опитва да саботира кандидатурите на София и на английската столица. Шефовете на медията обаче отказват коментар, преди филмът да бъде излъчен", посочва "Хералд".
“7 дни спорт” се свърза с представители на три големи европейски вестника с молба да коментират скандала с подкупите в МОК.
EТИЕН БОНЕМИ: ДАНО БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ЗАГУБИ
Изпитвам смесени чувства по този въпрос. От една страна, съм изненадан, но от друга, не съм. Изненадан съм, че точно Иван Славков е замесен в такъв скандал, защото той не ми прилича на глупак, който би се хванал на толкова плитко скроена журналистическа измама. След скандалите около Солт Лейк Сити обаче хванатите в корупция станаха много, а Жак Рох управлява МОК с твърда ръка. Вече е немислимо да бъде скрито каквото и да е, ако е имало раздаване под масата. След зимната олимпиада разследваните членове на МОК бяха точно 10, но само 6 от тях отнесоха наказания. Един почина. Смятам, че ако наистина Славков е допуснал да бъде вкаран в подобна ситуация, той ще си плати твърде скъпо. Авторитетът, който има в световния спорт, няма да му помогне да се отърве. Жак Рох не прави компромиси с корумпирани и допингирани. С огромен интерес чакам да видя филма на Би Би Си. Хем не ми се вярва да видя в него г-н Славков, хем тежестта на медия като британската ме кара да мисля, че в цялата работа има нещо гнило. Дано това гнило да не е в минус на България.
ХОСЕ ЛУИС МАРТИНЕС: ОБВИНЕНИЯТА СА ТВЪРДЕ ТЕЖКИ
Не сме готови като медия да вземем позиция по този въпрос. Всички сме изненадани, защото никой не е предполагал, че ще избухне скандал за корупция в МОК в навечерието на игрите в Атина. Обвиненията на "Ивнинг Стандарт" и Би Би Си са твърде тежки, за да допуснем, че не са истина. Английската преса по принцип обича скандалите, но въпреки това едва ли журналистите ще си заложат името, ако не се позовават на сигурен източник. Положението за Славков ще се усложни в момента, в който пуснат филма по телевизията. Ако наистина той участва в кадрите, мисля, че президентът на МОК Жак Рох ще вземе незабавни мерки. Той няма либералните методи, с които дълги години управляваше Хуан Антонио Самаранч. При всички случаи ви желаем късмет, защото доказването на тази история ще нанесе уникален удар върху имиджа на България.
ГЕОРГИОС КЕМЕРИДИС, “ОРА Я СПОР” (ГЪРЦИЯ): ИВАН СЛАВКОВ ИМА ОГРОМЕН АВТОРИТЕТ
Не можем и не искаме да коментираме на този етап. Всичко е прекалено сложно, но истината е, че случаите на корупция в МОК зачестиха драстично в последните години. Може би преди също ги е имало, но ние не сме разбирали за тях. А може би времената се промениха. Г-н Славков има огромен авторитет в олимпийското движение и замесването му в такъв грандиозен скандал е, меко казано, неприятно. Можем само да гадаем как ще се развият събитията, но ако качеството на филма на Би Би Си е добро, нещата ще станат ясни.
в. “7 дни спорт” - стр. 12


Радио дава 1000 лв. награда за Батето

1000 лева награда обяви радио "Гонг" за всеки, който подаде информация за местонахождението на Иван Славков. Слушателите трябваше да се обадят на редакционните телефони до 18 ч. вчера. Както е известно, президентът на БОК и БФС изчезна безследно след избухването на скандала с подкупите. Според официалната информация той е заминал в чужбина, но според Гранична полиция Славков не е напускал страната от 8 юли.
Първият, който позвъни в "Гонг", обяви, че Батето се намира в Монте Карло, където щял да участва във футболна гала.
МЕДИИТЕ
БЪЛГАРИЯ: НЕ СМЕ ВИНОВНИ
Българските официални власти нямат нищо общо с обвиненията за подкупи, обяви техният говорител. Самият Иван Славков не бе открит за коментар. В четвъртък МОК възложи на Комисията по етика да разследва случая.
СЛАВКОВ ПРОПУСКА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ
Обвиненият в приемане на подкуп Иван Славков не се яви на пресконференция в София. Според говорителя на БФС Атанас Караиванов той е в чужбина. Славков е зет на бившия комунистически лидер на страната Тодор Живков.
МОЖЕ ДА ЧАКАМЕ РЕФОРМИ В МОК
Това е поредният скандал с подкуп, свързан с олимпийска кандидатура след събитията покрай избора на Солт Лейк Сити. Ако обвиненията се докажат, можем да очакваме реформи в МОК и по-конкретно в схемата, по която се определят градовете домакини.
в. “7 дни спорт” - стр. 13


Би Би Си праща касетата в МОК

Би Би Си ще предостави на МОК цялата информация по скандала с подкупа. Утре в 23,00 ч. българско време телевизията ще излъчи скандалния филм "Да купиш игрите". Според Робърт Нисбет от Би Би Си филмът доказва, че един член на МОК се е съгласил да получи пари, за да лобира за кандидатурата на Лондон 2012. Този човек е Иван Славков, твърди "Ивнинг Стандарт". Славков мина в нелегалност и още не е направил официално изявление по случая. "Той знаеше за обвиненията преди Би Би Си да разгласят историята", заяви пресаташето на БФС Атанас Караиванов. Посредникът по сделката Горан Такач вече обяви, че със Славков са действали със знанието на отговорни фактори в МОК, между които вицепрезидентът Виталий Смирнов.
в. “7 дни спорт” - стр. 12


Смирнов: Това е крещяща неправда

Вицепрезидентът на МОК Виталий Смирнов категорично отхвърли обвиненията на Би Би Си, че има пръст в скандала с подкупа. След като разбрал, че британците намесват името му, той се обадил на президента на централата Жак Рох. Смирнов нарича информацията на англичаните "крещяща неправда" и "свирепо петно" върху името му. От Би Би Си контрираха, че с обвиненията за купуване на гласове за кандидатурата на Лондон ще изкарат и данни, свързани с Ню Йорк. Градът е сред 4-те конкурента на английската столица за домакин на олимпийските игри през 2012 г.
в. “7 дни спорт” - стр. 12


ZDF: Скандалът се задълбочава

Аферата с подкупите на членове на МОК се задълбочава, твърди сайтът на германската телевизия ZDF. За скандала пишат още френският вестник "Courrier international", швейцарският "24 heures" и канадското електронно издание "Мatinternet". Те цитират говорителя на Славков Атанас Караиванов, който отрече обвиненията в неделя. "Някой се опитва да опетни името на Славков, за да попречи на кандидатурата на София за зимните олимпийски игри 2014 г.", казва Караиванов. Изданията отбелязват, че и самият Славков не е бил открит за коментар, тъй като е в чужбина. Според някои медии той бил на частно посещение в Атина.
в. “7 дни спорт” - стр. 13


Само Русия мълчи

От петък насам, когато гръмна скандалът с подкупите, нито една руска медия не е написала нито ред, въпреки че в аферата е замесен вицепрезидентът на МОК Виталий Смирнов. Изключение направи електронното издание на вестник "Спорт Експрес", където случаят бе отразен по любопитен начин: "Един член на МОК, чието име не се споменава, е заподозрян във взимане на подкуп във връзка с домакинството на олимпиадата през 2012 г." "7 дни спорт" два дни прави безуспешни опити да се свърже със "Спорт Експрес". В неделя отговорът бе: "Обадете се утре в 11,30 ч.", а вчера: "Обадете се във вторник до 18 ч."
в. “7 дни спорт” - стр. 12


Сряда - денят на истината

10 дни преди олимпиадата треска разтърси спортния свят. Но не предстартова. А корупционна. Скандалът с подкупите в Международния олимпийски комитет доказа само едно. Че корупция наистина има. Съвършено ясно е, че пари на някого са давани. Засега не е ясно само това - кой е корупмираният. Дали това са едни англичани, които в последния момент се опитват да излязат сухи, вдигайки скандал. Или това са Батето и неговият колега Смирнов, които са налапали въдицата. Завесата ще се вдигне в сряда. Тогава за едни предаването на Би Би Си ще завърши с хепиенд, а за други ще е истинска трагедия.
в. “7 дни спорт” - стр. 13


Чуждестранните медии анализираха подробно скандала с Иван Славков
Веселин КАРАИВАНОВ

Всички водещи печатни издания и електронни медии в Европа и света анализираха подробно скандала за корупция сред членове на МОК, в който бе замесен и председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Иван Славков. Информационни лидери като агенциите АП, Ройтерс и АФП, германските издания "Ди Велт", "Билд" и "Фокус", както и "Ю Ес тъдей" и "Хералд трибюн" описаха подробно скандала и предполагаемото съгласие за взимане на подкуп, за да гласува в полза на кандидатурата на Лондон за домакин на летните олимпийски игри през 2012 на Славков. Чуждестранните журналисти се обединяват около тезата, че до сряда, когато по телевизионния канал Би Би Си 1 в 23.00 часа българско време ще бъде излъчен скандалният материал на британски журналисти във връзка с корупцията в МОК, не би трябвало да се обвиняват персонално членове на централата. Както е известно, журналисти на телевизия Би Би Си, които подготвят предаването "Панорама", представяйки се за бизнесмени с интерес в Лондон да бъде организирана олимпиада, са предлагали подкупи на членове на МОК, които да гласуват в полза на кандидатурата на английската столица през 2005 г. Само един представител на олимпийската централа е приел предложението, но от Би Би Си запазиха името на човека в тайна. От медията обясниха, че в сряда вечерта в предаването "Панорама" ще бъде излъчен пълен видеозапис на приемането на подкупа. Тогава ще бъде обявено и името на уличения в подкуп член на МОК. Според английския вестник "Ивнинг стандард" това е Иван Славков. "Не трябва да се обвиняват хора в тежки престъпления като приемането на подкуп само на базата на догадки", написа Хорхе Алберг, журналист от вестник "Марка", който отразява скандала на страниците на испанския всекидневник от края на миналата седмица. Според вестник "Ди велт" "има нещо нередно в поведението на Славков, който изчезна безследно след отправените срещу него обвинения". В неделя председателят на БОК бе обещал да говори пред журналисти. Срещата обаче не се състоя и Атанас Караиванов, пресаташе на Българския футболен съюз (БФС), обясни, че Славков е заминал за чужбина, за да научи подробности за отправените срещу него обвинения. Определянията като посредник за предаването на подкупа Горан Такач обяви, че двамата с председателя на БОК са действали със знанието на Виталий Смирнов, вицепрезидент на МОК, с цел да разобличат "некоректни бизнесмени". От Би Би Си вчера съобщиха, че вече са предали оригиналния видеоматериал от срещата за предаване на подкупа представители на МОК. В централата комисията по етика вече започна разследване на скандала с Иван Славков.
в. Дневник - стр. 15


Батето пред "Меридиан Мач": "Оставете ме на мира!"
Христо БОНИНСКИ

„Моля ви се, оставете ме на мира. Много съм зает в момента", каза Иван Славков пред репортер на „Меридиан Мач". Шефът на БФС и член на МОК мина в нелегалност в събота, след като в. „Ивнинг стандарт" го набърка във вземане на подкуп покрай кандидатурата на Лондон за домакин на Олимпийските игри през 2012 г. След тези си думи Батето затвори телефона, като не пожела да отговори дали е напуснал страната.
в. Меридиан мач - стр. 1


Батето е в неизвестност
Надя КОЖУХАРОВА, Красен НИКОЛОВ

Близо 72 часа след като гръмна скандалът с подкупа, в който се забърка Иван Славков, никой няма информация къде се намира президентът на БФС и БОК. Все още няма категорични доказателства, че Батето е напуснал страната, тъй като името му не фигурира в компютърната система на летище „София". Според пресаташето на футболния съюз Атанас Караиванов Славков ще бъде в София на 5 август, когато за Атина трябва да замине първата ни група олимпийци. Припомняме, че журналисти от Би Би Си ще излъчат запис в предаването „Панорама" в сряда от 23,00 часа, в който член на МОК се съгласява да получи пари, за да лобира за кандидатурата на Лондон. Медиите в Англия визират, че това е президентът на БОК Иван Славков. В същото време член на Международния олимпийски комитет, пожелал анонимност, обяви, че Комисията по етика ще заседава, след като види излъчването на филма по британския канал. Срещата ще се проведе в Атина непосредствено преди старта на игрите, като становището на членовете ще бъде взето без отлагане и решението ще стане публично достояние. Комисията по етика ще разполага и с допълнителни документи по скандала с подкупа за домакинството на олимпиада 2012 г., които BBC ще предаде на МОК.
Досие По-паметливи все още си спомнят какво се случи в навечерието на зимната олимпиада в Солт Лейк Сити преди две години. Три години по-рано 13 олимпийски дейци бяха обвинени, че са продали гласовете си в полза на столицатана Юта, а вицепрезидентът на МОК Ким Юн Йон получи 7-годишна присъда за отклоняване на над $1 млн. от спортни организации. По-късно двама от обвинените, че са раздавали подкупи за домакинството на Солт Лейк Сити, са оправдани. След този скандал бе създадена Комисията по етика, а белгиецът Жак Рох бе избран за президент на МОК. Основна точка в неговата платформа бе борбата с корупцията в МОК. Славков не бе замесен в този скандал. Той обаче попадна в полезрението на комисията преди 2 години, когато бе обвинен, че е натоварил измамници да събират пари от бизнесмени в чужбина. Славков е оправдан. Според етичния устав на МОК на ангажираните с решенията за определяне на домакинствата на олимпийските турнири и техните представители е забранено да искат, приемат или предлагат „всякакво прикрито възнаграждение, комисиона, облага или услуга от какъвто и да е характер" във връзка с организирането на олимпийските игри.
в. Меридиан мач - стр. 14


Майк Лий, директор комуникации на "Лондон 2012": Би Би Си прави бизнес чрез филма
Елена БОЙЧИНОВА

- Г-н Лий, в организационния комитет за издигане на кандидатурата на Лондон за домакин на олимпиадата през 2012 г. знаехте ли за проекта срещу корупцията на Би Би Си?
- Не знаехме какво прави Би Би Си до миналата седмица. Тогава историята за програмата им "Панорама" излезе в публичното пространство. Те не са ни казвали какво правят или какво смятат да правят. Преди две седмици разбрахме, че правят предаване по темата, но научихме за разследването им едва миналата седмица.
- Според вас етично ли е да се прави подобен експеримент - корупция срещу корупцията?
- Тази програма е независима. Ние не можем да им казваме какво да правят. Това могат да им казват само ръководителите на Би Би Си. Това може и да не е добра журналистика, но те сами решават. Всъщност ние още не знаем какво има в предаването, никой не го е гледал.
- Защо според вас Би Би Си саботира кампанията на Лондон за домакинство на игрите?
- Не съм казвал, че това е саботаж срещу кандидатурата на Лондон. Това е репортаж на един вестник, но аз не съм казвал това. Цялата тази акция не е добра за кампанията на Лондон. Това е една фалшива кампания, която не е полезна за нашата работа. Сега ни обвиняват, че не действат честно. Но нищо не можем да направим, има свобода на словото. Те просто правят бизнес по свой собствен начин.
- Мислите ли, че Иван Славков е виновен и е взел пари, за да гласува за Лондон?
- Нямам представа. Не мога да коментирам това. Не съм видял и какво има във филма на Би Би Си.
в. Новинар - стр. 18


Славков в неизвестност втори ден

Президентът на БОК и БФС и член на МОК Иван Славков и вчера бе в неизвестност. Никой от близките и от колегите му от ръководените от него организации не знаеше или поне не пожела да разкрие къде е Батето. Той бе набеден от британските медии, че е продал гласа си в полза на Лондон при избора на града домакин за лятната олимпиада през 2012 г., който ще е другото лято. Според граничните власти Славков не е напускал България, както твърди пресаташето на БФС Атанас Караиванов. Бившият коментатор на БНТ твърди, че Батето е в чужбина от събота вечер. Славков не е продумал и дума от избухването на скандала в петък, а води собствено разследване на случая. С разнищване на скандала се зае и Комисията по етика към МОК. Вчера "Новинар" откри секретаря на комисията Шабас Бенам в Лозана, който обяви: "Не можем да даваме никаква информация, защото тече разследване." От БОК очакват Славков да се появи на специалния молебен за здраве и успех на българските олимпийци, който патриарх Максим ще отслужи днес. Той ще е в храм-паметника "Александър Невски" от 18,30 ч. Според други пък той ще уважи коктейла в хотел "Диана 3", организиран от генералния партньор на БОК за игрите в Атина - банка ОББ.
в. Новинар - стр. 18


ВВС плаши с уволнения

Иван Славков е извън България в момента, потвърдиха пред "Труд" няколко сигурни източника. Изглежда загадка в коя държава е Батето. По всичко личи, че той няма да се прибере в София за днешния молебен по изпращането на олимпийците ни за Атина и за Изпълкома на БФС утре. Всички контакти със Славков са блокирани. Няма и мобилни телефони, на които да отговаря. С него в чужбина е съпругата му Валя. Заплаха за уволнение е надвиснала над служителите в Би Би Си, ако издадат подробности за скандалния филм "Да купиш игрите", научи "Труд" от източник в Лондон, пожелал анонимност. Продукцията ще бъде излъчена от английската телевизия в разследващото предаване "Панорама" утре вечер. В петък британските вестници "Таймс" и "Ивнинг стандарт" разгласиха, че филмът уличава в склонност към корупция Иван
Славков. Би Би Си предварително обяви в официалната страница на предаването "Панорама" в Интернет, че разполага с доказателства за корумпиран член на Международния олимпийски комитет (МОК). Телевизията не назова конкретни имена, а се ограничава с думите: "Панорама разкри доказателство, че гласовете на някои членове на МОК - частният клуб, който контролира игрите, все още могат да бъдат купени". Комисията по етика на МОК започна разследване за разкритията на Би Би Си. Предаването "Панорама" ще предаде доказателствата, с които разполага, на тази комисия. И от МОК, и от Би Би Си отказват да коментират събитията и разкритията, които ще бъдат излъчени на екран.
в. Труд - стр. 32