04 Август 2004, Сряда Поканете Михаел Шумахер в България                                 00:20:15


 

Батето казва `ДА` в предаването на BBC
http://www.news.bg/
2004-08-03 18:09:16

 

Програма на британската телевизия ББС твърди, че са й били обещани 54 гласа от МОК за кандидатурата на Лондон за домакин на олимпийските игри през 2012 година и показва българина Иван Славков, член на МОК, готовда преговоря за своята подкрепа, съобщава испанската осведомителна агенция ЕФЕ.

Програмата "Панорама", която ще се излъчи утре под заглавието "Да купиш Игрите" и предизвика разследване на МОК, съобщава за възможна покупка на гласове чрез професионални посредници, за да може Лондон да получидомакинството на летните олимпийски игри през 2012 година, за което се бори с Мадрид, Париж, Москва и Ню Йорк.

Сумите, които се предлагат за глас са 200 000 евро плюс пътувания и други разходи, въпреки стриктните норми на МОК, прилагани след скандала на зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити през 2002 година, добавя агенцията.

Отговорниците на програмата създали фиктивно дружество за пропагандиране на кандидатурата на Лондон "Ню Лондон Венчърс" за да преговоря с агенти от Белград, Кувейт, София и Будапеща, които обещали 54 от необходимите 63 гласа за да бъде избран Лондон от 124-те члена на МОК.

Чрез агента от Белград Горан Такач Панорама успяла да се срещне с Иван Славков, председател на Българския олимпийски комитет, който изглеждал готов да приеме подкуп и да окаже влияние върху други членове на МОК.

"Да", отговаря Славков, когато журналистът Джъстин Раулат го запитва дали е готов да преговаря и дали знае какво иска, твърдейки в същото време, че някои членове на МОК са "хора на бизнеса", а други са "заинтересувани от спорта".

Когато Славков вече не е в кадър, Такач заявява, че може да се свърже с над 30 члена на МОК за евентуална покупка на гласове, но въпреки че съобщава техните имена, те са заличени от програмата.

След контакта с ББС, българският член на МОК заявил, че е отишъл на срещата с лондонското дружество, въпреки че такъв тип интервюта са забранени, за да открие възможни практики на корупция.

След като показа програмата на група журналисти от Лондон директорът на Панорама Майк Робинсън разкри желанието на ББС да сътрудничи на разследването на МОК, а ако адвокатите позволят, да предостави имената на 30-те членове на МОК, цитирани от агентите.

Преди да излъчи филма в Англия, ББС ще предостави копие на МОК, който нареди на олимпийската комисия по етика да разследва случая.