http://www.monitor.bg/article?sid=0feffcef261a94baf9a950cf8a381e21&aid=8126Жак

Рох: Бесен съм от видяното във филма на Би Би Си

Славков отстранен от МОК

Отнеха акредитацията на Батето за Олимпиадата в Гърция

Асен Иванов

Йордан Лечков: Славков сам да се оттегли от управлението

"Най-добрият вариант за Славков сега е сам да се оттегли от цялата си публична и управленска дейност. Ще бъде добре да започнем и световните квалификации по футбол без той да е начело на БФС". Този коментар е на героя от САЩ '94 и кмет на Сливен Йордан Лечков.
 

Екатерина Михайлова: Трябва да се махне и от БОК, и от БФС

Позицията на Демократи за силна България е, че освен махане от МОК, трябва да последва махане и от БОК, и от футболния съюз. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДСБ Екатерина Михайлова. "Мисля, че е логично да се действа така. МОК показа как е правилно да се постъпва в такива случаи. Остава и българските институции да действат както трябва срещу корупционните практики", добави Екатерина Михайлова.
 

Васил Иванов - Лучано

Отстраняването на Иван Славков е наистина неприятен факт за България, но това е решение на един независим орган, какъвто е Международният олимпийски комитет (МОК),  надявам се ,че това няма да повлияе негативно на олимпийците, а напротив ще "стегне редиците". Старши треньорът на българския отбор по вдигане на тежести Пламен Аспарухов пък беше категоричен: "Славков е невинен."
 
Снимка: ЕПА

Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох обявява на пресконференция в Атина санкциите срещу Иван Славков.

Иван Славков беше временно отстранен от структурите на  Международният олимпийски комитет и получи забрана да присъства на Игрите в Атина като официално лице, предадоха информационните агенции. Решението обяви президентът на МОК Жак Рох след извънредно заседание на Изпълнителния комитет на международната спортна централа. То беше свикано специално за да се произнесе по скандала, предизвикан от излъчения в сряда филм на Би Би Си "Да купиш Игрите". 
"Пред себе си вие виждате един крайно ядосан човек, заяви Рох вчера. - Всъщност, да кажа, че съм разочарован, е прекалено слабо. Аз съм много повече от разочарован. Направо съм бесен от кадрите, които видях във филма".
Рох, начело на МОК от 2001 г., обясни, че Комисията по етика е решила временно да отнеме абсолютно всички права, привилегии и функции на Славков като член на организацията. Белгиецът дори изрично подчерта, че акредитацията за Атина на президента на БОК незабавно е била отнета и той няма да може да влезе на нито едно от състезанията, освен ако не си купи билет.
"Все още не сме решили за каквато и да е окончателна санкция срещу господин Славков. Просто взехме временните мерки, постановени в олимпийската харта. Той няма да може да участва в сесиите, да гласува и да представлява МОК. Това е временна мярка, тъй като винаги съществува презумпция за невинност и наказание може да бъде наложено само след приключване на разследването", обясни Жак Рох.
64-годишният председател на БОК и президент на Българския футболен съюз Иван Славков е главно действащо лице в корупционния скандал за купуване на гласове за кандидатурата на Лондон за игрите през 2012 година, излязъл на бял свят чрез скандалния филм на Би Би Си. Славков и сръбският лобист с швейцарски паспорт Горан Такач бяха заснети от британски журналисти, представящи се за бизнесмени, тайно да дискутират с тях как могат да бъдат купени гласове в полза на Лондон. Останалите кандидати за Олимпиада 2012 са Париж, Москва, Мадрид и Ню Йорк.
Във филма мнимите бизнесмени хванаха в капана си и други трима лобисти, също готови да осигурят вот срещу пари. Според правилата  на МОК, ако негов член бъде признат за виновен за тежки нарушения, изпълнителното бюро може да поиска неговото изключване от олимпийското движение. Това може да стане с две трети от гласовете на сесия на олимпийският комитет.
Копроматът на авторитетната британска телевизия е резултат от едногодишно разследване на корупцията във висшите етажи на международното олимпийско движение. Мотивът да бъде направен такъв филм е бил да се установи дали промените в олимпийския комитет след скандала в Солт Лейк Сити 2002 наистина са направили невъзможно корумпирането. Екипът на "Панорама" е разследвал дълго документите на организационния комитет на Олимпиадата в Солт Лейк Сити, където съвсем надлежно и точно са описани всички пари и всички услуги, които комитетът е предоставял на различни членове на МОК, за да си осигури домакинството. Срещу ръководителите на организационния комитет беше заведено дело, но впоследствие те бяха оправдани.
Преди две години Батето също беше замесен в скандал в МОК. Той излезе невредим след разследване на Комисията по етика във връзка с писмо, дадено от Славков на съмнително лице, което от негово име да събира пари от бизнесмени в чужбина.Иван Славков е зет на бившия партиен и държавен лидер Тодор Живков. Професионалната кариера на Батето започва като журналист. Бил е редактор във вестниците "Труд" и "Работническо дело". През периода 1971 ­ 1982 г. е генерален директор на Българската национална телевизия. От 1982 г. е председател на Българския олимпийски комитет. От 1995 г. оглавявя и Българския футболен съюз. Член на Международния олимпийски комитет от 1987 година. Славков се пробва и в политиката. Създава политическата партия "Напред, България", която в началото на 39-ото народно събрание е в "Коалиция за България", но по-късно излиза от нея.