Наблюдател

Горан Такач - агентът със скандална репутация

Горан Такач

Снимка: Емил Иванов

"Славков загази. През годините той бе виждан прекалено често в компанията на Горан Такач и други спортни агенти с недобра репутация" - това заяви журналистът Ендрю Дженингс, автор на книгата "Господарите на олимпийските кръгове" и главен консултант на филма "Да купиш олимпиада".
54-годишният сърбин е добре познат в олимпийските среди. Той е син на Артур Такач, съветник и добър приятел на предишния и най-дълго управлявал президент на МОК Хуан Антонио Самаранч. Такач-старши дори е участвал в съвещанията на ръководните органи на МОК, без да е член на комитета.
През 80-те години Горан работи със Славков по кандидатурата на София за зимните игри през 1992 г., а когато тази кандидатура се провали - и за 1994 г. Имената на Артур и Горан Такач бяха свързани със скандал по "осигуряване на гласове" за победата на Нагано в кампанията за зимните игри през 1998 г.
В края на 1998-а пък гръмна скандалът около Солт Лейк Сити`02 и името на Такач бе едно от замесените. Всичко приключи със закриването на неговата агенция "IMS-Studio 6", която той основава на 29 ноември 1976 г. в Лозана (Швейц), където живее по това време. "IМS-Studio 6" официално се занимаваше с маркетинг и комуникации, но работи и в областта на международния спорт и олимпийското движение, като е представлявала общо 17 града, кандидати за домакинство.
След скандала за Солт Лейк Сити Такач по собствените му думи губи не само фирмата си, но всички клиенти и дори семейството си. Той се премества в Белград и потъва в "олимпийско" забвение. Новата му фирма се казва "IMS-Management" и работи по строителни проекти. Горан обаче е "изровен" от Иван Славков, който го ангажира да лобира за кандидатурата на София за зимните игри през 2014 г. В качеството си на такъв Такач посети премиера Симеон Сакскобургготски и му представи плановете за кандидатурата. Миналата година Такач-старши изчезна мистериозно в планината Копаоник.