Монд”:

 

България смята, че е готова да се присъедини към ЕС през 2007 г.

 http://www.focus-news.net/?id=a612

13 май 2006 | 17:28 | "Монд"

 

България смята, че е готова да се присъедини към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. и очаква, че европейските власти ще потвърдят ангажимента, поет към страната, без да налагат допълнителна отсрочка с една година чрез прилагането на предпазната клауза, предвидена в Договор за присъединяване. На 16 май Европейската комисия трябва да оповести препоръките си относно членството на България и Румъния в ЕС. Оттам насетне двете страни са тези, от които зависи дали ще съумеят или не да спазят първоначално поставените срокове.
 
 Българският премиер Сергей Станишев, който през август 2005 г. наследи начело на правителството бившия български цар Симеон Втори, недоумява защо ЕС трябва да нанася на страната му подобно “унижение”, изисквайки да почака с още година. Той настоява европейците да оценят “справедливо и обективно” подготовката на България.
 По думите на Станишев България заслужава да влезе в Евросъюза, след като е извършила големи промени, “с цената на мъчителни за населението усилия”. За българския премиер България е спазила своите обещания. Несъмнено, проблеми продължават да съществуват, признава той, но правителството се бори с тях. Ние знаем добре, допълва министър-председателят, че не всичко ще се разреши за една нощ, “като по чудо”, когато България стане член на ЕС. Но страната ни иска това присъединяване не само, за да се възползва от европейските фондове, но и за да участва активно в своето развитие в момент, в който се сблъсква с предизвикателствата на глобализацията. “Ние няма да бъдем европейци втора класа”, подчертава той.
 България се промени много, изтъкват политиците. Като всички бивши съветски сателити, тя стана демократична държава, в която господстват разделението на властите и държавното право. През 2005 г. икономиката отбеляза растеж от 5,7%, а с помощта на предприсъединителните европейски фондове се появиха модерни предприятия като например завода за производство на кренвирши близо до Пловдив - вторият по големина български град, разположен на около 150 км югоизточно от София, където често се канят журналисти, за да констатират, че в предприятието са спазени всички европейски норми, особено по отношение на хигиената.
 Съществува обаче и една “голяма черна точка”, която е в основата на европейската несигурност: борбата с корупцията и организираната престъпност - те изкарват “наяве” слабостите и недостатъците на съдебната система. Европейската комисия не спира да дава израз на притесненията и критиките си, като смята за недостатъчен броят на преследванията и присъдите. Действията на съдебната система трябва да са по-отчетливи, а резултатите - по-осезаеми, отбелязват в Брюксел. Властите, на свой ред отговарят, че въпросът е приоритетен за тях, както и че политиката им е започнала да дава своите резултати. Стратегия и програма за борба с корупцията в България бяха приети през януари, през март беше назначен нов главен прокурор, бяха приети мерки срещу финансирането на престъпни групировки.
 Равносметката не е малка, подчертават от Министерство на вътрешните работи. В периода октомври 2005-април 2006 г. за корупция са осъдени шестима висши държавни служители, продължава разследването срещу трима депутати, сред които и бившият кмет на София, поискан е имунитетът на седем други народни избраници. През първото тримесечие на 2006 г. са “неутрализирани” шест престъпни групировки с участието на над 200 души, като за същия период броят на престъпленията е спаднал с 6,3%.
 Новият главен прокурор Борис Велчев отбелязва, че ако има малък брой магистрати, които са корумпирани, то това не се отнася за цялата съдебна система. Това, което занапред ще очакваме от Европа, е по-малко политически натиск, за сметка на тясно сътрудничество с цел подобряване на функционирането на “съдебната машина” и време за съответните резултати, посочва той.