ИТАЛИЯ

Престолонаследникът Виктор Емануил арестуван като тартор на престъпна група

Симеон замесен в скандал за корупция в Италия

Предлагали на бившия премиер подкупи за болница и за комуникациите ни

Милано. Румен Михайлов Кореспондент на Монитор, Италия

Монитор първи разкри връзката на Виктор Емануил с новата педиатрия в София

ГЕРГАНА КОСТОВА

Факсимиле от публикацията на Монитор от юли 2004 г.

"Монитор" първи съобщи за връзката на бившия премиер с изпълнителя на проекта за нова педиатрия за 42 млн. евро в София още през юли 2004 г.
Пиер Паоло Черани - общ племенник на Сакскобургготски и италианския крал Виктор Емануил е основен акционер в немската фирма "Фрезениус". Същата трябваше да осигури апаратурата на новата детска болница, която трябваше да бъде построена от австрийската фирма "Вамед" на мястото на Инфекциозна болница.
Тя беше посочена за изпълнител от австрийската банка "Кредитанщалт", която кабинетът одобри за даване на заема, без да е бил провеждан конкурс. Австрийците бяха избрани за консултанти при провалилата се сделка с "Булгартабак" преди 4 години, когато се твърдеше, че принц Кирил е лобирал за избора на "Кредитанщалт". Схемата бе така направена, че изборът задължително да падне върху "Вамед" и "Фрезениус" и кръгът банка-изпълнител-оборудване да бъде затворен и без конкурси, които да свалят цените.
Депутатите сформираха временна комисия, която да установи изгодно ли е за страната едно легло в новата болница да струва 280 000 евро, а роднините на премиера да направят здравното заведение с най-висока цена и най-малко апаратура в Европа. Цените били завишени с около 50% спрямо тези в Европейския съюз, установи комисията.
Въпреки, че парламентът ратифицира споразумението с "Кредитанщалт" за заема, проектът в момента е замразен.

 

Сакскобургготски чака официална информация

Симеон Сакскобургготски ще коментира публикациите, след като получи официалната информация по случая, съобщиха от "Врана". Симеон Сакскобургготски се запозна с някои от публикациите в италианската преса, но все още не разполага с подробностите по случая. Когато получи информация от достоверни официални източници в Италия, тогава ще вземе решение какви стъпки да предприеме по-нататък, за което допълнително ще ви информирам, каза Цветелина Узунова, прессекретар на Симеон.
 

Виктор Емануил Савойски

Името на бившия премиер и сегашен лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски е замесено в огромен скандал за пране на пари и корупция, пламнал в Италия.
Италианските сили за сигурност арестуваха привечер в петък недалеч от южния град Потенца наследника на италианската корона Виктор Емануил Савойски. Срещу него са отправени тежки обвинения за пране на пари, раздаване на подкупи на държавни служители и трафик на проститутки.
Според следователя от Потенца Хенри Джон Удкок, чиято майка е неаполитанка, а баща му англичанин, именно Виктор Емануил е бил тарторът на мощна престъпна група, която използвала политическите си и масонски връзки за бързи, лесни и абсолютно незаконни печалби.
Едно от обвиненията срещу Виктор Емануил Савойски е свързано с неговия първи братовчед и бивш премиер на България Симеон Сакскобургготски.
Под заглавие "Българският благородник" вчера в. "Кориере дела сера" резюмира тази глава от 2500-те страници следствено досие на Хенри Джон Удкок по следния начин: "Един друг оспорван "престъпен план" е този да се получат "поръчки в болничния и телефонния сектор на Република България". С тази цел Виктор Емануил и живеещият в Австрия предприемач Пиерпало Черани вероятно са обещали на българския премиер-министър Симеон Сакскобурготски /по-известен като Симеон Български - братовчед на принца на Савоя/ "пари и други ползи". В едно телефонно прихващане Черани казва, че "му бил финансирал предизборната кампания, добавяйки даже, че се бил натоварил с разходите по едно пътуване на именития държавен мъж и на негови министри". С цел "Симеон да гарантира на Черани и на Савоя поръчката за реализацията на болничен комплекс в България". Може би на 25 юни миналата година Черани е предал на Симеон "парична сума", пише "Кориере дела сера", позовавайки се на досието на продължилото почти две години следствено дирене на итало-английския магистрат.

Симеон Сакскобургготски


Вчера БТА цитира италианската агенция АНСА, според която бившият български премиер е участвал в корупционните практики на своя братовчед. Според информацията на АНСА лидерът на НДСВ е разследван, заедно с Виктор Емануил Савойски и бизнесмена Пиерпаоло Черани, затова, че са подбуждали към корупция "членове на чужди държави". Италианската агенция твърди, че Симеон Сакскобургготски е приел пари и обещания за пари, и за други облаги от страна на Черани и на Виктор Емануил, за да им гарантира правата за сделки в България в областта на здравеопазването и на телефонните услуги. Черани е обещал на Сакскобургготски също така да посредничи за цесията на една сграда на стойност 100 милиона евро - собственост на братовчеда Виктор Емануил Савойски - при условие, че в замяна ще получи сделките в българската телекомуникация, твърди АНСА. Източниците на "Монитор" в Италия обаче отрекоха Симеон Сакскобургготски да е съучастник в корупционната афера, а само нейна жертва.
Заедно с 69-годишния син на последния италиански крал Умберто са задържани още 12 души, сред които са говорителят на дясната партия Национален алианс Салваторе Сотиле и кметът на намиращия се на швейцарска територия италиански конклав Кампионе - Роберто Салмоираги.
Една от основните дейности на "отбора" на аристократ №1 на Апенините е била издействането за дребни предприемачи на лицензи за работа с автомати за видеопокер. Това ставало срещу огромни суми, но много често  групата прибирала от тях тлъсто капаро, като не осъществявала сделката и не връщала авансираните пари. Другата основна дейност на Виктор Емануил Савойски и на неговите хора е била осигуряването на елитни проститутки от Източна Европа за богатите клиенти на баровското казино в Кампионе и за политици по високите етажи на властта в Рим. Според италианските медии обаче често пръв "изпробвал" момичетата именно престолонаследникът, който не се срамувал да предприема пътувания с тях из Италия. Освен това срещу него е повдигнато и обвинение в хакерство - заедно със сина си Емануил Филиберт и с компютърен спец от специалните служби той често "бомбардирал" интернет-страници, в които имало нелицеприятни за него и семейството му неща.
В дългите материали за незаконните далавери на Виктор Емануил Савойски италианските вестници подчертават, че арестуването му завчера не е неговата "първа среща" с правосъдието. През 1978 година той е задържан от френската полиция с обвинението, че е ранил смъртоносно на средиземноморския остров Кавало германския младеж Дирк Хамер. По-късно престолонаследникът е оправдан, но за обществеността във Франция и Западна Европа това било станало "с намеса отгоре". Печатът припомни, че по време на "изгнанието си в лукс" до 2003 г., когато на наследниците-мъже на династията Савоя бе разрешено да се върнат в Италия след забраната от 1946-та, под прикритието на "обикновен женевски мениджър" Виктор Емануил се бил занимавал с трафик на оръжие и дори на наркотици. За това използвал връзките си с короновани глави от Близкия Изток, сред които бил бившият шахиншах на Иран Реза Пахлави. Точно на неговата сватба престолонаследникът се запознава с бъдещата си съпруга - състезателката по водни ски Марина Дория. Той минава с нея под венчило именно в Техеран, заради несъгласието на семейството му да се ожени за мома без синя кръв и с "доста свободно поведение".
Странностите на Виктор Емануил пък бяха илюстрирани от медиите на Апенините с организираната от него "бомбардировка с домати от самолет" на градински празник на сестра му Мария Габриела, която била "забравила" да покани на купона своя брат. Именно тя вчера се отрече първа от него, обявявайки, че занапред за нея той нямало да бъде повече наследникът на италианската корона, а само "господин Савойски". Синът му принц Емануил Филиберт, който чака второ дете от съпругата си Клотилд Куро, коментира ареста на баща си лаконично: "Ужасен съм!".