поредният скандал

Хепънинг на турски език край светилището в Татул

ВИЛДАН БАЙРЯМОВА
Снимка: БТА

Театър на турски бе в центъра на хепънинга "Нощта на Орфей" на тракийското светилище край село Татул.

Хепънингът "Нощта на Орфей" на тракийското светилище край село Татул, с който започна Шестия международен театрален фестивал "Перперикон 2006" в Кърджали, бе скандален.
Мнозина от пропътувалите разстоянието останаха крайно разочаровани турският театър "Кадрие Лятифова" представи нещо като мюсюлмански сватбен ритуал и скечове на турски език. Хумореските останаха непреведени и съответно неразбрани от преобладаващите в публиката българи. Те обаче се видяха принудени да се "възхищават" и отново нищичко да не разбират, когато в подножието на Татул самодейци от читалището в Момчилград надуха зурните и, обути в потури и фесове, размахваха калъчки току под носа на зрителите.
Дори кметът на Момчилград Ердинч Хайрула се притесни от турско езичната и културна инвазия на хепънинга. "Май прекалихме с турския пак", смутен каза той на неколцина журналисти край себе си.
Археологът Николай Овчаров, който се изяви като пръв факлоносец, не можа да даде сносно обяснение защо всичко край тракийското светилище се случва на турски език. Овчаров също е представител на сдружението-организатор, макар напоследък да се опитва да се разграничава от него.
Сдружението "Перперикон-Мелпомена" поиска от общинската хазна в Кърджали съфинансиране за Шестия международен фестивал "Перперикон" в размер на близо 17 000 лева. План-сметката с отделните разходи бе представена два дни преди стартовия хепънинг.
Общественият съвет по културата при общината с председател зам.-кмета Красимира Живанова бе, меко казано, скандализиран за пореден път както от исканата сума, така и от отношението на организаторите. На специално заседание по въпроса членовете на съвета единодушно решиха да излязат със становище, с което общината отказва съфинансирането.
"Общината като потенциален финансов източник е поставена в неизгодна позиция от нея се искат само парите, а тя няма дори право на мнение за програмата или за участващите спектакли. Цифрите в план-сметката са абсурдни", заявиха Живанова и членовете на съвета.
Представителят на сдружението "Перперикон-Мелпомена" Петър Савчов се разкрещя и заплаши, че ще си вземе фестивала и ще го провежда някъде другаде в страната, а Кърджали щял да плаче.