експеримент

http://www.focus-news.net/
СКАНДАЛ НА ДЕНЯ
 
Сливи за смет

 
 10 март 2004 | 04:31


Депутатите Владимир Дончев от НДСВ и Иво Атанасов от БСП се съгласиха с експеримента на в. "24 часа" да живеят с една минимална работна заплата на месец. Заедно с тях, с 30 лева на седмица ще започнат в понеделник Лили Клисурова и Пепа Витанова.
Вестникът повтаря идеята на чешки, полски и румънски журналисти.
Дарик радио пък избра едно семейство, което да живее 1 месец с депутатска заплата. Идеята е на собственика Радосвет Радев, който е впечатлен от експеримента, описан от "24 часа".
Вестникът и радиото ще наблюдават живота на депутатите, които ще опитат да видят как се справят българите на минимална заплата. Както и живота на средностатистическо семейство с парите на депутат. Участниците в експеримента "Да живееш като депутат" ще получат 820 лв. и ще записват за какво харчат парите. Днес семейство Георгиеви ще получат аванса от депутатската заплата, а след 30 дни организаторите ще направят равносметка на разходите им.


Лиляна ФИЛИПОВА, Стайкови - по 4 лв. за 4-ма души на ден
"Депутат да изкара със 120 лв. месечно? Абсурд!" категоричен е 53-годишният Иван Стайков от столичния кв. Дървеница. Той издържа жена и две малки деца с около 200 лв. месечно.
Ако на някои му стиска, да се разменим, каня депутат да живее за месец в гарсониерата ни с парите, с които ние се оправяме, а ние да отидем у тях", предлага Стайков. "Навремето се вдъхновявахме от Кошлуков и другите млади момчета по барикадите, сега те са на власт, а трябва да правим нелепи експерименти, за да ги върнем към реалността", недоумява той.
Стайков е инженер агроном. Знае 3 езика - френски, испански и малко португалски. Работил е в Мозамбик и Мароко и има самочувствие на добър специалист. В последните няколко години обаче не може да се оправи в България. Професията му била забравена, 3 години молбата за работа, която пратил до Министерството на земеделието, е без отговор.
За да издържа безработната си съпруга и децата, се хваща за всякаква работа. Работил в цех за търговско обзавеждане, в строителството.
До ноември миналата година бил на минимална заплата и бил
принуден да работи допълнително.
"Който е определил минималната заплата от 120 лв., или не е влизал в магазин, или въобще не му пука, казва Иван. Това значи да се оправяш с 4 лв. дневно, които стигат за хляб, едно кисело мляко и половинка сирене."
За вода, ток, дрехи, разходи за училище изобщо не можело да става дума.
От декември миналата година Иван няма постоянна работа. Хваща се на парче и с мъка изкарва до 200 лв. месечно.
Семейството отдавна е забравило какво е да се
храниш нормално. "Не съм ял яйца от месеци, скъпи са", казва Иван.
Всичко по-калорично отива за децата. Във фризера им още се пази пилето, което състрадателен човек им купил през януари, след като прочел за проблемите им във в. "24 часа". Готвят от него по парче от време на време.
Най-редовно пазаруват на вересия.
Тока съща ся плащат с големи трудности. Парното им е изключено, но на плещите им тежи сметка от 1000 лв., която не можели да платят.
Синът Антонио е второкласник и разходите по него непрекъснато се увеличават. Около 30 лв. месечно били нужни само за да се включва в школските забавления заедно със съучениците си. Опитали се да дадат момиченцето Ивана на ясли.
но не успели да издържат на таксата от 40 лв.
Купуват дрехи предимно втора употреба.
За последно Иван си купил нещо ново преди 5 години.
Молят се единствено да са здрави. Наскоро вирус повалил малката и дали 5,60 лв. за лекарства. Ако се наложи по-сериозно лечение обаче, трябва да търсим заеми, притеснява се Иван. Стайкови се радват, че имат поне електроуреди от по-добрите минали години.
Ако днес се наложи да си купим пералня, хладилник или телевизор, просто е абсурд да съберем пари, единодушни са двамата.
Сега Иван се опитва да замине на работа в Испания. Не харесвал гурбетчийството, но алтернативата тук била мизерия и
болести.
ЕДНО КЪМ ЕДНО
"24 часа ме извади от блатото през януари - казва Иван Стайков. - След публикация във вестника бизнесмен ми помогна с пари, отделно ми даде работа за 10 дни, за която ми плати 150 лв. Друга фирма ми даде пари за тока. Купиха ни и храна. Трогнахме се, когато възрастна жена инвалид се обади и каза, че няма средства, с които да ни помогне, но ни предложи консерви. Благодаря на вестника. И искам хората да знаят, че не чакам милостиня, а съм затруднен, защото не мога да си намеря работа."
в. 24 часа стр. 2


Лили КЛИСУРОВА, Депутати и репортери с по 30 лева в джоба
"Ще живея със 120 лева на месец, ако и репортерите издържат на темпото, което имам в района и парламента! "
Така отговаряше всеки трети депутат, попитан от "24 часа" дали би се включил в експеримент - ще успеят ли да оцелеят месец на минимална работна заплата от 120 лв. За първи път ситуацията бе проиграна в Чехия, готвят повторение в Полша и Румъния.
Чест прави на Владимир Дончев от НДСВ и Иво Атанасов от БСП, че без да играят на популисти, се съгласиха за този експеримент. Заедно с тях с 30 лева в джоба седмицата ще започнат в понеделник Лили Клисурова и Пепа Витанова.
Има и трети кандидат - дама, която утре ще даде своя отговор за участие в експеримента след разговор с репортера Виктор Иванов.
Атанасов и Дончев не приемат участието си за рекламен ход, а като начин да натрупат полезен опит от първа ръка. Лили Клисурова и Пепа Витанова
ще следят разходите им и дали ще съумеят да се справят с изпитанието. Очакваме и депутатите да водят свой дневник на харчовете. Дончев и Атанасов признават, че живеят над средното ниво. От заплатите успяват да плащат разходите за ведомственото жилище в столицата.
Поемат и издръжката на домакинствата си в провинцията.
В повечето случаи депутатите си плащат и бензина за честите пътувания до родния град и за срещи с избирателите.
Владимир Дончев например взема близо 1800 лв. на месец.
Около една трета от заплатата му отива за сметките за жилищата в София и Пловдив. 200 лв. дава за бензин и телефони разговори.
Имам малко лични разходи, всичко давам за децата и съпругата ми, споделя Дончев. Той се съгласи да се подложи на експеримента, без да включва в него и семейството си. И преди да вляза в Народното събрание, съм имал високи доходи като адвокат, обясни жълтият депутат.
Около 3000 км за 30 дни навърта колегата му от БСП Иво Атанасов. Затова червеният депутат бързо свършва служебните пари за гориво.
Около 2000 лв. на година дава парламентът на депутати, които пътуват с личните си коли до региони като Кюстендил.
Лимитът обаче свършвал още през март-април и до края на годината Атанасов
вадел по 300 лв. месечно от джоба си за бензин
Заплатата на соцдепутата е около 1000 лв., а съпругата му Стефка взима 400. Двамата дават близо 370 лв. за сметките в София и Кюстендил.
Най-голямото перо в харчовете на Атанасов на месец е лизингът на колата му. Купил си е "Пежо 406" и дава по 340 лв. на месец за него.
Не се оплаквам, защото имаме за ядене, а много хора дори не си дояждат", коментира
соцдепутатът.
Той се съгласи да се включи в експеримента на вестника с твърдото убеждение, че е реално неосъществим.
Ако един народен избраник иска да си върши работата като хората и да не пропуска седмичните си срещи с електората в региона си, то 120 лв. на месец категорично не стигат, смята Атанасов.
в. 24 часа стр. 2 3


Елена НАУМОВА, Георгиеви 1 месец с депутатска заплата
Още не сме решили какво ще правим с депутатското възнаграждение. Сигурно ще покрием част от вноските за погасяване на заема ни от банка". С тези думи ни посрещна вчера Мария Георгиева. Семейството й бе избрано от Дарик радио да живее 1 месец с депутатска заплата. Идеята е на собственика Радосвет Радев, който е впечатлен от експеримента, описан от "24 часа". Вестникът и радиото ще наблюдават живота на депутатите, които ще опитат да видят как се справят българите на минимална заплата. Както и живота на средностатистическо семейство с парите на депутат. Участниците в експеримента "Да живееш като депутат" ще получат 820 лв. и ще записват за какво харчат парите. Днес Георгиеви ще получат аванса от депутатската заплата, а след 30 дни организаторите ще направят равносметка на разходите им.
Мария и Красимир Георгиеви живеят в двустаен апартамент заедно с двете си деца и родителите на съпругата. "Със сегашните ни доходи е невъзможно да си купим жилище или да излезем под наем", обясни Красимир. Той е дистрибутор на сладки и изкарва до 200 лв. Мария пък е учителка по музика, но в момента е по майчинство и получава около 150 лв. общо с детските надбавки. "Изключително облекчение ни е това, че делим разходите по дома с родителите ми", каза Мария. И двамата са сигурни, че основно парите ще бъдат изхарчени за децата. "Не се интересуваме от политика, занимават ни ежедневните ни проблеми, които сигурно са доста прозаични за депутатите - каза главата на семейството. - Сигурен съм обаче, че с тази сума, която е два пъти по-висока от месечните ни доходи ще живеем значително по-добре."
в. 24 часа стр. 3


По 345 лв. нужни за живот
По 345 лв. месечно ще са нужни за издръжката на човек до края на годината, прогнозира КНСБ. За декември сумата бе 313 лв.
Издръжката само за храна и консумативи на 4-членно семейство щяла да
скочи на 1300 лв.
Още през първото полугодие ще има сериозен ръст на инфлацията, това ще изяде символичните увеличения на пенсиите и заплатите, категорични са синдикалните експерти. Прагът на бедността сега бил 124,12 лв., а до края на 2004 г. ще се вдигне с 8-10%. 40% от населението живеело под него.
Ще влезем в Европа като последни бедняци, предупреждават синдикатите.
Минималното възнаграждение не може да расте произволно, всяко рязко вдигане може да доведе до ръст на безработицата и увеличаване на сивия сектор, каза Мария Йорданова, експерт в социалното министерство. През последните години парите скочили реално с 8%, което е над ръста на средната заплата. Сега в министерството обсъждали въвеждане на диференцирани минимални заплати по браншове.
в. 24 часа стр. 3


Ивайло ХРИСТОВ, Парите стигат за 2 хляба и 0,5 кг сирене дневно
По 2 хляба и половин кг сирене дневно може да си купува 1 българско домакинство, ако харчи 120 лв. само за храна. Това сочат данните на националната статистика за цените на продуктите от потребителската кошница за януари. Според института, ръководен от Александър Хаджийски, средното семейство у нас харчи по 96 лв. на месец за ток, вода, наем, гориво, телефон и градски транспорт. Следователно за храна ще останат само 24 лв. Те стигат за 13 хляба и 2,5 кг телешко с кости. Ако приемем, че бедните българи са се отказали от телефон, нямат кола и не плащат наем, месечните им сметки ще са към 50 лв.В този случай другите 70 лв. ще са за храна и за най-неотложни други разходи.
Българинът изяжда средно по 50 - 60 лв. на месец. С тях може да вземе 11 кг хляб, 4 кг месо и салами, 4 л мляко, 10 яйца, 0,8 кг сирене, 4,4 кг плодове, 2 кг зеленчуци, 0,4 кг фасул, 2,6 кг картофи и 1 кг захар. Средното семейство е с 3-ма членове и в най-масовия случай разходите само за храна са около 150 -170 лв.
в. 24 часа стр. 3


Дарик" дава депутатска заплата на бедно семейство
"Да живееш като депутат". Така се казва експериментът, който Дарик радио започва. Колегите от електронната медия са решили да дадат на едно българско семейство 820 лв. - колкото е депутатската заплата за 1 месец, и да му даде възможност да живее месец време с нея. Избраното семейство е Георгиеви от столичния район "Света Троица" - точно на ръба между софийския център и люлинските гета.
Георгиеви са българи, имат две деца, две стаи и баба и дядо. Живеят заедно и на член от семейството им се падат пари по-малко от минималната работна заплата.
Журналистите заимствали идеята от Чехия, където чешки депутати живяха един месец с банкноти от 120 евро, колкото е минималната заплата там. Дарик радио, след като стигнало до извода, че у нас този експеримент е обречен, защото нашите парламентаристи няма да си развалят рахатлъка дори за месец, решили да "обърнат"
идеята и да направят обратното. Собственикът на радиото Радосвет Радев е осигурил средствата от собствения си джоб, уточняват от Дарик.
На датите, когато депутатите вземат заплата и аванс, Георгиеви ще получават същите пари. В рамките на един месец те ще записват всеки един разход, който са направили с тези пари. От медията обещават всеки ден да запознават слушателите си как живее и какво си купува семейство Георгиеви.
в. Дума стр. 3


"Дарик" дава депутатска заплата
"Дарик радио" започна експеримент "Да живееш като депутат". От радиото избраха едно средностатистическо българско семейство и решиха да му дадат основната депутатска заплата от 820 лева. В рамките на един месец фамилията ще записват всеки един разход, който са направили с тези пари. Всеки ден "Дарик" ще прави репортаж от семейството. След 30 дни ще стане ясно какво са си купили, как са живели и как са се чувствали. Средствата за експеримента ще бъдат предоставени от лични средства на собственика на "Дарик" Радосвет Радев.
в. Виж стр. 8


Дават на семейство депутатска заплата
На два пъти - на датите, когато депутатите получават заплата и аванс, Георгиеви ще получат депутатската заплата - 820 лева. В рамките на един месец те ще записват всеки разход, който са направили с тези пари. Всеки ден "Дарик" ще прави репортаж от дома на семейство Георгиеви. След 30 дни ще направим изводите си - какво си купиха, как живяха и как се чувстваха Георгиеви, обясниха от екипа на радиото. Средствата за експеримента са предоставени лично от Радосвет Радев.
Наше семейство ще живее в продължение на месец със заплата на народен представител. Инициативата "Да живееш като депутат" ще бъде реализирана от "Дарик радио". Идеята е противоположна на това, което се случи неотдавна в Чехия, обясниха от медията. Тамошни депутати живяха 30 дни с минималната работна заплата. Няма как да помолим един български народен представител да повтори чешкия експеримент, затова радиото избира едно средностатистическо българско семейство и му дава една основна депутатска заплата, казаха от "Дарик". За инициативата от радиото са избрали семейство Георгиеви от столичния квартал "Света Троица". Семейството обитава две стаи, има две деца, баба и дядо. Всички те живеят заедно и на член от семейството се падат пари по-малко от минималната работна заплата.
в. Стандарт стр. 7
 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011  OMDA Ltd. Всички права запазени