| ГОРЕЩА ТЕМА
 http://www.focus-news.net/
Експерти видяха касетата на “Ал Джазира”

 
 19 юли 2004 | 03:29Двама експерти от МВР и двама български дипломати в Кувейт гледаха 45 минути в централата на катарската телевизия "Ал Джазира" в Доха пълния запис с предполагаемата екзекуция на похитения Георги Лазов. В състава на екипа бяха двама представители на вътрешното министерство, посланикът на България в Кувейт Ангел Манчев и консулът ни там Милена Петрова. МВнР няма да разгласява информация свързана с видеозаписа на предполагаемата екзекуция. Единственото, което знаем е, че записът е изгледан и окончателна информация ще има, когато получим доклада на експертите, съобщи министърът на външните работи Соломон Паси.
Междувременно бе съобщено, че е открито обезглавено тяло край река Тигър, за което се предполага, че е на един от българските заложници и започна работа по идентифицирането му. От българска страна бяха изпратени пръстови отпечатъци за сравнение.
Ултиматумът за втория заложник Ивайло Кепов изтече в 23 часа на 14 юли, като до този момент няма информация за съдбата му.


БТВ – Новините
Български дипломати и експерти на МВР видяха записа, който според "Ал Джазира", съдържа екзекуцията на единия български заложник

Български дипломати и експерти на МВР вече знаят какво съдържа записа, който според телевизия "Ал Джазира" показва екзекуцията на един от двамата български заложници. Външното министерство отказва да съобщи какво са видели нашите пратеници в катарската телевизия, преди самите те да се завърнат у нас до няколко дни. Външният министър Соломон Паси заяви пред медиите, че усилията в момента са съсредоточени върху минималната вероятност вторият наш сънародник да е жив и да бъде освободен.
Двама експерти на вътрешното министерство и дипломатите ни в Кувейт Ангел Манчев и консулът Милена Петрова днес по обед получиха достъп до централата на "Ал Джазира" в Доха. Говорителят на катарската телевизия Джихад Баллут заяви, че българите са изгледали записа на място и не са взели копие от касетата.
"Гледаха записа 45 минути и после си тръгнаха! Бяха четирима души."
"Имаше ли специалисти, които да направят експертиза?"
"Доколкото знам двама от четиримата представители са били от Министерството на вътрешните работи, какви точно по длъжност нямам представа", каза Джихад Баллут.
В изявление пред медиите външният министър Соломон Паси заяви, че се очаква експертите да се завърнат преди края на започващата седмица. “Преди да имам обаче окончателния доклад от нашите експерти не бихме искали да правим коментар по техните предварителни впечатления. Ние се ръководим в момента изцяло от виждането, че трябва да се съсредоточим върху минималната вероятност вторият наш сънародник да е жив и освободен.” Двамата български дипломати, изпратени в Багдад в началото на кризата вече са се завърнали в София. Пратениците са установили връзки с МВР на Ирак, с МВнР, със съюзническите сили в Багдад, с дипломатическия корпус както и с шейхове и религиозни водачи. Според Паси, мисията на този етап е приключила.
Някои от роднините на българските заложници в Ирак нямаха информация за посещението на наша делегация в Катар. От външното ни министерство все още никой не се е свързал с тях. Пред бТВ роднините изразиха надежда, че все пак ще получат някаква информация за съдържанието на телевизионния запис преди завръщането на дипломатите ни от Катар.


БНТ - По света и у нас
В катарската столица Доха екип от български специалисти днес изгледа записа с предполагаемата екзекуция на български заложник

В катарската столица Доха екип от български специалисти днес изгледа записа с предполагаемата екзекуция на единия от двамата български заложници. Той беше излъчен по телевизия “Ал Джазира” на 13-ти юли. ”Пълна информация за записа ще има след завръщането на екипа в България”, заяви заместник-министър Гергана Грънчарова. В състава на екипа са двама представители на вътрешното министерство, посланикът на България в Кувейт Ангел Манчев и консулът ни там Милена Петрова. Ето какво каза за “По света и у нас” външният министър Соломон Паси:
Екип от МВР и български дипломати в Катар са изгледали днес касетата в телевизия “Ал Джазира”. Преди да имам обаче окончателния доклад от нашите експерти не бихме искали да правим коментар по техните предварителни впечатления. Ние се ръководим в момента изцяло от виждането, че трябва да се съсредоточим върху минималната вероятност вторият наш сънародник да е жив и освободен. Точно поради това бихме се въздържали от конкретни коментари по доклада на нашите експерти. Очакваме ги те да се приберат преди края на започващата от утре седмица. Екипът от двамата български дипломати, изпратени в Багдад се завърна. Екипът е установил връзки с МВР на Ирак, с МВнР, със съюзническите сили в Багдад, с дипломатическия корпус както и с шейхове и религиозни водачи. Мисията на този етап е приключена. Установените връзки продължават да бъдат активни с една цел – да се опитаме да установим каква е съдбата на нашите сънародници и особено ако има шанс единият от тях да е жив и да бъде освободен”.
Телевизия “Ал Джазира” не разполага с никакви други новини за двамата ни сънародници от известното досега, каза за "По света и у нас" преди малко говорителят на телевизията Джихад Баллут. Той заяви, че българският екип днес е изгледал само един запис. На българите, по думите му, е било предоставено време, колкото им е било нужно и е предложено да дойдат отново, ако е необходимо.


Нова ТВ - “Календар”
Наши дипломати са успели да видят записа на касетата в “Ал Джазира”

Новината на деня е, че двама дипломати от Министерство на вътрешните работи и двама дипломати от Министерство на външните работи най- накрая успяха да се доберат и да видят записа на касетата с екзекуцията. Информацията за това даде в специално интервю за Нова телевизия говорителят на медията Джихад Баллут.
Джихад Балуут- говорител на “Ал Джазира”: Те бяха посрещнати като наши гости. Гледаха въпросната касета около 45 минути и след това си тръгнаха.
Репортер: Направиха ли коментар, че е възможно това да е българинът?
Джихад Балуут- говорител на “Ал Джазира”:На мен нищо не са ми казали. Това е от компетенцията на Вашето външно министерство. Те трябва да обявят нещо по този въпрос, когато са готови.
Репортер: Направихте ли все пак копие от касетата или те само я изгледаха?
Джихад Балуут- говорител на “Ал Джазира”: Както сме казали и преди, ние ги посрещнахме с “Добре дошли тук”, но според международно признатите медийни норми никой не дава касета или копие от касета. Те дойдоха да я изгледат.
Репортер: Дали утре ще дойдат пак да гледат или вече са направили изводите си?
Джихад Балуут- говорител на “Ал Джазира”: По мое мнение те я видяха и си направиха заключения, аз обаче не мога да говоря от тяхно име.
Говорителят на медията Джихад Наллут беше доста лаконичен и н и препоръча повече информация да търсим от българското Министерство на външните работи. Буквално преди минути завърши изявлението на външния ни министър Соломон Паси. Нека да го чуем цялото.
Соломон Паси- министър на външните работи: Екипът от двамата български дипломати, които бяха изпратени в Багдад, се завърна. Екипът е установил връзка с Министерство на вътрешните работи на Ирак, с Министерство на външните работи, със Съюзническите сили в Багдад, с дипломатическия корпус, както с шейхове и религиозни водачи. Мисията на този етап е приключена, установените връзки продължават да бъдат активирани с една- единствена цел- да се опитаме да установим каква е съдбата на нашите сънародници и особено ако има шанс вторият от тях да е жив и да бъде освободен. Това е основната ни цел.
Екип от Министерство на вътрешните работи и български дипломати в Катар са изгледали днес касетата в телевизията “Ал Джазира”, изгледали са записа, преди да имам обаче доклада от нашите експерти, не бихме искали да правим коментар по техните предварителни впечатления. Ние се ръководим изцяло от виждането, че трябва да се съсредоточим върху минималната вероятност вторият наш сънародник да е жив и освободен. Точно поради това бихме се въздържали от конкретни коментари по доклада на нашите експерти. Очакваме ги да се приберат по- късно, преди края на започващата от утре седмица.
Както разбрахте друга официална информация ще имаме следващата седмица. Все още става ясно, че има вероятност вторият български заложник да бъде жив.


Дарик радио - Вечерна основна емисия
Пълният запис на “Ал Джазира” с екзекуцията на единия от похитените български шофьори вече бил изгледан от изпратените в Катар експерти. От “Ал Джазира” са съобщили, че не са получавали никакви нови аудио или видео материали за втория български заложник в Ирак и нямат информация за съдбата му.
България изпрати дипломатически представител в Катар за да бъде направена експертиза на видеозаписа в България, но от телевизионния канал съобщиха, че касетата може да се гледа само на територията на Катар. Междувременно бе съобщено, че е открито обезглавено тяло край река Тигър, за което се предполага, че е на един от българските заложници и започна работа по идентифицирането му. От българска страна бяха изпратени пръстови отпечатъци за сравнение. Ултиматумът за втория заложник Ивайло Кепов изтече в 23 часа на 14 юли като до този момент няма информация за съдбата му. Правителственият говорител Димитър Цонев и зам.-външният министър Гергана Грънчарова заявиха, че нямат нова информация за кризата с българските заложници. Няма официални информации и за намерен втори труп в Ирак. Георги Лазов и Ивайло Кепов бяха отвлечени от групировката “Единобожие и Джихад”.


Дарик радио - Вечерна основна емисия
МВнР няма да разгласява информация свързана с видеозаписа на предполагаемата екзекуция на единия от двамата български шофьори в Ирак. Единственото, което знаем е, че записът е изгледан и окончателна информация ще има, когато получим доклада на експертите, съобщи министърът на външните работи Соломон Паси. Паси каза, че не може да се ангажира със срок, в който ще е готов докладът на експертите. Зам.-министърът на външните работи Гергана Грънчарова. Уточни, че информацията за този запис ще бъде представена, след като екипът от български специалисти се върне в България.


БНР - Централен осведомителен бюлетин
МВнР няма да разпространява информация, свързана с предполагаемата екзекуция на единия от двамата български шофьори отвлечени в Ирак. Той бе излъчен по телевизия Ал Джазира на 13 юли. Зам.-министърът на външните работи Гергана Грънчарова каза, че информация за този видеозапис ще бъде предоставена, след като екипа от български специалисти се върне в България. По-рано днес екипът специалисти гледа записа с екзекуцията на единия от българите в катарската столица Доха.
Очаква се екипът от специалисти да се завърне в страната в края на седмицата. Експертите трябва да установят автентичността на записа, каза Гергана Грънчарова.
Гергана Грънчарова: Записът на касетата, който бе излъчен по частната катарска телевизия все още е един от основните канали, по които очакваме да получим повече и по-конкретна информация, но при всяко едно положение основните въпроси, които вълнуват всички нас, това е автентичността на самия запис. Самоличността на човека, който е предполагаемия заложник, както и други детайли, които биха могли да разкрият една по-пълна картина за това имало ли е екзекуция, кога е била извършена, била ли е извършена, кой я е извършил и т. н., все въпроси, които безспорно са изключително важни в тази информация.
Въпрос: Ще може ли при първоначалното гледане на касетата вече да се твърди със сигурност, за самоличността на човека, който е обезглавен.
Гергана Грънчарова: Не мога с категоричност да твърдя едното или другото, но със сигурност това е един канал на информация, който е особено важен предвид относително ограничените данни, с които разполагаме.
По-рано днес Грънчарова каза, че няма нова, по-конкретна информация за съдбата на втория похитен в Ирак български шофьор.


Гасан НАСЪР, Пратеници на МВР видяха екзекуцията
Трима специалисти от МВР и двама български дипломати изгледаха вчера пълния 4-5-минутен запис на екзекуцията на един от заложниците ни в Ирак, съобщи за „Труд" отлично информиран източник в Катар. Това потвърди и говорителят на „Ал Джазира" Джихад Балут.
В централата на телевизията българите за 45 минути няколко пъти гледали пълния запис, който бил с много лошо качество. Виждало се как маскиран мъж реже главата на заложник. Жертвата приличала на един от двамата похитени в Ирак шофьори -Георги Лазов. На друг кадър отделно била показана отрязаната глава без превръзка на очите. Без пълна експертиза обаче не може да се каже със сигурност
кой е обезглавеният, твърди източникът. Преди екзекуцията похитителите чели някакъв текст около 3 мин. Българските пратеници са имали право да снимат с дигитапен фотоапарат, както и да записват звука на филма. „Ал Джазира" излъчи на 13 юли в 23,09 ч 18-секунден откъс от екзекуцията на един от българските заложници. Тя обаче отказа да даде на България пълния запис.
Емисарите, сред които са и посланикът и консулът в Кувейт - Ангел Манчев и Милена Петрова, вчера пристигнаха в Катар. 10 дни, откакто бе съобщено за отвличането на Лазов и Кепов, няма сигурна вест за тях. Още не е идентифициран обезглавеният труп, намерен край Байджи на 14 юли. Няма вест и за Кепов, откакто на 14 юли изтече ултиматумът срещу него.
в. Труд - стр. 2-3


Майката на Лазов спряла да гледа телевизия
От два дни майката на Георги Лазов Мария спря да гледа телевизия и да слуша радио, защото от противоречивата информация изпада в шок. Това разказаха вчера за „Труд" съседи, притеснени за здравето й. Мария Лазова вече нямала глас да ридае. Вчера сутринта тя признала, че се страхува да научи какво има на касетата от “Ал Джазира". Мария чакала някой да й съобщи официално какво се е случило със сина й.
Междувременно стана ясно, че в откритите банкови сметки в Благоевград и Кочериново на името на семействата на двамата шофьори заложници в Ирак има около 4 хил. лв.
в. Труд - стр. 4


Наши гледат екзекуцията на запис, мълчат
Екипът, изпратен от България, за да гледа записа от предполагаемата екзекуция на единия от двамата български шофьори, бе вчера в катарската телевизия "Ал Джазира".
Какво видяха пратениците, ще стане ясно едва след като се завърнат в София. "Няма да бъде оповестено какво са видели на записа нашите експерти, докато не се върнат в България , заяви външният министър Соломон Паси.
Според източници от катарската медия записът бил неколкоминутен, но с много лошо качество на звука и картината, правен на любителска камера.
Виждало се как режат главата на заложник, облечен в оранжеви дрехи.
В телевизията са били трима експерти на МВР, посланикът ни в Кувейт Ангел Манчев и консулът Милена Петрова.
Нашите не са получили копие от касетата, но имали покана при необходимост отново да изгледат на място кадрите. Експертите си водели записки в апаратна на" Ал Джазира". От телевизията отново ги уверили, че белият квадрат е бил поставен на кадрите от похитителите.
Екипът е изгледал касетата и всички записи, с които телевизия „Ал Джазира" разполага във връзка с българските заложници в Ирак, потвърди говорителят на Външно Гергана Грънчарова.
„Специалистите ви гледаха видеозаписа около 45 минути, след което си тръгнаха", каза говорителят на " Ал Джазира" Джихад Балуд.
На въпрос ще има ли ново посещение на български представители Балуд отговори: „Не виждам причина за ново посещение, но ако те поискат, са повече от добре дошли."
Не са постъпвали нови аудио- и видеоматериали, свързани със съдбата на двамата български заложници, казаха още от „Ал Джазира".
Ирак е много опасен и специално за българите,
заслужава да се прави бизнес с Ирак, но не и в самия Ирак, защото рискът е толкова голям, че не е оправдан от нищо, коментира вчера по Би Ти Ви председателят на Съюза на работодателите в България Васил Василев.
Той посочи, че само иракските партньори могат да се оправят с терористите и похитителите. "Те знаят на кого да платят. Ние не сме в състояние да осигурим охрана, защото един охранител в Ирак струва 15-20 хиляди долара на месец", каза Василев.
в. 24 часа - стр. 41


Кирил МАРИНОВ, Мила ПОПОВА, Български експерти са видели записа с екзекуцията
Екип от Министерството на външните работи (МВнР) се е запознал в неделя с излъчения във вторник късно вечерта от катарската телевизия "Ал Джазира" запис с предполагаемата екзекуция на единия от двамата български заложници, похитени от ислямистката групировка "Единобожие и джихад". Това съобщи БТА, цитирайки зам.-министъра на външните работи Гергана Грънчарова. Според агенция "Фокус" в централата на телевизионния канал в Доха са били двама представители на МВнР, посланикът на България в Кувейт Ангел Манчев и консулът ни в Кувейт Милена Петрова.
До редакционното приключване на броя не стана известно до какви изводи са стигнали специалистите, след като са изгледали материала. По думите на Грънчарова това ще се разбере след завръщането им от Доха, което се очаква в средата на седмицата. В последните дни експерти у нас се усъмниха колко качествен ще бъде анализът на място в телевизията, тъй като не е известно с каква техника разполага тя. Според тях точна информация може да бъде получена в България. По тази причина Милена Петрова посети "Ал Джазира" миналата седмица, но телевизията отказа да й предостави касетата със записа с официален аргумент, че се опасява да не бъде излъчен от българска медия. Миналата седмица телевизията, която често е критикувана за суровия начин, по който отразява новините, прие нов етичен кодекс с основно правило "без насилие в ефира".
И в неделя не се появи никаква информация за съдбата на втория българин - Ивайло Кепов. Поставеният от групировката ултиматум за него изтече в 23 часа в сряда. Чрез "Ал Джазира" терористите заявиха, че ще го обезглавят, ако САЩ не освободят всички жени затворници в Ирак. Пред "Фокус" говорителят на "Ал Джазира" Джихад Балут каза в неделя, че в телевизията не са постъпвали нови аудио- и видеоматериали, свързани със съдбата на двамата заложници, но подчерта, че ако постъпят такива, те ще бъдат излъчени.
През последните дни не се потвърди и новината, която АФП публикува на 16 юли, че на 20 км южно от Мосул е открито второ тяло с прерязано гърло, облечено в оранжеви дрехи. Агенцията се позова тогава на генерал Салем Хаж Иса, отговарящ за сигурността в провинция Нинив, но впоследствие началникът на полицията в град Мосул ген. Мохамед Бархауи опроверга твърдението.
В събота правителственият говорител Димитър Цонев каза пред "Дарик радио", че намереният край Мосул обезглавен труп, за който се предполага, че е на Георги Лазов, ще бъде пренесен в България само ако американската ДНК експертиза докаже, че той е на български гражданин. Цонев уточни, че има само един намерен труп, а внушението, че са два, дошло от медиите. Говорителят посочи, че България не е поискала да прави експертиза в София, тъй като това би било грешна стъпка. "Само ако се установи, че трупът е на наш сънародник, той ще бъде пренесен тук, не само за експертиза, но и за да бъде предаден на близките", обясни той.
Относно състоянието на втория заложник Цонев каза, че "има надежда, защото тя умира последна", но съдбата му била толкова неясна, че едва ли може да се очаква "стопроцентов благоприятен изход". Външният министър Соломон Паси също посочи, че все още няма никаква информация за Кепов нито от иракските, нито от американските власти в Ирак, но добави, че това едва ли може да ни успокоява.
---------
Президентът призова за нова концепция за задграничните мисии
Назряла е необходимостта от подготовката на нова цялостна концепция за българското участие в задгранични мисии, заяви в петък президентът Георги Първанов на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Той издигна идеята в бъдеще да бъде обсъдено дали България няма да е по-полезна, ако участва в мисии само в Югоизточна Европа. Президентът обаче подчерта, че това е перспектива, а не актуален към момента въпрос, и заяви, че България ще продължи да изпълнява ангажиментите си в по-далечните мисии - в това число в Ирак и Афганистан. Така задочно Първанов се противопостави на лидера на БСП Сергей Станишев, който заяви, че страната не трябва да участва в бойни действия по време на мироналагащи мисии, и поиска отново парламентът да изготви ново решение за участието на България в Ирак. По думите на държавния глава България трябва да отговори на изискванията на НАТО в най-близко бъдеще, като създаде достатъчно мобилни военни части за участие в мисии зад граница. Важно е да се намери баланс между силите, които са необходими за участие в подобни мисии, и силите, необходими за национална отбрана, добави той. След заседанието съветът излезе със становище, че е наложително да се промени начинът на финансиране на мисиите, като то се извършва целево, извън бюджета на Министерството на отбраната.
-----------
Няма реакция по публикациите за връзки на хора от ДПС с ислямистка фондация
Пет дни никоя от институциите не реагира по изнесената в пресата информация, че избраният със скандал през декември за главен мюфтия (но нерегистриран от Софийския градски съд като такъв) Фикри Сали е бил на посещение в Саудитска Арабия по покана на ислямската фондация "Ал Вакъф ал Ислами". Това съобщи в сряда вестник "Седем", а в петък вестник "Монитор" допълни информацията с нови подробности. Според холандски източници фондацията, регистрирана в холандския град Айндховен, била основен източник на средства за джамия "Ал Фуркаан" в същия град. Член на борда на организацията е бил обвинен през 2001 г., че финансира терористичната организация "Ал Каида", а самата "Ал Вакъф ал Ислами" фигурира в забранителните списъци на Вашингтон. Още през 2002 холандските разузнавателни служби били разпространили доклад, уличаващ фондацията в набиране на холандски младежи за ислямски джихад. В публикациите се посочва, че освен Сали в делегацията за Саудитска Арабия били поканени висши функционери на ДПС, между които Айруш Хаджъ, експерт към Дирекцията по вероизповеданията и член на ръководството на партията. Според "Монитор" Фикри Сали е придружаван от бившия зам.-министър на отбраната Мехмед Джафер. Публикациите твърдят също, че Фикри Сали поддържа връзки с "Ал Вакъф ал Ислами" от 1993 г. Година по-късно неин представител беше изгонен от България заради разпространение на фундаменталистки идеи.
в. Дневник - стр. 2


Наш екип гледа касетата в „Ал Джазира"
Зам.-министърът на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова съобщи, че екип от български експерти е пристигнал в централата на катарската телевизия "Ал Джазира" в Доха, където е изгледал видеозаписа на екзекуцията на единия от двамата български заложници. В състава на екипа участват двама представители на МВР, посланикът на България в Кувейт Ангел Манчев както и консулът ни в Кувейт. По думите на говорителя на телевизия "Ал Джазира" Джихад Балут нашите специалисти са изгледали касетата за около 45 минути, след което си тръгнали. Порано вчера Джихад Балут заяви, че в телевизията не са постъпвали нови аудио-и видеоматериали, свързани със съдбата на двамата български заложници в Ирак. Той подчерта, че ако такива постъпят, те ще бъдат излъчени в ефира на "Ал Джазира". Както е известно, България изпрати свой дипломатически представител да получи копие от касетата, за да бъде направена експертиза на видеозаписа у нас, но от телевизионния канал заявиха, че касетата може да се гледа само в Катар. Междувременно бе съобщено, че е открито обезглавено тяло край река Тигър, за което се предполага, че е на един от българските заложници и започна работа по идентифицирането му. От българска страна бяха изпратени пръстови отпечатъци за сравнение. Ултиматумът за втория български заложник Ивайло Кепов изтече в 23,00 ч. на 14 юли, като до този момент няма информация за съдбата му. Говорителят на правителството Димитър Цонев и Гергана Грънчарова заявиха, че нямат нова информация за кризата. Няма официална информация и за намерен втори труп в Ирак.
в. Дума - стр. 3


Екип на Външно изгледа записа на „Ал Джазира"
Екип от експерти на българското Външно министерство изгледа видеозаписа с екзекуцията, за която се предполага, че е на един от българските шофьори - заложници Георги Лазов и Ивайло Кепов. Това стана вчера следобяд в офиса на катарската телевизия "Ал Джазира" в Доха. Експертите ни бяха принудени да отидат на крак в арабската телевизия, тъй като оттам категорично отказаха да предоставят предадената им лента, на която е документирано как терористи убиват поредния си заложник.
За пристигането на експертите в "Ал Джазира" потвърди зам.-министърът на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова. По думите й в състава на екипа участват двама представители на МВР, посланикът на България в Кувейт Ангел Манчев, както и консулът ни в Кувейт Милена Петрова.
По-рано говорителят на катарската сателитна телевизия " Ал Джазира" Джи-хад Балут заяви пред агенция "Фокус", че екип от представители на МвнР е пристигнал в централата на телевизията в Доха и в момента гледа видеозаписа на екзекуцията на единия от двамата български заложници, отвлечени в Ирак.
"Специалистите Ви гледаха видеозаписа в продължение по около 45 минути, след което си тръгнаха", заяви час по-късно говорителят на "Ал Джазира". Балут отказа да разкрие повече подробности за посещението на екипа с думите: "Нищо повече не знам, това, което знам съм го казвал и се опасявам да не започна да се повтарям. По-добре питайте за подробности Вашето Министерство на външните работи".
От нашето Външно обаче обявиха, че няма да разгласяват информация, свързана с видеозаписа на предполагаемата екзекуция на единия от двамата български шофьори, отвлечени в Ирак. Зам.-министър Грънчарова бе цитирана от БТА да казва, че информация за този видеозапис ще бъде предоставена, след като екипът от български специалисти се върне в България. Не е уточнено кога ще стане това.
До момента властите ни не разполагат и с нова информация за съдбата на втория български заложник. Нищо по случая не е предавано и в катарската "Ал Джазира", казаха оттам.
в. Монитор - стр. 4


Още ден неизвестност за заложниците
Пълната информация за съдържанието на записа, на който според телевизия "Ал Джазира" е заснета екзекуцията на един от двамата български заложници в Ирак - Ивайло Кепов и Георги Лазов, ще бъде оповестена евентуално в сряда, след завръщането на екипа от български експерти и дипломати от Доха. Това каза вчера зам.-министърът на външните работи Гергана Грънчарова.
Българският посланик в Кувейт Ангел Манчев и консулът Милена Петрова заедно с двама специалисти по видеотехника от МВР са гледали вчера лентата в централата на "Ал Джазира" в Доха. Според говорителя на телевизията Джихад Балут българският екип е гледал няколко пъти записа в продължение на 45 минути.
Екипът е изгледал и всички записи, свързани с отвличането на Лазов и Кепов, с които "Ал Джазира" разполага.
Катарската телевизия излъчи 18 секунди от двеминутния запис с евентуалната екзекуция на един от двамата задържани български шофьори. Българската страна поиска по официален път да получи касетата, за да я анализира, но "Ал Джазира" отказа да предостави копие, като се аргументира с "професионални и законови съображения". Въпреки гаранциите на правителството арабската телевизия се опасявала, че ако попадне в България, записът може да бъде излъчен по някои от нашите телевизии. Катарските журналисти поканиха представители на Външно да направят анализ на касетата на място. Според Балут "Ал Джазира" разполага с необходимата техника и тя е била предоставена на българския екип. Вътрешният министър Георги Петканов обаче заяви още в петък, че гледането на касетата в Доха не позволява да се направи пълна експертиза и да се съди за нейната достоверност. Най-добре би било тя да пристигне в България, за да може да й се направи анализ със съответната апаратура, с която министерството на вътрешните работи разполага, обясни той.
Българските експерти вероятно няма да се връщат повторно в "Ал Джазира" да гледат записите, каза вчера Грънчарова. Не виждам причина за ново посещение на българите в телевизията, каза и Балут. Той уточни, че ако те поискат, са "повече от добре дошли".
В "Ал Джазира" не са постъпвали нови аудио- и видеоматериали, свързани със съдбата на двамата заложници в Ирак, но ако пристигне нова лента, ще бъде излъчена, каза говорителят Балут.
Вчера въшно министерство нямаше нова информация за обезглавеното тяло, намерено в река Тигър, за което се предполага, че е на български заложник. Самоличността му все още се уточнява, продължава ДНК-експертизата, уточни зам.-министър Грънчарова. Телевизия "Асошиейтид прес" разпространи в събота свидетелските показания на двама полицаи, участвали в изваждането на тялото. Според полицая Юсиф Ягуб тялото, предадено на американските власти, е било на един от българските заложници.
в. Новинар – стр. 2


Четирима българи изгледаха записа с екзекуцията
Двама експерти от МВР и двамата български дипломати в Кувейт гледаха 45 минути в централата на катарската телевизия "Ал Джазира" в Доха пълния запис с предполагаемата екзекуция на похитения Георги Лазов. До снощи обаче не постъпи официална информация какво са видели те. Катарският канал, който на 13 юли излъчи 18-секунден отрязък от касетата, отказа да даде записа на София.
"Окончателна информация ще имаме, когато получим доклада на експертите", каза пред БГНЕС министър Соломон Паси. Той не се ангажира със срок за доклада.
Екипът изгледал и другите записи в "Ал Джазира", свързани с двамата български заложници в Ирак, заяви говорителят на канала Джихад Балут пред Фокус. Четиримата напуснали телевизията без коментар.
в. Сега - стр. 5


Наши гледат 45 минути записа с екзекуцията
Двама експерти от МВР изгледаха вчера пълния запис с предполагаемата екзекуция на българския шофьор Георги Лазов. Това стана в централата на катарската телевизия "Ал Джазира" в Доха. Експертите бяха придружавани от българския посланик и консула в Кувейт Ангел Манчев и Милена Петрова.
Специалистите ви гледаха записа в продължение на 45 минути, след което си тръгнаха, обясни говорителят на "Ал Джазира" Джихад Балут. Той допълни, че в телевизията не са постъпвали нови аудио- и видеоматериали, свързани със съдбата на двамата български заложници в Ирак. Българските експерти не са направили никакви коментари.
Единственото, което знаем, е, че записът е изгледан. Окончателна информация ще имаме, когато получим доклада на експертите, заяви външният министър Соломон Паси. Очаква се екипът да пристигне у нас днес сутринта. МВнР няма да разгласява информация, докато не се завърнат експертите, каза зам. външният министър Гергана Грънчарова. Тя прогнозира, че анализът ще е готов в "близките часове или дни". България се интересува от автентичността на записа, самоличността на предполагаемия заложник, както и от други детайли, които биха могли да разкрият подробности около случилото се. Информацията от видеозаписа е важна предвид на ограничените данни, с които разполагаме, заяви още Грънчарова.
в. Стандарт - стр. 3