АНАЛИЗ НА ДЕНЯ
 http://www.focus-news.net/

Кого убиха терористите?

 

 16 юли 2004 | 10:44
 Новые Известия


Майката на предполагаемата жертва не разпознава на записа екзекутирания си син

България потвърди, че единият от двамата български шофьори, взети за заложници в Ирак на 27 юни, е екзекутиран от похитителите си. Официален представител на правителството заяви в София, че засега не се знае кой от двамата е убитият. Групировка, наричаща се “Таухид уал Джихад”, в превод “Единобожие и Джихад”, заплаши да обезглави втория българин, ако исканията й не бъдат изпълнени до 24 часа.

Същевременно информациите за исканията на терористите са достатъчно противоречиви. Телевизия CNN твърди, че похитителите искат коалиционните сили да освободят всички иракски затворници. По думите на говорителя на МВнР на България Гергана Грънчарова, обаче, искането се отнася само за задържаните жени. Впрочем българските власти все още не са установили контакт с похитителите.

Най-вероятно убитият е 30-годишният Георги Лазов от село Кокериново в Западна България. Разведен, през тази година дъщеря му е трябвало да бъде първи клас. Преди да отпътува за Ирак е работел като таксиметров шофьор в Пловдив. Говорителят на българското правителство Димитър Цонев, обаче, заяви, че за да е напълно сигурен, че това е той, е необходимо да бъде получен оригиналът на записа. Междувременно майката на предполагаемата жертва се обърка. В четвъртък вечерта телевизия бТВ излъчи 30-секунден материал със сцена на приготовление за екзекуция. Мария Лазова разпозна в лицето на стоящия на колене пред трима маскирани своя син. По думите й напълно възможно е той да е оказал съпротива на похитителите си. На следващия ден, обаче, последва ново изявление. “Това не е сина ми. Моят син е едър мъж и съвсем не прилича на този на видеозаписа”.

Въпреки убийството на заложника, 470-те български войници ще останат в Ирак. Съвсем скоро картината стана съвсем объркана: телевизия CNN съобщи, позовавайки се на началника на полицията в Мосул, че двамата българи са живи и се намират “някъде в околностите на града”. Моментът на истината трябваше да настъпи, когато чиновникът от МВнР вземеше видеокасетата със записа на “Ал Джазира”.

Официалните реакции на властите в страната във връзка с драмата със заложниците напълно се вписва в рамките на политиката на страната - член на НАТО и верен съюзник на САЩ. Изразиха я едновременно българския президент Георги Първанов, премиерът Симеон Сакскобургготски и председателя на Народното събрание Огнян Герджиков. “България е дълбоко потресена от гибелта на нашия сънародник, но ние сме уверени в правотата на мисията ни и сме преизпълнени с решимост да помогнем на народа на тази страна в борбата за свобода и демокрация”.

И все пак, ако се вярва на статистиката, потресът на българското общество не е чак толкова голямо. Данни от проучване на общественото мнение сочат, че само 8% от българите считат, че исканията на терористите трябва да се изпълнят. Останалите 92% считат, че в тази ситуация страната трябва да заеме твърда позиция. Петима български депутати, обаче, заявиха, че присъствието на 470 български военнослужещи в Кербала “способства за увеличаването на риска от терористични нападения в страната и създават опасност за българите в чужбина”.