какво е тероризъм
 

http://www.focus-news.net/
МНЕНИЕ
 
Иван Бояджиев, бивш главен секретар на МВР : Ние нямаме точно понятие какво е тероризъм

 
 16 март 2004 | 20:49
 БНР, Нещо повече


Водещ: Имахте много изяви в последните дни и в общи линии нещата, които твърдите са доста тревожни, това беше и повод да Ви поканим тук и да говорим за тероризма. Преди малко четох една статия в Либерасион, там френски наблюдатели твърдят, че всъщност Европа е доста благодатен терен за набиране на нови бойци и логистична база същевременно, както че и доста заплашена, потенциална мишена... И мога да ви цитирам още доста тревожни заключения в тази статия. Но не го казват само французите, казват го почти навсякъде в Европа. Италианците от своя страна казаха, че вече се чувстват потенциална мишена. Същото твърдят и поляците. Като че ли само ние сме по-оптимистично настроени. Имаме ли основание за оптимизъм?
Иван Бояджиев: Аз мисля определено, без да се плашат гражданите, че ние нямаме възможност да бъдем оптимисти, тъй като информираният човек е 95 % защитен. Но място за оптимизъм в този случай, при глобалния тероризъм, не нашенския, нямаме.
Водещ: А днес казвате в едно интервю, че в България не е проблем да намериш и 500 кг взрив. По-важно е обаче сега да ни кажете нещо повече по тази Ваша теза. Откъде да се вземат тези 500 кг взрив? Откъде Вие бихте ги взели?
Иван Бояджиев: От Министерството на отбраната, от складовете.
Водещ: Толкова ли е лесен достъпът?
Иван Бояджиев: Много. От самите заводи производители, от мините, от строежите, отвсякъде могат да се съберат взривни вещества, то не е проблем.
Водещ: Искате да кажете, че това, което не се купува с определено количество пари, се купува с много пари?
Иван Бояджиев: Не, не са необходими много пари.
Водещ: Колко върви 1 кг взрив, да Ви попитам направо?
Иван Бояджиев: Не мога да Ви кажа за килограм взрив, но цените на бомбите, които ги правят терористите варират различно. От 600 лева примерно с поставянето, до 12-13 хиляди лева, зависи. Но това са малки бомби, които не са свързани с глобалния тероризъм. Това е нашият местен тероризъм, който, както казвам, е в детска възраст.
Водещ: Да, т.е. бомбаджии, за които говорят и от МВР.
Иван Бояджиев: Това е работа на местна почва. Но имам опасния, че глобалният тероризъм може да използва някоя акция на нашите вътрешни терористични групи и актове, както и според мен, в Испания се получи същото. Те са използвали някоя предполагаема малка акция, която е в стила на ЕТА и се включи в нея. И за заблуда на противника, подпукаха Франция, ЖП линии и т.н., удариха и в Испания. Сега обявиха, че Италия ще бъде следващата държава. Аз мисля, че няма да бъде Италия, ще бъде някоя друга.
Водещ: И аз мисля, че няма да бъде Италия, защото човек не обявява предварително къде ще прави атентат.
Иван Бояджиев: Глобалният тероризъм е това. Той живее в нелегалност, всички негови акции са тайни и е много трудно, дори невъзможно да се определят предварително обекти, които ще бъдат атакувани.
Водещ: Казвате нещо много тревожно днес, че в страната ни има камикадзета, абсолютно съм сигурна, че те не са българи. Какво трябва да се промени, според Вас, в режима ни законово, за да се пресяват хората, които идват от съмнителни райони от света и имат съмнително поведение?
Иван Бояджиев: Ние много добре сме се включили в антитерористичната коалиция, но нямаме съответните закони за тази дейност. По най-бързия начин трябва да се гласуват изменения на Наказателния кодекс ...с тероризма. Ние нямаме точно понятие какво е тероризъм.
Водещ: Имате предвид, че трябва специален закон срещу тероризма, така ли?
Иван Бояджиев: Този закон се прави много трудно и дълго 2-3 години. Сега трябва в продължение на 2-3 месеца, не по-късно, специални промени по линия на тероризма, използване на специални разузнавателни средства, агентурата и правителството да бъде така любезно да достави необходимите средства на МВР, технически средства за борба с тероризма. Тези 3 милиона лева, които ги отпуснаха евентуално, това е капка в морето.
Водещ: Какви по-специални средства, според Вас, трябва да бъдат доставени чисто технически на МВР ?
Иван Бояджиев: На първо място, това са т.н. роботи за обезвреждане на взривовете. Един робот е около 160 хил. евро, не по-скъп от една луксозна лимузина за парламента. В София трябва да има няколко, във всяка регионална дирекция трябва да има поне по един, съответните хора обучени, трябва да има оператори за заглушаване на радиосигнала, на сигнала на Джи Ес Ем-а, че като обезвреждат бомбите да не бъдат гръмнати самите антитерористи от бомбаджиите, или автомобили, средства за обучение на състава, много неща трябват.
Водещ: Защо имам чувството, че преди време, преди няколко години се говореше за тези роботи? Дали нямаше доставка, или може би ме лъже паметта?
Иван Бояджиев: 1995 година робот ни подари посланик Мецгер, на Германия, но това е много прецизна техника, която не може да трае вечно. Ние българите мислим, че като купим една пералня, трябва да има и за правнуците, например.
Водещ: Т.е. мислите, че този робот, тогава подарен, вече не работи?
Иван Бояджиев: Сега са подарили испанците един робот, но доколкото разбрах, той е бил на въоръжение при тях 1987 година. Оттогава са минали много години и не е това, което трябва да бъде за България. 1996 година направих опит като бях в министерството, да доставя най-новия робот от Германия, но ме пенсионираха на бърза ръка и не стана сделката. Но сега трябва да се отпуснат пари специално, целево за министерството за борба с тероризма. И господа парламентьорите да бъдат така любезни да направят по най-бързия начин тези изменения в НК. Но тези изменения трябва да се направят от хора, които знаят и разбират.
Водещ: Защо, според Вас, отделни представители на арабски страни, не са наблюдавани достатъчно добре? Твърдите го днес в едно интервю. А с какво тогава се занимава контраразузнаването? Доколкото знам, това е в неговия приоритет.
Иван Бояджиев: Да, това е в обсега на контраразузнаването, но те също са затруднение в своите действия от липсата на агентура. Агентурата е второто помощно средство за МВР. Първото е професионализъм, второто е агентура. Сега много трудно могат да се наберат качествени агенти, тъй като има опасност след известно време да ги изкарат в пресата и да има съсипят живота.
Водещ: Бившият вътрешен министър Богомил Бонев твърди, че има такава агентура, но това не са българи, са хора точно представители на различни арабски държави. Така че нямало страшно да бъдат изкарани на светло. Възможно ли е това?
Иван Бояджиев: Какво значи няма страшно да бъдат изкарани на светло? Ако те се страхуват, че може да бъдат изкарани на светло, няма да станат агенти. Но в случая действително, че повече агентура трябва да бъде набрана от контингента на тези, които не са българи - ислямисти, чеченци, палестинци, пакистанци...
Водещ: Аз мисля, че има вече такава агентура, или Вие не сте сигурен?
Иван Бояджиев: Аз не съм вътре в министерството, но не съм много убеден.
Водещ: Докато работехте там нямаше, така ли?
Иван Бояджиев: Имаше, разбира се.
Водещ: Добре, а Полша обявява, че очаква следващият атентат да е там. Можете ли да се наемете с прогноза в коя част от Европа, или в света ще бъде следващия атентат? Или не искате да бъдете толкова ...
Иван Бояджиев: Аз съм убеден, че ще има следващ атентат, но къде ще бъде... Аз ви казах какво значи глобалният тероризъм не се знае предварително. Ако започне да се говори примерно, че ще е в Полша, той не може да бъде в Полша. Както говореха за франция, удариха Испания. Може да бъде в Италия, може да бъде в България, особено във връзка с олимпийските игри в Гърция. Ние трябва да бъдем готови. Но без изменение в закона, без технически средства, без агентура, без да се даде право на МВР да използва специалните разузнавателни средства, които се подписват от прокурор, а не от съдия. Прокурорът трябва да подписва, той е човекът, който движи целия процес на разследването.
Водещ: Благодаря Ви за това интервю. Иска да го завършим с една информация. Гръцката полиция следи отблизо живеещите в страната мюсюлмани поради опасения от евентуални терористични нападения от страна на фанатизирани ислямисти. Това е съобщил преди минути гръцкият телевизионен канал Алфа. Полицаи извършват засилени проверки в джамиите и кафенетата, които се посещават предимно от мюсюлмани, като проверяват документите за самоличност и разрешителните за пребиваване на посетителите. Десетки мюсюлмани са били привикани в полицейските участъци за уточняване на техните данни. Според вас драстични ли са тези мерки, трябва ли да се постъпва и при нас?
Иван Бояджиев: Аз съм контра-разузнавач от 32 години. За мен това са неполулярни мерки и драстични. Не се прави по този начин. Има си достатъчно други методи на контраразузнаването, които могат да се използват. Оперативни работници, агентура, особено технически средства, които още свършат по-хубава работа от този показен начин. Те мислят, че по този начин ще ги изплашат. Те не се плашат, глобалните терористи.