| ГОРЕЩА ТЕМА
 http://www.focus-news.net/
”Ал Джазира” не дава касетата с екзекуцията

 
 16 юли 2004 | 03:37


Катарската телевизия "Ал Джазира", която малко преди полунощ във вторник съобщи, че единият заложник е екзекутиран, отказа да предостави на българските власти видеокасетата, доказваща убийството. В ранния следобед в четвъртък пред агенция "Фокус" говорителят на катарската телевизия Джихад Баллуд заяви, че "след внимателно проучване на българското искане и разглеждането му от всички аспекти, стигнахме до решението, че не сме в състояние да предоставим касетата". Той посочи, че единствената възможност за запознаване с материала е на място, в телевизията.
След като телевизията отказа да преодстави записа на консул Милена Петкова, правителственият говорител заяви, че ако се наложи, българският посланик в Кувейт, също ще посети Катар, за да получи касетата със записа на "Ал Джазира". Той определи, като "неясни", мотивите на катарската медия да откаже копие.
"Българската държава дава гаранции, че записът няма да бъде излъчван по медии и ще се използва само от компетентни експерти за идентификация", подчерта Цонев.
Телевизия “Ал Джазира” в своята информационна емисия в 23.00 часа българско време съобщи, че американската армия е потвърдила, че откритият в близост до Мосул обезглавен труп е на българския заложник. Според началника на полицията в града обаче няма доказателства, че тялото е на българския заложник.БТВ – Новините – 19.30
Все още български дипломат не е видял оригиналния запис с убийството на Георги Лазов
"Ал Джазира" е информирала МВнР за условията, пир които външни представители на българската държава могат да се запознаят със съдържанието на касетата. Посланикът ни в Кувейт твърди, че са изпълнени всички искания на "Ал Джазира". Филипинският заложник увери близките си, че в най-скоро време ще бъде освободен. В запис, излъчен от "Ал Джазира", филипинецът благодари на правителството за решението да изтегли контингента си от Ирак. Стотици жители на Мосул се стекоха на погребението на кмета на града. Осама Кашмулия бе убит вчера.

БТВ – Новините – 19.30
В покрайнините на Мосул е открито обезглавено тяло, предава Си Ен Ен, като цитира полицейски източници
В пряко включване журналист на телевизията каза, че в околностите на северния иракски град е намерено обезглавено тяло. Предполага се, че то е на единия от двамата български заложници, отвлечени в Ирак, отбелязва Си Ен Ен. Полицията работи по идентифицирането му.
"Ал Джазира" се е свързала с нашето Министерство на външните работи и е го е информирала за условията, при които представители на българската държава, могат да се запознаят със съдържанието на касетата, на която е записана екзекуцията на нашия заложник в Ирак. Това заяви в интервю за Би Ти Ви - Джихад Балуд, говорител на телевизията. В централата на медията в Доха очакват отговора на външното ни министерство.
"Защо отказахте да дадете касетата?"
"Ние сме независима медия и никой не може да ни каже какво да правим. Ние сме професионалисти и се отнасяме към хората професионално. Но за съжаление някой явно преиначава истинската информация. Нека ви обясня.
Вчера привечер "Ал Джазира" получи искане от представители на вашето министерство на външните работи, в което се иска документално копие от касетата и ние разгледахме искането, много внимателно го разгледахме и решихме тази сутрин да приемем упълномощен пратеник на българското правителство, който по всяко време може да дойде в нашата централа в Доха и да прегледа касетата за колкото време пожелае, може и за много дълго време, дори да направи експертиза, но съжаляваме за това че няма да я дадем. Извън канала тази касета няма да излезе и това е единствено по технически и професионални причи, свързани с авторското право и международните нормативи за професионална етика."
"Но ние знем, че в момента в Доха има представител на българското посолство в Кувейт."
"Може би утре ще дойдат, но не съм приемал упълномощен представител на вашето правителство в офиса си, никой официално представил се българин не съм приемал. За да няма грешка в интерпретацията, за точност аз не казвам, че нито един българин не съм приемал, а че никой не е бил официално упълномощен."
"Какво ще отговорите на хората, които се съмняват в достоверността на записа?"
"Ал Джазира" не може да отсече, не можем да докажем на 100 процента истинността на записа, но всички показатели доказват, че той е автентичен и че носи много важна информация за българите."


БТВ – Новините – 19.30
Българският посланик в Кувейт Ангел Манчев, съобщи за Би Ти Ви, че са изпълнили всичко, което им е било наредено от катарската телевизия.
Консул Милена Петкова все още е в Катар и се опитва да получи касетата със записа на екзекуцията на единия от похитените българи.
"В момента нашата сътрудничка е там и не е вярно, това, което пишат агенциите, че се била върнала в Кувейт. В Катар тя прави всичко възможно, за да изпълни задачата, която й е поставена, заяви Ангел Манчев. Не й е отказано, просто вчера на са й предали касетата, тъй като не е имало упълномощени лица, които са могли да разрешат това. Тя носи писмо от посолството, което я упълномощава да получи записа и официален документ.
Всичко е направено както трябва да бъде направено. Не знам какво е казал говорителят на "Ал Джазира", аз не съм информиран от него, всичко, което ни е било наредено да го направим, сме го направили."


БТВ – Новините – 19.30
Ако се наложи, българският посланик в Кувейт, също ще посети Катар, за да получи касетата със записа на "Ал Джазира", съобщи правителственият говорител Димитър Цонев.
Той определи, като неясни, мотивите на катарската медия да откаже копие.
"Българската държава дава гаранции, че записът няма да бъде излъчван по медии и ще се използва само от компетентни експерти за идентификация", подчерта Цонев.
Цонев не изключи вариант български експерти да бъдат командировани до Катар, където на място да се запознаят с видеоматериала. При такъв развой не е сигурно, обаче, че страната ни ще е в състояние да направи професионална експертиза.
"Трябва да бъдат командировани 4-5 човека. И те ще отидат с голи ръце. Тука все пак разполагаме с техника, която може да бъде използвана за да се направи експертиза. Там не знам какви експерти. Едно гледане на нещо не значи все пак анализ на една телевизионна картина", каза Димитър Цонев.


БТВ – Новините – 19.30
Филипинският заложник в Ирак увери близките си, че скоро ще бъде освободен
В нов запис, излъчен от "Ал Джазира", филипинският заложник в Ирак увери роднините си, че скоро ще бъде освободен. По-късно похитителите удължиха ултиматума за изтегляне на филипинските войски от Ирак до края на месеца.
Те потвърдиха, че ако това не стане ще обезглавят пленника. Досегашният срок беше 20 юли.
"Чакайте ме, идвам си", казва Анхело де ла Круз, облечен с черна тениска, а не както в предишния запис - в оранжева дреха. Заложникът благодари на президента Глория Аройо за съгласието да изтегли войските от Ирак. По-рано днес специалният пратеник на Манила в Близкия Изток обяви, че Анхело де ла Круз е жив и преговорите за освобождаването му продължават.
Рой Симату, който ръководи преговорите в Багдад, каза, че филипинското правителство е много оптимистично настроено, че съвсем скоро Анхело де ла Круз ще бъде пуснат на свобода. Семейството и близките на Анхело се готвят да го посрещнат у дома в родното му село Буенависта с традиционната церемония с жълти панделки.
Не всички във Филипините, обаче смятат, че решението за преждевременно изтегляне от Ирак под натиска на терористи, е правилно.
"Ползата е - спасяваме един живот. Цената - рискуваме живота на работниците ни в чужбина, освен това отстъпихме от ангажиментите си и всъщност загубихме достойнството си тук", коментира Солита Монсод, анализатор.
След Съединените щати, и Австралия разкритикува решението на Манила. Австралийският външен министър Александър Даунър каза, че страните не могат да се поддават на исканията на терористите, защото всички ще платят цената за това. изтеглянето приключи до 20 юли.
Съобщението за изтеглянето на филипинските военни части нанесе удар върху водената от САЩ коалиция, която вече е отслабена от изтеглянето на Испания и още няколко по-малки страни. Говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър заяви, че Вашингтон е разочарован от решението на Манила.


БТВ – Новините – 19.30
България да се въздържа от участие в мироналагащи мисии, иска левицата
Парламентът трябва да вземе ново решение за участието ни в Ирак, след подробен анализ на правителството за новата ситуация там, смятат от БСП.
България трябва да се въздържа от участие в мироналагащи мисии - искат от БСП. С тази позиция, утре те ще отидат на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Според левицата, парламентът трябва да вземе ново решение за участието ни в Ирак, след подробен анализ на правителството за новата ситуация там.
Лидерът на социалистите Сергей Станишев заяви, че основната задача сега е да се направи всичко възможно за освобождаването на втория български заложник.
Но веднага след това правителството трябва да се отчете за обстановката в Ирак и рисковете за българите там.
"Ние смятаме, че след приключване на кризата със заложниците е наложително правителството най-после да представи пред НС подробен анализ както на досегашните действия, така и на рисковете, които са свързани с българското участие в мисията там. Абсолютно задължително, според нас трябва да има дискусия в Народното събрание и ново решение, което трябва да отразява променената ситуация в тази страна", каза Сергей Станишев, лидер на БСП.
Ръководството на левицата иска България да се включва в международни мисии само при висока степен на политическо съгласие за това и обществена подкрепа. От БСП ще настояват отговорността за българските военни в чужбина да бъде не само на Министерство на отбраната и Генералния щаб на Българската армия, но и на Министерски съвет и Народното събрание.


БТВ – Новините – 19.30
Съветът на посланиците и главите на арабските дипломатически мисии разпространи декларация по повод двамата български заложници в Ирак
На извънредно заседание в София, Съветът на посланиците и главите на арабските дипломатически мисии, акредитирани в Република България, обсъди проблема с отвличането на двамата български шофьори.
В декларация разпространена до всички медии и институции, те изразиха своята "солидарност с България - с нейния народ, президент и правителство, в този труден момент и им поднася най-сърдечни съболезнования".
Съветът подчерта, че ще продължава да оказва помощ на България и че няма да пожали усилия за това.
Съветът категорично осъжда и заклеймява ужасната и отвратителна операция по физическото ликвидиране на българския гражданин Георги Лазов, която е напълно несъвместима с арабските и ислямските ценности. Съветът изразява най-дълбоко съжаление и най-искрено съчувствие и симпатия към семейството на починалия Георги Лазов, към всички негови близки, приятели и съграждани и им поднася най-искрени съболезнования.
Съветът призовава похитителите да освободят другия заложник, за да се завърне жив и здрав, при своето семейство и близки.
Съветът отхвърля и осъжда тези терористични действия, които не могат да доведат до нещо друго, освен удължаване срока на страданията на братския иракски народ. Съветът подкрепя и поддържа полаганите усилия за изграждане на свободен и сигурен Ирак за всички негови синове.


БТВ – Новините – 19.30
Франция заклейми обезглавяването на българския шофьор в Ирак
Тя настоя за незабавното освобождаване на втория българин, заплашен с екзекуция, предаде "Франс прес".
"Силно осъждаме покушението на Георги Лазов, ужасени сме от това варварско деяние", каза говорител на френското външно министерство. Като потвърди категоричната позиция на Франция против тероризма във всичките му форми, говорителят призова за освобождаването на втория български заложник.


БТВ – Новините – 19.30
Днес погребаха кмета на иракския град Мосул
Стотици жители на Мосул се стекоха на погребението на кмета на града. Осама Кашмулия беше убит вчера. Той беше основен източник на информация за Би Ти Ви от мястото, където бяха отвлечени двамата български шофьори.
Кметът загина, след като бунтовници откриха огън по конвоя му. Освен градоначалника, бяха убити и двамата му охранители. Отговорност пое групировката на Абу Мусаб ал Заркауи, която отвлече двамата българи. Покушението беше извършено край Тикрит, северно от Багдад. Четирима от нападателите са били убити, твърдят източници в Мосул. "Ройтерс" се позовава на полицейски данни, според които е убит един заподозрян, а двама други са арестувани във връзка с атентата.
В Мосул, след покушението, беше въведен нов полицейски час - от 21.30 ч., до 6 часа. Най-големият град в Северен Ирак обяви повишена степен на тревога. Осама Кашмулия е най-високопоставеният служител убит в Ирак през последните два месеца. Той беше избран за кмет от местни представители преди четири месеца.


БТВ – Новините – 19.30
Иракският партньор на фирмата, дала под наем автовозите на двамата шофьори, е от вчера в Ирак
До вчера вечерта разтоварените автовози са били на паркинга на автокъщата в Мосул. От благоевградската фирма казаха още, че поддържат ежедневна връзка с Аяд Карим Давуд. То е и собственик на автомобилите, които са били прекарвани първо до България, след това качвани на автовоз наето от двамата български шофьори, които в момента са в Ирак. Давуд е отишъл в Ирак, за да помогне на място за изясняване на случая с двамата български шофьори. Ето какво казаха още от благоевградската фирма:
Търговският пълномощник на фирмата, от която Героги Лазов и Ивайло Кепов са наели автовозите Борислав Стоименов твърди, че преди заминаването си те са знаели, че пътуват през Сирия за Мосул. Това е било записано в техните пътни документи. Практиката при превозите е като се стигне до сирийско-иракската граница да бъдат чакани от човек от автокъщата, за която карат автомобилите. Той ги придружава до автокъщата в Мосул, където Ивайло и Георги разтоварват автомобилите. Поради късния час около 19.00 часа местно време шофьорите остават да нощуват в Мосул. Обикновени такива курсове между границата и Мосул се вземат за един ден и не се спи там, каза още Борислав Стоименов. От фирмата наемодател на автовозите са спрели всички пътувания до Ирак. Те са потресени от случващото се с двамата наши шофьори.
“Ще подпомогнете ли по някакъв начин семействата на двамата шофьори?”
“Няма да бъде еднократно и да си измием ръцете, а ще ги подпомагаме занапред завинаги. Също така сме организирали наши приятели и близки, които са бизнесмени, имат възможности”, каза Стоименов. Това което казаха още от фирмата, е че средно един шофьор е печелел на курс от 1000 до 2000 лв., около 5600 евро носи всеки шофьор със себе си , за да плаща разноските си по пътя. По 1500 лв. ще дарят от благоевградската фирма по дарителската сметка, отворена от общинския съвет в Благоевград и общинския съвет в община Кочериново.


БТВ – Новините – 19.30
Външното ни министерство не разполага с никаква официална информация за съдбата на втория наш сънародник, взет за заложник
Втори ден дипломатите ни не могат да потвърдят и информацията за това, че Георги Лазов е бил екзекутиран от похитителите. Сега от там включваме нашия репортер Десислава Стоянова:
-Добър вечер. Току що разбрахме, че от външното ни министерство разполагат с информацията, че край Мосул е бил намерен обезглавен труп. Сега до мен е външният министър Соломон Паси, от който се надявам да научим нещо повече за това какво е известно на дипломатите ни към този момент. Министър Паси, разпространявайки тази новина Си Ен Ен предположи, че става въпрос за тялото на един от двамата българи. Вие имате ли такава информация?
-Най-напред тъй като говорим за днешния ден, днес получихме съболезнования от цял свят, от всички наши съюзници в ЕС, в НАТО, от нашите съседи на Балканския полуостров. Буквално от цял свят. Светът е потресен и отвратен от ужасния инцидент, от ужасното убийство, което показаха онази вечер по телевизиите и ме помолиха да предам искрените съболезнования на цялата международна общност на българския народ и на всички роднини на нашите пострадали.
-Все пак знаете ли дали става въпрос за тялото на единия от българите и знаете ли нещо за съдбата на другия?
-По конкретния въпрос наистина има намерен труп край Мосул. Такова сведение беше потвърдено най-накрая. Непрекъснато получаваме разнообразни и противоречиви информации и отнема много време докато успеем да отсеем коя е вярна и коя не. В края на краищата информацията от сутринта се потвърждава –има наистина намерен труп.
-Идентифициран ли е той?
-Не, не е идентифициран до този момент. Ние сме положили всички усилия да влезем във връзка със съответните власти, да бъде идентифициран по параметрите, по които това се прави, било то чрез пръстови отпечатъци, ДНК анализи и т.н.
-В състояние ли сте за кажете дали вторият български заложник е жив все още? Вече минаха –Нямаме надеждна информация по този въпрос. Продължаваме работата. Ние сме длъжни до последния момент да работим по хипотезата, че той е жив. Това са нашите усилия, в тази посока са насочени, но разбира се със всеки изминал час ситуацията става все по-тежка и по-тежка и вероятността да бъде спасен намалява все повече и повече.
-Какво конкретно се предприема, за да бъде спасен поне единият?
-Предприемат се серия от дипломатически и не само дипломатически действия както в Ирак, така и извън Ирак на международния терен по всички възможни канали, с които разполагаме, но както ви казах и преди малко шансът той да бъде спасен намалява със всяка изминала минута. По този повод искам да направя и още една забележка. Продължават камионите да пътуват от България към Ирак. Дори днес нова серия от камиони има тръгнали натам. Искам да се обърна към всички тези шофьори, които поемат този риск, към всички техни работодатели, които искат да ги изпратят. Искам да им кажа, че те подлагат семействата на тези шофьори на огромен риск, на огромни страдания. Опитайте се да предпазите и семействата си и близките си от всичко това.
-Министър Паси, сигурна съм, че вие и експертите, с които сте работили сте направили анализ. Според вас какво в края на краищата е предизвикало похитителите да убият първия български заложник, след като толкова дни след изтичането на ултиматума не бяха изпълнили заканата си? Имало ли е някакво конкретно действие, което се е случило и в края на краищата ги е провокирало да постъпят така?
-Според експертите и специалистите, които ни съветват това е един период, в който психологическият праг на търпимост се насища и това според тях е моментът, в който според похитителите е най-ефектно да изпълнят своята закана.
-Сбърка ли някъде България, институциите й и нейните представители в действията си по този случай?
-Не смятам. Напротив – институциите работят в завидно единство не само практическо, но и политическо. Всички помним вчерашната декларация на премиера, президента и председателя на НС, както и декларацията на НС. Единството на институциите наистина гарантира и успеха на правилността на техните действия, но за съжаление от правилността на нашите действия не зависи крайния резултат. Крайният резултат е дълбоко непредсказуем и точно за това още веднъж ще се обърна към шофьорите, които смятат пак да заминат за Ирак – не го правете.
-Благодаря ви.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Журналист от CCN съобщи, че в околностите на Мосул е намерено обезглавено тяло
Преди час в пряко включване от Багдад журналист от CCN съобщи, че в околностите на Мосул е намерено обезглавено тяло. Предполага се, че то е на единия от двамата наши заложници. Информацията обаче все още не е потвърдена.
Водещ: Здравейте, г-н Цонев! Можете ли да потвърдите информацията на колегите ни от CCN?
Димитър Цонев- говорител на Министерски съвет: Да, мога да я потвърдя. Информацията е известна и на правителството, и на българските специални служби, че днес е било намерено подобно тяло в района, където се предполага, че са били държани нашите заложници.
Водещ: Знае ли се вече с относителна сигурност тялото дали е на някой от нашите заложници или това е все още трудно да се каже, защото е още много рано?
Димитър Цонев- говорител на Министерски съвет: То не е трудно да се каже, то е невъзможно да се каже по простата причина, че тялото е намерено днес. Тепърва то трябва да бъде изследвано и идентифицирано и да се разбере дали действително дали това е тялото на екзекутирания български заложник или не.
Водещ: Има ли контакт между българското правителство и полицията в Мосул за това колко време ще бъде необходима за подобна експертиза и кога можем да кажем с по- голяма сигурност чие е това тяло, принадлежи ли на някой от българските шофьори?
Димитър Цонев- говорител на Министерски съвет: При всички положения подобни експертизи се правят според правилата и законодателството на страната, където е намерено тялото, но нашите служби, не говоря за правителството, а за експертите, които се занимават с тази проблематика, съм убеден, че ще окажат пълно съдействие, за да може в най- кратки срокове да бъде идентифицирано тялото.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
CCN съобщи, че край Мосул е намерен обезглавено тяло, което може да е на българина Георги Лазов
Вижте новината, излъчена от: Продължаваме с обезпокоителна новини от Ирак за възможната съдба на един от българските заложници, които бяха задържани от терористите. Полицията в Мосул съобщи, че е намерено обезглавено тяло, което би могло да бъде на един от двамата отвлечени български заложници. Властите се опитват да идентифицират тялото. То е било намерено в предградие на северния град Мосул. По- рано тази седмица “Ал Джазира” съобщи, че един от двамата заложници е екзекутиран.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Съдбата на вторият български заложник Ивайло Кепов е неизвестна 23 часа след изтичане на ултиматума
Съдбата на вторият български заложник Ивайло Кепов е неизвестна след като снощи в 23 часа българско време изтече ултиматума за освобождаването му. Вече повече от седмица той е в плен на ислямистката групировка "Джамат ал Тауид ал Джихад". Терористите поискаха да бъдат освободени жените в иракските затвори. Тази сутрин от катарската телевизия "Ал Джазира" заявиха за Нова телевизия, че нямат нов запис и информация за съдбата на българския заложник след изтичането на ултиматума.
Както вече е известно късно вечерта във вторник стана известно, че другият български заложник заложник Георги Лазов е екзекутиран от похитителите си. "Ал Джазира" излъчи осемнайсет секунден запис в новинарската си емисия. На него на преден план се вижда човек на колене, а зад него стоят трима мъже, облечени в черно и с маски на лицата. Единият от терористите държи нещо в ръцете си, но не се вижда какво е то. Самата екзекуция не бе излъчена, заради жестоките кадри, показани на записа.
От българското правителство обаче все още не са потвърдили официално кой е екзекутираният заложник. За да се улесни идентификацията България поиска касетата със записа от катарската телевизия. С тази мисия консулът ни в Кувейт пристигна в Катар. Очаква се днес да се срещне с директорите на телевизия "Ал Джазира". Българският консул има готовност да замине веднага след това за София или записът да бъде изпратен до България.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Полицията в Мосул не е намирала обезглавено тяло според говорителя й
Ние успяхме да се свържем с полицията в град Мосул, за да получим повече информация за намереното тяло.
Водещ: Преди малко телевизия CCN съобщи, че е намерено тяло в околностите на град Мосул и се предполага, че трупът е на един от българските заложници.
Г-н Ахмед- говорител на полицията в Мосул: Не, не сме намирали тяло.
Водещ: Тогава кой го е намерил?
Г-н Ахмед- говорител на полицията в Мосул: Досега не сме намирали тяло и не знаем.
Водещ: Разполагате ли с някаква нова информация около българските заложници?
Г-н Ахмед- говорител на полицията в Мосул: Не, нямаме нищо ново, никаква нова информация.
Водещ: А разпитвахте ли вече пазачите от паркинга, които са били свидетели на отвличането?
Г-н Ахмед- говорител на полицията в Мосул: Не, те нищо не са видели.
Водещ: Все пак не чухте ли от CCN за намерено тяло?
Г-н Ахмед- говорител на полицията в Мосул: Те се свързаха с нас, но ние не можем да потвърдим подобна информация. Ние досега не сме намирали нищо и не сме убедени в достоверността на информацията на CCN.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Днес все още не връчен записът на касетата на екзекуцията.
Днес все още не връчен записът на касетата на екзекуцията. Официален коментар на Министерство на външните работи по този въпрос няма, но в личен коментар говорителят на Министерство на външните работи Гергана Грънчарова каза, че според нея от “Ал Джазира” просто отказват да връчат на нашите власти записа с този материал. От друга страна, тя пък потвърди, че нашият консул в Кувейт, който замина да поиска касетата от “Ал Джазира”, е разполагал с всички необходими документи, които да удостоверяват, че е представител на Министерство на външните работи. Това каза по- рано и правителственият говорител Димитър Цонев. Мотивите обаче все още се уточняват. Твърде възможно е интересът на българските медии към видеоматериала да е причината касетата все още да не е пристигнала в България, коментира Димитър Цонев. Това явно е смутило “Ал Джазира” и е провокирало отказа. Въпреки ангажимента на правителството, че материалът няма да бъде предоставен на медиите.
Димитър Цонев- говорител на Министерски съвет: Ще се направи всичко възможно все пак копие от тази касета да бъде взета от наш представител, включително и посланика от Кувейт, ако е необходимо, ще отиде в Катар, за да можем ние да си свършим работата, защото в крайна сметка ние тази касета не я искаме, за да я излъчваме по медиите, а за да удостоверим един факт, за да изпълним, както се казва и препоръките на закона, и за да знаем в крайна сметка какво се е случило с нашия сънародник.
Към този момент катарската телевизия не е поставила въпроса за заплащане на материала, категоричен беше Цонев. Припомням, че за да бъде оповестена официално смъртта на Георги Лазов експерти трябва да направят анализ на видеозаписа в България, за да бъде идентифицирана жертвата.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Вземат се пръстови отпечатъци от тялото, за да може то да се идентифицира
Току- що говорителят на Министерство на външно министерство Гергана Грънчарова заяви, че в момента се прави проверка, като се вземат пръстови отпечатъци на тялото, за да се установи дали то е на Георги Лазов. Може би съвсем скоро ще знаем дали това е тялото на единия от българските заложници.
Нова телевизия първа съобщи, че “Ал Джазира” отказва да предостави касетата. Говорителят на медията се аргументира така:
Джихад Баллут- говорител на “Ал Джазира”: Готови сме да посрещнем представител на Министерство на външните работи, да му осигурим възможност да гледа касетата, да се запознае с всички подробности по нея, но за съжаление по законови и професионални съображения, не можем да предадем касетата на никого.
Водещ: Пристигна ли вече български дипломат в телевизията?
Джихад Баллут- говорител на “Ал Джазира”:Смятам, че трябва да зададете този въпрос на Министерство на външните работи на България.
Водещ: Касетата е ваша и не зависи ли решението именно от Вас?
Джихад Баллут- говорител на “Ал Джазира”:Да, от нас зависи, ние уведомихме Министерство на външните работи за решението си.
Според дипломатите от Министерство на външните работи именно това е и тактиката на похитителите- да поставят българските власти в информационно затъмнение, за да могат в публичното пространство да се появяват противоречиви информации. Точно това се случва. Отново по информация на говорителя на Министерство на външните работи Гергана Грънчарова само през последната седмица от страната ни в посока Ирак са заминали 33 ТИР-а. От Министерството са притеснени от този факт и още веднъж призовават българските шофьори да не пътуват към Ирак.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Арабските посланици в България осъдиха екзекуцията на единия от българските шофьори
Арабските посланици в България осъдиха екзекуцията на единия от българските шофьори. Това стана ясно след извънредно заседание на дипломатите в София. В декларация те изразяват своята солидарност с българския народ. Арабските посланици призоваха терористите да освободят втория български шофьор. Те отхвърлят терористичните действия, които - цитирам - «не могат да доведат до нещо друго, освен удължаване на страданията на братския иракски народ». Дипломатите заявяват, че подкрепят усилията на България за стабилизирането и демократизирането на Ирак. Те декларират още, че ще продължат да развиват традиционно добрите отношения между България и арабските държави.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
С минута мълчание и поднасяне на венци представителите на чуждите мисии у нас почетоха паметта на жертвите на тероризма
С минута мълчание и поднасяне на венци представителите на чуждите мисии у нас почетоха паметта на жертвите на тероризма. Събитието беше организирано от Атлантическия клуб в памет на загиналия български заложник. Пръв пред паметника на жертвите на тероризма в местността Камбаните дойде временно управляващият мисията на Ирак у нас Яхия Махди.” Тук сме , за да изразим солидарността си с българския народ”, зави той.
Яхия Махди- временно управляващ мисията на Ирак в България: нашата искрена солидарност не само с българския народ, но и със семейството на загиналия.
Временно управляващият мисията на Ирак у нас подчерта, че не разполага със сигурен източник, който да потвърди информацията на полицията в Мосул, че и двамата заложници са живи.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Похитителите на филипинския заложник в Ирак удължиха срока на ултиматума си
Похитителите на филипинския заложник в Ирак удължиха срока на ултиматума си. Те поискаха до края на този месец държавата да изтегли целия си контингент и обещаха, че веднага след това ще освободят заложника.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Иракските власти са заловили трима терористи от групата на Абу Мусаб ал Заркауи
Току- що осъществихме връзка с полицията в Мосул. Този път полицаите са абсолютно категорични, че такова тяло е намерено, но все още е прекалено рано да се каже на кого е то.
Иракските власти са заловили трима терористи от групата на Абу Мусаб ал Заркауи. Премиерът на временното правителство Ияд Алауи ще съобщи техните имена на пресконференция днес. Това съобщи за предаването “Здравей, България” на Нова телевизия иракският журналист Мохамед Халаф.
Единият от заловените терористи е личният шофьор на Заркауи, уточни Халаф. Вчера експерти лансираха версията, че убийството на българския заложник е отмъщение след престрелки между полицията и групировки в Мосул. При нея загина полеви командир. “Иракчаните са против всякакъв вид насилие. Вчера имаше едно изследване на общественото мнение. 86 процента от анкетираните искат безкомпромисни мерки срещу всички терористи.”, каза Халаф.
Центровете, които Заркауи ръководи, се намират в съседни на Ирак страни като Сирия, Ливан и Йордания. Мрежата на терориста стигала и до Гърция. Целта на терористите според журналиста е да спрат опита на америка да реформира арабския свят, защото това започва от Ирак.


БНТ - По света и у нас
Няма нова категорична информация за българските заложници в Ирак, заявиха от МВнР
Няма нова категорична информация за българските заложници в Ирак. Заместник-министърът на външните работи Гергана Грънчарова потвърди, че касетата със записа на българските заложници, излъчена от “Ал Джазира” не е получена от МВнР. Сега имаме пряка връзка с нашия репортер в министерството:
-Добър вечер. Аз искам да се върна на една от другите новини от днешния ден. току що министърът на външните работи Соломон Паси даде интервю за “По света и у нас”, в което заяви, че от тази сутрин МВнР има информация, че в околностите на Мосул е намерено тялото на човек. Си Ен Ен по-рано днес изказа предположение, че тялото е на един от българските заложници, но това предположение беше основано единствено върху факта, че катарската телевизия излъчи запис, за който се твърдеше, че е от убийството на един от българските заложници. Министър Паси каза още, че намереното тяло тепърва ще се изследва и няма да може в следващите няколко дни да бъде установено дали намереното тяло наистина е на някой от българите, които бяха взети за заложници в Ирак. Относно касетата, която трябваше да получи българския консул Милена Петрова от телевизия “Ал Джазира”, то движение също няма. В момента тя продължава да е в Катар. Първоначално е разполагала само с пълномощие от посланика ни в Кувейт. Днес от МВнР са били изпратени още документи, които да помогнат на нашия дипломатически представител да вземе записа от “Ал Джазира”, и то пълния запис, за който се твърди, че е записана екзекуцията на българския заложник, а не цензурираната версия, която бе излъчена по телевизия “Ал Джазира”. От катарската медия също казаха, че там нямат практика да предоставят на правителствата на държавите записи от екзекуции на заложници, които са извършени на територията на Ирак. Също от “Ал Джазира” не са поставили условия за заплащане на този запис. Заместник-министър Грънчаров, а преди малко и министър Паси отправиха още едно предупреждение към българските граждани да не пътуват към Ирак. Според статистика на МВнР от 9 до 15 юли границата ни са преминали по направление към Ирак 33 автовоза. Оставям това като момент на размисъл за всички наши зрители и разбира се ви припомням предупреждението на МВнР български граждани да не пътуват в Ирак.


БНТ - По света и у нас
Иракската полиция е намерила обезглавено тяло край Мосул
Иракската полиция съобщи, че в покрайнините на Мосул е бил намерен обезглавен труп. Това предаде БТА, като цитира съобщение на Си Ен Ен. До момента агенциите не съобщават подробности по случая.Правителственият говорител Димитър Цонев съобщи за "По света и у нас", че и българските власти разполагат с информацията за намереното в покрайнините на Мосул обезглавено тяло. Все още обаче няма никакви доказателства чие е то. Началникът на полицията в град Мосул генерал Мохамед Бархауи отново заяви пред Българското национално радио, че българските заложници са живи, а показваният на кадрите по "Ал Джазира" не е българският заложник. Мохамед Бархауи увери, че това са данни от тайните служби на Ирак, както и че се знае мястото, където са разположени българските заложници, местност близка до Мосул, но се изчаква удобен момент, за да бъдат предприети конкретни действия. Съобщението е на БНР.


БНТ - По света и у нас
Димитър Цонев за касетата с видеозаписа на "Ал Джазира"
Ще бъде направено всичко възможно касетата от "Ал Джазира" да бъде получена от българския консул на място и г-жа Милена Петрова ще стои там, докато я получи. Това заяви правителственият говорител Димитър Цонев и добави, че ако се наложи и посланикът ни от Кувейт ще отиде в Катар, за да вземе презаписа.
“Ние сме изпълнили всички техни изисквания, за да можем да получим копие от тази касета. Тяхната мотивация все още да не я дават не е много ясна и дефинирана. Имат становище на техните юристи, че съществува известен риск от предоставянето на този материал, който е ексклузивен на “Ал Джазира”, Въпреки че МВнР и българската държава, чиито представел от Кувейт поемат пълна гаранция, че тази касета няма да бъде излъчвана по медии и се взима само за ползване от МВнР и институциите, които по някакъв начин искат да допълнят информацията си във връзка с трагичния инцидент с българския заложник”, поясни Цонев.
Въпреки това поради големия интерес, проявен от над 10 медии в България също да получат касетата, от "Ал Джазира" имат известни притеснения. Нашата цел е да ги разсеем, каза още Цонев. Няма никакъв проблем, добави той, консул Петрова да види записа на място и да си води бележки, но това няма да породи никакви правни последици според нашето законодателство. Дори и експерти от външно министерство да отидат, пак няма да е достатъчно, защото няма да разполагат с необходимата компютърна апаратура.
Извън базиращата се на предположения информация, че вторият български заложник е жив, засега други новини няма, заяви говорителят на кабинета.

БНТ - По света и у нас
"Ал Джазира" не предоставя копия от видеозаписи
Телевизия "Ал Джазира" няма практика да предоставя копия от видеозаписи, като този с екзекуцията на българския заложник. Това научи БНТ от разговор с Джихад Баллут, говорител на катарската сателитна телевизия:
Въпрос на БНТ:
Господин Баллут, нашето външно министерство изпрати консула ни в Кувейт, за да получи видеокасетата с кадрите от екзекуцията на българския заложник. Предоставихте ли касетата?
Джихад Баллут:
Не знам какво точно е направило вашето министерство на външните работи, но ето какво мога да ви кажа: "Ал Джазира" получи от вашето министерство официално искане за предоставяне на копие от видеокасетата. Това беше вчера. Разгледахме този въпрос внимателно и отговорихме на вашето външно министерство, че ще посрещнем представител, който да дойде в "Ал Джазира" и да прегледа видеозаписа, колкото дълго иска и да си води каквито желае бележки. Но поради законови и професионални съображения не сме в състояние да предадем копие от касетата.
Въпрос на БНТ:
Значи касетата може да бъде прегледана само във вашата телевизия? Така ли е и в случаите с други заложници?
Джихад Баллут:
Такава е нашата политика. Никога не сме предоставяли касета, но официални представители са добре дошли да я прегледат. Абсолютно никога не сме давали касета извън телевизията.
По-късно днес той заяви, че лично е разговарял с Милена Петкова. По негови думи тя ще получи възможност да гледа записа в събота.


БНТ - По света и у нас
Сергей Станишев за кризата със заложниците ни в Ирак
В момента няма по-важна задача от продължаване с всички възможни средства на координираните усилия на българските институции за спасяване на втория български заложник в Ирак, смятат от БСП. Затова ние ще се въздържим от политически коментари и оценки за действието на институциите до приключването на кризата със заложниците, обясни Сергей Станишев.
Запитан как тълкува информацията, че "Ал Джазира" не предоставя записа от екзекуцията и заради липсата на достатъчен синхрон в действията на българските институции Станишев отговори: "Доколкото разбирам именно това е причината. И българските институции трябва да си направят извода".
Станишев направи уговорката, че подкрепата на БСП за вчерашната декларация на парламента за кризата със заложниците не трябва да се тълкува като индулгенция за всичко, което правителството не е свършило и автоматическа подкрепа на политиката му в Ирак в тази ситуация. Чрез лидера си социалистите изразиха съчувствието си към семейството и близките на загиналия заложник.
"Искам ясно да кажа, че за нас никоя кауза не може да оправдае хладнокръвното и жестоко отнемане на живота на невинни хора", допълни Станишев. На въпрос сигурен ли е, че единият заложник е бил екзекутиран, той се позова на директора на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров, който вчера потвърди това пред външната комисия.
БСП смята, че след приключването на кризата със заложниците, правителството задължително трябва да представи пред парламента подробен анализ на досегашните действия, ситуация и рискове, които са свързани с българската мисия в Ирак. Социалистите настояват и за ново решение на Народното събрание, съобразено с променената ситуация след предаването на властта в иракски ръце и за ясна политика през следващите месеци, която да отчита всички рискове и опита от досегашното ни присъствие там.


БНТ - По света и у нас
Декларация на Съвета на арабските посланици у нас
Съветът на арабските посланици в България призовава похитителите да освободят втория български заложник. Това се казва в декларация, приета днес, с която категорично се осъжда операцията по физическото ликвидиране на Георги Лазов, наречена в документа "ужасна и отвратителна". Посланиците изразяват своята солидарност с българския народ в този труден момент и изказват съчувствието си към семейството на загиналия.
В декларацията се посочва, че посланиците на арабските страни у нас осъждат тези терористични действия, които не могат до доведат до нищо друго, освен удължаване на срока на страданията на братския иракски народ. Съветът подкрепя полаганите усилия за изграждане на свободен и сигурен Ирак.
Съветът подчертава, че ще продължава да оказва помощ на България и че няма да пожали усилия за това. Припомняйки съществуващите добри отношения между арабските държави и Република България, Съветът на арабските посланици потвърждава желанието си да работи упорито за развитието на тези отношения във всички области, се казва още в документа.


БНТ - По света и у нас
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността е изпратил послание до министъра на външните работи Соломон Паси
В него той изказва дълбокото си възмущение от жестокото убийство на българския гражданин в Ирак. Солана поднася и съболезнования на семейството на убития и на българското правителство, съобщи негова говорителка.


ТВ Канал “България” - По света и у нас
В пряко включване от Багдад журналист на Си Ен Ен съобщи, че в покрайнините на Мосул е бил намерен обезглавен труп
По-късно телевизията се позова на официален представител на иракската полиция, който потвърди информацията. Правителственият говорител Димитър Цонев съобщи за “По света и у нас”, че и българските власти разполагат с тази информация. Междувременно стана ясно, че касетата със записа с българските заложници, излъчена по “Ал Джазира”, не е получена от МВнР. Това потвърди заместник-министърът на външните работи Гергана Грънчарова. С външния министър Соломон Паси разговаря Албена Мирошникова:
-Имаме информация, че наистина има открит труп край Мосул. Проверяваме и сме разпоредили да бъде направена проверка за идентификация. До този момент нямаме потвърждение за това дали той е на някой от нашите сънародници. Опитваме по всички възможни начини – чрез ДНК експертиза, чрез пръстови отпечатъци, кръвни групи и т.н. В момента, в който имаме резултат разбира се ще информираме. Непрекъснато получаваме разнообразни и противоречиви информации и отнема много време докато успеем да отсеем коя е вярна и коя не. Точно за това тази проверка на достоверността отнема много време. Сега в края на деня мога да ви кажа, че за съжаление наистина има такава информация, което разбира се не е приятно.
-Министър Паси, имате ли някаква информация за другия български заложник?
-На този етап нямаме информация за другия български заложник и ние сме длъжни да работим по версията, че той е жив до последния момент. Длъжни сме да се надяваме, длъжни сме да полагаме усилия – това и правим.
Българският консул от Кувейт Милена Петрова и в момента се намира в Катар. Тази сутрин тя е разполагала единствено с пълномощни писма, издадени от посланика ни в Кувейт. По обед МВнР е изпратило още документи, за да може да получи тя копие на записа, излъчен по телевизия “Ал Джазира”, за който се предполага, че е запис на екзекуцията на един от българските заложници. Заместник-министърът и говорител на МВнР Гергана Грънчарова отправи предупреждение към всички граждани, които продължават да пътуват към Ирак. Заместник-министър Грънчарова заяви, че от 9 до 15 юли българската граница към Ирак са преминали 33 автовоза.


БТВ – Новините – 22.00
В покрайнините на Мосул е открито обезглавено тяло, предаде Си Ен Ен
Според кореспондента на Си Ен Ен това може да е единият от българските заложници. Външният министър Соломон Паси потвърди, че е намерено тяло в провинция Минерия, край Мосул, но подчерта, че той все още не е идентифицирано. Според Паси намаляват шансовете за спасяването на втория заложник. Той отново призова българките граждани да не пътуват за Ирак. Все още български дипломат не е видял оригиналния запис с убийството на Лазов. Посланикът ни в Кувей т заяви, че са изпълнени всички искания на телевизия “Ал Джазира”. Групировката, която държи в плен филипинския заложник, удължи с 10 дни срока, в който Филипините трябва да изтеглят войските си от Ирак.

БТВ – Новините – 22.00
Говорител на американската армия потвърди, че в река Тигър е намерено обезглавено тяло
Говорител на американската армия потвърди, че в река Тигър е намерено обезглавено тяло и съобщи, че то е било в оранжева дреха. В разпространяваните от ислямистите видеозаписи преди да бъдат екзекутирани заложниците са показвани в оранжеви дрехи. Говорителят уточни, че не се знае дали трупът е на българския заложник.


БНТ - По света и у нас – 24.00
Намереното тяло все още не е идентифицирано
Обезглавено тяло в оранжева дреха бе открито в река Тигър и предадено на американските сили, но още не е идентифицирано. Това съобщи говорителка на американската армия, цитирана от Ройтерс. Тя добави, че не се знае дали трупът е на българския заложник. Тялото е било открито снощи близо до град Байджи на 180 км северно от Ирак. Пръв за намерон обезглавено тяло съобщи по-рано днес журналист на Си Ен Ен в пряко включване от Багдад. Според неговата информация тялото е било намерено в околностите на Мосул. Междувременно стана ясно, че касетата със записа на българските заложници не е получена от МВнР. Това потвърди и заместник министърът на външните работи Гергана Грънчарова.
Подробности от външния министър Соломон Паси.
-Имаме информация, че наистина има открит труп край Мосул. Проверяваме и сме разпоредили да бъде направена проверка за идентификация. До този момент нямаме потвърждение за това дали той е на някой от нашите сънародници. Опитваме по всички възможни начини – чрез ДНК експертиза, чрез пръстови отпечатъци, кръвни групи и т.н. В момента, в който имаме резултат разбира се ще информираме. Непрекъснато получаваме разнообразни и противоречиви информации и отнема много време докато успеем да отсеем коя е вярна и коя не. Точно за това тази проверка на достоверността отнема много време. Сега в края на деня мога да ви кажа, че за съжаление наистина има такава информация, което разбира се не е приятно.
-Министър Паси, имате ли някаква информация за другия български заложник?
-На този етап нямаме информация за другия български заложник и ние сме длъжни да работим по версията, че той е жив до последния момент. Длъжни сме да се надяваме, длъжни сме да полагаме усилия – това и правим.
Българският консул от Кувейт Милена Петрова и в момента се намира в Катар. Тази сутрин тя е разполагала единствено с пълномощни писма, издадени от посланика ни в Кувейт. По обед МВнР е изпратило още документи, за да може да получи тя копие на записа, излъчен по телевизия “Ал Джазира”, за който се предполага, че е запис на екзекуцията на един от българските заложници. Заместник-министърът и говорител на МВнР Гергана Грънчарова отправи предупреждение към всички граждани, които продължават да пътуват към Ирак. Заместник-министър Грънчарова заяви, че от 9 до 15 юли българската граница към Ирак са преминали 33 автовоза.


БНТ - По света и у нас – 24.00
Американската армия е потвърдила, че откритият в близост до Мосул обезглавен труп е на българския заложник
Това съобщи телевизия “Ал Джазира” в своята информационна емисия в 23.00 маса българско време т.е. преди малко. Според началника на полицията в Мосул обаче няма доказателства, че тялото е на българския заложник. Телевизията цитира и външния министър на страната ни Соломон Паси, който каза днес, че все повече отслабна надеждата за спасяване на втория българин.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Съдбата на втория заложник в Ирак Ивайло Кепов остава неизвестна, след като в 23 часа снощи изтече ултиматумът, поставен от похитителите му и ден след екзекуцията на другия български заложник Георги Лазов, съобщи Ройтерс, като добавя, че България, като новоприет член на НАТО прави отчаяни опити за да спасят двамата мъже, но същевременно остава твърдо на позицията си за Ирак и няма да изтегли контингента си от там. Снощи в 23 часа изтече поставеният от ислямистката групировка “Единобожие и джихад” срок, в който бе поискано да бъдат освободени всички иракски жени затворници. Българските спецслужби потвърдиха, че Георги Лазов е бил екзекутиран от групировката на Абу Мусаб ал Заркауи. Все още не е приключила проверката за достоверността на информацията за екзекуцията на единия от двамата български заложници.
От “Ал Джазира” съобщиха пред Дарик, че няма да предоставят на правителството нито касетата с екзекуцията на българския заложник, нито копие от нея. Това съобщи специално за Дарик радио говорителят на “Ал Джазира” Джихад Балут. “За “Ал Джазира” са добре дошли представители на българското правителство да видят целия запис на касетата, която получихме, но ние няма да предоставим касетата или копие от нея. Всеки представител на официалната българска власт, обаче, е добре дошъл да я гледа тук, да я изучава, да я анализира и т.н. “, това заяви Джихад Балут. На въпроса каква е причината за това решение той отговори, че става въпрос за чисто професионални и правови съображения. “Мисля, че по силата на световно известно и прието правило като организация ние имаме право да не предоставяме материали, които не са излъчвани по телевизията. Ние, обаче, оценяваме човешката страна на въпроса и затова каним председатели на официалната власт на България да видят записа тук. “Има становище на юристите на катарската телевизия “Ал Джазира”, че съществува риск при предоставянето на видеозаписа с екзекуцията на българския заложник, защото материалът е ексклузивен за медията. Това заяви правителственият говорител Димитър Цонев по повод опитите да поучим копие от записа. От катарската телевизия са поискали гаранции, че записът няма да се излъчва от медии и че ще бъде гледан само от експерти, Повече от 10 български медии са се обаждали вчера в “Ал Джазира” да искат касетата и това е породило колебание в ръководството на телевизията, добави Цонев. Той заяви, че ако е необходимо лично посланикът ни в Кувейт Ангел Манчев ще пътува за Катар, за да вземе записа. Според правителственият говорител дори ако консулът Милена Петрова гледа на място касетата, това няма да има никакви правни последици за установяване евентуално на смъртта на българския заложник. Имало вариант до Катар да пътуват наши експерти, за да гледат записа и да отразят видяното в специален протокол. Така или иначе, “Ал Джазира” иска от нас да поемем определи ангажименти, в момента не мога да кажа дали това ще стане с договор или с някаква декларация, обясни Цонев. По повод пътуването на главния секретар на МВР ген.-лейтенант Бойко Борисов до Турция говорителят каза, че тази командировка би трябвало да бъде последвана от доклад до премиера.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Началникът на полицията в град Мосул ген. Мохамед Бархауи днес отново е заявил, че българските заложници са живи, а показваният по кадрите на телевизия “Ал Джазира” не е българският заложник. Мохамед Бархауи уверява, че това са данни от тайните служби на Ирак, както и че се знае мястото, където са българските заложници – в местност, близка до Мосул, но се изчаквало удобен момент, за да бъдат предприети конкретни действия.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Министерството на отбраната не е изпращало военен екип, който да работи за решаването на кризата с българските заложници в Ирак. Това подчерта в интервю за Дарик радио министърът на отбраната Николай Свинаров и допълни: “ Такъв екип с мисия, свързана с похищението на нашите сънародници, не е изпращан. Хипотетично е съвсем възможно между атаките срещу нашите сънародници и дейността на нашия контингент да има връзка в Ирак , т.е. това да е част от общата насоченост, макар че начинът на извършване на действия, както и конкретните действия на похитителите, не дават преки основания за подобни твърдения. Така че ние, по съответния път, още в момента, в който беше разпространена новината от “Ал Джазира” информирахме ръководството на коалиционните сили и ръководството на полската бригада и дивизия в нашата зона на отговорност. “


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00

Ситуацията с отвлечените български шофьори в Ирак е доста неясна и това допълнително затруднява работата на българските власти по случая, това каза във Варна посланикът на Израел у нас Авраам Шарон. Той допълни, че в подобни случаи е изключено силовото разрешаване на кризата поради липса на достатъчно информация.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Съветът на посланиците и ръководителите на арабските дипломатически мисии у нас осъдиха физическото ликвидиране на българския заложник Георги Лазов в Ирак. В специална декларация до българските медии дипломатите призоваха похитителите да освободят другия заложник Ивайло Кепов, за да може той да се завърне при семейството си.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Във видеозапис по катарската телевизия “Ал Джазира” филипинският заложник в Ирак Анхело де ла Круз съобщи на семейството си, че скоро ще бъде освободен. Чакайте ме, скоро ще се върна, заяви заложникът, облечен с черна риза. Думите му бяха предадени от телевизията на иракски език. Заложникът благодари на филипинското правителство за решението му да изтегли контингента от 51 филипински войници в Ирак.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Съпругите на нашите военнослужещи от третия ни контингент в Кербала са притеснени след снощния атентат близо до българския лагер. Жените все още нямат връзка със съпрузите си и очакват обаждания, които обикновено се осъществяват вечер. Рейнджърите са разбрали за отвличането на българските шофьори почти едновременно с нас от местните канали от българска телевизия, заяви съпругата на пазарджиклията Димитър Замярков. Според другата съпруга – г-жа Пенчева, първоначално там е била разпространена новината, че двамата са българи от иракски произход. Военнослужещите добре познават жестокостта на различните терористични групировки в Ирак от специалното обучени, в през което преминават, преди да заминат и почти са били сигурни, че връщане назад за задържаните няма да има, споделиха още съпругите им.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Иракският премиер Ияд Алауи обяви, че създава нова структура – Генерален директорат по сигурността, която ще “унищожи тероризма”, съобщава СиЕнЕн. В пресконференция Алауи заяви, че въпреки продължаващото насилие в страната ситуацията по отношение на сигурността се подобрява.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
БСП ще се въздържи от политически коментари и оценки до приключването на кризата с българските заложници, заяви лидерът на партията Сергей Станишев. Никой в правителството не трябва да си прави илюзията, че подкрепата на БСП за вчерашната декларация в парламента е индулгенция за несвършеното от кабинета и не означава подкрепа за политиката в Ирак, заяви Станишев. Според левицата обаче, че след края на кризата, правителството трябва да представи в парламента анализ на досегашните действия, ситуацията и рисковете пред българското участие в Ирак. България трябва да се въздържа от мироналагащи операции, а при необходимост от участието в такива, да не участва с части за активни бойни действия, заявиха още от БСП.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
В пряко включване от Багдад журналист на CNN съобщи, че в околностите на северния иракски град Мосул е открито обезглавено тяло. Предполага се, че то е на единия от двамата български заложници, отвлечени в Ирак. По-късно CNN се позова на официален представител на иракската полиция, който потвърди информацията, че е намерено обезглавено тяло. Пред БНР зам. -министърът на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова увери, че се прави всичко, за да се проучи получената информация от CNN.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Все още няма информация видеокасетата със записа на физическото ликвидиране на единия от двамата български заложници в Ирак да е била предадена на консула ни в Кувейт Милена Петрова. Това съобщи в предаването “Нещо повече” на БНР зам. -министърът на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова. Няма информация да е поискана каквото и да е парична сума от катарския телевизионен канал за предоставяне на касетата, уточни Грънчарова.
Гергана Грънчарова: “Няма информация да е поискана каквото и да е парична сума срещу предоставянето на тази касета.
Въпрос: В ред ли бяха документите на Милена Петрова?
Гергана Грънчарова: Категорично. Милена Петрова е снабдена с всички необходими документи, които удостоверяват принадлежността й към българската дипломатическа мисия, както и определят пълномощията й по отношение на контакти с телевизия “Ал Джазира”. В това отношение не можем да говорим за някаква процедурна пречка.”
Зам. -министърът на външните работи отправи призив към българските медии да се въздържат от обаждания и оказване на натиск върху телевизия “Ал Джазира” в опит да бъде получена касетата.
В заключение зам.-министърът на външните работи призова да се спрат пътуванията на български граждани към Ирак.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
През ГКПП-Капитан Андреево от сутринта до 16 часа днес са преминали шест български автовоза за Ирак. От началото на месец юли около 35 автовоза с български шофьори са тръгнали в тази посока. Данните съобщи за предаването “Нещо повече” Екатерина Генова, говорител на Агенция “Митници”. Генова заяви, че от митническа гледна точка не може да се направи нищо, за да се предотврати пътуването на водачите, при положение, че документите са изрядни.
Месечно през ГККП преминават по 800 български у чужди автовози, сочат справки на Граничните служби. От една седмица трафикът към Ирак е намалял. Схемата за доставка на автомобили втора употреба е променена. Българските водачи карат автовозите до Турция на 40 км от иракската граница, от където ги поемат иракските шофьори.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
По-рано директорът на полицията в иракския град Мосул Мохамед Бархауи твърдеше, че и двамата български заложници са живи. За тази информация Бархауи се позова на агентите на иракските тайни служби. На въпрос на БНР дали на записа излъчен по “Ал Джазира” е бил единият от българските заложници генерал Бархауи повтори, както и вчера, че не е бил нито един от двамата. Той допълни, че българите все още се намират в местност близо до Мосул, но се изчаква удобен момент, за да бъдат предприети конкретни действия.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Правителственият говорител Димитър Цонев потвърди, че на този етап телевизия “Ал Джазира” отказва да предостави копие на касетата с показаната екзекуция. И в момента консулът ни в Кувейт Милена Петрова се води преговори в Катар за получаване на касетата. Българската държава има готовност да предостави всякакви документи.
Правителственият говорител потвърди, че българската държава има готовност да предостави всички документи и гаранции, за да получим копие на касетата, защото това е единственият шанс да разберем какво се е случило с българския заложник. На този етап обаче отказът на “Ал Джазира” не е ясно формулиран, каза Цонев, уточнявайки, че от телевизията не са поискали пари.
Димитър Цонев: “Това, което мога да потвърдя изцяло пред Вас, е, че ще се направи абсолютно всичко възможно, за да можем да вземем копие от тази касета, независимо от каквито искат декларации, каквито искат документи. Всичко това ще бъде дадено на телевизията, за да можем да вземаме това, което има, защото с днешна дата е единственият шанс да разберем какво се е случило.”
В подкрепа на уверенията, че българската страна ще направи всичко възможно, за да получим касетата от “Ал Джазира”, Димитър Цонев каза също:
“Ако е необходимо, заповедта, която е издал министър Паси, е да се използват всички възможности, включително дори и посланикът да замине лично той, за да декларира по един авторитетен начин волята на МВнР и на държавата България”.
Цонев допусна, че големият медиен интерес, проявен към касетата, може би е смутил юристите на “Ал Джазира”, той обаче не посочи това като причина за отказа на катарската телевизия. Цонев поясни, че от телевизията са разрешили касетата да бъде изгледана на място, но това не може да доведе до правни последици, нито да даде възможност за качествена експертиза на българските специалисти.
Правителственият говорител заяви, че няма нова информация за втория български заложник, а според последните индиректи сведения той е жив.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Съветът на посланиците и ръководителите на арабските дипломатически мисии, акредитирани в България, категорично осъжда операцията по физическото ликвидиране на българския гражданин Георги Лазов в Ирак. Дипломатите призовават похитителите да освободят другия заложник, за да се върне жив и здрав при своето семейство и близки. Това се посочва в декларация на съвета след извънредно заседание в София, на което е бил обсъден проблемът с отвличането на двамата български шофьори в Ирак.
Посланиците изразяват солидарност с България, с нейния народ, президент и правителство в този труден момент и им поднасят най-сърдечни съболезнования.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Иракската групировка, която държи като заложник филипинския гражданин Анхело де ла Крус, обяви, че ще го освободи, едва след като Манила изтегли и последния си войник оттам. Срокът за това е до края на този месец.
По-рано филипинският заложник в Ирак съобщи на семейството си във видеозапис, излъчен преди малко по “Ал Джазира”, че се връща у дома


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Иракският премиер Ияд Алауи съобщи, че в Ирак са задържани няколко високопоставени членове на терористичната мрежа на “Ал Кайда”.


БНР - “Нещо повече”
Няма информация видеокасетата със записа на убийството на българския заложник в Ирак да е била предадена на Милена Петрова
Все още няма информация видеокасетата със записа на физическото ликвидиране на единия от двамата български заложници в Ирак да е била предадена на консула ни в Кувейт Милена Петрова. Това съобщи за предаването “Нещо повече” на БНР зам. -министърът на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова. Няма информация да е поискана каквото и да е парична сума от катарския телевизионен канал за предоставяне на касетата, уточни Грънчарова.
Зам. -министърът на външните работи отправи призив към българските медии да се въздържат от обаждания и оказване на натиска върху телевизия “Ал Джазира” в опит да бъде получена касетата.
Гергана Грънчарова увери, че се прави всичко, за да се проучи получената информация, че в околностите на северния иракски град Мосул е открито обезглавено тяло, за което се предполага се, че на единия от двамата български заложници, отвлечени в Ирак.
В заключение зам.-министърът на външните работи призова да се спрат пътуванията на български граждани към Ирак.


БНР - “Нещо повече”
Мюфтийството в Гоце Делчев излезе с декларация за съдбата на българските заложници в Ирак
Случилото се с българските заложници в Ирак ни провокира да излезем с декларация и да изразим нашето съжаление за неприятното развитие на събитията, съобщи районният мюфтия на Гоце Делчев Айдън Мохамед. За предаването “Нещо повече” на БНР Мохамед обясни, че декларацията е била приета с пълно единодушие и подчерта, че действията на похитителите противоречат на каноните на исляма. От мюфтийството в Гоце Делчев настояват за бързото освобождаване на втория заложник.


БНР - “Нещо повече”
Шест български автовоза са преминали през ГКПП-Капитан Андреево днес
През ГКПП-Капитан Андреево от сутринта до 16 часа днес са преминали шест български автовоза за Ирак. От началото на месец юли около 35 автовоза с български шофьори са тръгнали в тази посока. Данните съобщи за “Нещо повече” Екатерина Генова, говорител на Агенция “Митници”. Запитана какво може да се направи, за да се предотврати пътуването на водачите, Генова заяви, че от митническа гледна точка не може да се направи, при положение, че документите са изрядни. Затова и митниците на могат да бъдат бариера.


Scotsman: България ще идентифицира тялото намерено в река в Ирак
София. Обезглавено тяло в оранжев костюм бе открито в река Тигър на север от Багдад, съобщиха от американската армия, предаде изданието Scotsman . Самоличността на тялото, открито от иракската полиция, не е установена. Има съмнения, че то принадлежи на българският шофьор, който бе взет за заложник от терористична групировка и по-късно бе обезглавен.
Българското правителство съобщи, че са били изпратени пръстови отпечатъци от тялото в България, за да бъде определена самоличността.


Агенция “Фокус”
Според испанския вестник El Mundo обезглавеното тяло е било открито още в сряда

Багдад. Иракската полиция е открила в река Тигър над град Байджи в Северен Ирак обезглавено тяло, облечено в оранжев костюм, предаде агенция Ройтерс. Трупът е бил предаден на американската армия. Говорител на военното командване на САЩ съобщи, че самоличността на убития все още не е установена и не е сигурно, че е на българския заложник, за когото беше съобщено по-рано, че е убит от похитителите му. Служител в дипломатическото представителство на България в Багдад съобщи, че е уведомен за откритото тяло, но не е известно дали е на един от двамата българските заложници. Според испанския вестник El Mundo тялото е било открито още в сряда, но за него е било съобщено едва днес.
Информацията за намереното в покрайнините на северния иракски град Мосул обезглавено тяло ни е известна още от сутринта, но не можем да сме сигурни. Това заяви за Агенция “Фокус” зам.-министърът на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова. Тя съобщи, че в момента се работи по идентифицирането на трупа, българската страна е поискала ДНК-анализи и е изпратила пръстови отпечатъци на иракските власти, с цел да се улесни установяването на самоличността на убития, допълни Гръначарова.
Има намерен труп недалеч от Мосул, това сведение, което имаме от сутринта, най-сетне беше потвърдено, каза в пряко включване по бТВ министърът на външните работи Соломон Паси. По думите му “непрекъснато получаваме разнообразни и противоречиви информации, за които отнема много време да бъдат проверявани”, но тази от сутринта се потвърждава. До този момент не е идентифициран трупът, положили сме всички усилия да влезем във връзка със съответните власти за идентифицирането му, добави той.
Няма надеждна информация дали вторият български заложник е жив, каза още Соломон Паси. Според него намалява вероятността той да бъде спасен.
В пряко включване от Багдад, журналист на CNN съобщи по-рано, че в околностите на северния иракски град Мосул е открито обезглавено тяло. Предполага се, че то е на единия от двамата български заложници, отвлечени в Ирак. По-късно CNN се позова на официален представител на иракската полиция, който потвърди информацията за намереното тяло.


Агенция “Фокус”
Откритото обезглавено тяло е в оранжев костюм

Багдад. Иракската полиция е открила в река Тигър над град Байджи в Северен Ирак обезглавено тяло, облечено в оранжев костюм, предаде агенция Ройтерс. Трупът е бил предаден на американската армия. Говорител на военното командване на САЩ съобщи, че самоличността на убития все още не е установена и не е сигурно, че е на българския заложник, за когото беше съобщено по-рано, че е убит от похитителите му. Служител в дипломатическото представителство на България в Багдад съобщи, че е уведомен за откритото тяло, но не е известно дали е на един от двамата българските заложници. Според испанския вестник El Mundo тялото е било открито още в сряда, но за него е било съобщено едва днес.
Информацията за намереното в покрайнините на северния иракски град Мосул обезглавено тяло ни е известна още от сутринта, но не можем да сме сигурни. Това заяви за Агенция “Фокус” зам.-министърът на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова. Тя съобщи, че в момента се работи по идентифицирането на трупа, българската страна е поискала ДНК-анализи и е изпратила пръстови отпечатъци на иракските власти, с цел да се улесни установяването на самоличността на убития, допълни Гръначарова.
Има намерен труп недалеч от Мосул, това сведение, което имаме от сутринта, най-сетне беше потвърдено, каза в пряко включване по бТВ министърът на външните работи Соломон Паси. По думите му “непрекъснато получаваме разнообразни и противоречиви информации, за които отнема много време да бъдат проверявани”, но тази от сутринта се потвърждава. До този момент не е идентифициран трупът, положили сме всички усилия да влезем във връзка със съответните власти за идентифицирането му, добави той.
Няма надеждна информация дали вторият български заложник е жив, каза още Соломон Паси. Според него намалява вероятността той да бъде спасен.
В пряко включване от Багдад, журналист на CNN съобщи по-рано, че в околностите на северния иракски град Мосул е открито обезглавено тяло. Предполага се, че то е на единия от двамата български заложници, отвлечени в Ирак. По-късно CNN се позова на официален представител на иракската полиция, който потвърди информацията за намереното тяло.


Агенция “Фокус”
Българската страна е изпратила пръстови отпечатъци, които да улеснят
идентифицирането на тялото, заяви Гергана Грънчарова
София. Информацията за намереното в покрайнините на северния иракски град Мосул обезглавено тяло ни е известна още от сутринта, но не можем да сме сигурни. Това заяви за Агенция “Фокус” зам.-министърът на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова. Тя съобщи, че в момента се работи по идентифицирането на трупа, българската страна е поискала ДНК-анализи и е изпратила пръстови отпечатъци на иракските власти, с цел да се улесни установяването на самоличността на убития, допълни Гръначарова.
Има намерен труп недалеч от Мосул, това сведение, което имаме от сутринта, най-сетне беше потвърдено, каза в пряко включване по бТВ министърът на външните работи Соломон Паси. По думите му “непрекъснато получаваме разнообразни и противоречиви информации, за които отнема много време да бъдат проверявани”, но тази от сутринта се потвърждава. До този момент не е идентифициран трупът, положили сме всички усилия да влезем във връзка със съответните власти за идентифицирането му, добави той.
Няма надеждна информация дали вторият български заложник е жив, каза още Соломон Паси. Според него намалява вероятността той да бъде спасен.
В пряко включване от Багдад, журналист на CNN съобщи по-рано, че в околностите на северния иракски град Мосул е открито обезглавено тяло. Предполага се, че то е на единия от двамата български заложници, отвлечени в Ирак. По-късно CNN се позова на официален представител на иракската полиция, който потвърди информацията за намереното тяло.


Агенция “Фокус”
В покрайнините на Мосул е открито обезглавено тяло, предполага се, че е на единия български заложник

Багдад. В пряко включване от Багдад, журналист на CNN съобщи, че в околностите на северния иракски град Мосул е открито обезглавено тяло. Предполага се, че то е на единия от двамата български заложници, отвлечени в Ирак. По-късно CNN се позова на официален представител на иракската полиция, който потвърди информацията за намереното тяло.

Агенция “Фокус” припомня:

Групировка, която се свърза с името на един от лидерите на международната терористична мрежа “Ал Кайда” Абу Мусаб ал Заркауи заплаши на 8 юли да обезглави двама български граждани, ако до 24 часа американското военно командване не освободи всички иракски затворници. Това стана ясно от запис, излъчен по катарската телевизия "Ал Джазира".
На записа се виждат двама българи, чиято самоличност не се уточнява, чиито ръце са оковани с белезници. Зад тях стоят трима въоръжени маскирани мъже. На стената зад тях се вижда знамето на терористичната групировка "Монотеизъм и джихад", на което е изобразено златен кръг. Според записа, двама от похитителите са въоръжени с автомати, докато третия стои срещу камерата с насочен гранатомет.
Според американския телевизионен канал Fox News, групировката се нарича "Единобожие и Джихад". На записа един от мъжене чете изявление, но гласът му не се чува. Исканията на похитителите бяха прочетени от телевизионния говорител на Ал Джазира. По първоначална информация от лице, разпознало двамата похитени българи, това са Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград. Двамата са работели за фирма “Димитрова-Стоименов Грация ЕВ”, като са превозвали коли към Мосул.
Колите, превозвани от двамата български шофьори, отвлечени в Ирак, са били закупени от иракски гражданин в Германия. Той се казва Аяд Карим Давуд. Това съобщи специално за Агенция "Фокус" говорителят на РДВР-Благоевград Валери Георгиев. В РДВР-Благоевград от 2 часа тази нощ работи специален екип. "Двамата - Ивайло Кепов и Георги Лазов е трябвало да стигнат до два иракски града - Захо и Мосул. Там е трябвало да бъдат посрещнати от брата на Аяд Карим Давуд - Далмад", допълни Георгиев. Кепов и Лазов са тръгнали от Германия на 18 юни с два автовоза "Мерцедес", единият от които с благоевградска регистрация, а другия с пловдивска.
По информация на говорителя на РДВР-Благоевград сигналът за изчезването на двамата шофьори е бил подаден в МВнР вчера рано следобед от представители на фирмата "Димитрова-Стоименов-Грация-Ев". Тази сутрин близките на двамата отвлечени българи са се срещнали с директора на РДВР-Благоевград ген. Богомил Янев преди да отпътуват за София. Ген. Янев е обещал пълно съдействие от страна на полицията, каза още Валери Георгиев. По думите му Ивайло Кепов и Георги Лазов са пътували многократно до Ирак и са познавали пътя.
Двама са собствениците на благоевградската фирма "Димитрова-Стоименов-Грация-Ев", с чийто камион са пътували двамата отвлечени в Ирак български шофьори. Това са 52-годишният Боян Аспарухов Стоименов и 28-годишната Евгения Калинова Димитрова, показа справка на Агенция "Фокус" в търговския регистър на АПИС.
Фирмата е регистрирана през 2001 година с промяна в регистрацията през април т.г. Тя е с широк предмет на дейност - транспортни и таксиметрови услуги- превоз на хора и товари у нас и в чужбина, туристическа дейност в областта на вътрешния и международен туризъм, банково дело, строителство, организиране и провеждане на търгове за движими и недвижими вещи.
Двамата собственици имат участие и във фирма "Стефанов-Димитрова-Грация-ЕВ", в която има още двама съсобственици - Емил Стефанов и Валентина Димитрова.
Както Фокус първа съобщи, съпругите на отвлечените в Ирак българи – Ивайло Кепов и Георги Лазов пътуват за София, където ще се опитат да се срещнат с министъра на външните работи Соломон Паси. Това заяви съпругата на 30-годишния Ивайло Кепов Нели Кепова. Заедно с нея за София пътува и съпругата на Георги Лазов – Людмила Алексова.
“Надявам се да ни приемат в МВнР, въпреки че нямаме уговорена среща. За последно се чух със съпруга ми на 28 юни. Той не ми каза нищо за обстановката в Ирак, защото знае, че много се страхувам. Специално за този курс Ивайло замина с камион на фирма “Димитрова-Стоименов-Грация-Ева”, допълни Нели Кепова. Тя потвърди информацията, че съпругът й е бил на наемен договор с благоевградската фирма.
Нели Кепова и съпругата на Георги Лазов са били уведомени за отвличането на съпрузите им от МВнР тази нощ, няколко часа, след като терористите, отвлекли двамата българи заплашиха, че ще ги убият, ако американските войници не бъдат изтеглени от Ирак.
Двамата български шофьори, отвлечени от терористичната групировка "Монотеизъм и Джихад", са заминали за Ирак на 18 юни. Те трябвало да разтоварят стари коли на иракско-сирийската граница, но вместо това са ги разтоварили в Мосул. Това заяви специално за Агенция "Фокус" собственикът на спедиторската фирма "Димитрова-Стоименов-Грация-Ева" Боян Стоименов.
Той е разговарял за последен път с Ивайло Кепов и Георги Лазов преди около 6-7 дена, когато те били на сирийско-иракската граница. "Те трябваше да разтоварят колите на границата, но са ги разтоварили в Мосул. Крайната точка на пътуването им беше на 50 км от Мосул. Нямам от седмица връзка с тях, защото обхватът на мобилните телефони е до границата на Сирия с Ирак. Камионите са мои, а Ивайло и Георги са на наемни договори", допълни Стоименов.
Групировка, която се свърза с името на един от лидерите на международната терористична мрежа “Ал Кайда” Абу Мусаб ал Заркауи заплашва да обезглави двама български граждани, ако до 24 часа американското военно командване не освободи всички иракски затворници. Това става ясно от запис, излъчен по катарската телевизия "Ал Джазира".
На записа се виждат двама българи, чиято самоличност не се уточнява, чиито ръце са оковани с белезници. Зад тях стоят трима въоръжени маскирани мъже. На стената зад тях се вижда знамето на терористичната групировка "Монотеизъм и джихад", на което е изобразено златен кръг. Според записа, двама от похитителите са въоръжени с автомати, докато третия стои срещу камерата с насочен гранатомет.
Според американския телевизионен канал "Fox News", групировката се нарича "Монотеизъм и Джихад". На записа един от мъжене чете изявление, но гласът му не се чува. Исканията на похитителите бяха прочетени от телевизионния говорител на Ал Джазира.
Имената на двамата българи са Ивайло Красимиров Кепов от град Бобошево и Георги Василев Лазов от град Благоевград.
Вземането на заложници в Ирак, според доклад на италианското разузнаване, е част от план за похищения срещу чуждестранни цивилни граждани, задействан в началото на април тази година.
Информацията за него е постъпила от така наречения сунитския триъгълник в Ирак. Смята се, че планът със заложниците е разработен от привържениците на режима на Саддам, които действат в района на Фалуджа.
На 6 април, при сражения между коалиционните сили и шиитите в Насирия шиитските милиции взимат за заложници двама хуманитарни служители от Южна Корея.
Според информациите до 19 ч. на 8 април на различни места в Южен Ирак са отвлечени 13 граждани на различни страни.
Катарската телевизия "Ал Джазира" съобщава за залавянето на трима японци. Телевизията излъчва видеозапис, на който се виждат японските заложници, обкръжени от група въоръжени маскирани мъже. Групата, която се е нарекла "Иракски муджахидински бригади", дава на Япония три дена, за да изтегли военните си части от Ирак или заложниците ще бъдат изгорени живи. Жертвите са двама журналисти и една сътрудничка на хуманитарна организация. Похитителите са показали паспортите им, където се виждат ясно имената им. Независимо от заплахата японският премиер обявява, че няма да приеме исканията.
“Ал Джазира” съобщава и за залавянето на британския гражданин Гари Тили, който работел като цивилен охранител в американска авиобаза. Той е отвлечен в Наджаф, където се е установил шиитския лидер Моктада Садр.
По-рано шиитската милиция в града съобщава, че е задържала испански заложници и "вероятно един американец", които е готова да замени срещу един от своите шефове - Мустафа Якуби. Той е арестуван на 3-ти април и това стана повод за стълкновенията между шиитите на Садр и коалицията. Пред Франс прес говорителят на испанския контингент капитан Калрос Херадон отрече тази информация и заяви, че нито един испански войник, нито пък военнослужещи от Хондурас или Салвадор са взети за заложници.
По времето, когато "Ал Джазира" излъчи кадрите с японските заложници, външният министър на Южна Корея е заявил, че и седем граждани на страната му са били заловени. Това са католически свещеници, работещи за хуманитарна организация, които пътували по шосето от Йордания към Багдад. Първоначално са били похитени 8 души, но един е успял да избяга. По-късно е съобщено, че те са освободени.
От своя страна иранският канал "Ал-Алям" съобщава за двама израелски граждани от Източен Йерусалим, които също са били заловени в същия ден. По телевизията са показани шофьорските им книжки. Един от тях е сътрудник на медицинска хуманитарна мисия.
На 9-ти Ройтерс съобщава, че иракски бунтовници са заловили четирима италианци и двама американци в западните покрайнини на Багдад. Журналист на Ройтерс видял двама от пленените чужденци в джамия в Абу Гариб на десетина км от Багдад. Единият от тях бил ранен в рамото.
Отвлечени са били още седем южнокорейци и двама палестинци с израелски паспорти, но по-късно е съобщено, че те са освободени.
На 10 април телевизия “Ал Джазира” излъчва видеозапис, на който неизвестната групировка нарекла себе си "Бригадите на мъченик шейх Ахмед Ясин", обявява: "Искаме изтегляне на всички американски войски и техните съюзници. Държим японски заложници, както и българи, американци, израелци и испанци. Те са 30 и ще бъдат обезглавени, ако обсадата на Фалуджа не бъде прекратена.", и още "Убихме 4 войници и имаме телата им", казва още говорителят. Във видеозаписът не са показани лица на заложници, а като доказателство е показан покрит с кървави петна панталон, който според маскирания мъж е на убит американски войник и е част от неговата униформа. Не е ясно и кога е бил направен записът, отбелязва "Ройтерс".
Италианският гражданин Фабрицио Куатроки, е сред първите екзекутирани в Ирак заложници. Той е застрелян на 15 април 2004. Отговорност за смъртта му поемат представители на неизвестната преди това групировка „Ал Катиба ал Хадра" или „Зелената бригада". Екзекуцията на Фабрицио Куатроки е заснета на видеокасета, която по-късно е предадена на „Ал Джазира".
Следващото убийство на заложник е на 12 май, когато е обезглавен американският гражданин Ник Бърг, изчезнал в Багдад на 9 април. В заявление на групировката, отговорна за отвличането и близка до терористичната мрежа “Ал Кайда”, се казва, че убийството на Бърг е в отговор на насилието срещу иракски затворници. Запис на екзекуцията е публикуван в ислямиски сайт.
Случай на убит американски заложник имаше и в Саудитска Арабия. Пол Маршъл Джонсън, 49 годишен американски гражданин, служител на Локхийд Мартин, е екзукутиран в нощта на 18 срещу 19 юни. Похитителите се представят за членове на “Ескадрон на Фалуджа”, терористична група, свързана с Ал Кайда. Основното им искане е освобождаването на техни съмишленици от затворите на Саудитска Арабия. Срокът за изпълнение на ултиматума е 72 часа. След като Саудитска Арабия отказва да преговаря с терористите американският заложник е обезглавен.
Три дни след обезглавяването на американския заложник Пол Джонсън в Саудитска Арабия катарската телевизия "Ал Джазира" разпространи на 20 юни видеозапис с отвлечения южнокорейски преводач Ким Сун Ил. Похитителите дават на Сеул 24- часов ултиматум да изтегли контингента си от Ирак, който по- късно е продължен. Южнокорейският контингент е разположен в Ербил, Северен Ирак, наброява 675 души, но Сеул предвижда да изпрати в началото на август подкрепление от 3000 войника.
Похитителите се представят за принадлежащи на терористична група, свързана с Абу Мусаб ал Заркауи и с Ал Кайда.
Южна Корея обявява, че няма да промени плановете си за увеличаване на контингента.
На 12 юни иракски бунтовници обезглавяват 26-годишния ливански заложник Хюсеин Олаян и двама иракчани, работещи за телекомуникационна компания. На 16 юни телевизия “Ал Арабия” излъчва видеозапис, който групировка наречена "Батальон на ислямския гняв", обявява, че държи ливански заложник на име Хабиб Халил Самур, по- късно Самур е освободен.
Първата цивилна българска жертва, дадена в Ирак е шофьорът Марио Димитров Манчев. На 6 април 2004 група от автомобили на фирмата “Сомат” попадат под обсадата на тежко въоражени въоражени лица.
Няколко дни по-късно на 11 април в Ирак е отвлечен френският журналист от български произход Александър Йорданов, пристигнал в страната за да прави филм за кодирания “Канал Плюс”. Той е отвлечен на 50км от Багдад по време на престрелка. Дни по- късно журналистът е освободен невредим.


Атентати и отвличания, за които групировката "Единобожие и Джихад", е поела отговорността:

На 12 май е обезглавен американският гражданин Ник Бърг, изчезнал в Багдад на 9 април. В заявление на групировката се казва, че убийството на Бърг е в отговор на насилието срещу иракски затворници. Запис на екзекуцията е публикуван в ислямиски сайт, той е озаглавен “Абу Мусаб ал Заркауи заколва американец”. Египетски специалисти по ислямиски движения заявяват, че гласът от записа е действително на Заркауи.
На 20 юни катарската телевизия “Ал Джазира” излъчва видеозапис с отвлечения на 17 юни южнокорейски гражданин Ким Сун Ил.
Похитителите дават на Сеул 24-часов ултиматум да изтегли контингента си от Ирак, който по- късно е продължен. Южнокорейският контингент е разположен в Ербил, Северен Ирак, наброява 675 души, но Сеул предвижда да изпрати в началото на август подкрепление от 3000 войника. Южна Корея обявява, че няма да промени плановете си за увеличаване на контингента. Тялото на заложника е открито на 21 юни от американската военна полиция, западно от Багдад.
Същата групировка поема отговорност и за атентата с кола- бомба в Багдад на 14 юни срещу конвой на коалицията, при които са убити 13 души, сред които двама британци, един французин и един американец, работещи за компанията General Electric.
На 23 юни в послание, публикувано в Интернет и приписвано на Абу Мусаб ал Заркауи се споменава убийството на Председателя на Преходния съвет в Ирак Еззедин Селим на 17 май. В аудиозаписа се отправят смъртни заплахи и към иракския премиер Алауи.
На 25 юни в съобщение, разпространено на саудитски сайт, същата групировка поема отговорността за атентатите в Бакуба на 55 км. североизточно от Багдад. съобщението призовава цивилните граждани да се подчиняват на заповедите на съпротивата и в близките дни да не излизат от домовете си, защото предстоят нови атаки срещу окупаторите. Атакуван е полицейски пост и административни сгради. Убитите са 13, ранените са 15души. според информационните агенции обаче тази групировка носи отговорност и за кървавите атентати от същия ден във Фалуджа и Рамади.

Абу Мусаб Ал Заркауи

Истинското име на Абу Мусаб ал Заркауи е Фадел ал-Халайле. Роден е на 30 октомври 1966 г. в Зарка, Йордания.
Преименуването му се осъществява в град Зарка, в който палестински терористи взривяват три отвлечени самолета през 1970 при първи действия срещу анти-западното насилие.
Псевдонимите, които използва са Ахмад Фадил ал-Халайла, Абу Мухамад, Абу Ахмад, Сакр Абу Субаид.
Абу Мусаб ал Заркауи е от така наречените "афганистански араби", които през 80-те години помагат на съпротивата в Афганистан срещу съветската окупация. Той е смятан за експерт по приготвяне на отрови. През 1988/1989 г. се завръща в Йордания, където лежи седем години в затвора за опит да свали монархията и да установи ислямски халифат.
След излизането си от затвора и напускането на Йордания следите на Заркауи се губят.
За първи път той се появява в публичното пространство на западните информационните агенции през 1999, когато йорданските власти го задържат за неосъществен план за взривяване на туристически хотел в Аман по време на празненствата за настъпването на новото хилядолетие.
Абу Мусаб ал Заркауи e син на заможен йордански земевладелец, емигрира в Афганистан. Там преминава тренировъчно обучение в лагер на Ал Кайда, където, по данни на американски официални съобщения, придобива знания за химически и биологически реактиви. Ранен е в крака при бомбардировка в Афганистан през 2001, след което се премества в Ирак.
През октомври 2002 г. двама стрелци убиват американския дипломат Лаурънс Фоли в Йордания. Един от заловените стрелци посочва Заркауи като организатор на атентата.
През април 2004 година йорданският Върховен съд осъжда на смърт осем души, сред които и свързания с “Ал Кайда” Абу Мусаб ал Заркауи, за убийството на американския дипломат през 2002 година.
Разузнавателни служби предполагат, че Заркауи пребивава в Ирак или в Иран.
През април 2002 г. в Рурската област, Германия, e разкрита терористична клетка, на която е било възложено да извърши атентати срещу "еврейско-израелски учреждения". Един от членовете на клетката Шади Абдала признава пред върховния съд на Северен Рейн-Вестфалия, че Заркауи им е възложил поръчката за атентатите през септември 2001 г.
През октомври 2003 година американското правителство обявява награда от 25 милиона долара за информация, която би довела до залавянето или убийството на Абу Мусаб ал Заркауи.
Децентрализираната мрежа на Заркауи е известна като Ал Таухид. В миналото една от неговите открито заявени мечти е била да събори Йорданското кралско семейство.
Според експерти по тероризма тази цел по всяка вероятност се е запазила, но Заркауи е разширил операциите си с напредването на американската война срещу тероризма.
Според американски източници Абу Мусаб ал Заркауи поема отговорността за атаката срещу централата на ООН в Багдад и за атентата в Наджаф. Двата атентата са извършени през август 2003 г. Камион бомба избухна пред сградата на ООН в Багдад на 19 август, като уби 22-ма души, сред които и представителя на организацията в Ирак Сержиу Виейра де Мелу.
Същия месец при атентат срещу джамията в Наджаф на гроба на имам Али и родоначалник на шиитската форма на исляма са убити над сто вярващи, сред тях висш шиитски духовник.
За Заркауи се смята, че има пряко участие и в атентатите срещу йорданското посолство в Багдад през август 2003 година. Тогава загиват 19 души, а повече от 50 са ранени.
Абу Мусаб ал Заркауи е заподозрян за организирането на бомбените нападения в Истанбул срещу двете синагоги от 15.11.2003 година. Тогава две коли-бомби се взривяват пред най-голямата синагога в Истанбул, "Неве Шалом", и друг еврейски храм наблизо, по време на съботната служба. Двете синагоги се намират на два километра една от друга в кварталите Бейоглу и Шишли. Загиват 23-ма души, а над 250 са ранени. Жертвите и пострадалите са предимно евреи.
Пет дни по-късно камион, пълен с експлозиви, поразява щаб-квартирата на базираната в Лондон банка HSBC и британското консулство в града. Общо 61 лица, включително генералният консул на Великобритания Роджър Шорт, бяха убити, а повече от 600 - ранени.
Според Си Ен Ен той има собствена терористична мрежа и ръководи две отделни турски терористични организации в Югоизточен Анадол - "Съюз на имамите" ("Бейт ел Имам"), която вероятно е свързана с "Ал Кайда", и "Хизбула", за която няма сведения, че има връзки с едноименната ливанска групировка.
Източници на турското разузнаване смятат, че бойци на турската "Хизбула" и на "Съюза на имамите" са били обучавани в Афганистан и Пакистан до 2001 година.
В свое разследване от януари 2004 година британският “Обзървър” публикува част от запис, направен на 15 юни 2002 година в Милано от италианското разузнаване. В записа иракския кюрд Фуад съветва Заркауи да обърне повече внимание на България и Полша за установяване на терористични бази. Записът гласи: "Сега Европа се контролира по въздух и земя, но в Полша и в България, и в страни, които не са част от европейската общност всичко е лесно. Преди всичко те са корумпирани, можеш да ги купиш с долари... Второ тези страни не са толкова контролирани, там няма много очи".
През лятото на 2002 година Фуад е заловен в България и предаден на разузнаването на натовска държава.
Абу Мусаб ал Заркауи е подозиран, че стои зад нападението над италианската военна база в Насирия в края на януари 2004 година, когато загинаха 19 души, а според информация на американското разузнаване има връзка и с три големи атентата с коли бомби в Ирак, при които загинаха над 100 души.
През март 2004 година при едновременни атентати в Кербала и Багдад по време на кулминацията на честванията на религиозния шиитски празник Ашура загиват най-малко 143-ма човека. Според официални представители на временната американска администрация в Ирак атентатите са дело на Заркауи. Счита се, че с атентатите се цели разпалването на гражданска война между шиити и сунити, което да възпрепятства американските планове за предаване на властта на иракчаните в края на юни.
Йорданецът Абу Мусаб ал Заркауи е заподозрян и за атентатите в Мадрид от 11 март 2004 година, при които загинаха 192 души.
Тогава три бомби се взривиха на гара Аточа в центъра на Мадрид. Други четири избухнаха близо до същата гара. Едно взривно устройство е избухнало на гара Санта Еухения, а други две - на гарата Ел Посо. Общо 13 бомби са използвани в атентатите.
Абу Мусаб ал Заркауи поема отговорност и за атентата срещу хотел Mount Lebanon в Багдад на 17 март 2004 г., при който загинаха 7 души, а 17, сред които и един британец, са ранени.
В запис от 6 април 2004 година Заркауи призовава към атаки срещу Коалицията в Ирак.
На 27 април 2004 година йорданските власти предотвратиха химически атентат, подготвян от “Ал Кайда” срещу седалището на йорданските разузнавателни служби в Аман. В специален 20-минутен запис, излъчен от държавната телевизия, членовете на групата, подготвяла атентата, правят самопризнания. Единият от задържаните Азми ал Джаюси признава, че е получил заповеди от Абу Мусаб ал Заркауи.
На 12 май е екзекутиран американският гражданин Никълъс Бърг, който работел в Ирак като частен предприемач. Убийците заявяват, че обезглавяването на американеца, е отмъщение за издевателствата над иракски затворници, извършвани от коалиционни войници. Записът с екзекуцията е излъчен по водещите арабски телевизионни канали “Ал Джазира” и “Ал Арабия”. Видеозаписът е излъчен и в сайта "Мунтада ал Ансар", и показва петима мъже с черни маски, наобиколили завързан мъж. Той се представя като Ник Бърг, на 26 години, от Филаделфия, като заедно с това изрича имената на родителите си, на брат си и сестра си. Похитителите прочитат обръщение, в което твърдят, че са предложили на американската администрация да разменят заложника срещу затворници от "Абу Гариб", но са получили отказ. После насилниците повалят Бърг на пода. Надпис, съпътстващ видеозаписа, гласи, че екзекуцията се извършва от Абу Мусаб ал Заркауи, смятан за близък сътрудник на Осама бен Ладен.
На 20 юни катарската телевизия "Ал Джазира" разпространява видеозапис с отвлечения южнокорейски преводач Ким Сун Ил. Похитителите дават на Сеул 24-часов ултиматум да изтегли контингента си от Ирак, който по-късно е продължен. Южнокорейският контингент е разположен в Ербил, Северен Ирак, наброява 675 души, но Сеул предвижда да изпрати в началото на август подкрепление от 3000 войника.
Похитителите се представят за принадлежащи на терористична група, свързана с Абу Мусаб ал Заркауи и с Ал Кайда. Южна Корея обявява, че няма да промени плановете си за увеличаване на контингента. Тялото на заложника е открито от американски военни между градовете Багдад и Фалуджа.
На 23 юни Абу Мусаб ал Заркауи заплашва с убийство иракският премиер Ияд Алауи. В аудиозапис публикуван на ислямистки уебсайт Заркауи заплашва: "Алауи, заявяваме, че ще направим всичко възможно да последваш съдбата на Изедин Салим". Салим, който бе председател на Преходния управляващ съвет, загина при бомбен атентат на 17 май в Багдад. Според американското командване зад убийството на Селим стои Абу Мусаб ал Заркауи.
Алауи.
На 25 юни в съобщение, разпространено на саудитски сайт, групировката на Заркауи “Единобожие и Джихад” поема отговорността за атентатите в Бакуба на 55 км. североизточно от Багдад. Съобщението призовава цивилните граждани да се подчиняват на заповедите на съпротивата и в близките дни да не излизат от домовете си, защото предстоят нови атаки срещу окупаторите. Атакуван е полицейски пост и административни сгради. Убитите са 13, ранените са 15 души. Според информационните агенции обаче тази групировка носи отговорност и за кървавите атентати от същия ден във Фалуджа и Рамади.
На 27 юни групата на Абу Мусаб ал Заркауи взема за заложници трима турски граждани в Ирак и заплашва, че ще ги обезглави, ако турското правителство не изтегли в срок от 72 часа войските си от окупираната страна. От телевизия “Ал Джазира” съобщават, че са получили изявление в писмен вид и видеозапис от групата на Заркауи, свързана с "Ал Кайда". На видеозаписа се виждат тримата заложници, зад които са застанали трима въоръжени мъже с покрити лица. Турция не приема никога исканията на терористите, заяви турският министър на отбраната Вежди Гонюл и по този начин той отхвърли поставения ултиматум. На 29 юни тримата заложници са освободени благодарение на антинатовските демонстрации в Турция.
На 6 юли ислямски интернет сайт публикува заплаха на Абу Мусаб ал Заркауи към американски морски пехотинци, които се намират в северните части на Ирак.
На 7 юли иракска въоръжена група заплаши да убие йорданеца Абу Мусаб ал Заркауи, защото според нея, той убивал невинни иракчани и осквернявал исляма. Във видеозапис, неизвестната досега групировка "Спасително движение", призовава Заркауи да напусне незабавно Ирак и да обясни защо убива невинни граждани и заплашва със смърт, временния иракски премиер Ияд Алауи.
На 9 Юли Заркауи отново получава заплаха. Иракска групировка, наричаща себе си “Сейф ал Аллах” (Меч на Аллах) заплаши да убие Абу Мусаб ал Заркауи. Във видеозапис, изпратен до агенция Ройтерс, седем души с автомати и гранатомети, обвиняват Абу Мусаб ал Заркауи, че е последовател на иракския лидер Саддам Хюсеин и затова трябва да бъде убит.

Български жертви на терористични актове:

На 6 октомври 2002 г. лодка с екслозиви се врязва във френския танкер
“Лимбург”. На борда му има 17 българи и осем французи. При експлозията загива един от българските моряци Атанас Атанасов, а 16 членове на екипажа са ранени. На 13 октомври 2002 г. в декларация по катарската телевизия “Ал Джазира” Осама бин Ладен поздравява извършителите на атентата срещу френския танкер. Американските следствени служби свързват атентата с терористичната организация “Ал Кайда”.
На 23 октомври 2002 г. чеченска терористична организация взима за заложници над 800 човека в Дома на Културата на Москва по време на представлението “НОРД-ОСТ”. Сред тях има 3-ма българи - Емилия Узунова, Веселин Недков и Юри Габров.
На 26 октомври руските спецотряди влизат в Московския театър. При щурмуването използват газ. Загиват много от терористите, заложниците са закарани в болница, като стотина загиват в следствие на обгазяването. От българските заложници загива Емилия Узунова.

На 5 януари 2003 г. при самоубийствен двоен атентат в Тел Авив, загиват над 20 човека, а над 100 са ранени. Сред загиналите е Красимир Ангелов от Златоград.
Той заминава за Израел с българска фирма като строителен работник. Семеен е и има дъщеря.
На 30 юни 2003 г. българският шофьор Кръстьо Петков Радков загива в северната част на Западния бряг на река Йордан, близо до град Дженин. Инцидентът става на пътен участък между градовете Рейхан и Хармеш, когато палестински бойци обстрелват камион с чуждестранни работници. Те откриват стрелбата по кабината в момента, когато се изравняват с камиона. Кръстьо Радков е ранен в главата и по-късно умира от раните си.
Отговорност за терористичен акт поема военизираното крило на ФАТАХ – “Бригадите на мъчениците от Ал Акса”.
На 20 ноември 2003 г. при самоубийствени атентати в Истанбул, камион, пълен с експлозиви, поразява щаб-квартирата на базираната в Лондон банка HSBC и британското консулство в града. Общо 61 лица, включително генералният консул на Великобритания Роджър Шорт, умират, а повече от 600 са ранени.
Сред загиналите е българинът Мирослав Каменов Мирославов от село Долна Хубавка, Омурташко. Той има три деца и заминава за Турция преди две години, където работи в различни фирми. Отговорността за атаките е поета от терористичната мрежа „Ал Кайда" и турската ислямистка групировка „Ислямски фронт на бойците на Великия изток".
На 27 декември 2003 г. първи базов лагер "Индия" в Кербала е атакуван. Кола-цистерна пробива загражденията и се взривява. В резултат на eксплозията загиват петима български военнослужещи - командир на рота сержант Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач, старши-лейтенант Николай Саръев. Други 27 души от нашия контингент са ранени и са настанени в болница.
На 11 март 2004 при терористични атентати в Мадрид загиват 192-ма човека, а ранените над 1400.
Тогава три бомби се взривяват на гара Аточа в центъра на Мадрид. Други четири избухват близо до същата гара. Едно взривно устройство избухва на гара Санта Еухения, а други две - на гарата Ел Посо. Общо 13 бомби са използвани в атентатите. Сред загиналите има четирима български граждани - Тинка Димитрова Паунова, Андриан Андрианов, годеницата му Калина Василева и жена на име Мария.
Ранени са Зоя Ценкова, Глория Беринкова, Грета Ненова Миткова, Елка Есладова, Стефан Якимов Московски и Тодор Михайлов, Енчо Асенов Сираков.
Отговорността за атаките поема терористичната мрежа „Ал Кайда" и “ Бригадите на Абу Хафс ал Масри”
На 6 април 2004 тежковъоръжени терористи нападат група от автомобили на българската фирма “ СО МАТ” до град Насирия. При обсадата е убит шофьорът Марио Димитров Манчев.
На 23 април 2004 година при престрелка в Кербала е ранен в главата старши сержант Димитър Иванов Димитров, който по-късно умира от раните си. Българските военнослужещи попадат на засада и са обстреляни с гранатомети и автоматично оръжие.


Дарик радио, новини в 15,30 часа
От "Ал Джазира" искат гаранции, че записът няма да се излъчва от медии

София. Има становище на юристите на катарската телевизия “Ал Джазира”, че съществува риск при предоставянето на видеозаписа с екзекуцията на българския заложник, защото материалът е ексклузивен за медията. Това заяви правителственият говорител Димитър Цонев по повод опитите да поучим копие от записа. От катарската телевизия са поискали гаранции, че записът няма да се излъчва от медии и че ще бъде гледан само от експерти, Повече от 10 български медии са се обаждали вчера в “Ал Джазира” да искат касетата и това е породило колебание в ръководството на телевизията, добави Цонев. Той заяви, че ако е необходимо лично посланикът ни в Кувейт Ангел Манчев ще пътува за Катар, за да вземе записа. Според правителствения говорител, дори ако консулът Милена Петрова гледа на място касетата, това няма да има никакви правни последици за установяване евентуално на смъртта на българския заложник. Имало вариант до Катар да пътуват наши експерти, за да гледат записа и да отразят видяното в специален протокол. Така или иначе, “Ал Джазира” иска от нас да поемем определи ангажименти, в момента не мога да кажа дали това ще стане с договор или с някаква декларация, обясни Цонев. По повод пътуването на главния секретар на МВР ген.-лейтенант Бойко Борисов до Турция говорителят каза, че тази командировка би трябвало да бъде последвана от доклад до премиера.


БНР - Новини в 16 часа
България е готова на всичко, за да получи касетата с екзекуцията на българския заложник в Ирак

София. Правителственият говорител Димитър Цонев заяви, че България има готовност да направи всичко възможно и да предостави всякакви документи, за да може да получи касетата, излъчена по телевизия “Ал Джазира”. Димитър Цонев съобщи, че консулът ни в Кувейт Милена Петрова се намира в Катар и ще остане там до получаване на касетата. Има готовност, ако е необходимо, за Катар да замине и посланикът ни в Кувейт.
И в момента консулът ни в Кувейт Милена Петрова води преговори за касетата с телевизия “Ал Джазира”, но до този момент остават неясни мотивите за отказа да бъде предоставена касетата.
Министерство на външните работи (МВнР) са уверили представителите на “Ал Джазира”, че касетата ще послужи за анализ и няма да бъде излъчена по българските медии. Тази касета е единственият шанс да научим какво се е случило с нашия сънародник, подчерта Димитър Цонев и каза, че МВнР има готовност да предостави всякакви документи, за да можем да получим копие от нея. От “Ал Джазира” са дали разрешение касетата да бъде изгледана на място, но този факт не може да породи никакви правни последици. Освен това в Катар не може да бъде направен достоверен анализ и експертиза на излъчените кадри с екзекуцията.
Правителственият говорител заяви, че не разполага с по-нова информация за втория български заложник, а последната се базира на индиректите сведения, че той е жив.


БНР - новини в 15 часа
Съветът на арабските посланици у нас осъжда екзекуцията на Георги Лазов в Ирак

София. Съветът на посланиците и ръководителите на арабските дипломатически мисии, акредитирани в България, категорично осъжда операцията по физическото ликвидиране на българския гражданин Георги Лазов в Ирак. Дипломатите призовават похитителите да освободят другия заложник, за да се върне жив и здрав при своето семейство и близки. Това се посочва в декларация на съвета след извънредно заседание в София, на което е бил обсъден проблемът с отвличането на двамата български шофьори в Ирак.
Посланиците изразяват солидарност с България, с нейния народ, президент и правителство в този труден момент и им поднасят най-сърдечни съболезнования. Припомняйки добрите отношения между арабските държави с България, Съветът на арабските посланици потвърждава желанието си да работи упорито за развитието на тези отношения във всички области, завършва декларацията.


Агенция "Фокус"
Силно се надявам, че вторият български заложник няма да бъде екзекутиран, каза Жак Дерман

София. Това, което засяга един българин, засяга и един европеец. Така президентът на Икономическия и социален съвет на Франция Жак Дерман коментира кризата с българските заложници в Ирак. “Силно се надявам, че вторият заложник няма да бъде екзекутиран. Ние сме солидарни с мъката на българския народ”, каза Жак Дерман, който от днес е на двудневно посещение в нашата страна.


Дарик радио
БСП ще се въздържи от политически оценки до края на кризата със заложниците, заяви Сергей Станишев
София. БСП ще се въздържи от политически коментари и оценки за действието на институциите до приключването на кризата с българските заложници, заяви лидерът на партията Сергей Станишев.
Никой в правителството не трябва да си прави илюзията, че подкрепата на БСП за вчерашната декларация в парламента е индулгенция за несвършеното от кабинета и не означава подкрепа за политиката в Ирак, заяви Станишев. Той добави обаче, че след края на кризата, правителството трябва да представи в парламента анализ на досегашните действия, ситуацията и рисковете пред българското участие в Ирак. Трябва да има нова дискусия и решение на НС, което да отразява променената ситуация след предаването на властта в иракски ръце, каза още лидерът на БСП. Левицата смята, че трябва да има ясен ангажимент на държавата при участието ни във военни мисии зад граница. България трябва да се въздържа от мироналагащи операции, а при необходимост от участието в такива, да не участва с части за активни бойни действия, каза Сергей Станишев.


Агенция “Фокус”
“Ал Джазира” крие касетата с екзекуцията!

София. Говорителят на “Ал Джазира” Джихад Балут призна пред Агенция “Фокус”, че катарската телевизия не желае да предостави на българското правителство касетата с видеозаписа на екзекуцията на единия от двамата български заложници в Ирак. Това буди съмнение в достоверността на кадрите от репортажа за убийството на българина.
На 13 юли “Ал Джазира” съобщи, че похитителите са убили единия български гражданин, взет за заложник в Ирак. “След внимателно проучване на българското искане за предоставяне на записа и разглеждането му от всички аспекти, стигнахме до решението, че не сме в състояние да предоставим видеокасетата на българската страна”, заяви Джихад Балут. “Ние, обаче, уведомихме българските власти, че техен представител може да заповяда в телевизията и на място да гледа и да анализира записа”, добави говорителят на “Ал Джазира”.
По-рано Агенция “Фокус” съобщи, че българският консул в Кувейт Милена Петрова се е върнала обратно от Катар и подготвя допълнителните документи, които са поискали от телевизия “Ал Джазира”. Съобщено бе, че още снощи българската страна е започнала процес на преговори, за да получи копие от записа, изпратен в катарската телевизия от похитителите. Това е изключително необходимо за да бъде направена експертиза и да се установи самоличността на убития български заложник.


Courrier international: България остава в Ирак, въпреки екзекуцията на един от заложниците
София. България обяви, че няма да изтегля контингента си от Ирак, въпреки екзекуцията на един от двамата българи, взети за заложници от групировка, близка до “Ал Кайда”, съобщава Courrier international, като се позовава на информация на АФП.
“Считаме, че България трябва да продължи своя принос във възстановяването, стабилизирането и демократичното развитие на Ирак, съгласно поетите международни ангажименти, регламентирани от резолюциите на ООН”, се посочва в съвместна декларация на българския президент Георги Първанов и министър-председателя Симеон Сакскобургготски, разпространена в сряда в София, отбелязва вестникът.
България разполага със свой контингент от 470 военнослужещи, които се намират под полско командване и са натоварени със сигурността в свещения за шиитите град Кербала, Южен Ирак.
Изданието припомня, че катарската телевизия “Ал Джазира” излъчи по-рано видеозапис с похитителите и екзекуцията на българския заложник. Похитителите от групировката “Единобожие и джихад” на Абу Мусаб ал Заркауи заплашиха, че ще екзекутират и втория български заложник, ако американската армия не освободи в рамките на 24 часа всички иракски затворници.
Българското правителство потвърди информацията за убийството на заложника. Според българските медии, става въпрос за 30-годишния Георги Лазов, който заедно с 32-годишния Ивайло Кепов – другият български заложник – са прекарвали коли през Турция и Ирак за Сирия.
В съвместната декларация президентът и премиерът призоваваха похитителите да освободят втория български заложник, заявявайки, че ще направят “всичко възможно за неговото спасяване”. “До понеделник ние разполагахме с надеждна информация, че двамата българи са живи и очаквахме благоприятен изход от кризата”, заяви пред журналисти президентът Първанов.
Позовавайки се на арабски правителствени източници, българската частна Агенция “Фокус” съобщи, че убийството на българския заложник в Ирак е в отговор на проведените от иракските сили за сигурност във вторник операции в Багдад и Мосул, отбелязва изданието.


бТВ, "Тази сутрин"
Шансът за спасяване на втория заложник е разузнаването в Ирак да разбере къде е задържан, заяви Пол Уилкинсън

Шотландия. Единственият шанс да се спаси втория български заложник е разузнаването в Ирак да разбере къде е задържан той и да се организира специална операция по неговото освобождаване. Това заяви в предаването “Тази сутрин” на бТВ проф. Пол Уилкинсън, ръководител на Центъра за изследване на тероризма и политическо насилие. По неговите думи похитителите не са група, която се интересува от реалистични преговори или от нормална политика. “Те се интересуват от това да убиват хора, подчерта проф. Уилкинсън. Според него българските власти се държаха много достойно. По неговите думи идеята на терористите е да се пречупи волята на тези страни, които бяха достатъчно смели да изпратят хора, които да помогнат за възстановяването на демокрацията на Ирак.


бТВ, "Тази сутрин"
Има надежда вторият български заложник да остане жив, заяви Саади Ал Джебури

София. Има информация за един убит български заложник, няма информация за втория. Но има надежда вторият български заложник да остане жив, заяви в предаването “Тази сутрин” на бТВ Саади Ал Джебури, като цитира информация от свои източници в Ирак. Той поясни, че иракчаните в България много се вълнуват за съдбата на втория ни сънародник и подкрепят българския народ


БНТ,"Денят започва"
Неизтеглянето на българския контингент от Ирак би довело до смъртта на втория заложник, заяви редакторът на в. "Ал кудс ал Араби"

Лондон. Терористите се надяват да принудят българското правителство да предприеме мярка, подобна на филипинските власти, заяви в предаването “Денят започва” на БНТ Абдел Бари Атуан, редактор на вестник “Ал кудс ал араби”. Той подчерта, че е ясно, че България няма да желае да се конфронтира с американската страна, поради което очевидно и няма да изтегли контингента си от Ирак, а това вероятно би довело до смъртта на втория заложник. Според него България трябваше да остане настрана от иракския конфликт и да не застава на страната на САЩ. “Арабската общност е на мнение, че намесата на САЩ в Близкия Изток беше погрешна. В това отношение България би могла да се дистанцира от тази несправедлива война и да запази и развие по-нататък положителните си отношения с Арабския свят”, подчерта Абдел Бари Атуан.


БНТ,"Денят започва"
Важно е, че България показа, че няма да прави компромиси с външната политика, заяви Любослава Русева

София. Българската държава се държа изключително адекватно, заяви в предаването “Денят започва” на БНТ журналистът Любослава Русева, коментирайки информацията за екзекуцията на български заложник в Ирак. Според нея появяването с Корана по Ал Джазира на Соломон Паси е абсолютен гаф. Тя обясни, че и обръщането към фондация “Кадафи” също е грешка. Русева подчерта, че най-важното, което се случи в тази ситуация е, че България показа, че няма да прави компромиси с външната политика.


Дарик радио
Атлантическият клуб ще поднесе венец пред паметника на жертвите на тероризма в памет на Георги ЛазовЧетвъртък, 18,00 ч. Според източници от Ирак: Доказателства, че българите са мъртви, няма
Нямам информация, 1 която да потвърждава, че българските заложници са мъртви. Това заяви вчера пред „Труд" говорителят на кметството в Мосул Хазем ал Калауи. Си Ен Ен вчера също съобщи, че и двама-та българи - Георги Лазов и Ивайло Кепов, са живи, ка-то се позова на шефа на полицията в Мосул ген. Мохамед Бархауи ".Думите му дава повече навежда. Полицията има заповед да издирва както похитителите и похитени-те, така и евентуален труп на убит заложник", каза Ал Калауи. Когато терористите убиват някого, те или показват видеозапис на трупа, или го изхвърлят на видимо място, или съобщават къде се намира тялото, обясни той. Още в сряда, преди да бъде взривен, кметът на Мосул Осама Кашмула обяви пред „Труд", че и двамата заложници са живи. Досега пряко доказателство за убит българин продължавало да няма.
Има версия, че е бил болен от диабет и е починал от липса на инсулин, което накарало похитителите му да инсценират екзекуция. Междувременно обнадеждаваща новина дойде от Багдад. Американските войски са освободили 93-ма затворници от затвора „Абу Гариб". Сред тях имало и жени, научи „Труд". Именно това бе искането на похитителите. Първо те настояха американците да освободят всички арестувани от тях затворници в Ирак. Във вторник след съобщението за екзекуцията на българин похитителите поставиха нов ултиматум -да бъдат освободени всички жени, арестувани от американски войници. Тъкмо това ставало в момента.
Възможно ли е тогава заложникът на кадрите на „Ал Джазира" да не е нито един от двамата българи? Възможно е, смятат експерти. Човекът в оранжевите дрехи не се вижда ясно, качеството на кадрите е лошо. Българският случай се оказа нетрадиционен тъкмо заради исканията на похитителите. Те не са насочени към България, а към САЩ.
Ако американците пуснат жените, българите може и да бъдат освободени, твърдят източниците на „Труд".
в. Труд - стр. 2


“Ал Джазира" не дава касетата

Катарската телевизия „Ал Джазира" не gage вчера на България касетата, на която е записана екзекуцията на един от двамата българ-ски заложници в Ирак, най-вероятно Георги Лазов.
„Българската дипломатка не е получила касеmama", съобщи пред,, Труд" говорителят на МВнР Гергана Грънчарова.
Милена Петкова от посолството ни в Кувейт за-вчера пристигна в Катар, за да вземе записа. Тя носеше писмо от зам. външен министър на България с искане видеокасетата да бъде предадена на страната ни.
„Ал Джазира е получила чрез дипломатката писмото на българското МВнР, но е решила да не дава касетата", заяви вчера пред „Труд" Джихад Балут, говорител на телевизията. Така
не се сбъднаха очакванията
пълният запис да бъде в София вчера.
18 секунди кадри от ка-сетата „Ал Джазира" излъ-чи във вторник в 23,09 ч със съобщение, че един от българските заложници е бил обезглавен. Общо записът бил от 2 мин, но телевизията не го показа целия, защото бил твърде жесток.
„Ал Джазира" е съгласна да покаже пълния материал в централата си в Доха на упълномощени от българската държава лица, обяви Балут.
Това каза и правителственият говорител Лимитър Цонев. По думите му Милена Петкова е получила разрешение да види ужасяващите сцени. Самият Балут обаче не потвърди това. Според него той очаква от българското МВнР факс с имената на
упълномощените да гледат касетата, факс, както иска „Ал Джазира", бе изпратен до централата й вчера следобед, обяви пред „Труд" Грънчарова.
Петрова от своя страна вчера се върнала в Кувейт, съобщи БНР.
„Ал Джазира" не предава касетата, защото „има юридически и професионални съображения
с които се съобразяваме", заяви Балут.
Той обясни, че откакто от 1996 г. телевизията работи, оригинална касета не е излизала оттам. Досега САЩ например многократно са искали записи от „Ал Джазира", но не са получавали.
Балут отказа да каже дали е гледал пълния запис с екзекуцията. „Аз мога да коментирам единствено излъчения материал", заяви Балут.
Според източник от „Ал Джазира" касетата с екзекуцията, както и предишната със съобщението за отвличането, е била изпратена от похитителите по пощата до бюрото на „Ал Джазира" в Багдад.
Оттам след около час записът е бил прехвърлен в централата в Доха чрез сателитна връзка.
„Нали не мислите, че ние използваме Ди Ейч Ел (куриерска фирма - б. р.) или друг тип куриери, за да изпращаме картината си", казаизточникът.
„Ал Джазира" не е редактирала видеокадрите, получени от похитителите на българите. „Ние не поправяме материалите и ги излъчваме така, както са получени", каза Балут. На показаните във вторник кадри от „Ал Джазира" се виждаха трима мъже с маски и заложник с превръзка на очите и оранжеви дрехи, като тези на затворниците в американската база Гуантанамо. Той приличаше на Лазов. Пред маскирания мъж в средата имаше бяло петно, което прикриваше нещо.
До вчера нямаше данни за съдбата както на Лазов, така и на Ивайло Кепов. В сряда в 23,09 ч изтече u вторият ултиматум на похитителите да убият втори български заложник, ако американските войски не освободят арестуваните в затворите в Ирак жени.
Вест от похитителите обаче още няма.
Над 25 наши медии искали записа с обезглавяването
Над 25 български медии са искали от „Ал Джазира"'записа, на койтосе вижда обезглавяването на българския заложник, съобщиха източници от кабинета. Това била и причината арабската телевизията да не иска да даде на МВнР копие на видеокасетата.
„Има над 10 искания от български медии към „Ал Джазира", потвърди правителственият говорител Димитър Цонев. Според него телевизията искала да й бъде гарантирано, че записът няма да бъде показван публично. Ако трябва, ще сключим договор и ще обещаем, че ще я гледат само експерти, каза Цонев. Досега от „Ал Джазира" не са искали пари за касетата. Те нямат и авторски права върху нея, защото е снимана от терористите, поясни Цонев.
в. Труд - стр. 2 - 3


Депутати не вярват, че има жив заложник

Черни слухове, че терористите са убили и двамата заложници плъзнаха вчера из парламента. „Няма никаква логика да е бил убит единият заложник, а другият да е жив", сподели в кулоарите син депутат от вътрешната комисия. Според него, ако са се чувствали заплашени, похитителите са побързали да напуснат базата си, а българите само са щели да им пречат, смята депутатът.
Негова колежка от НДСВ допълни, че от самото начало „си е знаела", че терористите ще убият и Георги Лазов, и Ивайло Кепов. Повечето депутати от сутринта загрижено питаха репортерите дали са научили нещо ново за съдбата на Ивайло. За кратко в кулоарите имаше силно вълнение от опроверганите по-късно слухове, че при втори взрив в Кербала са ранени български бойци.
в. Труд - стр. 4


Огнян Минчев, политолог: Срещу нас се води жестока война

- Адекватни ли са, г-н Минчев, действията на българските институции в кризата с нашите заложници в Ирак? Президентът Първанов заяви: „Държавата направи много, но не достатъчно." Така ли е?
- В днешната криза българските институции действаха по-координирано, по-уверено и по-ефективно в сравнение с кризата от декември м. г., когато загинаха петима наши войници в Кербала.
- Според Димитър Йончев „първоначалната реакция на информацията за екзекуцията на българите в Ирак не бе добра, защото бе индивидуална". Намирате ли, че започва пропукване в синхрона на държавата, някакво съревнование, дебнене между институциите?
- Днес ние се намираме не просто в процес на изострящи се военни действия от специфичен тип. Срещу България, срещу българското обществено мнение, срещу институциите на държавата се води жестока война. Срещу нас са се изправили ислямски бандити, които не са глупави - техните действия целят деморализирането както на институциите, така и на цялото ни общество. Вижда се, че те познават добре и начина по, който функционира българската държава, и начина, по който реагира българското обществено мнение. Затова ние трябва да направим всичко възможно като гражданство и като държава да сведем до минимум негативните последици върху публичния ни живот.
- Необходима ли е национална концепция за поведението на България в такива ситуации? Може ли да бъде изработена?
-15 години след началото на прехода България е изправена пред качествено нови предизвикателства, които ако не се преодолеят, ще я отведат в съвършено различна посока на национално развитие. Общата концепция за национална сигурност е необходима, но това е недостатъчно. Трябва да се помисли за нещо много повече. Сигурно ще ви прозвучи странно или прекалено радикално, но обстоятелствата го изискват - трябва да бъде възродена идеята за национално помирение. Истинската левица и истинската десница в България трябва да постигнат историческо споразумение, исторически компромис за общи действия в името на бъдещето на България. Днес ние се намираме в много сериозна демографска криза. Страна сме и в изключително тежкия конфликт, който ще бележи живота през XXI -ви век - конфликта между Запада и ислямския свят.
- Как виждате това помирение? Скоро Лилов формулира понятието „кабинет на националния консенсус".
- Това национално помирение няма нищо общо със сурогатите, каквото е предложението на г-н Александър Лилов.
Той предлага някакъв тип „компромис", от който аз останах с впечатление, че левицата трябва отново да си създаде една удобна псевдо-десница, с която да сключи „исторически компромис". Не! Подчертавам, на България е необходимо истинско национално помирение между истинската левица и истинската десница. Не ни е необходима беровщина или кобургготщина!
Необходимо е всички тези, които през последните 15 години представляват ядрата на българската левица и на българската десница, които десетилетия са водили студена или гореща гражданска война, да си подадат ръце. Необходимо е да намерят общ терен в политиката на България с цел да постигнат минималните споразумения за развитието на българския национален живот в бъдеще.
Необходимо е качествено ново равнище на функциониране на българските институции по сигурността. В тази криза още веднъж се показва, че българските институции по сигурността са загубили част, надявам се не изцяло, своя капацитет да работят в региони като арабския свят. Необходими са редица мерки, които да компенсират тежките кризи и задънени улици, в които се намира българското общество. В контекста на това национално споразумение трябва да се лансира създаването на една широка коалиция, която действително да се справи с всички основни проблеми на българското национално развитие. Коалиция, която да обхваща максимално широко политическите пристрастия на целия аспект на българското общество. Това ще бъде полезно, защото ще
спре центристкото въртене на задници вляво и вдясно, които сега тръбят: „Ние сме либерали, ние сме поливалентни, можем и с едните, можем и с другите."
- Това е доста сериозно, но кое е ядрото на истинската левица и кое на автентичната десницата. Дали левицата е Станишев или Лилов и дали десницата е Костов, Софиянски или Надежда?
- Това е първият труден въпрос. И май е по-труден за десницата, отколкото за левицата. Всички основни обществени фактори, които се самоиндентифицират като леви или като десни,трябва
да вземат участие в това помирение. Ако става дума за левицата, тя не е само Станишев, Овчаров или Първанов, въпреки че в момента това са водещите й фигури. За да бъде наистина помирението национално, в него трябва да участват и тези сектори на левицата, за които се приема, че не е прилично да излизат на преден план.
- Какво имате предвид?
- Ами например генералите от бившата ДС, твърдите ядра на БСП, свързани с миналото, дори комунистите, голяма част от които вече са минали на заден план, за да не изглеждат прекалено афиширани в новата обстановка.
- Г-н Минчев, вие изричате в момента една ерес.
Искате да легитимирате в общ национален проект „сенките" от бившата ДС, които да седнат на маса с Иван Костов, а пък Петър Стоянов да се прегърне с „нереформираната БСП". Така ли?
- Да! Генералите на ДС ще трябва да седнат на една маса с Костов и Стоянов. Българската десница ще трябва да се примири с факта, че през последните 15 години тя постигна много, но не постигна една своя основна цел - отстраняването на левия политически номенклатурен елит и не прекърши способността му да завладее значителни части от икономическия и политическия терен на нова България. А пък истинската левица трябва да се примири с факта, че българската десница съществува, че не може да бъде маргинализирана, че тя постигна своите основни цели и определи бъдещето на България в европейски и евроатлантически контекст. И левицата, и десницата ще трябва де си дадат ясна сметка какво са постигнали и какво са загубили и какво ще се случи, ако те продължават да воювате цената на българския национален ресурс, който е на изчерпване.
- Как десницата ще забрави онези „осем милиона мишлета", подвластни на стотици
ченгета?
- 1990-1994-1997 година можеше да си играем на мишлета и ченгета. В 2004 -та обаче този процес приключи. Днес се сблъскваме със система от тежки предизвикателства поради избора ни в едно фундаментално деление на света. И вече нямаме национален ресурс да продължаваме тази вътрешна битка. Помирението, ако изобщо е възможно, трябва да стане между истинското дясно и истинското ляво. Всякакви сурогати, всякакви исторически компромиси от оперетен характер ще задълбочават това разделение.
- Вярвате ли, че лидерите на левицата и на десницата са достатъчно узрели политически, за да направят това помирение?
- С всеки изминал ден ще трябва да израстват. Защото не е лесно за нито един политик и държавник да се изправи пред нацията и да обясни какво става, когато има български заложници,
български жертви, когато банди от главорези на практика унизяват българското национално достойнство и българската национална сигурност. Намираме се в период, който ще ни принуди да узряваме бързо всички. Ако пропуснем още време, целите ни или част от тях ще станат непостижими или пък постижими на много висока цена. Днешната ситуация добра или лоша ще премине, ще дойде друга, трета, ще се изправяме пред все по-трудни решения, които ще трябва да взимаме при внимателен баланс с националните интереси. В тези решения не трябва да се намесват партийни или партизански сметки.
- Нима е възможно?
- Партийни и партизански сметки в България ще има винаги. В демокрацията тези различия са неизбежни, състезанието между леви и десни дори е необходимо. Проблемите на българската национална сигурност и на стратегическите избори на държавата обаче трябва да бъдат обект на национален консенсус.
- Кой трябва да е свързващото звено в този процес? Президентът, премиерът или някой друг?
- Българският президент може да играе ролята на такъв посредник, премиерът -също. Но не знам доколко сегашният министър-председател би могъл да приеме ролята на искрен посредник. Защото искреността на него му е генетически чужда. Няма значение кой ще играе ролята на крупие, на посредник или на рефер. Важното е това помирение да се случи. Нямаме повече поле да продължаваме взаимно да се изяждаме.
в. Труд - стр. 10 - 11


Шок и ужас в София

Шок и ужас в София" бе най-гръмкото заглавие в румънската преса за драмата с българските заложници в Ирак. „филипинското правителство е първото, което се поддаде на шантажа на терористите", написа в. „Зиуа". Гръцката агенция АНА пък съобщи, че жестокото убийство е предизвикало шок, гняв и тъга у милиони българи. Македонските медии също съобщиха за трагедията. Световната преса следи съдбата на българските заложници, реакциите на кабинета и цитира декларацията на президента, премиера и шефа на парламента да не се отстъпва пред похитителите. Повечето медии пишат, че властите се опитват да се доберат до информация за съдбата на заложниците. Руската преса отдели скромно внимание на екзекуцията на българина в Ирак, съобщи кореспондентът на „Труд" в Москва Мила Кудрина. От 12-те централни всекидневника 4 издания посветиха материали на трагедията.
„Българска драма в Ирак", така в. „Росийская газета" озаглави материала си за убийството. „Драмата с българските заложници в Мосул се движи към своя трагичен завършек", пише вестникът. Изданието допълва: „Въпреки усилията на всички държавни структури в България един от пленените граждани бе убит". „Росийская газета" цитира декларацията на
Първанов, Сакскобургготски и Герджиков. Материалът е илюстриран със снимка на Соломон Паси. Текстът под нея гласи: „За г-н Паси гибелта на заложника бе истински шок".
В авторитетния в. „Комерсант" разказът за екзекуцията е под заглавие: „Лов за шофьори, пътуващи на далечни разстояния". „Чуждите заложници в Ирак се превръщат в основна разменна монета в антитерористичната борба на коалицията на желаещите на САЩ", констатира вестникът.
„Независимо от инцидента, София продължава да твърди, че няма да изтегли военните си от Ирак", пише изданието. В. „Время новостей" отпечата информация, озаглавена „Българска молитва в пустинята". Изданието пише, че терористите са поставили неизпълнимо условие - САЩ да пуснат всички иракски затворници.
„България няма да може, а и едва ли ще поиска от САЩ подобна услуга, защото и двете страни принципно са против отстъпки пред екстремистите", подчертава вестникът.
в. Труд - стр. 33


Освобождаването на заложници е цяло изкуство

НЮ ЙОРК - Съществува цяла наука за връщането на заложниците живи, пише американското списание „Таим". Тактиките за това са най-разнообразни. В повечето случаи решаващ се оказва късметът. Най-голямата грешка е да се действа прибързано
Отбелязва изданието в статия за постоянните похищения на чужденци в Ирак след края на войната. 35 от общо 52-ма души, отвлечени през годината, били освободени. Повече-то от тях били пуснати още на първия ден след похищението. Заложниците в Ирак се превърнаха в стока в смъртоносната търговия с хора, пише „Таим". Тази търговия свързва улични банди
и мафии с хора като йорданеца Абу Мусаб ал Заркауи. Той е шеф на групировката „Джамаат ал Таухид и Джихад", отвлякла българите Ивайло Кепов и Георги Лазов.
Някои отвличат хора за пари, а други - с терористични цели. Жертвите се разпродават на търг и всеки от похитителите получава хиляди долари.
Парите се използват за набавяне на оръжие, контрабанда на наркотици и финансиране на бунта срещу международната коалиция в Ирак.
Тактиките за спасяването на заложниците включват широко разпространение на информация, използване на политически и религиозни връзки и пладне в брой.
Западът разбира предимно за отвличания с политически цели като това за американеца Никълъс Бърг, обезглавен на 12 май.
Похитителите обаче обикновено са дребни престъпници "Тези, които взимат заложници, са главорези, гангстери", заявява Ендрю Уайт - шеф на Иракския център за диалог.
Най-голяма е надеждата за освобождаването в началото. Различни групи установяват връзки в джамии, с племенни вождове, милиции и дори бивши служители на разузнаването, за да съберат
информация за жертвата
Банди, стоящи по-ниско в йерархията, могат да освободят пленника след бързо плащане на откуп. Иначе той ще бъде продаден на търг на групи със смъртоносни планове.
Цената на сделки с такива банди варира между 10 000 и 100 000 долара, твърди Уайт. Иракчанинът Мохамед Рифат, завърнал се след дълги години престой в Канада, изчезна на 8 април. Той може да е похитен от автокрадци и предаден на ислямисти.
Най-често усилията за освобождаване са успешни, когато отвлечените са мюсюлмани. 19 от 35-те пуснати през годината са мюсюлмани или граждани на страни, където преобладаващата религия е ислямът. Така бяха освободени турците Мурат Казъл и Сонер Серджалъ. Пакистанецът Амджат Хафиз бе пуснат, след като имамите в Ирак призоваха за освобождаването
му. Той обаче заяви, че ви-дял как обезглавяват двама англоговорящи.
в. Труд - стр. 32 - 33


Петканов командировал ген. Бойко Борисов

Иван ДИМОВ
„Главният секретар би трябвало да бъде командирован от своя началник, а той има един началник, който се нарича министър на вътрешните работи."
Това каза вчера правителственият говорител Димитър Цонев по повод тайната мисия на ген.-лейт. Бойко Борисов на турско-иракската граница по спасяването на двамата наши заложници.
„А, това не коментирам", възкликна вчера МВР шефът Георги Петканов, след като „Труд" го попита той ли е командировал генерала и с каква
задача. Репортер от сто-личен вестник пък разказа, че когато попитал министъра той ли е подписал командировъчната заповед на Борисов, Петканов го посъветвал за пие топло мляко за подобряване на чревната перисталтика.
Ген. Борисов вчера не е идвал в Министерския съвет, но премиерът бил информиран какво е свършил главният секретар по време на командировката си. Цонев предположи, че всеки,който се поинтересува, може да научи колко средства са били изразходвани за пътуването с правителствения Ту-154. Борисов щял да напише и доклад за свършеното по време на мисията, но вероятно той щял да бъде засекретен.
в. Труд - стр. 4

Владимир Дончев, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред: Не знаех за спасителна операция в Турция

- Г-н Дончев, бяхте ли уведомен за спасителната мисия на ген. Бойко Борисов в Турция?
- Не. Не смятам, че парламентарната комисия трябва
да бъде уведомявана за подобни оперативни действия на главния секретар. И нямам подобни изисквания към него. В конкретния случай нямахме информация, че той
е пътувал в Турция. Но и не смятам, че това е проблем. - Сега, след като стана ясно, че е опитвал да спаси похитените българи, смятате ли да го извикате, за да получите информация от първоизточника?
- Откровено казано на този етап не бих искал да коментирам действията му, тъй като драмата със заложниците още не е приключила. Но съм убеден, че действията на професионалното ръководство на МВР и лично на главния секретар са професионални и мотивирани от конкретни причини. И смятам да спрем дотук с коментара на тези действия, защото все още нямаме точна и ясна информация какво ще се случи в Ирак.
- Справиха ли се спецслужбите ни според вас в тази ситуация?
- Те действат на върха на възможностите си.
- Като получават информация единствено от телевизия „Ал Джазира" ли?
- Не, разбира се. Доколкото ми е известно, те получа-
ват информация и от агентурни източници. Но не трябва да забравяме, че обстановката в Ирак е изключително сложна и комплицирана. Там действат различни терори-
етични групировки и идентификацията им е изключително трудна. Това стана безпощадно ясно след отвличането на нашите заложници. Защото много трудно може да се идентифицира само по един запис дали маскираните лица действително са хора на Ал Заркауи и ли на някаква друга групировка. Трябваше да има засичане на информацията и от други източници - в повечето случаи от агентурни, собствени източници или от други приятелски служби. В случая знам, че шефовете на военното и цивилното разузнаване направиха и невъзможното, за да се свържат със сродни служби и да получат максималната информация по нашия случай. Не мога да говоря повече, но съм доволен от бързината, с която те действаха. И знам, че максималният обем информация беше събран.
- Министрите Соломон Паси и Николай Свинаров заявиха, че знаят къде са похитителите и заложниците. Вие знаехте ли?
- Не. Смятам обаче, че не е моя работа.
- А адекватни ли бяха изказванията на двамата министри?
- Ще се изкажа сдържано. По принцип смятам, че в случаи със заложници, конкретните коментари са не особено желателни.
- Как се държаха според вас институциите?
- За мен най-адекватно бе поведението на премиера и на президента.
- В този ред ли?
- Поставям ги на едно ниво.
- При рокадите на шефовете на НСО и НСБОП вие, г-н Дончев, не бяхте доволен, че министър Петканов ви е дистанцирал и не ви е информирал за действията си. Дали този път той ви уведомяваше достатъчно често и подробно?
- Комисията получаваше навременно информация. Но в конкретния случай събира-
нето, анализирането и предоставянето на данните беше по-скоро в полето на службите за външна сигурност, отколкото на вътрешния министър. Макар, че МВР - чрез Националната служба „Сигурност", допринесе доста за изясняване на обстановката. Като цяло нямам забележки към работата на МВР. А случаят с рокадите смятам за минал етап. Ние с министър Петканов си говорим добре.
- Направи ли достатъчно държавата, за да спре българските граждани от пътувания в Ирак?
- Действията на нашите шофьори на територията на чужда държава не могат да бъдат контролирани. Това се знае. Държавата направи изключително много за уведомяването на всички за опасностите от пътувания в тази посока (Ирак - б.р.)
Външното министерство поне четири пъти отправи много сериозни предупреждения. Знаете, че имаше смъртен случай на шофьор от СО МАТ и че фирмата прекрати транспортната си дейност в Ирак. Дано не прозвуча необичайно, но за съжаление ние се сблъскваме с един специфичен български правен нихилизъм и пренебрежение на правилата.
факт е, че и в момента има камиони, които пътуват към тези горещи точки. И хората се надяват злото да ги отмине. А това е изключително лекомислено.
- Не смятате ли, че става въпрос за икономическа принуда?
- Това е един сериозен проблем. Когато човеке притиснат икономически, той вярва, че бедата ще го подмине. И се опитва да грабне печалбата, надявайки се, че с него няма да се случи нищо лошо. Дори имаше такъв филм „Възнаграждение за страха". Не можем да се сърдим на тези хора, че отиват да търсят хляба на семействата и децата си. Не можем да им забраним, не можем да ги контролираме. Но можем да разясняваме, че в Ирак всеки извън нашия контингент, е в смъртна опасност.
в. Труд - стр. 4 - 5


Чужди служби помагат за българите

От Вашингтон до Москва - всички държави с техните тайни служби са помолени от България да помагат в кризата с нашите заложници и те правят каквото могат, научи „Труд". Усилията за освобождаване на втория ни заложник продължават. Знак за това е и съобщението, че янките в Ирак са решили да пуснат затворници, сред тях и жени, каквото беше последното искане на похитителите. Службите с най-голям опит и връзки при освобождаването на заложници в Ирак са турските - те вече успяха да откупят поне трима свои шофьори за по милион долара. Именно затова ген. Бойко Борисов е пратен с група експерти да търси тяхното съдействие. За съжаление злощастно стечение на обстоятелствата провали мисията - престрелката между правителствени части и бунтовници край Мосул, която няма нищо общо с българите, вероятно е изнервила терористите.
И в момента са впрегнати всички възможности, с които разполагат нашите служби - от НРС и НСС до военните, търси се и се проучва всяка една връзка в Ирак, която би била от полза, но засега без резултат. Американски и други шпионски спътници прихващат всички телефонни разговори в района, където се предполага, че са българите, но похитителите не са засечени.
в. Труд - стр. 5

Майката на убития Георги Лазов: Надявали се, че записът с екзекуцията е фалшив

„Моля ви не показвайте видеокасетата по телевизията, ако там дават, че моят Гошко е заклан. Няма да го преживея." С тези думи се обърна към държавниците ни и медиите майката на шофьора Георги Лазов. „Помолете някой, каквито и да са новините за чедото ми, да ми го съобщи лично, а не да научавам от телевизията или радиото", продължи тя. Мария Лазова приела като добър знак новината, че касетата още не е предаде-на на България. Така й оставала надеждата, че записът с екзекуцията е фалшив. Мъката кара майката и снаха й Радослава да ходят по врачки. Гадателка в Дуп-ница им казала, че Георги и Ивайло са живи.
в. Труд - стр. 5


Само Паси е във всички щабове

Соломон Паси е единственият от властта, който при криза участва във всички щабове и съвети за сигурност в държавата, установи проверка на „24 часа" за действията по спасяването на заложниците в Ирак. След него най-често повтарящите лица са шефовете на спецслужби и министрите на отбраната и вътрешните работи.
Кризисният щаб във Външно е оперативният център по спасяването на българите, обясни правителственият говорител Димитър Цонев. Освен това веднъж на официално и веднъж на работно съвещание се е събирал и координационният център за Ирак към съвета по сигурността на министър-председателя.
Щабът на Паси започна да заседава минути след като "Ал Джазира" пусна новината за двамата шофьори в четвъртък около полунощ. Министърът звъни лично на някои от членовете на щаба, секретарките и сътрудниците му събират останалите. Много от подчинените на Паси са свикнали да им се обажда по нощите и затова екипът му пристига на черния мрамор във Външно в рамките на не повече от половинчас от подаването на сигнала. След което започва голямото будене на посланици и всякакви експерти, които са нужни на щаба.
Координационният център за Ирак към премиерския съвет по сигурността пък бе създаден миналата година, когато при атака срещу батальона ни в Кербала загинаха 6 български войници. Начело застана военният министър Николай Свинаров, а в него влизат зам.-министри и зам.-шеф на Генщаба.
При нужда премиерът пък може да свика съвета по сигурността, който е консултативен орган. Той бе създаден от Иван Костов като дублиращ президентския съвет, но без политическите сили, а Симеон извади от постоянния му състав шефовете на спецслужбите и вкара като зам.-шеф вицепремиера Пламен Панайотов, което му даде право да чете докладите на спецслужбите.
Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента е единственият кризисен орган, учреден със специален закон. Той обаче не може да взема решения, а само да обсъжда проблемите и да предлага поведение на изпълнителната и законодателната власт. Тези решения не са задължителни и често не се прилагат. По закон съветът се събира веднъж на 3 месеца и дискутира проблеми, свързани с външната и вътрешната политика, националната сигурност.
КСНС бе конституиран през 1994 г. Действащият президент Георги Първанов е свикал 8 заседания на съвета от началото на мандата си.
в. 24 часа - стр. 3

Криха ден за обезглавен край Мосул труп

Край Мосул е открит обезглавен труп, който може да е на един от двамата български заложници. Това съобщи CNN в 18 часа вчера в пряко включване от Багдад, позовавайки се на източник от иракската полиция.
Новината е стигнала до София рано сутринта, но в правителството са я задържали, за да я проверят и потвърдят. CNN обаче я изстреля. След 18,20 часа говорителят Димитър Цонев потвърди новината.
В интервю за БНР вчера шефът на полицията в Мосул ген. Мохамед Барахауи твърдеше, че заложниците ни са още живи. Информацията се базирал а на техните служби и на агенти. Ген. Барахауи бе категоричен, че кадрите на "Ал Джазира " не отговарят на истината, а двамата българи са в местност близо до Мосул.
Вчера катарската телевизия отказа да ни даде касетата от убийството на единия заложник, научи „24 часа" от говорителя й Джихад Балуд.
Външното ви министерство официално депозира молба за копие от пълния запис, но след като обсъдихме исканията, стигнахме до заключението, че има юридически и професионални съображения, които не ни дават право да
предоставим записа на българските власти, каза Балуд.
По думите му ръководството на „Ал Джазира" е предложило на България да изпрати свой експерт, който да изгледа пълния запис и на място да си направи колкото и каквито са му необходими бележки.
Преди това представител на „Ал Джазира", чието име не се споменава, заяви пред БНР, че нашата дипломатка от мисията ни в Кувейт Милена Петкова, пристигнала в Катар да получи записа, не носела нужните документи.
Това не е вярно. Аз съм единственият в „Ал Джазира", които е упълномощен да прави официални изявления. Никога не съм споменавал подобна причина за невъзможността да предоставим записа, поясни Джихад Балуд.
Зам.-министърът на Външно Гергана Грънчарова потвърди, че „Ал Джазира" отказва да предостави касетата с обяснението, че има професионални съображения, защото редакторите на канала се притеснявали да не би някоя от нашите тв да го излъчи в суров вид.
Пречките за предоставяне на записа са юридически и професионални, каза Балуд. Те са свързани с кодекса на дейност на телевизията. Суров материал по принцип не се изнасял. Онази част от записа, който бе излъчен, се превръща в публично достояние. Но суровият материал, който не сме излъчвали, е изключителна собственост на всяка медия и той не може да бъде предоставен никому, добави Балуд.
Тази касета е единственият шанс да научим какво се е случило с Георги, припомни вчера Димитър Цонев. Той обясни, че МВнР има готовност да предостави всякакви документи, за да получим копие от записа. Според говорителя в „Ал Джазира" били раздразнени и от непрекъснатото обаждане на български журналисти. „Не е вярно. Аз съм журналист и много добре знам какво се иска в момента от българските колеги. Затова съм готов да отговарям на всички ваши въпроси", каза говорителят на тв канала.
в. 24 часа - стр. 4


Борислав Стоименов, собственик на фирмата "Димитрова-Стоименов-Грация-Ев": Нещо фалшиво има в отвличането

- Г-н Стоименов, имате ли някаква информация за случая по ваши канали?
- Още от четвъртък вечер държим връзка с двамата ни партньори иракчаните. Аяд, който живее в Германия, си тръгна веднага за Мосул. Всеки ден се чуваме с него. Той твърди, че това не е класическо отвличане, познато от практиката на тези организации. Радващото е, че не е предоставен записът. Това е знак,
че има нещо фалшиво или може би просто няма нищо такова.
- Познавате ли собственика на автокъщата в Мосул?
- Не. Братята Аяд и Карим Далмад Давуд, с които фирмата ни "Димитрова-Стоименов-Грация-Ев" работи, са търговци на едро. Карим събира поръчки от десетки автокъщи, няма собствена. Брат му Аяд от Германия купува колите. Реекспортът се оформя на името на нашата фирма "Нико кар", на нея се фактурират колите, а другата ни фирма е с лиценз за международен транспорт.
- Твърди се, че Георги и Иво не са знаели, че ще карат до Мосул.
- Няма такова нещо. Знаеха, че на границата ще ги чака Карим и с него ще отидат до Мосул да разтоварят. Аяд ни каза, че празните автовози още са на паркинг срещу автокъщата.
- Допускате ли да са ги отвлекли за пари?
- Не, те са имали около 5-6 хил. долара у себе си. За такава сума никой не отвлича.
- Може ли вашите партньори да са замесени?
- Изключено е. Те имат страшно много пари. Винаги са били точни в плащанията. Не биха направили такова нещо за 15-20 хил. долара. Някои от нашите шофьори, които са били при Карим, разказаха, че металните им каси са по метър високи и вътре всичко е долари и евро.
- Спряхте ли курсовете до Ирак?
- Да. Спрях двата автовоза, които трябваше да тръгнат в петък. Дадох курсовете на други колеги, въпреки че шофьорите се разсърдиха. Те искат да пътуват. Всеки от тях си е направил план за парите, които щеше да изкара.
- Как може да помогнете на семействата на Лазов и Кепов?
- Освен че работят за нас, ние с тях сме и приятели. Не вярвам, че се е случило най-лошото. Няма да повярвам, докато не видя труп. Сигурно е много грубо, като го казвам, но е така. Държим връзка с роднините им. Ще приведем пари в банковата сметка на общинския съвет. Денонощно съм пред телевизора и следя всяка новина. За 5 дни съм свалил 6 кг. Не мислете, че на мен ми е лесно.
в. 24 часа - стр. 4


Румънска тв при майката на Георги

Екип на румънска телевизия вчера по обед пристигна в дома на майката на Георги Лазов - Мария. Репортерът Михай Урси и оператор направиха интервю с майката на нашия шофьор.
"Идваме при роднините. Няма да търсим официални лица, защото за нас личната трагедия е по-важна , каза журналистът. Той е бил през февруари в Ирак итвърди, че е редно и съседната ни страна да се заинтересува от съдбата на отвлечените шофьори. "В Ирак има и наши момчета, комшии сме и това, което става там, е варварство", смята Михай. Мария Лазова не отказа изявления и въпреки въпросите на румънците дали държавата ни има вина за случилото се, тя бе категорична, че България прави всичко, което е по силите на държавата. Майката не обвини никоя официална институция у нас.
"Снощи за първи път поспах малко. Още не вярвам, че Гошко е убит. Никой официално не ми го казва. Разбрах, че имало видеокасета, ама дано ако я вземат, да не я пускат по телевизията", каза майката. Църквата "Свето Успение Богородично" в Бобошево пък отвори по изключение, за да се помолят близките на Ивайло Кепов за двамата заложници. "Отидохме всички, заведохме и дъщеря му Красимира, направихме дарение пред иконата на Богородица. Дано ни помогне", каза тъщата на Ивайло - Радка Натина.
в. 24 часа - стр. 4


Държава на заложниците сме
Велислава ДЪРЕВА

Терористи, предвождали от някакъв полупризрак, обезглавиха български заложник. Един млад мъж бе погубен най-зверски. Пред очите на света, на вцепенена България, пред очите на обезумелите близки. И пред ледения поглед на Белия дом, който оцени "твърдата подкрепа и жертвата на българския народ" . Може би в момента екзекутират и другия българин, не се знае. Но е сигурно, че Буш ще ни бъде много благодарен.
От 23 ч. и 54 мин. на 8 юли, когато чрез "Ал Джазира" фанатиците на Заркауи връхлетяха във всеки наш дом, България се моли и умира, плаче и агонизира.
България е като парализирана
България е като хипнотизирана. България е заложник, скован от Стокхолмски синдром.
От миналия петък пред България стои един абсурден ултиматум. Ултиматум, насочен към САЩ. Ултиматум извън силите, възможностите и властта на българската държава. Чрез него терористите ни съобщиха, че България не е суверенна държава, че тя е абсолютно нищо за тях, че е троен заложник - на Заркауи, на Буш и на собствената си пуделска политика. Този ултиматум е поставен не за да бъде изпълнен. А като зловещ повод терористите да демонстрират своята сила пред иракското правителство (което те не признават и го броят за това, каквото е - марионетка). Като шанс
да отвоюват територии от други две терористични групи -
"Ансар ас сунна" и "Ансар ал ислам". Като циничен спектакъл, чрез който за пореден път да вцепенят от ужас света със своите касапски разбирания за политика. Да накажат България -една държава без значение, но пък най-верен васал и най-мил домашен любимец на САЩ. И да покажат, че пред щатските амбиции за световно владичество човешкият живот има точно
колкото и за терористите. Дълго ще анализираме дали държавата е направила всичко, за да спаси нашите заложници, дали направеното е правилно, дали някой изобщо е чул нашите послания, дали те са имали някакъв и най-малък смисъл. Истината е, че бе направено много. Но пък колкото бе направено,
сто пъти повече бе изприказвано
Паси говореше най-изобилно тогава, когато нямаше какво да каже, просеше милост за "бедните, болните и гладните" с Коранав ръка (което може да вбеси всеки мюсюлманин) и наричаше зловещите маски "приятели" (с което не въздигна убийците, но унижи България). Свинаров говореше тъкмо когато трябваше да мълчи, а не да се хвали как "сме локализирали терористите" и как "ги знаем къде са", защото тези приказки си бяха чиста информация за главорезите на Заркауи и за никого другиго. А шефът на българското разузнаване разказа вицове. Понеже няма друго за разказване. През цялото време всички ние, включително журналистите, стъпваме на пръсти, призоваваме и Христа, и аллаха, внимаваме да не разгневим някакви чудовища без лица и апелираме към техния
несъществуващ хуманизъм. Скърцаме със зъби. От безсилие пред насилието. От гняв заради васалната политика на държавата. И се държим като универсални заложници. Каквито сме. Защото сме една държава на заложници. Един народ от заложници. На всеки, който е пожелал. На терориста Заркауи и на диктатора
Кадафи. На същия Кадафи, който си играе с живота на българските медици, а Паси тича, целува му ръка и го моли да спасява българските шофьори. На личните петролни интереси на Буш, Чейни, Райе и Ръмсфелд. На американската геополитическа ненаситност. На безграничния и продажен егоизъм на шепа български псевдобизнесмени. На сервилната, лакейската, бездарната външна политика, направила от българската държава международно признато нищожество.
На унизителната бедност, на разяждащата мизерия, които принуждават българите да залагат или честта си, или живота си, за да оцелеят. Заради тази политика българите отиват на война като на гурбет и на гурбет като на война
За да станат или наемници, или изкупителни жертви.
Има нещо, което не може да се скрие. Нашите политици са видимо облекчени от ултиматума, който засега не включва изтеглянето на българския контингент от Ирак. И те, вдъхновени от този факт, не спират да обясняват как "няма да променим своята политика", как "няма да отстъпим" и колко "сме решителни". Защото главното им занимание е да не притеснят по никой начин САЩ, да не ги докачат на месианство. И понеже нито за миг не досадиха на великия съюзник с някакъв недостоен хленч заради жалкия живот на някакви си българи; и понеже жертват същия този жалък живот на тия някакви си българи заради висшите интереси на САЩ, бидоха възнаградени от Пол Бийвър така: "Това е едно възмутително престъпление, но щеше да е също толкова възмутително, ако българското правителство се бе опитало да оказва натиск на американците." Да възмутим американците?! Ние?! Боже, опази!
Има въпрос, който не може да бъде премълчан: Какво правим в Ирак? На този въпрос нашите политици отговарят неизменно и безлично: "Изпълняваме своите ангажименти". Само че българският народ нито е питан, нито е поемал да умира за чужди каузи.
Хората, които навряха България в тази война, днес имат наглостта да обвиняват двамата заложници, че не искали да си носят личния риск и личната отговорност. Това е отвратително. Те така обвиняваха и загиналите български войници. Хората, които навряха България в тази война с откровени лъжи, фалшиви обещания, нездрав блясък в очите и с приказки за Гарибалди, днес трябва да спасяват българските заложници. Това е парадокс! И донякъде -изкупление. Хората, които се стягаха за "парада на победата" и викаха в парламента "Да, ние сме ястреби на мира, на хуманизма и на демокрацията!", сега плачат за бедните и гладните. Това е лицемерно! А тези, които след Кербапа врещяха "Мъст! Бой до дупка! И ние си имаме своя 11 септември! Подписахме договора за членство в НАТО с кръв! Вече сме достойни!", сега мълчат. Сигурно събират сили и кураж, за да изпискат отново "Никакво отстъпление! Никакъв отбой! ".Заради това парадно васалство трагедията с нашите заложници не можеше да не се случи. И ще продължи да се случва. Защото, докато чашите военни са в Ирак, ние ще бъдем окупатори. Въпреки решенията на ООН. И чак когато проумеем и заменим рейнджърите със строители, лекари, инженери, ще имаме право да твърдим, че нашата мисия в Ирак е хуманна и хуманитарна.
в. 24 часа - стр. 11, 12, 13


Посредници търсили частен контакт с похитителите
Али ТАЛИБ, Даниела ДИМИТРОВА, Светлана БАТАЛОВА

Благоевградската фирма "Димитрова-Стоименов-Грация-Ев", изпратила Ивайло Кепов и Георги Лазов в Ирак, е водила частни преговори с похитителите.
Това вероятно е станало чрез партньорите на фирмата в Ирак - братя Давуд. Техни хора са търсили в Мосул контакт с групировката, отвлякла българите. Това е станало преди информацията за отвличането на двамата български шофьори да бъде излъчена по "Ал-Джазира".
Това не е довело до никакъв резултат. Възможно е на фирмата да е бил искан откуп, твърдят източници на "168 часа".
От благоевградската фирма отказаха да дадат какъвто и да било контакт с техните партньори в Ирак и Германия, както и да уточнят по какъв начин и канали са протичали преговорите.
За последен път роднините на шофьорите се чуват с тях на 28 и 29 юни. На 28 юни Георги Лазов разговаря с приятелката си, а на 29 юни Ивайло Кепов говори със семейството си. Следва около една седмица пълно мълчание от страна на двамата българи. Това разказа пред "168 часа" по телефона от Милано Йордан Веселинов, братовчед на Кепов.
Единият от автовозите, този, с който Кепов пътува за Ирак, допреди три месеца е бил на Веселинов. Той го продава на благоевградската фирма "Димитрова-Стоименов-Грация-Ев". Тя доставя в Ирак коли втора употреба от Германия. Партньори на фирмата са братя Давуд.
Камионите на двамата шофьори имат пълна застраховка. Кепов и Лазов не са си направили никакви застраховки, освен задължителната медицинска.
Двата камиона пристигат в Мосул и не се регистрират в кметството, каквото е изискването на местното законодателство. Това потвърди пред "168 часа" правителствен източник. Това поражда съмнения доколко е изрядна сделката. От друга страна, шофьорите би трябвало да са наясно с изискванията, защото са пътували и по-рано до Ирак. Властите в Мосул не са имали информация за шофьорите. Затова те и да искат, не могат да обявят за изчезването им. "От момента, в който се обърнахме към кмета на Мосул, той ни оказа пълно съдействие" - подчерта Румяна Стругарова, шеф на пресцентъра на МО.
Ситуацията в града е много сложна. Американците се изтеглят. В района е пълно с изоставени машини и автомобили.
Изоставените автовози не се набиват на очи при тази обстановка. След седмица мълчание от страна на шофьорите благоевградската фирма решава да си търси хората. "Миналия четвъртък- 8 юли, ми се обади по телефона Боби (Борислав Стоименов - съсобственик на спедиторската фирма) - обяснява Йордан Веселинов, братовчед на Кепов. - Каза, че няма следа от шофьорите. Случва се да няма телефонна връзка с Ирак до 4-5 дни. Но да мълчат толкова дълго време, беше тревожно. Боби каза, че ще звънят във Външно, а аз да се обадя на съпругата на Ивайло."От Благоевград пращат факс във Външно в четвъртък към 17 часа. Съобщава се, че на 18 юни двамата шофьори са заминали през Турция до Мосул.
Уточнява се, че пътуват с камиони, собственост на дружеството. Маршрутът е Свиленград-Турция-Баб ал-Хава-Халеб-Мосул. "Последната ни връзка с тях е на 28 юни, когато те са били на границата между Сирия и Ирак - пише във факса. - На 29 трябва да са извозили товара в Мосул и да са тръгнали обратно. Имат мобилни телефони, които не работят в Ирак."
Всички български институции остават с впечатление, че към фирмата са били отправени искания още преди изпращането на този факс. Още едно странно съвпадение. Само няколко часа след изпращането на факса "Ал-Джазира" излъчва видеозаписа. От него става ясно, че двамата са пленени от най-радикалната и безмилостна ислямистка групировка - "Ал Таухид и Джихад".
Благоевградските спедитори влизат в контакт с един от партньорите си от фамилия Давуд.
Преценяват, че най-лесно е да намерят Кепов и Лазов, като разчитат на връзките и познанствата на иракските си партньори в Мосул.
От благоевградската фирма отказаха да дадат телефоните на братя Давуд. Собствениците на фирмата се крият и отказват да коментират инцидента. Собственик на "Димитрова-Стоименов-Грация-Ев" е благоевградският дистрибутор на цигари Любомир Бумбаров, въпреки че фирмата се води па името па съпругата му и па Борислав Стоименов. Това обясниха неговите съдружници. Бумбаров категорично отказва всякакви коментари.
Вероятно в Благоевград са били наясно с рисковете, които поемат шофьорите, но въпреки това те тръгват на път. Пунктът, през който влизат на иракската граница, е слабо охраняван. Българин, който неотдавна е минал оттам, разказа пред "168 часа", че му се е наложило да чака дълго. Едва намира служител, които да му бие печат в паспорта и за тази "услуга" плаща на черно 2 долара.
Двамата шофьори влизат в района в особен момент. Американците управляват до 30 юни и след това предават властта на иракчаните. В момент на безвластие шофьорите стават лесна плячка.
Мосул е град с 1 млн. население. Преобладават националистично и крайно радикално настроени сунити. Тук има много привърженици на баасиския режим. Сунитският триъгълник Мосул - Рамади -Фалуджа - Багдад е най-опасното място в момента. Тук действа групировката на Ал-Заркауи, която отвлича чужденци и ги обезглавява пред камера.
"Има две линии в терористичните движения в Ирак. Едната е само от иракски бойци и има по-меки искания, когато плени заложници. Обикновено заплашва п вдига шум, по после освобождава пленниците. Чуждестранната линия в терора е по-сериозна и крайна в своите заплахи. Заркауи е типичен представител" -обяснява пред "168 часа" по телефона от Ирак Садък ал-Мусауи, втори човек на Монархическото констутционно движение. Не е задължително всички групи да бъдат пряко свързани с него, продължава той. Това са формирования, които вярват в това, което той върши. Вървят по неговите стъпки. Подражават му, правят това, което той прави. Може дори да нямат лична връзка с него.
Рязането на глави е стара ислямска традиция за наказание. Тези групировки, които вярват в радикалния ислям, я пазят ревниво.
Д-р Ахмед Бурхан, говорител на Гражданско движение за демокрация в Ирак, смята, че двамата българи са били откарани във Фалуджа. След изтеглянето на американците Фалуджа е крепост на съпротивата и обстановката не подлежи на никакъв контрол.
"Трудно е да се влезе в контакт с тези групировки - обяснява пред "168 часа"Ахмед Ал-Хайали, издател на нашумелия иракски вестник "Ал-Мада" (публикувал петролните списъци на Саддам) - Те са мултинационални, действат като организирани банди. Възползват се от "наследството" на Саддам. Работят и се сдружават дори с дявола, за да върнат своите изгубени привилегии. Целта на Заркауи и тези, които му подражават, е да се борят срещу американците вътре в Ирак. Така никога няма да има спокойствие и стабилност в страната, а демократичните реформи в тази държава ще бъдат обречени на провал."
в. 168 часа - стр. 3, 4-5

Двете послания на Заркауи

Институциите ни са озадачени от факта, че във второто послание на терористите, излъчено по "Ал-Джазира" във вторник, около 23 часа, екстремистите са отправили ултиматум, различен от първия.
На 8 юли те поискаха освобождаването ма всички затворници в Ирак срещу живота на двамата българи.
На 13 юли екстремистите са отправили ултиматум, че и вторият заложник ще бъде убит, ако до 24 часа не бъдат освободени жените-затворнички. Съобщението, прочетено от ислямистката групировка "Единобожие и джихад" по "Ал-Джазира", гласи; "Препотвърждаваме исканията си да бъдат освободени жените-затворнички..."
Случило ли се нещо между двете послания?
На 13 юли около обяд се е завързала престрелка между войници от Иракската национална гвардия и бунтовници в град Мосул. Според кореспондента на телевизия "Дубай" инцидентът е бил свързан с търсеното и на двамата български заложници. Екстремисти стреляли срещу патрул на гвардията. В сражението загинали двама от нападателите и иракски войник и са ранени иракски войници. Преди това американското командване в Ирак обяви, че по американски патрул в града са били хвърлени две гранати.
Според други източници в същата престрелка са били арестувани жени-терористки.
в. 168 часа - стр. 4


Хроника на отвличането

• 17 ЮНИ. Георги Лазов и Ивайло Кепов се приготвят за поредното си пътуване към Ирак. Лазов прекарва деня в Благоевград с 11-годишната си дъщеря. Обещава на детето това да му е последното пътуване до размирната държава.
Ивайло Кепов е със семейството си в благоевградското село Бобошево. Успокоява близките си и ги уверява, че да се пътува до Ирак не е чак толкова опасно.
• 18 ЮНИ. Рано сутринта двата ТИР-а тръгват заедно към турската граница. Според непотвърдена информация влизат в Турция на 22-ри след четиридневно чакане на границата.
• 24 срещу 25 ЮНИ. Камионите на Георги и Ивайло чакат на турско-сирийската граница.
• 27 ЮНИ. Жената на Георги Людмила Алексиева получава sms от него. Лазов пише, че обстановката е много напрегната. Предполага се. че това е бил моментът, в който Георги и Ивайло влизат в Ирак.
• 28 ЮНИ. Георги Лазов се обажда на приятелката си.
• 29 ЮНИ. Ивайло Кепов говори със семейството си. Уговарят се да дадат сигнал, когато пристигнат в автокъщата, която се явява крайна точка на пътуването.
• 29 ЮНИ, късно вечерта. В автокъща, близо до град Мосул отвличат Георги и Ивайло. Четирима въоръжени с калашници мъже нападат българите. Това става в момента, в който автовозите влизат в автомобилния пазар "Ал Султан".
• 30 ЮНИ. Хората в транспортната фирма напразно чакат обаждане от шофьорите.
• 1-5 ЮЛИ. От фирмата, изпратила българите в Ирак, се опитват неуспешно да уредят въпроса по частни канали.
• 6 ЮЛИ. От транспортната фирма, изпратила Лазов и Кепов в Ирак, алармират полицията за изчезналите шофьори.
• 8 ЮЛИ, 23,30. "Ал-Джазира" излъчва записа на терористите, които обявяват, че са отвлекли българските шофьори и искат всички иракски затворници да бъдат освободени от американските затвори.
• 8 ЮЛИ, 23,50 ч. Соломон Паси свиква кризисен щаб в Министерството на външните работи.
• 9 ЮЛИ. Министър Свинаров свиква заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет. На заседанието участват представители на спецслужбите ни и заместник-началникът на Генералния щаб адмирал Петър Петров. По-късно те участват и в заседание на парламентарната комисия по външна политика и отбрана. По-късно през деня специалните ни служби се обръщат за помощ и информация по случая към няколко разузнавателни служби от НАТО. Твърди се, че искаме съдействие от щатското, английското и турското разузнаване, които имат агентура в Ирак. Шефът на съюза на работодателите в България Васил Василев, се обръща за съдействие към високопоставен генерал в Ирак. Той съветва българските власти да поискат съдействие от Съвета на ислямските учени В Ирак. Този ход е оценен като изключително силен.
10,00 ч. Жените на отвлечените се събират в Благоевград и тръгват към София.
11,30 ч. В МС се събира координационен щаб начело със Свинаров.
15,40 ч. Соломон Паси дава първа пресконференция за деня.
16,30 ч. Соломон Паси посещава Георги Първанов в президентството.
17,00 ч. Палестинският посланик посещава президента, но отказва изявления.
17,30 ч. При Първанов идва иракският посланик Яхия Махди.
18,00 ч. Американският посланик Джеймс Пардю посещава Георги Първанов.
21,15 ч. Първанов дава интервю пред "Ал-Джазира": Акцентите: "Приятели сме на арабите", "Войниците ни само помагат на Ирак".
"Ал-Джазира" излъчва запис със съпругата на Ивайло Кепов - Нели и приятелката на Георги Лазов Людмила Алексиева. Жените молят похитителите за милост.
• 10 ЮЛИ
11,00 ч. Премиерът Симеон Сакскобургготски: "Няма да преговаряме с подобни елементи".
Георги Първанов разговаря по телефона с американския президент Джордж
Буш, с президента на Казахстан Нурсултан Назърбаев. От всички тях търси съдействие и обсъжда случая с посланика на Сирия Абдул Салям Хиджаб
15,00 ч. Паси прави обръщение към похитителите чрез "Ал-Джазира". "Исканията не са адресирани към българското правителство, защото се отнасят до освобождаването на затворници, които се намират в американски затвори. Затова не можем да ги изпълним", казва външният ни министър.
16,00 ч. Премиерът разговаря с високопоставен арабски политик, който остава анонимен.
18,00 ч. Генералният секретар на ООН Кофи Анан призовава за освобождаването на двамата българи и филипинския заложник.
Фондация "Кадафи" на Сейф ал-Ислам призовава похитителите да пощадят живота на българите или поне да отложат вземането на мерки срещу заложниците.
"Забелязваме промяна в поведението на българското правителство и същността на българската мисия в Ирак, чието присъствие цели да подпомогне възстановяването на страната", се казва в съобщението.
Българска делегация от Външно министерство в състав: директорът на "Консолски отношения" Георги Пейчинов и зам. - шефът на "Арабски страни" Венко Лазаров заминават за Багдад, като контактна група, която да установява връзка на място с властите. Предполага се, че заедно с тях пътува и генерал-лейтенант Бойко Борисов, който трябва да участва в операцията. По-късно главният секретар на МВР посещава турско-иракската граница.
• 11 ЮЛИ
12,00 ч. Главното мюфтийство в България изпраща до "Ал-Джазира" обръщение на арабски език.
12,00 ч. Георги Първанов се обръща към похитителите: Заложниците са беззащитни хора, отишли да изкарат прехраната си. Пожалете ги.
15,00 ч. Соломон Паси съобщава на извънреден брифинг, че има информация, че Ивайло Кепов и Георги Лазов са живи.
• 12 ЮЛИ
Соломон Паси заминава за Брюксел. В телевизионен мост оттам външният министър обявява, че се налага да бъде спусната информационна завеса по случая. Иракското правителство предупреждава, че ще затвори бюрото на "Ал-Джазира" в Багдад ако телевизията не промени политиката си за излъчване на записи на терористи. Причината за мярката е случаят с отвлечените българи.
Българският кабинет призовава медиите да бъдат внимателни, когато отразяват отвличането.
Министърът на отбраната Николай Свинаров предлага да изпратим духовници в Ирак, които да помогнат за освобождаването на българите.
• 13 ЮЛИ
12,00 ч. Иракското външно министерство съобщава, че българите са в добро здраве.
Започват да се появяват съобщения, че местонахождението на двамата българи е установено. По-късно в района на град Мосул има престрелка между терористи и местните полицейски сили. По-късно тази престрелка ще бъде обявена от неофициални източници за причината довела до екзекуцията на един от българите.
13,00 ч. Президентът кани представители на арабската общност у нас.
18,00 ч. Престрелка в Мосул. Иракските власти смятат, че инцидентът е свързан с отвлечените българи. Убит е един полицай, а 9 са ранени.
Късно вечерта. Терористите съобщават чрез "Ал-Джазира" , че Георги Лазов е обезглавен. Заплашват, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще убият и втория българин след 24 часа. В момента, в който ултиматумът изтича, няма информация, че Ивайло Кепов е екзекутиран.
Свикан е кризисен щаб в Министерски съвет, който заседава до късно на другия ден.
• 14 ЮЛИ
Георги Първанов, Симеон II и Огнян Герджиков, излизат с обща декларация, осъждат екзекуцията.
Първанов обявява, че няма да изтегляме контингента си от Ирак. За катарската столица Доха, където са офисите на телевизия "Ал-Джазира", заминава дипломат от посолството ни в Кувейт.
Разбира се, че Бойко Борисов е бил извън България. Официалната информация е, че генералът е бил на турско-иракската граница. Правителственият говорител Димитър Цонев потвърждава новината, че Симеон Сакскобургготски е знаел за мисията на Борисов. Президентът също заявява, че е в течение на ходовете, предприети от главния секретар на МВР.
Убит е кметът на град Мосул, който попада на засада по пътя за Багдад.
в. 168 часа - стр. 4-5

Боян Чуков, експерт по национална сигурност: Отвличането показва, че сме на мушката на Ал-Каида

- Г-н Чуков, има ли грешки в действията на властите по отношение на заложниците?
- Нямаше синхрон между държавните институции, защото дълго време отлагахме приемането на някои закони, създаването на т.нар. "център за следене на обстановката". Такъв има във всяка страна. Към него има антитерористично звено. Забелязва се, че в последните няколко дни имаше четири центъра, от които се излъчваше информация към обществеността. Имам предвид Външно министерство, президентството, правителството и Министерството на отбраната. Това би трябвало да бъде синхронизирано. В такива случаи някой се ангажира с проблема, а не се правят адхок кризисни щабове. Още повече че сме в коалицията от доста време. Подобни събития бяха отдавна прогнозирани от експертите и би трябвало да бъдем подготвени, което не стана.
- В последните дни можеше ли нещо да се направи?
- Не би могло за дни да се направи нещо, което кардинално да промени съдбата на заложниците. Срокът беше много кратък. Групата, която ги беше пленила, е прекалено радикална. В медиен план част от представителите на кабинета допуснаха грешки, тъй като говориха прекалено много и това принуди президента да направи забележка по-малко да се приказва.
- Как се реагира в такива случаи?
- Един от основните принципи е да се остави вратата отворена за преговори. Това го пише в наръчниците по антитероризъм.
- Значи премиерът е допуснал грешка, че отказа да преговаря?
- Както и Соломон Паси, който в първия момент направи харддекларацията, че няма да променяме политиката си. Нещо, което самите терористи не искаха.
- Има ли неизвестни факти?
- Едното излезе - че зетят на Заркауи е арестуван в Йордания. Уж беше целта да се направи някаква размяна. Другото е, че групата на Заркауи са 300-400 души и не са автентичната иракска съпротива. Иракската съпротива е против групировките на Ал-Каида, които са световният тероризъм. Ал-Каида са за създаването на халифат, където религията и държавата ще бъдат слети в едно. Иракската опозиция се бори за светска държава и не желае да копира иранската формула. Тук е голямото противоречие.
- Има ли опасност от терористични актове в България?
- България влиза в предизборен период и съгласно стратегическите документи на Ал-Каида рисковете за терористични актове на територията на страната се увеличават. Рисковете са реални.
- Какво да се направи, за да се предотвратят?
- Въпрос на координация на всички силови структури у нас и увеличаване на информационния обмен между разузнаването и контраразузнаването на нашите съюзници в НАТО и ЕС. Трябва да се обърне специално внимание върху нашето разузнаване и контраразузнаване и да им се увеличи бюджетът. Вземането на двамата заложници показва, че сме на мушката на Ал Каида. Тя има връзка със Заркауи.
- Защо групировката промени исканията си за 24 часа?
- Тези искания са политически, макар и на пръв поглед неотправени към България. Не можем да освободим иракските затворници, нито жените. Ултиматумът беше отправен към нас, защото сме солидарно отговорни заедно с всички участници в коалицията. Една от основните цели на терористите е да има максимален натиск върху общественото мнение в страната. Ако само веднъж бяха поискали нещо и след това бяха мълчали, нямаше да поддържат интригата. Докато е промяната на исканията постоянно създаваха напрежение в България. Многократното тиражиране в медиите е една от основните цели.
- Защо българи бяха взети за заложници?
- Не си задаваме въпроса защо никой нищо не чу за Румъния, която има три пъти по-голям контингент в
Ирак. Те нямат подобни инциденти. -Защо?
- Това е въпрос на външна политика. Не съм привърженик на идеята България моментално да изтегли контингента си от Ирак. Въпросът е, че ние вдигахме много шум. Нашият външен министър правеше цяла година изявления на ястреб, с което предизвикваше терористите.
- Грешка ли е, че нямаме посолство в Ирак, а имаме контингент?
- Груба грешка. Цялата информация получаваме от "Ал-Джазира". В началото Външното министерство говореше за данни от посолства в съседни на Ирак страни. Българските посолства в Арабския свят са от 60-те и 70-те години, когато обслужваха БКП. Имаме многобройно посолство в Мароко, но в Персийския залив - не. Все едно се намираме в периода на студената война.
- Грешка ли е, че шофьорите са минали не по охранявания път?
- Това вече е било въпрос на фирмата, на контрагентите, които са ги посрещнали на територията на Ирак. По принцип е било грешка да влизат в Ирак въобще.
- Какво могат да направят спецслужбите?
- Да действат превантивно - да информират президент, председател на Народното събрание, премиер, така че да бъдат взети всички необходими мерки. Например можеше да се направи някакъв режим. Камионът преди да тръгне, да поиска сертификат за влизане в Ирак и без него да не може да замине. Ако има такъв режим и обстановката не позволява пътуването, сертификат няма да бъде издаден.
- Имаме ли агентура в Арабския свят?
- Ако съдя по последните изявления, стигам до извода, че в това отношение може много да се желае, В такъв случай трябва да си зададем въпроса като общество: "Какво направихме за тези спецслужби, за да работят нормално?" Народното събрание не си направи труда даже да напише закон.
- Ще се намалят ли терористичните атаки, ако не бъдат показвани по "Ал-Джазира"?
- Това е изключително съвременна телевизия. Да не забравяме, че "Ал-Джазира" е проект на Би Би Си. Всички журналисти са минали на
стаж там. Ако забраним на медиите да информират, ще се превърнем в друго общество.
в. 168 часа - стр. 5


Защо драмата със заложниците ни в Ирак завърши трагично?
Илиян Илиев, 29 г.

Нямахме никаква работа в Ирак. Липсваше информация за похитителите. Преговаряхме с лицата хикс и това ни провали.
Боян Манолов, 28 г.
Според мен шофьорите ни са били убити веднага. Самите похитители досега доказаха, че не прощават на заложниците.
Бисер Стоименов, 29 г.
Терористите търсят слава. Едва ли щяха да освободят нашите, ако бяхме изпълнили всичките им изисквания.
Кирил Цонев, 37 г.
Поставиха ни неизпълними условия, за да пуснат сънародниците ни. Неизбежно беше да дадем жертва.
Момчил Марков, 24 г.
Тия терористи въобще не знаят каква малка е България. Ако се беше намерил някой да им каже, че от нас нищо не зависи, щяха да пуснат нашите.
Буряна Младенова, 19 г.
Българите можеха да бъдат спасени, но политиците ни се оплетоха в сложни процедури. Похитителите не дадоха достатъчно време за преговори.
в. 168 часа - стр. 6

Ако се наложи, посланикът ни в Кувейт ще замине за Катар

Ако се наложи, българският посланик в Кувейт ще замине за Катар, за да получи касетата със записа на единия от похитените в Ирак българи, излъчен късно вечерта на 13 юли по катарската телевизия "Ал Джазира", каза вчера правителственият говорител Димитър Цонев по повод на това, че записът бе отказан на българските дипломатически представители от медията.
По БНР съобщиха, че според заместник-министъра на външните работи Гергана Грънчарова една от причините за отказа са множеството обаждания от български медии в офиса на "Ал Джазира", които са подразнили служителите на телевизията. От "Ал Джазира" обаче твърдят, че по принцип нямат практика да предоставят продукцията си.
Заместник-министър Грънчарова призова българските медии да наложат временно ембарго в опитите си да се свържат с представители на "Ал Джазира".
По БНР съобщиха още, че директорът на полицията в иракския град Мосул генерал Мохамед Бархауи продължава да твърди, че двамата български заложници са живи, като се позовава на информация от агенти на иракските тайни служби. Според него българите все още се намират в местност близо до Мосул, но се изчаква удобен момент, за да бъдат предприети конкретни действия.
Съветът на посланиците и ръководителите на арабските дипломатически мисии, акредитирани в България, на извънредно заседание в София обсъдиха проблема с отвличането на двамата български шофьори в Ирак. Посланиците приеха декларация, в която изразиха солидарност с България, с нейния народ, президент и правителство в този труден момент.
в. Българска армия


Открито е тяло до Мосул, "Ал Джазира" не даде касетата
Кирил МАРИНОВ

Обезглавено тяло, предполага се, на един от двамата български шофьори, е открито в близост до северния иракски град Мосул, където се смята, че са държани заложниците. Информацията съобщи снощи Си Ен Ен, позовавайки се на свой източник от иракската полиция. До редакционното приключване на броя новината не беше потвърдена официално от българските власти. От външно министерство обясниха, че от иракските власти е поискана ДНК-експертиза и са изпратени пръстови отпечатъци, за установяване на самоличността на убития.
Катарската телевизия "Ал Джазира", която малко преди полунощ във вторник съобщи, че единият заложник е екзекутиран, отказа да предостави на българските власти видеокасетата, доказваща убийството. Решението на медията обезсмисли пътуването до Катар на консула ни в Кувейт Милена Петрова, която трябваше да вземе видеозаписа, и подхрани съмнения в достоверността на информацията, че жертвата е Георги Лазов.
До редакционното приключване на броя не постъпиха никакви сведения за съдбата на втория отвлечен българин (Ивайло Кепов), въпреки че даденият за него ултиматум от ислямската групировка "Единобожие и Джихад" изтече в 23 часа в сряда. Похитителите обявиха чрез "Ал Джазира", че ще убият и него, ако САЩ не освободят всички жени, затворници в Ирак.
В ранния следобед в четвъртък агенция "Фокус" цитира говорителя на катарската телевизия Джихад Валлуд, по думите на когото "след внимателно проучване на българското искане и разглеждането му от всички аспекти стигнахме до решението, че не сме в състояние да предоставим касетата". Той посочи, че единствената възможност за запознаване с материала е на място, в телевизията.
Позовавайки се на представител от телевизионния канал, националното радио съобщи в четвъртък сутринта, че записът не е предоставен, защото Милена Петрова е влязла в офиса на медията и се е представила за консул, без да представи документи. По обяд зам.-министърът на външните работи Гергана Грънчарова опроверга информацията. Тя обясни отказа с "чисто професионални съображения" на телевизията, която се притеснявала от възможността българска медия да излъчи в суров вид касетата. В сряда стана известно, че "Ал Джазира", която често е критикувана за кървавите си репортажи, е приела нов етичен кодекс с основно правило "без насилие в ефира".
Правителственият говорител Димитър Цонев също предположи, че проявеният интерес към касетата от много български медии е предизвикал опасения сред представителите на ръководството и юристите на "Ал Джазира", че записът ще бъде разпространен. Според него досега телевизията не е предоставяла на трети лица касетите, които са й били давани от организации, свързани с похитители. По думите му българската страна е заявила пълна готовност да даде всякакви гаранции записът да не бъде разпространяван. На въпрос докога Петрова ще остане в Катар, Цонев каза: "Докато получи касетата."
В излъчения на 13 юли материал се виждаха трима похитители в черни дрехи и с маски на лицата. Пред тях е коленичил човек с превръзка на очите и в оранжеви дрехи, с каквито бяха облечени други заложници в Ирак, преди да бъдат убити. Различни източници заявиха впоследствие, че коленичилият е Георги Лазов, но информацията не беше категорично потвърдена въпреки допускането на нашите спецслужби, че това е той. Смъртта му непрекъснато се опровергаваше от шефа на полицията в Мосул Мохамед Бархауи. За пореден път той каза пред националното радио, че двамата българи са живи и се намират в района край града.
Отказът на "Ал Джазира" да предостави касетата на властите в София стимулира чертаенето на хипотези и сценарии. Според една от версиите показаният по телевизията заложник не е Лазов. Втората версия, по която работят и службите е, че, ако е имало обезглавяване, то е било извършено, след като отвлеченият е бил вече мъртъв. Сред мотивите за това твърдение са фактите, че на кадрите Лазов изглеждал по-слаб и неподвижен, както и че като диабетик е било твърде вероятно да е починал поради липса на инсулин.
Усилията за установяване на истината и за евентуално спасяване на другия заложник продължават, увериха от институциите, ангажирани със случая, като категорично опровергаха твърденията, че пътуването на ген. Бойко Борисов до иракско-турската граница е свързано с намерение за предаване на откуп.
По данни на митниците, въпреки трагедията със отвлечените, само през ГКПП Капитан-Андреево са преминали шест български автовоза за Ирак.
в. Дневник - стр. 1, 2


Забавяне
Георги ГОСПОДИНОВ

На фона на трескавите изявления, действия, интервюта от страна на българските институции веднага след залавянето на двамата наши заложници в Ирак от няколко дни се забелязва необяснимо забавяне. По-точно това стана от момента, в който изтече информацията за единия екзекутиран българин. Първо, българските медии реагираха с леко закъснение. После свиканата и анонсирана пресконференция след полунощ, с очакваните изявления на министър-председателя, външния министър, председателя на парламента и пр. странно се отложи, отмести. В крайна сметка тя се редуцира до двете изречения на заместник външния министър пред събралите се журналисти, че още не е време за изявления, защото сигурни доказателства за смъртта на заложника няма. Някъде от този момент всичко се фокусира върху касетата от "Ал Джазира" с пълния запис. И това като че ли окончателно блокира, обърка, смути реакцията на институциите за последвалите часове, а вече и дни. Докато дойде касетата, докато се изгледа пълният запис, докато се провери автентичността й, официалната реторика ще изпадне в сбърканата ситуация да поднася съболезнования за случилото се, без да го признае все още за случило се. Цялата тази тегавост, напрежение и неяснота се усилва от обърканите ходове на дипломатите, които трябва да получат лично касетата там. В последните часове стана ясно, че отишлата за касетата Милена Петкова, консул в Кувейт, не носела със себе си документи, легитимиращи я като такъв. Поради разсеяност, безгрижие или глупост, не става ясно. Което от своя страна ще отдалечи с още ден-два пристигането на една касета, която трябва да докаже очевидното, за съжаление. Остава ни само да се молим, докато някой все пак се накани да вземе тази касета, те да не са станали две. И да се питаме как се назначават български дипломати в такъв ключов за днешната световна политика регион.
Не можем да имаме претенции към българската държава за залавянето на двамата шофьори. Предупрежденията на външното министерство да се избягва пътуването до Ирак са факт. Въпреки това само тази сряда за там са заминали осем български автовоза. Но това е друга, дълга и тежка тема, за която не е сега моментът. Освен това сигурно никога няма да разберем какви точно официални и неофициални действия са извършени от българска страна по спасяването на заложниците. Това също е разбираемо и оправдано. Неясните забавяния, отлагания, видимият хаос и разнопосочни информации от последните дни обаче са наистина необясними и тревожещи.
Едно от най-кратките и простички определения за това какво е информация, принадлежи на Клод Шанон и гласи: онова, което намалява несигурността. Новата ситуация на тероризъм може да преобърне парадоксално това твърдение - кадрите от Ирак и други точки на света като че ли повече усилват несигурността. Този текст обаче е за несигурността, която нашите институции усилват, отлагайки информацията и адекватното боравене с нея. А това вече е друго.
в. Дневник - стр. 7


Не дават касетата

Катарската телевизия "Ал Джазира" е отказала да предостави касетата със записа с единия от българските заложници в Ирак вчера. Част от запис на екзекуцията бе излъчена по канала във вторник. Според представител на канала, цитиран от БНР, в
офиса на телевизията пристигнала Милена Петкова, която се представила за консул в посолството ни в Кувейт, но не представила никакви документи. Пресаташето на "Ал Джазира" Джихад Валуд дори бил изумен как е могла Петкова да пристигне от Кувейт
в Катар без документи. От арабската телевизия изрично настояваха да предадат касетата само на упълномощен от официалните власти човек. Валлуд не спести критиките си за пълната липса на синхрон в българските институции по този случай.
в. Дума - стр. 1


„Ал Джазира" не дава касетата

Катарската телевизия "Ал Джазира" е отказала да предостави касетата със записа с единия от българските заложници в Ирак вчера. Част от запис на екзекуцията бе излъчена по канала във вторник. Според представител на канала, цитиран от БНР, в офиса на телевизията пристигнала Милена Петкова, която се представила за консул в посолството ни в Кувейт, но не представила никакви документи. Пресаташето на "Ал Джазира" Джихад Валуд дори бил изумен как е могла Петкова да пристигне от Кувейт в Катар без документи. От арабската телевизия изрично настояваха
да предадат касетата само на упълномощен от официалните власти човек. Валуд не спести критиките си за пълната липса на синхрон в българските институции по този случай. От Външно министерство не побързаха да опровергават тази информация. Едва по обед заместник-министърката Гергана Грънчарова съобщи, че с документите на Петкова всичко е било наред. Въпреки това обаче МВнР изпратило уверение, че тя наистина представлява българското посолство в Кувейт. Самата Петкова побързала да се върне в Кувейт за нови документи. Грънчарова потвърди,че "Ал Джазира" отказва да предостави касетата с обяснението, че редакторите на канала се притеснявали да не би някоя от нашите телевизии да го излъчи в суров вид. В телевизията били ядосани, че телефоните им били подгрети от любопитни български журналисти. Грънчарова призова българските медии временно да се въздържат от контакти с катарския канал.
Малко след цялото недоразумение Валуд заяви, че след внимателно проучване на българското искане за предоставяне на записа и разглеждането му от всички аспекти, от телевизията стигнали до решението, че не са в състояние да предоставят видеокасетата на българската страна. "Ал Джазира" обаче уведомила нашите власти, че представител на Външно може на място да гледа и да анализира записа.
Междувременно арабските посланици у нас излязоха със специална декларация, която категорично осъжда ликвидирането на българина Георги Лазов в Ирак. Дипломатите призовават похитителите да освободят другия заложник, за да се завърне при своето семейство. Арабските посланици остро осъждат и терористичните действия, които водят само да удължаване на страданията на иракския народ.
Припомняйки съществуващите добри отношения между арабските държави и България, Съветът на арабските посланици потвърждава желанието си да работи упорито за развитието на тези отношения във всички области, завършва декларацията. Декларацията ще бъде изпратена до президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание Огнян Герджиков, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси.
в. Дума - стр. 2


От Мосул твърдят: И двамата са живи

Началникът на полицията в град Мосул генерал Мохамед Бархауи каза вчера пред БНР, че българските заложници са живи, а показваният на кадрите по катарската телевизия "Ал Джазира" не е българският заложник.
Мохамед Бархауи увери, че това са данни от тайните служби на Ирак, както и че се знае мястото, където са разположени българските заложници.
Това било местност близка до Мосул, но се изчаква удобен момент, за да бъдат предприети конкретни действия.
в. Дума - стр. 2


В Ирак се отвращават от злодея Заркауи

Зловещите постановки на Абу Мусаб аз Заркауи отвращават иракчаните, пише специалният пратеник на в. "фигаро" в Багдад по повод разпространените през последните месеци кадри с убийства на заложници - те са облечени в оранжеви дрехи, каквито носят затворниците в Гуантанамо. Местното население смята, че ислямистките бойци, дошли от чужбина, са виновни за насилието в страната, а националната съпротива се дистанцира от тях и ги смята за терористи, отбелязва авторът. Стотиците радикални ислямисти, проникнали в Ирак от съседните арабски страни, представляват една невидима
армия, която иракчаните ненавиждат, посочва публикацията във "фигаро". Общественото мнение ги обвинява за смъртта на невинни хора при кървавите атентати, невинаги насочени срещу американски цели, отбелязва вестникът. На националната съпротива така й е "писнало", че се дистанцира от извършителите на атентатите, подчертава авторът.
Има признаци, че се появяват пукнатини между "патриоти" и ислямисти, изтъква авторът на публикацията. Той напомня за призива да бъде убит Заркауи, отправен миналата седмица от Движението за спасение.
в. Дума - стр. 7


Елена КОДИНОВА , България е сама срещу тероризма

Кризата с българските заложници ни показа безпощадно ясно, че в един практичен смисъл на тази дума България е съвсем сама пред тероризма. Демократичният свят е единен пред новата световна заплаха, но само в духовен и морален план. Когато тази заплаха ти подпали собствената черга, трябва сам да вземаш решения и да мобилизираш всичките си ресурси, за да угасиш пожара. Никой няма да те хване за ръчичка и да те изведе от горящата сграда.
Хората, които плениха двамата българи, на пръв поглед нямат искания към нас. Версиите затова могат да се сведат до две: или Георги и Ивайло са станали жертва на добре организираната в Ирак търговия със заложници и крайните потребители не са съвсем наясно какво да ги правят, или зад отвличането им се крие някакъв по-едър замисъл от това да се освободят десетината жени затворнички в Ирак. Ако първото е вярно, дребни криминални престъпници да са ги отвлекли с намерение да ги препродадат на някоя фундаменталистка организация, която да ги ползва за своите си каузи. Намерили са си пазар, защото България е член на антитерористичната коалиция, което значи, че "стоката" е с добра цена. Изкарали си няколко хиляди или няколко десетки хиляди долара, не е ясно. След това крайните купувачи, забулените мъже от видеото, са започнали да поставят условия, но са се объркали.
Да предположим, че са мислили, че България има някакъв механизъм да повлияе на съюзниците. Тази версия обаче е твърде наивна, за да е вярна. Тя щеше да е възможна, ако двамата българи бяха останали при дребните криминални престъпници, които първоначално са ги отвлекли. Те наистина биха били толкова непохватни в поставянето на условия. А мъжете от видеото, което показа "Ал Джазира", вероятно не са такива. Не са глупави и знаят много добре какво искат. И най-вероятно имат намерение да ни скарат с някого. Да настроят българите срещу съюзниците им от антитерористичната коалиция.
В самото начало на кризата първата реакция на цялото общество беше да търси помощ отвън. Първо се хвърлихме към САЩ, новия Голям брат. После към НАТО, към Европейския съюз и след това към когото се сетихме. Хвърлихме се публично, разтръбихме го в медиите и посяхме надежди. Само че бързо ни плеснаха през пръстите и ни казаха, че нито САЩ, нито НАТО, нито ЕС са Русия, за която сме свикнали, че "помага", и когато искаме, и когато не.
Дотук изглежда, че хората, които държат Ивайло и Георги, са постигнали каквото трябва. Накарали са ни да се почувстваме безсилни, настроили са цялото ни общество срещу големите сили, които няма да ни помогнат. И то не защото не искат, а защото просто с терористи никога не се преговаря.
Тероризмът е отдавна осъден и заклеймен от световната демократична общност. Ние също се присъединихме към тази мантра, когато тя беше абстрактна, далеч от нас и ни засягаше само като телевизионен сигнал на синия екран. Когато трябваше да се изкажем по въпроса както се изказваме за този или онзи герой от филм или книга, по принцип. После така се случи, че лично ни удари. Случи се на двама души, които при размерите на страната ни можехме съвсем реално да познаваме, да сме сядали някъде с тях на една маса или да сме работили заедно.
И вече съвсем ясно разбрахме, колко сме сами в такава ситуация. Което означава, че политиците вече трябва да внимават как говорят за структурите, към които се присъединяваме. И че няма вече да имат възможност да спекулират нито с членството ни в ЕС, нито с това в НАТО. Преди няколко години държавната пропаганда твърдеше, че влезем ли в НАТО и ЕС, край с проблемите ни. Никой няма да смее да ни закача, организираната ни престъпност ще бъде заличена и ще забогатеем като западноевропейци. Само че в последната седмица ни стана ясно, че това въобще не е така.
Решенията за това как да се предпазят българите от тероризма се взимат единствено и само от българската държава. И отговорността си е само и изцяло нейна. Нито ЕС ще се втурне да ни спасява, нито НАТО ще мобилизира военната си мощ, за да върне двамата българи в домовете им живи и здрави. Това важи и за вътрешнополитическите ни проблеми. Организараната ни престъпност вътре в страната няма да се пресече автоматически, като влезем в ЕС, както не се пресече и като влязохме в НАТО.
Което не значи да се настроим негативно към тези две организации. Нито пък към САЩ. Защото тогава похитителите на българите ще са постигнали целта си. Просто очакванията ни са по-големи, отколкото реалността позволява. Затова трябва да ги коригираме, преди да е станало късно и да сме направили колективното си съзнание тотално зависимо от някакви външни сили. България е сама и срещу тероризма, и срещу организираната си престъпност, и срещу неумелите политици, които избира да я ръководят. И ще става все по-силна и ще живее все по-добре, когато осъзнае този факт напълно и го приеме.
в. Новинар - стр. 11


Как се освобождава заложник

Докато в няколко сунитски града западно от Багдад насилието се разраства, на 8 април 41-годишният Мохамед Рифат излиза със своя зелен джип "Чероки" от главния вход на затвора Абу Гариб, където работи като строителен бригадир за компанията-изпълнител "Келог Браун и Рут". Рифат се е върнал в Ирак през февруари след 24 години в Торонто, за да се погрижи за възрастната си майка. Но в онази нощ на 8 април така и не успява да стигне до дома си. Семейството му смята, че колата му е спряна от похитители, които са го упоили и са го отвели в неизвестна посока.
Това е най-страшният кошмар на всички хора в Ирак. Невероятно разнообразие от групировки - някои търсещи пари, други налагащи терористични каузи - са отвлекли десетки чужденци от началото на годината.
Заложниците се превръщат в стока
в смразяваща търговия с хора, която хвърля мост между улични банди и местната организирана престъпност с бунтовници като Абу Мусаб ал Заркауи, свързания с "Ал Кайда" войник на джихада, за който се смята, че стои зад много от последните терористични атаки в Ирак. Жертвите се продават по веригата и всеки посредник печели хиляди долари, които после се използват за финансиране на търговия с оръжия и с наркотици, както и на съпротивата. По всичко личи, че Рифат е попаднал именно в такава верига.
Връщането на заложниците живи у дома е цяла наука. Въпреки че всеки случай е уникален, тактиките, които проработват, включват широко разпространение на информация, използване на пилитически и религиозни връзки и предлагане на подкупи. Понякога всичко е въпрос на късмет. Най-важното е да се действа бързо. От 52-мата заложници, отвлечени през последната година, 35 са освободени, повечето от тях в първите дни на отвличането.
В случая с Рифат върховният канадски представител в Багдад не можеше да предложи почти никаква помощ, затова зетят на Рифат Абдула ал Карзаи пое нещата в свои ръце. Търгувайки почти всекидневно с подземния свят на Фалуджа, сунитския град, в който в крайна сметка се оказват повечето от заложниците, Ал Казраи се запознава с множество сенчести информатори. Някои от тях твърдят, че знаят къде се намира Рифат. Други казват, че могат да го върнат срещу пари. "Чувствам се сякаш вися на косъм от тази паяжина и все едно общувам с призраци", разказва Ал Казраи.
Западът обикновено научава само за отвлечените с политически цели
като за похищението и последвалото обезглавяване на американския бизнесмен Ник Берг. Но такива случки стават далеч по-често, а похитителите - хората, които първи хващат невинните жертви, са обикновено дребни престъпници.
"Тези, които отвличат заложниците, не са сложни хора" - казва Андрю Уайт, директор на Иракския център за диалог, примирие и мир. - Те са обикновени нещастници, гангстери."
Най-много надежди за измъкване на заложниците има в началната фаза на отвличането. Групи като тази, ръководена от Уайт, се свързват с джамиите, племенните лидери, бунтовниците и дори с бивши разузнавачи, за да търсят новини за жертвите. Тъй като дребните бандити обикновено търсят само пари,
бърз откуп може да спаси заложниците, преди да бъдат "продадени"
на групи, които имат по-непредвидими и по-смъртоносни планове. Този вид сделки е много печеливш: цените се движат от десет хиляди до сто хиляди долара, твърди Уайт. Най-скъпо вървят американските войници.
Зетят на Рифат облепил джамиите на Фалуджа със съобщения за изчезването на Рифат. След това анонимен глас съобщил на Ал Казраи по телефона, че е виждал Рифат. Той допълнил, че отишъл в къща в Багдад да си купи зелен джип "Чероки", очевидно колата на Рифат. Самият Рифат, казал анонимният глас, бил вътре в къщата. По-късно той попитал продавачите на колата къде е мъжът, когото видял в сградата, а те отговорили: "Дадохме го като подарък на един от религиозните шейхове." Такива подробности е невъзможно да бъдат потвърдени, но все пак разказът показва, че най-вероятно Рифат е бил предаден от банда крадци на коли в ръцете на религиозни екстремисти.
Бързата реакция е спасила живота на пакистанеца Амджад Юсуф Хафиз, шофьор на фирма от Суадитска Арабия.
Той беше освободен миналата седмица след няколко дни плен. Отвлечен е на 26 юни в Балад, на около 50 мили северно от Багдад.
Хафиз попада
в ръцете на групировка, наричаща се Революционна бригада от 1920,
очевидно алюзия с въстанието срещу британското управление в региона. На видеокасета, показвана по много арабски теливизионни канали, похитителите му искаха освобождаването на "другарите им" от иракските затвори и по неясни причини затварянето на пакистанското посолство в Багдад. Иначе, твърдяха те, Хафиз ще бъде убит след три дни. Пакистанският дипломат Мухамад Ифтикар Анджум веднага влязъл в контакт с иракски религиозни лидери с много връзки. Фирмата на отвлечения шофьор започнала да търси контакти с племенните лидери, шейховете и други.
За наша изненада изведнъж се оказа, че
хора от най-различни места знаят кой стои зад отвличането
казва Сабах Кадим, говорител на иракското вътрешно министерство. Имамите отправили апели в петъчните молитви и по телевизия "Ал Джазира" за връщането на Хафиз. Това най-вероятно не са били хуманитарни призиви, а по-скоро сигнали към похитителите, че фирмата, за която работи заложникът, и пакистанското правителство са готови на сделка. Когато се върна в Пакистан, Хафийз каза пред медиите, че е станал свидетел на обезглавяването на трима заложници, двама от които английско говорещи. Все още не е ясно кои са били те.
Съвсем логично усилията за освобождаването на заложниците дават най-добри резултати, когато жертвите са мюсюлмани.
От 35-те заложници, които са били спасени
19 са били мюсюлмани или от държави с доминиращо мохамеданско население. Освен Хафиз са били освободени и 13 турски заложници. Двама от тях бяха пуснати миналата седмица, след като фирмата, за която работят, обеща да спре да прави бизнес в Ирак. Другите спасени са двама ливанци, египтянин, канадец от сирийски произход и арабин християнин от Източен Йерусалим.
Филипинският заложник Анджело де ла Круз беше задържан от бунтовниците миналата седмица с искане правителството в Манила да изтегли войските си до 20 юли - един месец преди срока. Много странен е случаят с американския войник от флота Уясеф Хасун, американец от ливански произход, който изчезна и според медиите е бил държан в плен, а миналата седмица най-неочаквано бе предадено, че се е появил жив и здрав в Ливан.
Предаването на властта на иракчаните
не направи нищо за спиране на опасната тенденция
Сайед Мухамад Сайед ал Гарбауи, египетски шофьор на камион, беше похитен миналата седмица. Двама български шофьори - Ивайло Кепов и Георги Лазов, са задържани от групировка, вярна на Ал Заркауи. За други, които от дълго време са в неизвестност като Рифат, все още никой не е поел отговорност.
Ал Казраи казва, че неговият източник, мъжът, опитал се да купи колата на Рифат, направо му предложил да го заведе до неговия роднина срещу 10 000 долара. "Казах му: първо трябва да видя Рифат в прегръдките на майка му, след това ще ти дам 10 000 долара," разказва Ал Казраи. И посредникът изчезнал. След време Ал Казраи намерил други потенциални свръзки с Рифат. В джамиите на Фалуджа млади мъже, наричащи себе си
Групата на шебаб"
(младежта), предложили да се опитат да намерят Рифат. Ал Казраи завел възрастната майка на Рифат да се срещне с Групата на шебаб в джамия във Фалуджа. Облечена в дълга черна дреха и забулена в бяло чадоре, тя стояла пред тях и плачела, докато Ал Казраи се разцелувал с няколко от мъжете. "Казах им: предайте на похитителите, че тази 70-годишна жена е загубила детето си. Моля ви, помогнете й да си го върне у дома", казал им той.
Неофициално дипломати изразяват съмнения, че Рифат може да е мъртъв. Никой не е съобщавал да го е виждал от месеци, а групировките, които водят свещена война, не са предавали видеокасети, на които той да е заснет, както правят с другите заложници. "Ситуацията не изглежда никак обнадеждаваща", казва западен дипломат в Багдад. Но Ал Казраи твърди, че няма да се откаже, докато Рифат не се върне у дома или докато не намерят тялото му. И продължава да го търси всекидневно.
Списание "Тайм", 12 юли 2004 година
в. Новинар - стр. 10


Арабските посланици заклеймиха убийството

Съветът на арабските посланици в България категорично осъжда и заклеймява ужасната и отвратителна операция по ликвидирането на българина Георги Лазов. Тя е напълно несъвместима с арабските и ислямските ценности, се казва в декларация на съвета, разпространена вчера. Посланиците проведоха извънредно заседание с една-единствена точка - отвличането на двамата български шофьори в Ирак.
Дипломатите изразиха своята солидарност с България в този труден момент и поднесоха най-сърдечни съболезнования на близките на Лазов. Те призоваха похитителите да освободят другия заложник Ивайло Кепов.
Съветът отхвърля тези терористични действия, които не могат да доведат до нищо друго, освен до удължаване на страданията на иракския народ, се казва още в декларацията. Посланиците заявиха, че подкрепят и поддържат полаганите усилия за изграждане на свободен и сигурен Ирак.
В документа се припомнят същестуващите добри отношения между арабските държави и България и се заявява желание да се работи и занапред за тяхното развитие.
в. Новинар - стр. 2


Разпознато тялото на Георги Лазов, без глава
Десислава РИЗОВА, Диляна ДИНЧЕВА

Тялото на убития в Ирак български гражданин е било открито и идентифицирано, съобщиха вчера пред "Монитор" източници от администрацията на премиера Сакскобургготски. Тази информация щяла да бъде докладвана и днес на Консултативния съвет по национална сигурност към президента Първанов, допълниха източниците на вестника. Въпреки че тялото било намерено, главата на убития Георги Лазов липсвала, допълват запознати. "Дори да има подобна информация, тя няма да постъпи при нас", заяви пред "Монитор" пресаташето на Министерство на отбраната Румяна Стругарова. Според нея с подобна информация би могло да разполага само външно министерство. "Без коментар, не бих могла да потвърдя официално тази информация", заяви пред "Монитор" пък зам. министърът на външните работи и говорител на ведомството Гергана Грънчарова.
Няколко часа по-късно информацията изтече и по CNN. В пряко включване от Багдад, журналист на телевизията потвърди, че в околностите на северния иракски град Мосул е открито обезглавено тяло и че се предполага, че е на единия от двамата български заложници. Информацията на медията се позовава на официален представител на иракската полиция.
В същото време началникът на полицията в Мосул ген. Мохамед Бархауи продължава да твърди, че българските заложници са живи, а показаният по" Ал Джазира" не е българинът. Той увери, че това са данни от тайните служби на Ирак. Генералът знаел и мястото където похитителите държат заложниците до Мосул, но се чакал удобен момент, за да бъдат предприети конкретни
действия.Министерството на отбраната не е изпратило екип, който да работи за решаването на кризата с българските заложници в Ирак, съобщи вчера министърът на отбраната Николай Сви-наров. Той допълни, че хипотетично е" съвсем възможно между атаките на нашите сънародници и дейността на контингента ни в Ирак да има връзка". Начинът на извършване на действията, а и конкретните искания на похитителите не дават конкретни основания за подобни твърдения, обясни още Сви-наров.
Единственият шанс да се спаси втория български заложник е разузнаването в Ирак да разбере къде е задържан той и да се организира специална операция по неговото освобождаване, заяви пък вчера проф. Пол Уилкинсън, ръководител на Центъра за изследване на тероризма и политическо насилие. По неговите думи похитителите не са група, която се интересува от реалистични преговори или от нормална политика. "Те се интересуват от това да убиват хора, подчерта проф. Уилкинсън.
Според него българските власти са се държали много достойно.
Вчера говорител на Държавния департамент обяви, че САЩ заклеймяват убийството. Арабските посланици в София също осъдиха терористичния акт и призоваха похитителите да освободят втория българин Ивайло Кепов.
в. Монитор - стр. 4


Наша консулка отишла в "Ал Джазира" без документи

Консулката ни в Кувейт Милена Петрова отишла в телевизия "Ал Джазира" да иска видеокасетата с екзекуцията на българския заложник, без документи. Тъй като не могла да се легитимира, тя не получила записа и се върнала обратно от Катар, за да си подготви такива. От МВнР официално потвърдиха, че все още не са получили материала, както и че дипломатката ни си подготвя такива. Според говорителката на МВнР Гергана Грънчарова телевизията е отказала записа на Милена Петрова, тъй като искали писмо, с което да се лигитимира, че го иска от името на българското правителство.. В крайна сметка в Катар само позволили на консулката да гледа записа на място, но отказали копие. Според правителственият говорител Димитър Цонев имало вариант екип дипломати и експерти да гледат записа на място Според Цонев ръководството на телевизията било ядосано от непрестанния интерес на българските медии към записа и за това го отказали. Те искали и допълнителни гаранции, че записът няма да се излъчва от никоя наша телевизия. Според телевизията пък, не знаели какво да правят, тъй като всички български институции поотделно им се обаждали и искали различни неща.
в. Монитор - стр. 4


"Ал Джазира" отказва да даде касетата с екзекуцията

Телевизия "Ал Джазира" отказва да даде на българските власти касетата с екзекуцията на единия от двамата задържани българи. Шефовете на катарската телевизия бяха обещали да го дадат на специално упълномощено за това лице от България.
На командированата в Катар наша консулка в Кувейт лентата е била отказана. "Мотивацията им за отказа не е много ясна", каза правителственият говорител Димитър Цонев. Според него от "Ал Джазира" се оправдали, че били подложени на непрестанен натиск от български медии и институции, които също искали записа. "Ал Джазира" имала ексклузивни права върху него и не искала той да попадне в други медии, затова отказвала, обясни Цонев. Освен това главният редактор на медията бил в болница и без негово разрешение не можели да дадат записа.
Цял ден вчера се водиха преговори за касетата. Външният министър Паси наредил на дипломатите да използват всички средства, за да я получат. Тя е нужна на българските власти, за да се установи кой от двамата ни сънародници е екзекутиран. Все още няма официално потвърждение, че убитият е Георги Лазов. Лентата ще бъде използвана като доказателство за издаване на смъртен акт.
Ръководството на "Ал Джазира" предложило на консулката ни в Кувейт Милена Петрова да изгледа пълния запис на касетата на място. До 16 ч. вчера обаче тя не го беше гледала, защото не е упълномощена за това. Проблемът е, че нейните свидетелски показания няма да породят никакви правни последици, обясни Цонев.
"Във Външно обмисляме всякакви варианти, включително и да пратим експерти на място да изгледат записа, макар че това е доста скъпо", заяви Виктория Меламед. От "Ал Джазира" обаче заявиха, че записът може да бъде видян най-рано утре, защото днес е почивен ден.
НЕВЕДЕНИЕ
За съдбата на втория заложник нямаме никаква информация, не сме се срещали с похитителите, не ги знаем къде са, каза говорителят Димитър Цонев. Той увери, че премиерът използва всичките си лични контакти, за да постигне резултат.
в. Сега - стр. 2


Георги ГОТЕВ, Кадърът на Паси с Корана изуми арабските дипломати

Арабските посланици в София са изумени от телевизионното обръщение на външния министър Соломон Паси по "Ал Джазира" в събота в разгара на кризата със заложниците, когато той извади Корана и го задържа в кадър. Това споделиха самите те по време на приема по случай националния празник на Франция завчера. От обща култура би трябвало всеки да знае, че друговерец да размахва Корана е непоносимо за мюсюлманите, каза един от тях.
"Защо г-н Паси направи това, нямаше ли кой да му обясни, че така не се прави", разпитаха посланиците свои български събеседници. Опитите на Паси напоследък да цитира Корана също бяха оценени като неприемливи от арабските дипломати.
Един от посланиците беше чувал за опита на Паси да се представи за приятел на арабите, изваждайки Корана в кадър, но сподели, че не повярвал това да е истина.
в. Сега - стр. 2


Арабски посланици осъждат убийството

на Георги Лазов в декларация, разпространена вчера. Посланиците, акредитирани София, призовават похитителите да освободят другия заложник, за да се завърне жив и здрав при своето семейство и близки. Съветът на арабските дипломати в София е провел извънредно заседание, на което е бил обсъден проблемът с отвличането на Ивайло Кепов и Георги Лазов в Ирак. Посланиците изразяват солидарност с България.
"Съветът категорично осъжда и заклеймява ужасната и отвратителна операция по физическото ликвидиране на българския гражданин Георги Лазов, която е напълно несъвместима с арабските и ислямските ценности", се посочва в декларацията. Съветът отхвърля и осъжда тези терористични действия, които не могат да доведат до нещо друго освен удължаване срока на страданията на братския иракски народ.
в. Сега - стр. 2


Шефът на полицията в Мосул пак твърди,

че българските заложници са живи, а показваният на кадрите по "Ал Джазира" не е българският заложник. Ген. Мохамед Бархауи заяви това вчера пред БНР, позовавайки се на данни от тайните служби на Ирак. Преди ден той обяви същото. Полицейският шеф твърди още, че се знае мястото, където са разположени българските заложници. Това била местност, близка до Мосул, но се изчаквал удобен момент, за да бъдат предприети конкретни действия.
в. Сега - стр. 2


Боряна ДИМИТРОВА, “Ал Джазира” не дава записа с екзекуцията

Катарската телевизия "Ал Джазира" отказа да даде записа с екзекуцията на шофьора Георги Лазов на консула ни в Кувейт Милена Петрова. Това съобщи правителственият говорител Димитър Цонев вчера. Петрова е предала всички документи, които са били изискани, но получила отказ. Юристите на телевизията посъветвали видеоматериалът да не се предоставя, допълни Цонев. Мотивът им бил, че екзекуцията на Лазов може да бъде излъчена у нас, тъй като повече от 10 български медии проявили интерес към записа. От "Ал Джазира" вероятно ще поискат да поемем някакви ангажименти и един от тях ще бъде да гарантираме ограничаването на зрителите на записа, допълни Цонев. Явно досега обаче катарската телевизия не е давала запис от терористи на трети лица, предположи той. Посланикът ни Милена Петрова ще остане в Катар до приключването на преговорите за касетата. От "Ал Джазира" са заявили, че тя може да изгледа записа и вероятно го е направила, каза още Цонев. Обсъжда се и вариант наши експерти да заминат за Катар и да направят анализ на място. Това обаче ще струва много скъпо и пратениците ни няма да могат да използват необходимата им техника, за да потвърдят по правен ред екзекуцията, обясни правителственият говорител. Той допълни, че от катарската телевизия не са искали да им бъде платено, за да предоставят видеоматериала. Външният министър Соломон Паси не присъства на вчерашното заседание на кабинета. Той е в еднодневен отпуск, тъй като е преуморен от събитията в последните дни, обясни Цонев. Правителството засега няма информация за съдбата на втория заложник Ивайло Кепов.
в. Стандарт
стр. 3

Иракското разузнаване да намери втория българин

е единственият шанс за спасяването на Ивайло Кепов, заяви ръководителят на британския Център за изследване на тероризма и политическото насилие Пол Уилкинсън пред Би Ти Ви. Според него похитителите не са група, която се интересува от реалистични преговори или от нормална политика. За тях е важно да убиват хора, подчерта проф. Уилкинсън. Той допълни, че идеята на терористите е да се пречупи волята на тези страни, които бяха достатъчно смели да изпратят бойци.
в. Стандарт - стр. 3

Да не оставяме страхът да ни завладява

призова в Монтана посланичката на Кралство Холандия у нас баронеса Хенриет ван Линден вчера. Трябва да се обединим в борбата срещу тероризма, подчерта Хенриет ван Линден. Тя изказа съчувствие на семействата на двамата заложници и приветства куража на българските хора и правителството да излязат от ситуацията.
в. Стандарт - стр. 3


Арабски посланици осъдиха убийството

СОФИЯ. Осъждаме и заклеймяваме ликвидирането на българския заложник в Ирак Георги Лазов, обяви с декларация Съвета на посланиците и ръководителите на арабските мисии у нас. Посланиците призовават похитителите да освободят втория заложник. Те изказват съболезнованията си на семейството на загиналия и на целия български народ. Декларацията бе изпратена до президента, премиера, председателя на парламента и външния министър Соломон Паси.
в. Стандарт - стр. 3

Майката отказа да гледа телевизия
Владимир Симеонов

Майката на отвлечения шофьор Георги Лазов - Мария, вчера изключи стария черно-бял телевизор "София 22" в дома си в Бараково. Страх ме е да го гледам вече. Много противоречиви сведения. Не знам на кого да вярвам. Толкова пъти го погребвам вече моя Гошко, плаче жената. Взема снимката на 7-годишната си внучка, която тази есен ще е в първи клас. "Гордея се с нея, носи моето име. Дано няма нищо лошо, което да трябва да й казвам. Искам да видя сина си вкъщи. Чакам ги и двете момчета. Невинни са. Не заслужават да страдат", заявява майката на Георги. Миналата нощ успяла да дремне 3-4 часа. Нейните съселяни постоянно й дават кураж, че показаният по "Ал Джазира" мъж със сигурност не е синът й.
в. Стандарт - стр. 3
 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени