МАДРИД - 11 МАРТ

http://www.focus-news.net/
| СКАНДАЛ НА ДЕНЯ
 
Кръв и ужас в Мадрид

 
 12 март 2004 | 03:10Една българка загина, а четирима бяха ранени по време на най- кървавия атентат в Европа за последните 15 години. 193 убити и 1400 ранени е равносметката от 13 взрива, които разтърсиха испанската столица Мадрид в ранните часове на вчерашния ден. Бомбите бяха заложени във влакове и на гари в центъра на Мадрид. Най- силни експлозии разтърсиха центъра на столицата - в района на гара Аточа. Мощността на взривовете, както и ранния час са причината за високата “ефективност” на атентата. Устройствата избухнаха във време, когато повечето испанци отиват на работа.
До късно през нощта продължиха спасителните работи в испанската столица. Телата на загиналите вече са предоставени за разпознаване от близките. Испанската телевизия TVE разпространи съобщение, че се набират доброволци, желателно с познания по психология, които да помогнат на близките на загиналите да преодолеят шока.
В Испания е обявен тридневен траур.
Ал Кайда пое отговорност за атентата. Испанската полиция намери в изоставен бус, близо до Алкала де Енарес, касета със записи на Корана и детонатори. Терористичната организация “Ал Кайда” почти е приключила подготовката за нова голяма атака на територията на САЩ, се казва в писмо, получено в редакцията на излизащия в Лондон арабски вестник “Ал-Кудс Ал-Араби”, предаде агенция Reuters. Испанските партии преустановиха предизборните си кампании за насрочените за неделя избори в страната.
В специално обръщение към нацията испанския крал Хуан Карлос изрази съчувствието си към близките на жертвите.09:00 | АФП
На централната жп-гара в Мадрид избухна взрив

Най-малко един взрив избухна на централната железопътна гара “Аточа” в Мадрид, предаде АФП, цитирайки местни радиостанции.


09:20 | АФП
Във влак, пътуващ към централната железопътна гара “Аточа” в Мадрид, избухна взрив

Най-малко един взрив е избухнал във влак, пътуващ към централната железопътна гара “Аточа” в Мадрид, предаде АФП, цитирайки местни радиостанции, които се позовават на свидетели на експлозията.
Според други съобщения е имало втори и дори трети взрив в друг влак.


09:30 | АФП
АФП съобщава за много жертви в Мадрид

АФП съобщава за много жертви при експлозията на централната жп-гара в Мадрид.
Според информацията, експлозии са избухнали в два влака, навлизащи в гарата.
Подробности до момента не се съобщават.
Reuters съобщава за петима загинали.


09:40 | Нюз Ру
Три влака са взривени в Мадрид

В испанската столица по-рано тази сутрин са били чути три взрива, съобщава Нюз Ру, като цитира информация на испанския вестник El Mundo. Според предварителните данни, жертвите са голям брой.
Според вестника, взривовете са избухнали недалеч от три жп-гари в града – Аточа, Санта Евгения и Позо дел Тио Раймундо. Взривени са три влака. Взривовете са избухнали в пиков час, в интервала между 7.45 – 8.00 часа.
Според очевидец, един от взривовете е избухнал във влак, пътуващ от Гваделахара за Алкало де Енарез. Испанската държавна телевизия съобщи, че две бомби са били обезвредени.
Към местопроизшествията пътуват линейки и спасителни екипи.
Допълнителни подробности до момента не се съобщават.
На 25 декември баските сепаратисти от ЕТА опитаха да взривят пътнически влак, но опитът бе осуетен, припомня агенцията. Тогава бяха задържани двама от членовете на ЕТА. Бомбата, с 20 кг, тротилов еквивалент, беше заложена в един от вагоните на влак, пътуващ за Мадрид. Полицията успя да задържи един от терористите в момента на поставяне на втората бомба.


09:45 | РИА Новости
Най-малко пет души са загинали при пет експлозии в Мадрид

Най-малко пет души са загинали,а над 50 са ранени при взривовете в Мадрид, предаде РИА Новости, позовавайки се на испанското национално радио.
Според последните информации около централната жп-гара е имало три взрива, а други две експлозии са избухнали извън гарата, като единият е бил близо до сградата на кметството.


09:50 | ABC News
Три влака са взривени в Мадрид, най-малко 15 души са загинали, а 50 са ранени

Испанската телевизия ABC, която се позовава на полицейски източници, съобщава, че взривовете в Мадрид са три.
Според информацията на телевизията, най-малко 15 души са загинали, а 50 са ранените.
В испанската столица по-рано тази сутрин са били чути три взрива, съобщава Нюз Ру, като цитира информация на испанския вестник El Mundo. Според вестника, взривовете са избухнали недалеч от три жп-гари в града – Аточа, Санта Евгения и Позо дел Тио Раймундо. Взривени са три влака. Взривовете са избухнали в пиков час, в интервала между 7.45 – 8.00 часа.
Според очевидец, един от взривовете е избухнал във влак, пътуващ от Гваделахара за Алкало де Енарез. Испанската държавна телевизия съобщи, че две бомби са били обезвредени.
Към местопроизшествията пътуват линейки и спасителни екипи.
Допълнителни подробности до момента не се съобщават.
На 25 декември баските сепаратисти от ЕТА опитаха да взривят пътнически влак, но опитът бе осуетен, припомня агенцията. Тогава бяха задържани двама от членовете на ЕТА. Бомбата, с 20 кг, тротилов еквивалент, беше заложена в един от вагоните на влак, пътуващ за Мадрид. Полицията успя да задържи един от терористите в момента на поставяне на втората бомба.


10:08 | АФП
Взривовете в Мадрид са 3, единият - в центъра на града, а останалите два - в югоизточната част

Един влак е бил взривен на централната жп-гара в Мадрид, а другите два – в югоизточната част на столицата, съобщава АФП, като се позовава на полицейски източници.
Според информацията, загиналите са най-малко 15 души. Броят на пострадалите е голям, но не се уточнява.


10:14 | РИА Новости
Броят на жертвите в Мадрид достигна 50 души, стотици са ранени

Броят на жертвите при експлозиите в Мадрид достигна 50 души, а стотици са ранените, съобщава РИА Новости, като цитира испанската Национална телевизия.
Агенцията съобщава за пет взрива: два на централната жп-гара в испанската столица, третият – на гара Санта Еухения, четвъртият – около сградата на парламента, а мястото на петия взрив до момента не се съобщава.


10:46 | Фокус
Испанската полиция потвърди смъртта на 62 души, ЕТА пое отговорността за взривовете

По първоначална информация няма пострадали българи при взривовете в Мадрид, съобщи за агенция “Фокус” говорителят на Министерство на външните работи Любомир Тодоров. Той добави, че се поддържа постоянна връзка с полицията в испанската столица. БНТ съобщи, че Министерството на външните работи организира щаб, който да следи обстановката и развитието на събитията в Мадрид.
Говорител на испанското Министерство на вътрешните работи е потвърдил смъртта на 62 души. Според Червения кръст, ранените са над 200.
Според жена, позвънила в Националното радио, в района на взривовете цари паника и ужас. Хората бягат в паника, а телата на убитите са разпръснати навсякъде. Тъй като линейки не достигат, пострадалите се прекарват с автобуси и таксита до болници в града.
Според Madridpress взривовете са пет и са избухнали около 7.30 часа тази сутрин. Първите две експлозии са избухнали на централната жп-гара Аточа, третата – на гара Санта Еухения, а четвъртата – Позо дел Тио Раймундо, петата – близо до сградата на асамблеята.


10:56 | АФП
Над 60 души са загинали при експлозиите в Мадрид

Над 60 души са загинали при експлозиите в Мадрид, съобщава АФП, като се позовава на информация на Министерство на вътрешните работи.


11:11 | El Mundo
Масово клане в Мадрид

Над 50 души са загинали при най-кървавия атентат на ЕТА в Мадрид, който доведе до хаос и паника в испанската столица, съобщи електронното издание на испанския вестник El Mundo. Източници от испанското правителство заявиха, че нападенията са “истинска катастрофа”. Говорителят на правителството Едуардо Саплана заяви, че нападенията са дело на баската сепаратистка организация ЕТА, която, по думите е “банда криминални убийци и атакуват демокрацията в Испания”.
Три експлозии са избухнали между 07,35 ч. и 07.55 ч. местно време, довели до истинско масово клане в няколко влака, пристигащи от Алкала де Енарес и Гауадалахара. Те са влизали в гарите Аточа, Ел Посо и Санта Еугениа. Испанската полиция е започнала да използва таксита, за да транспортират ранените, тъй като няма достатъчно линейки, въпреки че между 30 и 40 линейки работят непрекъснато.
Експлозията, избухнала във влака в околностите на “Аточа”, е отнела живота на много от пътниците. Спешните екипи са спасили много хора, останали затиснати сред ранените. Виждат се три големи дупки в корпуса на влака и покривът на вагоните е изкривен.
Ситуацията в Ел Посо е хаотична, по думите на очевидци. Изглежда има много жертви.


11:13 | Нюз Ру
Днешните взривове в Мадрид са били очаквани

През последните няколко дни испанската полиция е очаквала атентати от страна на сепаратистите от ЕТА с оглед престоящите след три дни в страната парламентарни избори, съобщава Нюз ру.
Днешните взривове са били предвидими, с оглед на факта, че основен лозунг в предизборната кампания на управляващата партия бе борбата именно с баските сепаратисти.


11:20 | АВС, Испания
ЕТА уби 62 души в няколко атентата срещу гари в Мадрид

Най-малко 62 души са загинали при атентатите рано тази сутрин в Мадрид, съобщи електронното издание на испанския вестник ABC. 29 от тях са загинали на Аточа, 18 на гара Ел Посо дел Тио Рамундо и 15 в Санта Еухениа. Източници от Министерството на вътрешните работи съобщиха, че броят на загиналите може да нарасне. Над 250 ранени са били настанени в палаткова болница. Властите призовават населението да дарява кръв.
Източници от испанското правителство заявиха, че нападенията са “истинска катастрофа”. Говорителят на правителството Едуардо Саплана заяви, че нападенията са дело на баската сепаратистка организация ЕТА, която, по думите е “банда криминални убийци и атакуват демокрацията в Испания”.
Три експлозии са избухнали между 07,35 ч. и 07.55 ч. местно време, довели до истинско масово клане в няколко влака, пристигащи от Алкала де Енарес и Гауадалахара. Те са влизали в гарите Аточа, Ел Посо и Санта Еугениа. Испанската полиция е започнала да използва таксита, за да транспортират ранените, тъй като няма достатъчно линейки, въпреки че между 30 и 40 линейки работят непрекъснато.
Експлозията, избухнала във влака в околностите на “Аточа”, е отнела живота на много от пътниците. Спешните екипи са спасили много хора, останали затиснати сред ранените. Виждат се три големи дупки в корпуса на влака и покривът на вагоните е изкривен.
Ситуацията в Ел Посо е хаотична, по думите на очевидци. Изглежда има много жертви.
На 29.02 испанският вестник El Pais съобщи, че двама предполагаеми членове на баската сепаратистка организация ЕТА са били арестувани провинция Куенка в товарен микробус, превозващ 200 кг експлозиви за Мадрид. Вероятно арестуваните са щели да извършат атентат в Мадрид по време на предизборната кампания за парламентарни избори на 14 март, заявява източник от отдела за борба с тероризма.


11:44 | Europa Press
Испанската полиция извърши контролирана експлозия в околностите на гара Аточа

Испанската полиция извърши в 10,03 ч. местно време контролирана експлозия в околностите на гара Аточа в Мадрид, предаде вестник Europa Press, като се позова на очевидци. Агенцията съобщава, че няма пострадали при контролираната експлозия. Малко преди взрива разположената в близост изградена от палатки полева болница, е била евакуирана.


11:58 | AFP
Атентатите в Мадрид са “обявяване на война на демокрацията”, заяви Пат Кокс

Председателят на Европейския парламент Пат Кокс осъди бомбените атентати в Мадрид като “обявяване на война на демокрацията”, съобщи AFP. “Това е най-лошия ден в историята на Испания”, каза Кокс. Това “ужасно престъпление” не може да се оправдае по никакъв начин. ЕС трябва да засили борбата си срещу тероризма.


11:58 | Madridpress
Над 120 са загиналите при експлозиите в Мадрид

Пет експлозии във влакове в околностите на Мадрид, избухнали около 07,30 ч. местно време, са отнели живота на най-малко 120 души и са ранили най-малко 250 души, в най-кървавия атентат на ЕТА, съобщи електронният испански вестник Madridpress. Три от експлозиите са избухнали във влак, влизащ в гара Аточа, а другите две във влакове, намиращи се в гарите Санта Еухениа и Ел Посо дел Тио Раймундо.
По първоначална информация няма пострадали българи при взривовете в Мадрид, съобщи за агенция “Фокус” говорителят на Министерство на външните работи Любомир Тодоров. Той добави, че се поддържа постоянна връзка с полицията в испанската столица. БНТ съобщи, че Министерството на външните работи организира щаб, който да следи обстановката и развитието на събитията в Мадрид.
Според жена, позвънила в Националното радио, в района на взривовете цари паника и ужас. Хората бягат в паника, а телата на убитите са разпръснати навсякъде. Тъй като линейки не достигат, пострадалите се прекарват с автобуси и таксита до болници в града.
Междувременно испанската полиция извърши в 10,03 ч. местно време контролирана експлозия в околностите на гара Аточа в Мадрид, предаде вестник Europa Press, като се позова на очевидци. Агенцията съобщава, че няма пострадали при контролираната експлозия. Малко преди взрива разположената в близост изградена от палатки полева болница, е била евакуирана.
Властите призовават населението да дарява кръв.
Източници от испанското правителство заявиха, че нападенията са “истинска катастрофа”. Говорителят на правителството Едуардо Саплана заяви, че нападенията са дело на баската сепаратистка организация ЕТА, която, по думите е “банда криминални убийци и атакуват демокрацията в Испания”.
Три експлозии са избухнали между 07,35 ч. и 07.55 ч. местно време, довели до истинско масово клане в няколко влака, пристигащи от Алкала де Енарес и Гауадалахара. Те са влизали в гарите Аточа, Ел Посо и Санта Еугениа. Испанската полиция е започнала да използва таксита, за да транспортират ранените, тъй като няма достатъчно линейки, въпреки че между 30 и 40 линейки работят непрекъснато.
Експлозията, избухнала във влака в околностите на “Аточа”, е отнела живота на много от пътниците. Спешните екипи са спасили много хора, останали затиснати сред ранените. Виждат се три големи дупки в корпуса на влака и покривът на вагоните е изкривен.
Ситуацията в Ел Посо е хаотична, по думите на очевидци. Изглежда има много жертви.
Кандидатът за премиер от испанската Народна партия Мариано Рахой обяви “приключването на предизборната кампания”, след “масивния атентат” на ЕТА в Мадрид, съобщи електронното издание на испанския вестник El Mundo.
Всички политически партии, които ще участват на парламентарни избори на 14 март обявиха, че отменят всички актове, свързани с предизборната кампания на кандидатите им за премиерския пост.
На 29.02 испанският вестник El Pais съобщи, че двама предполагаеми членове на баската сепаратистка организация ЕТА са били арестувани провинция Куенка в товарен микробус, превозващ 200 кг експлозиви за Мадрид. Вероятно арестуваните са щели да извършат атентат в Мадрид по време на предизборната кампания за парламентарни избори на 14 март, заявява източник от отдела за борба с тероризма. Министърът на вътрешните работи на Испания Анхел Асебес заяви, че полицията е предотвратила бомбена атака на баските екстремисти по време на финалната фаза на предизборната кампания на предстоящите парламентарни избори в страната.
Агенти на испанската Гражданска гвардия са задържали двама предполагаеми членове на ЕТА, които пътували с микробус, натоварен с експлозиви по второкласен път в Каняверас в провинция Куенка.
“Считаме, че те са били на път да осъществят нападение в Мадрид по време на предизборната кампания”, заяви Асебес.
Микробусът на терористите е бил натоварен с 506 кг хлоратит, 30 кг динамит и 90 метра бикофордов шнур. Взривът е бил поставен в контейнер в микробуса, за да може при експлозията парчетата от него да послужат като шрапнели. Колата е трябвало да бъде паркирана в Мадрид. Двамата задържани нямат полицейско минало. Става ясно, че всъщност микробусите са два, като единият е бил натоварен с взрив, а другия се е движел пред него като пилотна кола. Първата кола е била открадната във Франция през ноември и е имала фалшиви регистрационни номера.
Асебес подчерта, че била предотвратена голяма трагедия., тъй като ако експлозивите са били избухнали, то последствията са щели да бъдат много тежки. В случай на взрив е щяло да се образува кратер с диаметър 35 метра. Няколко дни по-късно, на 02.03., испанската полиция задържа трети заподозрян за подготовка на атентат в Мадрид от бойци на ЕТА. Предполага се, че баската сепаратистка организация ЕТА е планирала да извърши атентат в испанската столица в навечерието на парламентарните избори, насрочени за 14 март.
На 24.12.2003 г. испанската полиция обезвреди 50-килограмова бомба, която бойци от баската сепаратистка организация ЕТА се канели да взривят в навечерието на Бъдни вечер в пътнически влак на мадридската гара “Чамартин”. Според информацията, съобщена от вътрешния министър Анхел Асебес, взривът бил открит във влака по време на престоя му в град Бургос по линията Сан Себастиан - Мадрид.12:00 | ФОКУС
Черната хроника на ЕТА


1959 г.
Радикални студенти, отцепили се от умерената Баска националистическа партия, основават организацията "Еускади Та Аскатасуна" ("Отечество и свобода за баските"), известна с абревиатурата ЕТА. Целта е борба с диктатурата на Франко и извоюване на права за баските.
1968 г.
ЕТА предприема първата си въоръжена акция - застрелян е шефът на франкистката полиция в баския град Сан Себастиян.
1973 г.
На 20 декември организацията извършва един от най-зрелищните атентати в историята. Експлозив, заложен в специално прокопан под мадридска улица тунел, изхвърля във въздуха колата на назначения от Франко за премиер адмирал Кареро Бланко. Силата на взрива е толкова силна, че автомобилът прехвърча през съседната 5-етажна сграда и се разбива в двора й. Случката е увековечена в италиански игрален филм, в който легендарният Джан Мария Волонте играе обаятелния главен конспиратор.
1980 г.
Най-кървавата година в "актива" на ЕТА. В различни атентати падат около 100 жертви. Франко го няма вече от 4 години.
1983 г.
Членове на испанските спецслужби формират т. нар. "Групи за антитерористично освобождение" (ГАЛ), които избиват заподозрени във връзки с ЕТА лица. После се оказва, че сред 28-те жертви има доста "грешки". Заради скандала, излязъл на бял свят по-късно, пада правителството на социалиста Фелипе Гонсалес.
1987 г.
21 купувачи загиват при избухване на заложена от ЕТА бомба в супермаркет в Барселона. Сепаратистите се извиняват за "грешката".
1991 г.
9 убити, 45 ранени при атентат в барселонска казарма.
1995 г.
През април лидерът на опозиционната тогава Народна партия, станал по-късно премиер на Испания - Хосе Мария Аснар, оцелява в атентат на ЕТА, а през август се проваля опитът на сепаратистите да ликвидират крал Хуан Карлос I в Майорка.
1997 г.
През юли е убит градският съветник Мигел Анхел Бланко. 6 милиона испанци излизат на улиците да протестират срещу ЕТА.
1998 г.
През септември ЕТА обявява, че спира огъня.
1999 г.
През юни започват преговори с Мадрид, през август ЕТА ги прекъсва, а през ноември обявява, че от 3 декември прекратява примирието.
2000 г.
Първият атентат, с който се подновява войната на ЕТА, е на 21 януари в Мадрид - с кола-бомба е убит армейски подполковник. Пак така през февруари във Витория са взривени политик социалист и бодигардът му. През май е застрелян журналистът Хосе Луис де ла Кайе, през юни - политик от Народната партия в Дуранго. През юли кола-бомба ранява 9 души в Мадрид, в Малага е застрелян съветник от Народната партия, а в Толоса - баски социалист. Август е особено кървав - на 8-и кола-бомба убива баски бизнесмен в Сан Себастиян, същия ден друга кола-бомба ранява 11 души в Мадрид, на 9-и армейски офицер е убит в Памплона, на 20-и двама офицери са взривени до границата с Франция, на 29-и политик от Народната партия е застрелян, докато пазарува в Сумарага. През септември социалист политик оцелява в атентат, но съветник от Народната партия загива. През октомври са убити прокурор, военен доктор, офицер, съдия, бодигард и шофьор.


12:20 | La Vanguardia
Най-малко 350 са ранените при серията атентати на ЕТА в Мадрид

Пет експлозии във влакове в околностите на Мадрид, избухнали около 07,30 ч. местно време, са отнели живота на най-малко 120 души и са ранили най-малко 350 души, в най-кървавия атентат на ЕТА, съобщи електронният испански вестник La Vanguardia. Три от експлозиите са избухнали във влак, влизащ в гара Аточа, а другите две във влакове, намиращи се в гарите Санта Еухениа и Ел Посо дел Тио Раймундо.
По първоначална информация няма пострадали българи при взривовете в Мадрид, съобщи за агенция “Фокус” говорителят на Министерство на външните работи Любомир Тодоров. Той добави, че се поддържа постоянна връзка с полицията в испанската столица. БНТ съобщи, че Министерството на външните работи организира щаб, който да следи обстановката и развитието на събитията в Мадрид.
Според жена, позвънила в Националното радио, в района на взривовете цари паника и ужас. Хората бягат в паника, а телата на убитите са разпръснати навсякъде. Тъй като линейки не достигат, пострадалите се прекарват с автобуси и таксита до болници в града.
Междувременно испанската полиция извърши в 10,03 ч. местно време контролирана експлозия в околностите на гара Аточа в Мадрид, предаде вестник Europa Press, като се позова на очевидци. Агенцията съобщава, че няма пострадали при контролираната експлозия. Малко преди взрива разположената в близост изградена от палатки полева болница, е била евакуирана.
Властите призовават населението да дарява кръв. ETA пое отговорността за взривовете, който е най-кървавия атентат в историята на баската сепаратистка организация.


12:50 | АФП
Най-малко 131 души са загиналите при атентатите в Мадрид

Най-малко 131 души са загинали при днешните атентати в Мадрид, съобщава АФП, като се позовава на източници от спасителните екипи в испанската столица.


12:55 | АФП
Лидерът на баската радикална партия Батасуна отрече участието на ЕТА в днешните атентати в Мадрид

Лидерът на баската радикална партия Батасуна, Арналдо Отеги, отрече участието на баската сепаратистка организация ЕТА в днешните атентати в испанската столица Мадрид, съобщава АФП.
Отеги приписа смъртоносните атаки, при които по последна информация загиналите са най-малко 131 души, на “арабската съпротива”.


12:56 | Europa Press
По последни данни 125 са загиналите при серията атентати на ЕТА в Мадрид

Представители на испанските съдебни органи и източници от испанската полиция съобщиха, че броят на жертвите при серията атентати на ЕТА в Мадрид е най-малко 125 души, предаде агенция Europa Press. Най-малко 350 са ранените. Междувременно сапьори от Техническата бригада за дезактивиране на експлозиви (TEDAX) към испанската Национална служба “Полиция” извършиха контролирана експлозия на взрив, поставен във влака, в който атентаторите са извършили нападението в гара Аточа.
По първоначална информация няма пострадали българи при взривовете в Мадрид, съобщи за агенция “Фокус” говорителят на Министерство на външните работи Любомир Тодоров. Той добави, че се поддържа постоянна връзка с полицията в испанската столица. БНТ съобщи, че Министерството на външните работи организира щаб, който да следи обстановката и развитието на събитията в Мадрид.
Според жена, позвънила в Националното радио, в района на взривовете цари паника и ужас. Хората бягат в паника, а телата на убитите са разпръснати навсякъде. Тъй като линейки не достигат, пострадалите се прекарват с автобуси и таксита до болници в града.
В 12.00 ч. българско време започва свиканото от испанското правителство спешно заседание на Кризисния кабинет. След края на заседанието испанският премиер Хосе Мария Аснар ще направи обръщение към нацията.
Кризисният кабинет е съставен от министър-председателя, двамата вицепремиери, Родриго Рато и Хавиер Аренас, министърът на вътрешните работи Анхел Асебес и говорителят на правителството Едуардо Саплана.
Испанското правителство призовава утре гражданите да участват в манифестации, организирани в цялата страна, под лозунга “Задно с жертвите, с Конституцията, да отблъснем тероризма”.
Испанският премиер Хосе Мария Аснар е разговарял и е връчил решението на генералния секретар на Народната партия, на испанската социалистическа партия и на краля на Испания Хуан Карлос.


13:00 | Madridpress
Над 130 са загинали и 400 са ранените при вълната от експлозии в Мадрид

Пет експлозии във влакове в околностите на Мадрид, избухнали около 07,30 ч. местно време, в час пик, са причинили смъртта на над 130 души, съобщи испанският електронен вестник Madridpress.
400 са ранените при най-кървавия атентат на ЕТА, съобщиха от кметството в Мадрид. Три от експлозиите са избухнали във влак, влизащ в гара Аточа, а другите две във влакове, намиращи се в гарите Санта Еухениа и Ел Посо дел Тио Раймундо.


AFP
Хавиер Солана призова всички европейци за борба срещу тероризма

Върховният представител за външната политика и сигурността на Европейския съюз призова “всеки европеец и всеки демократ” с цялата си енергия да осъди бомбените атентати в Мадрид, съобщи AFP. Причинителите на тези ужасни криминални деяния са причинили тежка болка на стотици семейства, каза Солана. Той се надява и е сигурен, че на този ден всички европейци ще застанат редом до испанските си съграждани, заедно и решително при борбата срещу тероризма.


AFP
Германският президент е потресен от бомбените атентати в Испания

Германският президент Йоханес Рау заяви, че е потресен от атентатите в Мадрид, съобщи AFP. “От името на сънародниците си изказвам на Вас и на приятелите и роднините на жертвите дълбоките си съболезнования. Ще скърбим заедно с Вас и с испанския народ”, се казва в телеграма на Рау до испанския крал Хуан Карлос.


13:40 | Europa Press
Издирват се двама души, забелязани да се качват и слизат няколко пъти от влакове в Алкала де Енарес

Испанската полиция издирва двама неизвестни, забелязани да се качват и слизат няколко пъти между 07.00 ч. и 07.10 ч. испанско време от различни влакове в Алкала де Енарес, предаде испанската агенция Europa Press, като се позова на източници от полицията. Предполага се, че двамата са поставили раници с взривни устройства във влаковете, които са пътували към Мадрид. Съобщава се, че двамата са се качили и слезли четири пъти в различни влакове, като са заложили три бомби. Търси се четвърто взривно устройство, което е възможно все още да не е заложено.
По последни данни 131 са загиналите и над 400 са ранени при серията атентати в Мадрид, които се предполага, че са дело на баската сепаратистка организация ЕТА.


АП
Атаките в Мадрид са “извратен терористичен акт”, заяви Проди

Председателят на Европейската комисия Романо Проди осъди атентатите в Мадрид като “извратен терористичен акт” и ги нарече още престъпен акт, съобщи АП. За такова нещо няма оправдание. Необходимо е цялата международна общност да се мобилизира. “Всички хора в Европа застават до Испания. Ние всички сме жертви на това нападение”, добави Проди. Той нареди всички флагове пред сградата на Комисията да бъдат свалени наполовина.


Германското правителство
Ужасен съм от броя на жертвите в Мадрид, заяви Герхард Шрьодер

В съболезнователна телеграма на германския канцлер Герхард Шрьодер до испанския премиер Хосе Мария Аснар канцлерът изказва съболезнованията си на роднините на жертвите и на целия испански народ, се съобщава на Интернет-страницата на германското правителство. “Ужасен съм от броя на загиналите и пострадалите”, пише още Шрьодер.


ФОКУС
Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователна телеграма на патриарх Максим

По повод смъртта на Негово Високопреосвещенство митрополит Геласий, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква, президентът Георги Първанов изпрати съболезнователна телеграма до Негово Светейшество патриарх Максим, съобщиха от прессекретариата на президента. В телеграмата се отбелязва, че със смъртта на митрополит Геласий ръководството на БПЦ и целият православен клир губят един от най-ерудираните свои членове, отдал сили и енергия за укрепването и развитието на българското православие, за единението на православната църква.
Президентът подчертава, че добротата на митрополит Геласий, неговата искрена човешка любов, честност и почтеност, непоколебимата му вяра в християнските добродетели и в доброто у човека ще бъдат пример за православния клир и всички миряни.


14:00 | El Mundo
Най-малко 173 души са загинали и 592 са ранените при серията атентати в Мадрид

Властите в испанската столица обявиха, че най-малко 173 души са загинали и 592 са ранените при серията атентати, които предизвикаха хаос и паника в Мадрид рано тази сутрин, съобщи електронното издание на испанския вестник El Mundo. Говорителят на испанското правителство Едуардо Саплана заяви, че кървавите атентати са дело на баската сепаратистка организация ЕТА, въпреки че лидерът на Батасуна Арналдо Ортеги хвърли вината за нападенията върху “арабската съпротива”.
От 173-мата загинали, 67 са в Ел Посо, 59 на един от коловозите на гара Аточа и 30 в друга влакова композиция на същата гара и 17 в Санта Еухения. Испанското правителство обяви тридневен траур в страната.
Испанската полиция издирва двама неизвестни, забелязани да се качват и слизат няколко пъти между 07.00 ч. и 07.10 ч. испанско време от различни влакове в Алкала де Енарес, предаде испанската агенция Europa Press, като се позова на източници от полицията. Предполага се, че двамата са поставили раници с взривни устройства във влаковете, които са пътували към Мадрид. Съобщава се, че двамата са се качили и слезли четири пъти в различни влакове, като са заложили три бомби. Търси се четвърто взривно устройство, което е възможно все още да не е заложено.


ANSA
Италианският президент изпрати съболезнователна телеграма до краля на Испания

Италианският президент Карло Адзелио Чампи изпрати съболезнователна телеграма до краля на Испания Хуан Карлос по повод на кървавите атентати в Мадрид, предаде италианската агенция ANSA. Министър-председателят на Италия Силвио Берлускони изпрати телеграма до испанския премиер Хосе Мария Аснар, а италианският парламент почете с едноминутно мълчание паметта на жертвите.


El Mundo
Арналдо Отеги прехвърли отговорността за атентатите в Мадрид на “арабската съпротива”

Говорителят на обявената извън закона партия Батасуна Арналдо Отеги заяви, че “не допуска дори като хипотеза” ЕТА да е отговорна за атентатите в Мадрид и изказа вероятността те да са дело на “оперативно звено на арабската съпротива”, съобщи El Mundo. Въпреки това, обаче, високопоставен представител на испанските политически среди заяви, че “съществува 90% вероятност” кървавите атентати да са дело на “терористичната банда” ЕТА. Кандидатът за премиер на испанската Народна партия Мариано Рахой заяви на свой ред, че “нека терористите да знаят, че ще ги преследвам докрай”.


ANSA
В цяла Европа знамената на ЕС ще бъдат спуснати наполовина

В цяла Европа знамената на ЕС ще бъдат спуснати наполовина в знак на траур за атентатите в Мадрид, предаде италианската агенция ANSA. За това съобщи председателят на Европейската комисия Романо Проди в Брюксел. “ Това, което всички ние преживяваме е ужас, защото всички сме жертви на тази атака”. В 13 часа в Брюксел започна протестна демонстрация срещу “варварския и дивашки” атентат в Мадрид, която бе свикана по инициатива на ЕС.


El Mundo
Испанската Гражданска защита обяви, че броят на ранените в Мадрид е нараснал на 711 души

Представители на Министерството на вътрешните работи на Испания съобщиха, че най-малко 173 души са загинали при серията атентати в Мадрид, съобщи El Mundo. Според испанската Гражданска защита ранените са 711.
Говорителят на испанското правителство Едуардо Саплана заяви, че кървавите атентати са дело на баската сепаратистка организация ЕТА, въпреки че лидерът на Батасуна Арналдо Ортеги хвърли вината за нападенията върху “арабската съпротива”.
От 173-мата загинали, 67 са в Ел Посо, 59 на един от коловозите на гара Аточа и 30 в друга влакова композиция на същата гара и 17 в Санта Еухения. Испанското правителство обяви тридневен траур в страната.


15:40 | Europa Press
Няма никакво съмнение, че атентатите в Мадрид са дело на ЕТА, заяви Анхел Асебес

Министърът на вътрешните работи на Испания Анхел Асебес заяви, че правителството на страната не храни никакво съмнение, че атентатите в Мадрид са дело на баската сепаратистка организация ЕТА, предаде агенция Europa Press. На въпрос дали е възможно експлозиите да са организирани от ислямски терористи, Асебес подчерта: “ Правителството изобщо не се съмнява, че зад тях стои ЕТА”.


15:43 | АФП
13 бомби са били използвани за атентатите в Мадрид

13 бомби са били използвани за атентатите, които бяха извършени днес в Мадрид и при които загинаха най-малко 173 души, а други 600 бяха ранени, заяви испанският министър на вътрешните работи Анхел Асебес, цитиран от АФП. Три бомби са избухнали на гарата “Аточа” в центъра на Мадрид, четири в близост до тази гара, друга бомба е избухнала на гарата “Санта Еухения” и две на гарата “Посо”, уточни министърът по време на пресконференция.


16:00 | El Mundo
Броят на ранените при серията атентати в Мадрид достигна 898 души

Испанското правителство обяви, че по последни данни 173 са загинали и 898 са ранените при серията кървави атентати в Мадрид, съобщи електронното издание на испанския вестник El Mundo. 12 експлозии избухнаха последователно в четири влака, пътуващи от Алкала де Енарес и Гуадалахара, на гарите Аточа, Ел Посо и Санта Еухения.
Говорителят на испанското правителство Едуардо Саплана заяви, че кървавите атентати са дело на баската сепаратистка организация ЕТА, въпреки че лидерът на Батасуна Арналдо Ортеги хвърли вината за нападенията върху “арабската съпротива”.


EFE
Този път ЕТА постигна целта си, заяви Анхел Асебес

Министърът на вътрешните работи на Испания Анхел Асебес заяви, че “този път ЕТА постигна целта си”, след като се опита няколко пъти преди и силите за сигурност са осуетили опитите на “терористичната банда”, предаде испанската агенция EFE. Той подчерта, че правителството на страната не храни никакво съмнение, че атентатите в Мадрид са дело на баската сепаратистка организация ЕТА. На въпрос дали е възможно експлозиите да са организирани от ислямски терористи, Асебес подчерта: “ Правителството изобщо не се съмнява, че зад тях стои ЕТА”.
“Те ще платят много скъпо”, обеща испанският вътрешен министър.


EFE
Видът на експлозивите при атентатите в Мадрид, е обичайният, който ЕТА използва, заяви Анхел Асебес

Министърът на вътрешните работи на Испания Анхел Асебес заяви, че видът на експлозивите, използван при серията атентати в Мадрид, при които по последни данни са загинали 173 души и 898 са ранените, е същият, който ЕТА обичайно използва при атаките си, предаде испанската агенция EFE.
Асебес заяви, че “този път ЕТА постигна целта си”, след като се опита няколко пъти преди и силите за сигурност са осуетили опитите на “терористичната банда”, предаде испанската агенция EFE.


16:45 | Europa Press
Най-малко 186 души са загинали и над 1000 са ранените при кървавите атентати в Мадрид

По последни данни най-малко 186 души са загинали и над 1000 са ранените при кървавите атентати в Мадрид, предаде испанската агенция Europa Press.
Представители на спасителните екипи, работещи на мястото на експлозиите, съобщиха, че постъпва информация за първите смъртни случаи сред настанените в различни болници пострадали при кървавите атентати в испанската столица.


17:15 | АВС, Испания
Влакът в Санта Еухения е бил пълен с работници, ученици и деца, твърди очевидец

Очевидец на едната от експлозиите в околностите на Мадрид, на гара Санта Еухения, заяви, че “влакът беше пълен с работници, ученици и деца, които отиваха на училище, когато беше извършен атентата”, съобщи електронното издание на испанския вестник ABC.
Мануел Молла, който се е намирал в следващия вагон на влака, зад този, в който е избухнал взрива, разказва как секунди след експлозията “вагонът се изпълни с дим и искри”, след което е настъпила паника сред пътниците, които започнали да скачат през прозорците, тъй като вратите блокирали.


17:30 | El Mundo
САЩ предложиха помощ на Испания за откриването на отговорните за атентатите в Мадрид

Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл предложи на испанското правителство помощта на Вашингтон в “откриването на отговорните за кървавите атентати” в Мадрид, съобщи електронното издание на испанския вестник El Mundo.
“Ще помогнем на испанското правителство по всякакъв начин, за да бъдат открити отговорните за тези жестоки атентати и те да бъдат изправени пред съда”, се посочва в изявление на американския държавен секретар, разпространено от Държавния департамент на САЩ.
Пауъл е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Испания Ана Паласио и е изразил “дълбоките си съболезнования на семействата на жертвите и на испанския народ”.
По последни данни най-малко 186 души са загинали и над 1000 са ранените при кървавите атентати в Мадрид, предаде испанската агенция Europa Press.


18:00 | Europa Press
Europa Press: Терористите са планирали да срутят гара Аточа с помощта на шест бомби

Терористите, организирали кървавите атентати в Мадрид, са планирали да взривят едновременно в гара Аточа шест бомби, заложени в два от атакуваните влакове, предаде испанската агенция Europa Press, като се позова на източници от съдебните органи и от полицейските екипи, работещи на мястото на атентатите. По думите на източниците първоначалните резултати от разследването сочат, че е било предвидено бомбите да избухнат едновременно в самата гара Аточа, за да постигнат мащабни поражения, които в крайна сметка да доведат до срутването на купола на гарата. Според информацията във влака, който избухна при влизането си в Аточа, са били заложени четири взривни устройства – две в средата на влаковата композиция, едно в края на влака и още едно в предната част. Бомбата в началото на влака не е избухнала.
Бомбите във втори влак избухнали на километър от гарата, близо до улица Тейес. Те били заложени в средата и в края на влака. Влакът е трябвало да влезе в гарата едновременно с първия в гарата и двата да избухнат едновременно, но се е движел с 2 минути закъснение, което е предотвратило едновременните експлозии на гарата.


18:10 | АФП
Според Европол атентатите в Мадрид не отговарят на “почерка” на ЕТА

Атентатите в Мадрид не отговарят на начина на действие на баската сепаратистка организация ЕТА, заяви директорът на Европол Юрген Сторбек, предаде АФП. Сторбек, който в момента е на посещение в Рим подчерта, че е възможно извършител на атентатите да е ЕТА, но, че това не може да се твърди със сигурност. Обикновено ЕТА винаги предупреждава за атентатите си, особено ако са застрашени невинни хора, отбеляза той, като припомни, че в последно време са били получени сигнали за преместване на големи количества експлозиви на ЕТА с ж.п. транспорт. При проведената преди две седмици акция на испанската полиция са били заловени значителни количества експлозиви, припомни Сторбек, и съобщи, че Европол е предложила сътрудничеството си на Испания за залавяне на виновниците за атентатите, на че все още не е получила отговор от испанската страна.


19:10 | ФОКУС
Двама българи са били леко ранени по време на днешните атентати в Мадрид

Двама българи са били леко ранени по време на днешните атентати в Мадрид, съобщиха за “Фокус” наши сънародници в испанската столица.
На двамата ранени им е била оказана медицинска помощ и след преглед са били изпратени на лечение по домовете.


19:35 | EFE
Няма да преговаряме с терористите, заяви Хосе Мария Аснар

Министър-председателят на Испания Хосе Мария Аснар заяви, че терористите в Мадрид са се стремели да нанесат възможно най-големи поражения и, че става дума за “масово убийство”, което, както всички терористични атаки, е лишено от всякакво оправдание, предаде агенция EFE. По думите на испанския премиер атентатите в столицата са показали също, че “тероризмът не е сляп” и при нападенията са били убити много невинни хора “само защото са испанци”. Аснар подчерта, че няма да се водят преговори с ЕТА и, че няма да има промяна в управлението в Испания, “дори ако терористите спрат да убиват”.


19:45 | ФОКУС
Говорителят на външно министерство Любомир Тодоров съобщи за четирима ранени българи в Мадрид

Четирима българи са пострадали при терористичните атентати в Мадрид, каза Любомир Тодоров, говорител на Министерство на външните работи. Двама вече са изписани от болница. Няма опасност за живота на другите двама. “По последни данни са установени двама български граждани, които са ранени при атентатите. Единият от тях се намира в болница “12 октомври”. Това е Глория В., а вторият - Георги Христов, се намира в болница “Григорий Авараньон”. Други двама българи са били изписано от друга болница. Това са Тодор М. и Стефан М. До този момент нямаме информация за загинали българи. "Няма очаквания за тежък изход", добави Тодоров във връзка със състоянието на двамата, които са в болница.
Министерството на вътрешните работи на Испания обяви, че до момента е потвърдена смъртта на 182 души при атентатите в Мадрид, четирима от които са починали от раните си след постъпването си в болница.


20:00 | ФОКУС
Възможно е ранените българи при атентатите в Мадрид да са били петима

Министерството на вътрешните работи на Испания публикува на официалния си Интернет-сайт имената на близо 500 ранени, повечето от които чуждестранни граждани, настанени в болница след кървавите атентати в Мадрид. По неофициална информация ранените при терористичните нападения български граждани са петима. Имената им, публикувани в списъка, са: Глория Б., настанена в болница “12 октомври”, Паунова Димитрова, настанена в същата болница, Елва Есладова, приета в Университетска болница “Ла Пас”, Глория В., в болница “12 октомври”, Георги Христов, който се намира в болница “Грегорио Мараньон”, Тодор М. и Стефан М.
Говорителят на МВнР Любомир Тодоров потвърди пред Агенция “Фокус” информацията за Глория В. и Георги Христов. По думите му други двама българи - Тодор М. и Стефан М. са били изписани. Не е известно дали публикуваните в списъка на испанското вътрешно министерство имена Паунова Димитрова и Елва Есладова са на български гражданки.


20:05 | El Periodico
Най-малко 186 души са загинали и 1200 са ранените при атентатите в Мадрид

По последни данни най-малко 186 души са загинали и над 1200 са ранените, 15 от които деца, при атентатите в Мадрид, съобщи електронното издание на испанския вестник El Periodico.


20:21 | Europa Press
Най-малко 190 са загиналите в Мадрид, ранените са над 1247

По последни данни най-малко 190 души са загинали при атентатите в Мадрид, предаде испанската агенция Europa Press. Според информацията 181 са загинали на място при експлозиите във влаковете, а 9 са починали от раните си в различни болници.


21:50 | АФП
Касета със записи на строфи от Корана свързана с атаките в Мадрид

Испанските власти са открили аудиокасета със записи на арабски на строфи от Корана в микробус свързан със смъртоносната серия терористични атаки в Мадрид в четвъртък, съобщи испанския министър на вътрешните работи Анхел Асебес, съобщи АФП.


БНТ - По света и у нас
190 загинали и над 1247 ранени в Мадрид

Най-малко 190 души са загинали и над 1247 са ранени при четирите атентата, извършени в 7.30 часа местно време във влакове в Мадрид. Досега никой не е поел отговорност. Испанското правителство обвинява баската сепаратистка организация ЕТА. Обявен е тридневен национален траур.
Експлозиите избухнаха почти едновременно на ж.п. линията между Мадрид и Гуадалахара в сутрешния час пик. Бомбите са били 13, съобщиха от вътрешното министерство. Три са били взривени на гара Аточа в самия център на града, 4 близо до тази гара, една на гара Санта Еухения и 2 на гара Ел Посо в покрайнините на Мадрид. С контролирани експлозии полицията е обезвредила други три взривни устройства. При атентатите е използван динамит, експлозивът, употребяван обичайно от ЕТА, съобщиха от силите за борба с тероризма. Това е най-кървавият терористичен акт в историята на Испания.
Досегашният печален рекорд принадлежеше на 1987 година. Тогава при експлозия, организирана от ЕТА, в супермаркет в Барселона загинаха 21 души. Абсолютно ясно е, че терористичната организация ЕТА е търсила нападение с широк отзвук, заяви на пресконференция вътрешният министър Анхел Асебес. Испанските власти отхвърлят предположенията, че атентатите са дело на мюсюлмански екстремисти, недоволни от подкрепата на Испания за войната срещу Ирак. Преди атаките не е имало предупреждение.
На гара Аточа е разрушен пристигащ влак. Сцени на кръв и хаос е имало и на другите две гари. Мадридските болници призоваха спешно да се дари кръв. Франс прес съобщава, че по-малко от час след атентатите пред пункта на площад Пуерта дел сол вече е имало около 300 кръводарители. Всички политически партии обявиха, че спират предизборните си прояви за общите избори, насрочени за неделя и осъдиха атентатите. Правителството призова всички испанци да излязат на митинги утре вечер.
Испанците ще успеят да се разправят с терористичната банда, заяви испанският премиер Хосе Мария Аснар, като намекна за баските сепаратисти. "С тези убийци няма да има преговори, можем да спрем атентатите само с твърдост", каза Аснар без да спомене нито веднъж ЕТА по име.


БНТ - По света и у нас
Има много чужденци сред ранените в Мадрид

Има много чужденци сред ранените в Мадрид, съобщиха за БНТ от испанския Червен кръст. Пострадалите са разпределени в десетте държавни и много частни болници в Мадрид. Освен получените физически травми някой от пътниците във взривените вагони са в състояние на шок.
- Всички плачат... Негодници!
- Какво видяхте?
- Трупове по земята. Всичко се разпръсна на всички страни. Хората крещяха. Във вагона в който бях имаше две експлозии в един вагон
- От къде идваше?
- От Алкала де енарес
- Вие как сте?
- Добре съм. Болят ме гърдите и не чувам добре.
- Успяхте ли да видите какво става наоколо?
Да. Видях много ранени и мъртви. Беше страшно. Може би беше една, а може би две експлозии една след друга и всичко се вдигна във въздуха. Само това помня.


БНТ - По света и у нас
Цяла Испания е в шок

Цяла Испания е в шок. 11 март стана за нас това, което беше 11 септември за американците, казва испански телевизионен репортер. Ранени хора с облени в кръв лица бродят из улиците на испанската столица след опустошителните атентати. Други, замаяни, стоят на тротоарите, загубили ума и дума. Не осъзнават още какво точно е станало. Терористите явно са планирали атентатите така, че да отнемат живота на възможно повече хора. Ето какво споделиха двама българи, които живеят в Мадрид.
Слави Николов: Всички тези експлозии са били във влакове, подобни на електрическите в България, тоест влакове, които пътуват на къси разстояния, които в 8,00 – 7,45 превозват много хора, които отиват на работа. Те излизат от Мадрид или идват в Мадрид на работа. Предимно много от хората са били млади, защото на една от гарите – “Санта Еухения”, много от тях са студенти или ученици. Предимно казват, че са мъже жертвите. Трудно е да се намерят свидетели, които да искат да разкажат, защото хората не могат да сдържат сълзите си. Гледката е ужасна. Хората са много потресени. Трудно е да се обясни.
Весела Константинова: Атентатът тази сутрин потресе всички. В един часа имаше едноминутно мълчание пред по- големите фирми и предприятия в града. Работя като възпитателка с националния екип по художествена гимнастика и пред сградата на техния спортен съвет имаше едноминутно мълчание и видях как децата – 16-17 годишни деца, плачат без да са били очевидци. Хората плачат, протестират против ЕТА, против терористите. Утре ще има голяма манифестация както в Мадрид, така и по- големите градове на Испания.


БНТ - По света и у нас
Четирима българи са ранени при атентата в Мадрид

Четирима българи са ранени при атентата в Мадрид, съобщиха от Министерството на външните работи. За повече информация потърсихме говорителя на външно министерство Любомир Тодоров. В момента имаме данни за четири български имена, които биха могли да бъдат имена на български граждани, ранени. Една от тях е в болница “12 октомври” – тя е Глория В. В болница “Григорио Мараньон” се намира Георги Х. Днес, с леки наранявания, са били изписани от болница “Рамон и Кахал” Тодор Н. и Стефан М. Нашето посолство в Мадрид е в режим на постоянен контакт с испанската полиция. Отделно се проверяват болниците.
Във връзка с днешните атентати в Мадрид, посолството на Република България в Испания уведомява, че гражданите могат да получат информация и да се обаждат на телефон: 0034 913 453 964 - в българското посолство в Мадрид.
Телефон 0034 112 е на Службата за извънредни ситуации в Испания, където е желателно обажданията да бъдат на испански език, предупреждават от българското Министерство на външните работи.


БНТ - По света и у нас
Коя е терористичната организация ЕТА?

Ние се борим за власт, която да не служи на чужди интереси и ако допуснем това, значи, че сме се провалили. Ние искаме да бъдем "еускади" – страната на баските, а не една от 17-те испански провинции.
Баската сепаратистка организация ЕТА се появява на бял свят в края на 1958 година. Студенти по богословие и право, в качеството си на патриоти, започват борба за автономията на трите баски провинции – Алава, Гипускоа и Биская. В първите години от диктатурата на Франко, ЕТА е идеологическа формация, която защитава правата на своя народ. Постепенно прераства в национално освободително движение, а днес тя е престъпна банда, която насажда страх и ужас.
На 2 август 1968 година куршум отнема живота на полицейския комисар Мелитон Мансанас. С този първи смъртоносен изстрел ЕТА обявява война на Испания. Появата й налага радикална идеологическа промяна на баския национализъм. Понятия като "етнос", "религия" и "свобода" се изпълват с ново съдържание. ЕТА е създадена от самостоятелни паралелно действащи нива. Липсата на субординация по между им като че ли никога няма да отведе полицаите в ядрото й.
Стотиците полицейски обиски, изземането на тонове експлозиви и оръжие, десетките арести не успяват да сломят духа на бойците за свобода – професионалисти без лица, без имена, без идентичност. Прецизни в подготовката и изпълнението на всяка задача – сплашване, рекет, убийство, мощна бомбена експлозия, смърт, страх, протест, тишина, жертвата - политик, военен, журналист или нищо неподозиращ човек, случайно попаднал на неподходящото място.
През 1979 година страната на баските е сред първите испански провинции, които получават автономия в рамките на кралството, но ЕТА настоява за самостоятелна държава, наречена "еускади". Зад нея застават: политическото й крило Хери Батасуна, представено в баския автономен парламент, неправителствени организации, отделни личности, мафията, медии.
През лятото на 1998 година стотина полицаи нахлуват в редакцията на баския ежедневник "Егин" – мястото, където сепаратистите поемат отговорност за извършените от тях атентати. Издадена е заповед за незабавното закриване на вестника. Прекратена е дейността на местното радио, 11 журналисти са арестувани. Инцидентът отеква в страната на баските като поредната атака на фашисткия испански режим срещу свободата на словото.
Гласът на ЕТА замлъква – до 16 септември 1998 година, когато към 10 вечерта радио "Еускади" най-неочаквано обявява новината – ЕТА спира огъня! Всички си отдъхват с надежда и почти забравят, че тя съществува.
Три месеца по-късно се ражда новият сепаратистки вестник "Гара". Спокойствието трае година и два месеца – до декември 1999 година, когато убийство слага край на мира. До днес в черната статистика на ЕТА са погребани имената на близо 1000 души. А целта й все още не е постигната, защото идеята за свобода се е поддала на насилието. Следва нова серия атентати в отговор на успешните акции на испанската полиция.
Око за око – зъб за зъб – такава е логиката на отмъщението. Такъв е и отговорът на ЕТА – категоричен, жесток и безпощаден...


БНТ - По света и у нас
Реакциите по света за атентатите в Испания

Вълна от възмущение предизвикаха по света атентатите в Мадрид. Повечето страни осъдиха тероризма изобщо, въпреки че властите и медиите в Испания обвиниха за терористичните актове сепаратистката организация ЕТА. ООН определи атентатите като "чудовищни" деяния, Европейският парламент ги нарече най-тежкият терористичен акт, извършван някога в Европейския съюз. Знамената в представителствата на Евросъюза по цял свят, пред сградата на Европейската комисия в Брюксел и пред Европарламента в Страсбург са спуснати в знак на траур.
Генералният секретар на ООН Кофи Анан изрази надежда, че извършителите бързо ще бъдат изправени пред правосъдието и заяви, че никаква кауза не оправдава смъртта на невинни. По своите последици, случилото се в Мадрид е най-тежкият терористичен акт в страна от Европейския съюз, това е обявяване на война на демокрацията, заяви председателят на Европарламента Пат Кокс. С минута мълчание евродепутатите почетоха паметта на жертвите, а председателят на Еврокомисията Романо Проди се включи в мълчалива демонстрация за солидарност с Испания и срещу тероризма.
Тероризмът в Европа никога не е придобивал подобни мащаби в най-ново време, отбеляза германският канцлер Герхард Шрьодер. Британският външен министър Джак Стро нарече атентатите нападение срещу самите принципи на европейската демокрация. В телефонен разговор с премиера Аснар, американският президент Джордж Буш осъди атентатите като брутални нападения. Според руският президент Владимир Путин този варварски и абсурден акт показва отново, че международната общност трябва да се бори по още по-решителен начин срещу тероризма.
Папа Йоан Павел Втори нарече днешните нападения отвратителни и непростими деяния, които обиждат Господ и накърняват основното човешко право на живот. Нищо не оправдава варварството. Всички демокрации би трябвало и ще се обединят в непрестанна борба срещу него, заяви френският президент Жак Ширак. След атентатите Париж засили полицейското присъствие по границата с Испания.


БНТ - По света и у нас
Съболезнователни телеграми от българските институции

По повод трагичния инцидент в Мадрид съболезнователни телеграми изпратиха президентът Георги Първанов до краля на Испания Хуан Карлос, председателят на парламента проф. Огнян Герджиков до председателя на Конгреса на депутатите на Кралство Испания Луиса Фернанда Руди Убеда.
С декларация правителството на Република България осъди терористичните атентати в Мадрид. Министрите я одобриха на започналото тази вечер заседание на кабинета.
Правителството изказва най-искрени съболезнования на испанския премиер и на близките на жертвите на атентатите.
В декларацията се посочва, че България, като част от световната антитерористична коалиция, изразява своята съпричастност към испанските власти в решимостта им да отстояват ценностите на демокрацията.
Българското правителство заявява своята увереност, че общите усилия и солидарността на международната общност ще доведат до успешен край борбата срещу тероризма, се казва още в декларацията.


БТВ – Новините – 19.30
Над 186 души станаха жертва на поредица от атентати в Мадрид

Повече от 186 души загинаха и над 1000 бяха ранени тази сутрин, в няколко почти едновременни атентата в Мадрид. Това е най-големият терористичен акт в Испания от близо трийсет години насам. В страната е обявен тридневен траур.
Експлозиите са станали сутринта в час пик, в четири влака, близо до три гари.
Експлозиите започнали след 7.30 ч. местно време на гара Аточа. Гарата е оживен транспортен възел, където пристигат крайградски и междуградски влакове, а има и станция на метрото. Три взрива е имало на самата гара и 4 близо до нея.
Една бомба е избухнала на гара Ел Посо и две на гара - Санта Еухения.
Вътрешният министър Анхел Асебес обобщи, че в Мадрид са били заложени общо 13 бомби, 10 от тях са взривени близо до гари и влакове. Пострадали с окървавени лица седели направо върху тротоарите. Автобуси временно са били превърнати на линейки за да откарат пострадалите в болниците. Спасителните служби и лекарите апелираха хората да дарят кръв за пострадалите.
По-късно полицията взриви неизбухналите бомби. Правителството свика спешно заседание. И премиерът Аснар и вътрешният министър Асебес бяха категорични, че взривовете са дело на баската сепаратистка организация ЕТА.
"Преди всичко и аз бих искал като всеки испанец да изкажа моята солидарност и съпричастност на роднините на жертвите", заяви Хосе Мария Аснар, министър-председател на Испания.
В неделя в Испания се провеждат общи избори. Тероризмът и ЕТА бяха една от основните теми в предизборната кампания.
В страната е обявен тридневен траур. Премиерът Хосе Мария Аснар призова испанците да излязат на шествия срещу тероризма утре в 19 часа местно време. Кралското семейство посети пострадали в една от мадридските болници. Тази вечер крал Хуан Карлос ще направи изявление.
Представител на политическото крило на ЕТА - Батасуна, отрече групировката да е замесена в днешните атентати. Специалисти отчитат, че начинът на извършване на нападенията, както и мястото, не са характерни за баските сепаратисти. Видът експлозиви обаче е идентичен с този, използван от тях.
Отличителна черта на атентатите на ЕТА са телефонните обаждания, предупреждаващи за удара. Днес такова нямаше. Експлозиите на трите гари имаха за цел да причинят максимален брой жертви, което не е характерно за групировката. Обикновено ЕТА извършва акциите си с коли-бомби или извършва покушения срещу политици и представители на силите на реда. Досега баските сепаратисти не са атакували жп гара или влак, макар че са имали подобни планове. Днес ЕТА осъди атентатите - също нещо, което досега не се е случвало. Ако все пак се докаже, че тази организация носи отговорност, това ще е най-кръвопролитната й акция. Най-тежкият удар на ЕТА досега е смъртта на 21 души в супермаркет в Барселона през 1987 година. От три десетилетия въоръжената групировка води кървава кампания за създаване на независима държава на баските на територията на седем области в Испания и Югозападна Франция. Властите в двете страни провеждат координирани арести и акции срещу ЕТА, а миналата година Испания забрани политическото й крило - Батасуна. Някои наблюдатели допускат, че кървавите атентати са извършени с участието на "Ал Кайда" или група, близка до нея. Тази теза се подкрепя от големия брой жертви, добрата координация и почти едновременното взривяване на бомбите. Според трета версия извършител на днешните атентати са местни ислямски фундаменталисти, а причината е подкрепата на Мадрид за войната в Ирак.


БТВ – Новините – 19.30
Външно министерство няма информация за загинали българи при атентатите в Мадрид

В списък публикуван на Интернет страницата на испанското министерство на вътрешните работи се съобщава за двама пострадали българи - Тодор Михайлов и Стефан Якимов Московски.
Те са били прегледани в болницата "Рамон и Кахал" и са били изписани още сутринта.
А ето и телефонните номера, на които граждани могат да получат информация за пострадали роднини:
Номерът в българското посолство в Мадрид е 0034 913 453 964.
Говорещите испански могат да звънят и в Службата за извънредни ситуации в Испания, където номерът е 0034 112.
Би Ти Ви се свърза и с още една пострадала българка. Диана Стоянова разказа, че е била във взривения влак. Тя е леко ранена при инцидента, оказана й е лекарска помощ. Жената работи нелегално в Испания и не е търсила помощ от българското посолство.


БТВ – Новините – 19.30
В продължение на 30 години атентатите са част от ежедневието на Испания

Как испанците живеят в такава обстановка ще научим от един испанец в България. Хосе Игнасио е роден в северна Испания, завършил е литература и от три години е в България, за да преподава испански.
"Преди да дойда в България ме бяха предупредили, че това не е много сигурна страна, но всъщност Мадрид е по-несигурен град отколкото София", казва Игнасио.
Хосе Игнасио е на 37 години. Атентатите в Испания започват, когато Хосе е на 7. Има приятели загинали в атентати. На 27 години самият той става свидетел на атентат.
"През 1993 година работех в радиото и изведнъж в непосредствена близост стана някакъв взрив. В Испания чуеш ли взрив, веднага мислиш за атентат. Така се и оказа. Беше кола-бомба", спомня си Игнасио.
Днешния атентат е най-кървавият, който някога е ставал в Мадрид. По време на атентата Хосе е на 3 хиляди километра от испанската столица.
"Първата ми реакция естествено бе страх за семейството и приятелите в Мадрид. Обадих им се веднага и се успокоих. Сега изпитвам ярост срещу хората, които извършват подобни атентати", казва Хосе.
През последните 30 години основният извършител на атентати са баските сепаратисти. Досега техните атентати са отнели живота на 1000 испанци.


БТВ – Новините – 19.30
Испанският посланик у нас за атентатите

Сега в студиото на Би Ти Ви е посланикът на Кралство Испания у нас Хосе Анхел Лопес Хорин
Ваше превъзходителство, къде научихте за атентатите и каква беше първата ви реакция?
- Сутринта, когато ми се обадиха по телефона аз току- що бях прегледал новините, все още не излезе нищо, но след това ми се обадиха от Испания и след това непрекъснато следяхме новините.
- Кой стои според Вас зад тези атентати?
- Никой все още не е поел отговорността за атентата, но правителството, политическите партии и всичко показва, че това е ЕТА. Смятам, че става въпрос за една огромна несправедливост да се квалифицира ЕТА като сепаратистка организация. Който и да го е направил така или иначе това е един кървав атентат. Това е невероятен варварски акт
- Само след три дни в Испания ще се проведат общи избори. Тези атентати ще се отразят ли на предизборните кампании на партиите и на провеждането на изборите.
На първо място имаше единодушно становище и всички се съгласиха, че всички партии ще прекратят кампаниите си, така че, сега приключи тази предизборна кампания. Следващото ще бъде в неделя – гласуването. Аз смятам, че по някакъв начин ще се отрази. Ще се отрази основно за това, че ще има повече гласоподаватели. Има много хора, които ще дадат по този начин своя глас за демокрацията, за зачитането на демокрацията и Конституцията.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Терористични атентати в Мадрид

Най - малко 182 - ма души бяха убити и над 1000 ранени при десет бомбени експлозии в района на три железопътни гари в Мадрид. По информация на НТВ двама българи са потърсили медицинска помощ, но са били изписани от болницата. Взривени са три влака, полицията е открила още три бомби, които е унищожила при контролирани експлозии. Испанският министър - председател Хосе мари Аснар обвини Баската сепаратистка групировка ЕТА за атентатите. Нейното политически крило Батасуна отрече отговорност на ЕТА. Според разследващи при направата на бомбите е използван динамит, което било обичайно за баската организация. Днешните атентати са най-кървавите в историята на Испания, коментират наблюдатели. Терористичните атаки бяха извършени три дни преди общите избори в страната. Правителството на Испания обяви тридневен национален траур.
Координираните бомбени експлозии разтърсиха три гари в Мадрид в сутрешните оживени часове. Най-много жертви има при две експлозии, които буквално разкъсали скоростен влак от метрото на града. Препълнената с хора композиция бе взривена в района на най-голямата гара - "Аточа" в центъра на испанската столица. Двете бомбени устройства били активирани последователно, когато влакът навлизал в гарата. Взривните устройства били заложени на железопътната линия. Очевидци описват първите минути след атентата като ужасяващи.
Изпаднали в паника хора, някои от които облени в кръв, бягали ужасени по перона на гарата. Ето реакцията на една от пътничките, минути след като е излязла от взривения влак.
Терористите са взривили и два влака в предградията на Мадрид в района на гарите "Санта Еухения" и "Ел Посо". Двата влака също пътували към гара Аточа в централната част на испанската столица. Всичките атентати бяха извършени на железопътната линия от Гуадалахара за Мадрид. Испанският вътрешен министър Анхел Асебес заяви, че терористите са използвали 13 бомби при атентатите. Три от адските машини са обезвредени при контролирани взривове от полицейски сапьори. Столицата на Испания е блокирано от полицията. Испанските сили за сигурност смятат, че терористите са извършили атентатите, за да дестабилизират обстановката в Испания в навечерието на общите избори в страната. Те ще бъдат проведени в неделя.
Днешните атентати са най-кървавите в историята на Мадрид, обяви кметът на испанската столица. Терористичните атаки са извършени три дни преди общите избори в страната, които ще бъдат проведени в неделя.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Испания ще бъде парализирана от демонстрации срещу терористичните атентата на групировката ЕТА

Испания ще бъде парализирана от демонстрации срещу терористичните атентата на групировката ЕТА, съобщи за НТВ кореспондентът на в. Нощен труд Ивайло Харалампиев. Според следствие експлозивите са били заредени в раници.
Хеликоптери продължават да кръстосват над Мадрид. По улиците, които не са в близост до мястото на атентатите, спокойствието бе възстановено почти напълно. Няма масова психоза, истина е обаче, че пътуването в метро е доста тягостно. Предвижда се утре в 19 часа цяла Испания да бъде парализирана от гигантски манифестации срещу ЕТА, които да отговорят на най-кървавия атентат, не само в Испания, но и в цялата съвременна история на Европа.
Според източници на НТВ много от телата на жертвите са трудни за разпознаване.
Още веднъж Ви напомняме номера на телефона, на който можете д научите повече информация за ваши близки в Мадрид. Той е 0034915867000.
МВнР разпространи още два телефона - 0034913453964 в посолството ни в Мадрид и 0034112 в службата за извънредни ситуации в Испания, където е желателно обажданията да бъдат на испански език.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Българското правителство остро осъжда терористичните атентати в Мадрид

Заседанието на кабинета започна преди час, като преди това беше отлагано няколко пъти заради дебатите по вота на недоверие в парламента. Очакваше се в началото министрите да обсъдят обстановката в Мадрид и данните на МВнР за българите в Испания.
Сега включваме репортера Елена Гюрова:
Въпреки късния час преди около 10 минути министрите се събраха на редовното си заседание в сградата на МС. Като извънредно обсъждане те приеха декларация по повод днешните атентати в Мадрид. До мен е Димитър Цонев, който ще ни прочете декларацията.
Декларацията наистина бе приета преди около 30 минути, когато и започна заседанието на правителството: “Българското правителство остро осъжда терористичните атентати в испанската столица Мадрид, където загинаха над 170 души и стотици други бяха ранени.
Правителството изказва най-искрени съболезнования на испанския премиер и на близките на жертвите на атаките. Като част от световната антитерористична коалиция, България изразява своята съпричастност към испанските власти в тяхната решимост да отстояват ценностите на демокрацията.
Българското правителство заявява своята увереност, че общите усилия и солидарността на международната общност ще доведат до успешен край борбата срещу тероризма”.
Г - н Цонев, има ли правителството информация дали има жертви или ранени българи по време на днешните атентати?
-Не. Засега не разполагаме с подобна информация. Мисля, че можем да се доверим и на това, което каза колегата Дойнов. Ако е имало пострадали, те са били леко пострадали и техните имена ще се разберат утре.
А обсъжда ли се идеята да бъде създаден Кризисен щаб към посолството да дава информация за ранени и убити българи, ако има такива?
-На този въпрос би трябвало да отговорят колегите от МВнР , които регулират отношенията при подобни атентати, при подобни кризи тези обявени телефони и мерките, които са взети, са достатъчно. Ако е необходимо, би се пристъпило към една подобна стъпка, дано да не се налага.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Около 720 са българите, които работят в Испания

Около 720 са българите, които работят в Испания по силата на междуправителствена спогодба, влязла в сила от миналата година. Никой от тях обаче не работи в Мадрид. Данните са на Агенцията по заетостта, която набира кандидати. Последната група от 519 българи замина миналата седмица. Те са наети за бране на ягоди и малини в южната част н Испания. Според условията на испанските работодатели те са само жени на възраст между 20 и 45 години. Миналата година Агенцията по заетостта набра и кандидати за работа като шофьори и кофражисти Те също не работят в Мадрид. Според списъка на Агенцията по заетостта 6 са частните фирми, които са лицензирани да осигуряват работа в Испания. Те обаче не могат да уточнят бройката на всички българи, които са изпратили на работа в Испания. По информация на образователното министерство само 25 са българските студенти, които учат в Мадрид, останалият брой не може да бъде уточнен.
Извън официалната статистика Испания е страната, в която има много голям брой нелегално пребиваващи българи. Тази цифра не може да бъде уточнена.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
ЕТА е искала да направи собствена предизборна кампания, заяви посланикът на Испания

Посланикът на кралство Испания в България Хосе Анхел Лопес Хорин заяви в специално интервю за Нова телевизия, че с днешните кървави атентати, ЕТА е искала да направи собствена предизборна кампания. По думите му, моментът за терористичният акт е избран много внимателно.
" Първата ми реакция беше на ужас, който растеше с всеки изминал момент, в който осъзнавах мащаба на атентата. И в дъното на всичко ние не се чувстваме изненадани. Защото тази банда от убийци винаги когато могат извършват такива зверства", заяви посланик ХОСЕ АНХЕЛ ЛОПЕС ХОРИН - посланик на кралство Испания
Той допълни още допълни още, че днешния атентат ще доведе до по-висока активност на изборите.
"Испанският народ е много зрял като електорат и няма да се остави една банда от терористи да му диктува какъв да е политическият дневен ред на страната. Сигурен съм, че тези избори ще бъдат отново голяма демонстрация на гражданската отговорност. Разбира се, че ще има ефект и върху самия вот, но очаквам това да бъде в смисъла на ново потвърждение на етническите принципи".
Що се отнася до мерките за сигурност, които ще бъдат взети след атентата, посланик Хорин каза:
"Не мисля, че ще трябва да бъдат взети някакви специални мерки, защото този тероризъм Испания го изстрадва вече десетки години. Имали сме успехи досега само с правни, законови средства".


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Четирима български граждани са пострадали при атентатите в Мадрид

Сега имаме телефонна връзка с говорителя на МВнР Любомир Тодоров:
Първо да Ви попитам в министерството има ли вече информация за пострадали българи в Мадрид?
-Ние разполагаме с информация за четирима български граждани, които са пострадали вероятно в атентатите. Това е установено според имената на болниците по които е направена проверка.
Има ли възможност да съобщим веднага имената на тези българи.
-В болница “12 октомври” се намира българката Глория В. В болница “Григорио Мараньон” се намира Георги Х.. в болница “Рамон Икахал” са били за кратко време Стефан М. и Тодор М.
Веднага Ви питам знаем ли какво е тяхното състояние, тежко пострадали ли са или леко?
-В момента не разполагаме с повече подробности.
Кога ще имаме информация за тяхното състояние и кога ще научим целите имена на тези българи?
-Ние естествено разполагаме с целите имена, но по личните данни не бихме искали да ги разпространяваме.
Знаем ли с какво са се занимавали в Испания?
-Това е нещо, което може да бъде установено значително по-късно.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Испанският премиер обвини Баската сепаратистка организация ЕТА за днешните атентати

Испанският премиер обвини Баската сепаратистка организация ЕТА за днешните атентати. Вече 35 години ЕТА води борба с испанското правителство за отделяне на Баската област като отделна от Испания автономна държава. За повече от три десетилетия на атентати и покушения таи тиха война е отнела живота на повече от 800 души.
Всичко започва през 1937 година, когато испанският диктатор генерал Франко окупира Баската държава. Следват години на репресия срещу местното население. В резултат през 1959 е създадена организацията ЕТА, която да се бори за връщане на суверенитета на страната с всички възможни средства. В превод абревиатурата "Еузкади Та Аскатасуна" означава баска родина и свобода. Кампанията на ЕТА започва две години след основаването, когато активисти на организацията опитват да предизвикат дерайлиране на влак, превозващ политици. Първата жертва на ЕТА е Мелитон Манзанас, шеф на тайната полиция в Сан Себастиян. Следват години на терористични нападения и покушения срещу политически лидери. През 1978 - ма е основано политическото крило на ЕТА - партията Хери Батасуна. Близо 2 десетилетия Хери Батасуна е част от политическия живот в Испания През 97 - ма година обаче 23 - ма лидери на партията са арестувани за връзки със сепаратистите от ЕТА. Терористичните атаки продължават. Точно преди една година испанският върховен съд забрани Хери Батасуна по настояване на правителството - действие, непознато след смъртта на франко през 75 - та. Два месеца по - късно съединените щати и европейския съюз обявиха партията за терористична групировка. През декември 2003 - та година полицията задържа Ибон Фернандез и Ради - предполагаемият организатор на терористичните действия на ЕТА.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Световните лидери продължават да изказват съболезнования за жертвите при атентатите в Мадрид

Световните лидери продължават да изказват съболезнования за жертвите при атентатите в Мадрид. В телефонен разговор с испанския премиер Джордж Буш е заклеймил тези актове на жесток тероризъм. Той също е изразил солидарността си с испанския народ в този тежък момент. Председателят на европейския парламент Пат Кокс заяви, че бомбените атентати в Мадрид са на практика обявяване на война срещу демокрацията. Той обяви едноминутно мълчание в началото на днешното пленарно заседание и заяви, че флаговете на Испания на ЕС ще бъдат спуснати.
Германският външен министър обяви атентатите като ужасяващ терористичен акт.
Владимир Путин заяви, че е необходимо светът да се обедини срещу тероризма. Френският президент Жак Ширак изрази съболезнованията си на семействата на жертвите.
СЕ осъди категорично атентатите в Мадрид и се казва, че нито една кауза не мое да оправдае такава жестокост.ТВ Канал “България” - По света и у нас
190 загинали и над 1247 ранени в Мадрид

Най-малко 190 души са загинали и над 1247 са ранени при четирите атентата, извършени в 7.30 часа местно време във влакове в Мадрид. Досега никой не е поел отговорност. Испанското правителство обвинява баската сепаратистка организация ЕТА. Обявен е тридневен национален траур.
Експлозиите избухнаха почти едновременно на ж.п. линията между Мадрид и Гуадалахара в сутрешния час пик. Бомбите са били 13, съобщиха от вътрешното министерство. Три са били взривени на гара Аточа в самия център на града, 4 близо до тази гара, една на гара Санта Еухения и 2 на гара Ел Посо в покрайнините на Мадрид. С контролирани експлозии полицията е обезвредила други три взривни устройства. При атентатите е използван динамит, експлозивът, употребяван обичайно от ЕТА, съобщиха от силите за борба с тероризма. Това е най-кървавият терористичен акт в историята на Испания.
Досегашният печален рекорд принадлежеше на 1987 година. Тогава при експлозия, организирана от ЕТА, в супермаркет в Барселона загинаха 21 души. Абсолютно ясно е, че терористичната организация ЕТА е търсила нападение с широк отзвук, заяви на пресконференция вътрешният министър Анхел Асебес. Испанските власти отхвърлят предположенията, че атентатите са дело на мюсюлмански екстремисти, недоволни от подкрепата на Испания за войната срещу Ирак. Преди атаките не е имало предупреждение.
На гара Аточа е разрушен пристигащ влак. Сцени на кръв и хаос е имало и на другите две гари. Мадридските болници призоваха спешно да се дари кръв. Франс прес съобщава, че по-малко от час след атентатите пред пункта на площад Пуерта дел сол вече е имало около 300 кръводарители. Всички политически партии обявиха, че спират предизборните си прояви за общите избори, насрочени за неделя и осъдиха атентатите. Правителството призова всички испанци да излязат на митинги утре вечер.
Испанците ще успеят да се разправят с терористичната банда, заяви испанският премиер Хосе Мария Аснар, като намекна за баските сепаратисти. "С тези убийци няма да има преговори, можем да спрем атентатите само с твърдост", каза Аснар без да спомене нито веднъж ЕТА по име.


БТВ – Новините – 22.00
По неофициална и непотвърдена информация на българската общност в Мадрид при днешните атентати в испанската столица е загинала една българка

По неофициална и непотвърдена информация на българската общност в Мадрид при днешните атентати в испанската столица е загинала една българка
Това съобщи за Би Ти Ви пресаташето на нашето посолство в Испания Ралица Димитрова.
“Ние не разполагаме с официална информация, тъй като местните власти информираха, че първо ще уведомят близките и след това – посолството. Ние имаме неофициална информация от местни българи за загинала българка. Информацията не е потвърдена и не можем да съобщим името. За да стане информацията официална трябва да има абсолютна сигурност. Това изисква време, продължителни ДНК експертизи и така нататък.
Според говорителя на Министерството на външните работи Любомир Тодоров четирима български граждани са пострадали при атентатите в Мадрид.
Би Ти Ви се свърза с болницата "12 октомври" в Мадрид, където откри българката Зоя Пенкова, която е в реанимация със счупени два крака. От болницата "Рамон и Кахал" в Мадрид съобщиха, че българските граждани Тодор Михайлов и Стефан Московски са изписани още сутринта.
Репортер:Ще ми кажете ли как сте?
Зоя Пенкова: Ами счупени два крака и две ребра.
Репортер: Вие къде пътувахте, в кой влак?
Зоя Пенкова: От Алкала за Мадрид, на път за работа.
Репортер: Вие работите там ли?
Зоя Пенкова: Да работя в Мадрид
Репортер: Има двама души ранени при атентата във вашата болница, които са с български имена. Бихте ли ми казали дали наистина са българи.
Служител на болницата "Рамон и Кахал": Да, кажете какви са имената им.
Репортер: Тодор Михайлов и Стефан Якимов Московски
Служител на болницата "Рамон и Кахал": Да, те вече са изписани
От Външно министерство предоставиха номера, на които гражданите могат да получат информация за пострадали роднини. Номерът в българското посолство в Мадрид е 0034 913 453 964.
Говорещите испански могат да звънят и в Службата за извънредни ситуации в Испания, където номерът е 0034 112.


Нова ТВ - “Календар” - 22.00
Една българка е загинала при атентатите в Мадрид

Една българка е загинала при атентатите в Мадрид, научи Нова телевизия. От българското посолство в Испания съобщиха, че за жертвата са се обадили нейни познати българи. Официална информация от испанските власти все още няма. По неофициална информация на Нова телевизия едни българин е в неизвестност. "Предстои идентификация на жертвите, която се очаква да продължи няколко дни. След това ще има и официално потвърждение", каза пресаташето на българското посолство Ралица Димитрова. Петима българи бяха ранени при атентатите. В най - тежко състояние са две жени, които все още са в болница.
Сред петимата пострадали българи са Тодор Михайлов, Стефан Московски и Глория Венкова. По информация на НТВ най - тежко пострадали са две българки, които са настанени в реанимация.
номера на телефона, на който можете да научите повече информация за ваши близки в Мадрид. Той е 0034915867000.
МВнР разпространи още два телефона - 0034913453964 в посолството ни в Мадрид и 0034112 в Службата за извънредни ситуации в Испания, където е желателно обажданията да бъдат на испански език.


БНТ - По света и у нас – 24.00
192 загинали и над 1400 ранени в Мадрид

Най-малко 192 души са загинали и над 1400 са ранени при четирите атентата, извършени в 7.30 часа местно време във влакове в Мадрид. Досега никой не е поел отговорност. Испанското правителство обвинява баската сепаратистка организация ЕТА. Обявен е тридневен национален траур.
Експлозиите избухнаха почти едновременно на ж.п. линията между Мадрид и Гуадалахара в сутрешния час пик. Бомбите са били 13, съобщиха от вътрешното министерство. Три са били взривени на гара Аточа в самия център на града, 4 близо до тази гара, една на гара Санта Еухения и 2 на гара Ел Посо в покрайнините на Мадрид. С контролирани експлозии полицията е обезвредила други три взривни устройства. При атентатите е използван динамит, експлозивът, употребяван обичайно от ЕТА, съобщиха от силите за борба с тероризма. Това е най-кървавият терористичен акт в историята на Испания.
Досегашният печален рекорд принадлежеше на 1987 година. Тогава при експлозия, организирана от ЕТА, в супермаркет в Барселона загинаха 21 души. Абсолютно ясно е, че терористичната организация ЕТА е търсила нападение с широк отзвук, заяви на пресконференция вътрешният министър Анхел Асебес. Испанските власти отхвърлят предположенията, че атентатите са дело на мюсюлмански екстремисти, недоволни от подкрепата на Испания за войната срещу Ирак. Преди атаките не е имало предупреждение.
На гара Аточа е разрушен пристигащ влак. Сцени на кръв и хаос е имало и на другите две гари. Мадридските болници призоваха спешно да се дари кръв. Франс прес съобщава, че по-малко от час след атентатите пред пункта на площад Пуерта дел сол вече е имало около 300 кръводарители. Всички политически партии обявиха, че спират предизборните си прояви за общите избори, насрочени за неделя и осъдиха атентатите. Правителството призова всички испанци да излязат на митинги утре вечер.
Испанците ще успеят да се разправят с терористичната банда, заяви испанският премиер Хосе Мария Аснар, като намекна за баските сепаратисти. "С тези убийци няма да има преговори, можем да спрем атентатите само с твърдост", каза Аснар без да спомене нито веднъж ЕТА по име.22:25 | АФП
“Ал Кайда” пое отговорност за атентатите в Мадрид и Истанбул

В изявление което се приписва на “Ал Кайда” и е изпратено до излизащият на арабски лондонски всекидневник “Ал Кудс Ал Араби”, терористичната организация поема отговорност за серията смъртоносни атентати в Мадрид и в масонската ложа в Истанбул преди два дни, съобщи АФП.
Засега информацията не може да бъде потвърдена от независим източник.


23:00 | Ройтерс
Атентатите в Мадрид не са дело на ЕТА, смята основателят на баската терористична организация

Основателят на ЕТА Хулиен де Мадаряга заяви, че атентатите в Мадрид, които отнеха живота на повече от 190 души не носят белезите на баската организация, предаде агенция Ройтерс. По думите му ЕТА не атакува оживени места, където има “представители на работническата класа”. Мадаряга, основа баската терористична организация през 50-те години и известно време я оглавяваше.


23:13 | РБК
Испанската полиция откри седем детонатора във фургон в мадридско предградие

Испанската полиция откри в мадридско предградие микробус, при чийто оглед са били открити седем детонатора за взривни устройства и аудиокасета с откъси от Корана на арабски език, предаде РБК. Машината била открита в град Алкала де Енарес, недалеч от столицата, след като местни жители съобщили за нея. Както заявили представители на държавната железопътна компания РЕНФЕ, три от четирите взривени влака са тръгнали именно от Алкала де Енарес, а четвъртият е минал през градчето.


23:30 | АФП
Кралят на Испания призова нацията към “единство и твърдост в борбата с тероризма”

Испанският крал Хуан Карлос I направи обръщение към нацията, в което призова към “единство и твърдост в борбата с тероризма”, предаде АФП. В същото време по последни данни броят на жертвите от кървавите бомбени атентати в Мадрид достигна 192-ма души.


23:40 | АФП
“Ал Кайда”: Нови атаки в САЩ са неизбежни

В писмо, изпратено до излизащия на арабски език лондонски всекидневник “Ал-Кудс Ал-Араби” и приписвано на “Ал Кайда” се предупреждава, че нови атаки в САЩ са неизбежни.


00:15 | Ройтерс
“Ал Кайда”: Нова атака срещу САЩ е готова 90 процента

Терористичната организация “Ал Кайда” почти е приключила подготовката за нова голяма атака на територията на САЩ, се казва в писмо, получено в редакцията на излизащия в Лондон арабски вестник “Ал-Кудс Ал-Араби”, предаде агенция Ройтерс. “Донесохме добра новина на целия мюсюлмански свят, очакващ “ветровете на черната смърт. Атаката срещу Америка се намира във финален стадий на подготовка и е приключена 90 процента”, се посочва в писмото. По-рано в редакцията на вестника постъпи съобщение от групировката “Бригадите на Абу Хафс Ал-Масри”, която се определя като поделение на “Ал Кайда” и поема отговорността за кървавите атентати в Мадрид, отнели живота на 192-ма души.


00:30 | Кадена Сер
Терорист-камикадзе е бил в един от четирите взривени в Мадрид влакове

Терорист-камикадзе е бил в един от четирите влака, които бяха взривени вчера в Мадрид, съобщи испанското радио Кадена Сер, позовавайки се на анонимни източници от силите за сигурност.


Кой взриви Мадрид - баските или Осама
Ивайло ХАРАЛАМПИЕВ

Поне 183-ма души загинаха и 900 бяха ранени при поредица от атентати в Мадрид. Правителството обвини за касапницата баската сепаратистка организация ЕТА, която обаче не е поела отговорност за атентатите. Експерти по тероризма дори се съмняват дали зад кървавата вакханалия не стоят хора на Осама бен Ладен.
Кръв и ужас заляха вчера испанската столица, след като четири бомби на централни жп гари убиха най-малко 183-ма души и раниха 900.
Кървавата баня стана само три дни преди парламентарните избори.
Първо полицията, а след това и новинарските екипи окупираха балкони и покриви в близост до гарите „Аточа", „Ел Посо" и „Санта Еухения", а също и болниците. Цял час след експлозиите спасителните екипи не можеха да започнат работа заради опасността от нови бомби. Един от взривените влакове изглеждаше като изтърбушен и обгорял акордеон. Трагедията можеше да е още по-голяма, ако някой от треновете се беше взривил в тунел. Мадрид заприлича на град под обсада и на столица, която е във военно положение. Воят на сирени е неспирен.
Труповете продължават да лежат покрити с одеала, съдебни екипа работят за вдигането и транспортирането на жертвите.
Телекомуникационните компании отправиха призив както стационарните, така и мобилните телефони да бъдат ползвани само по спешност. Цялата сутрин връзките не функционираха добре въпреки специалните марки за подсилването им. Железопътната компанията „Ренфе" спря всички влакове, пристигащи или тръгващи от гара „Аточа". Метрото също спря влаковете си по няколко централни линии за неопределено време. Специалистите твърдят, че баската сепаратистка организация ЕТА променила стратегията си
Най-кървавият атентат досега - в Барселона, взе живота на 21 човека. Но това беше преди 17 г.
След вчерашната кървава баня ЕТА, въпреки че официално не е поела отговорност за атентатите, вече се сравнява с „Ал Кайда".
За голям атентат в Мадрид се говори отдавна. На няколко пъти през последните години бяха задържани микробуси и автомобили, натъпкани с експлозиви, по магистралите към столицата. За първи път след Барселона жертва на атентат в Испания стават обикновени хора, предимно работници и служители, които пътували за началото на трудовия си ден. Основно това са хора от някои от най-бедните квартали на Мадрид или студенти, които бързат за занятия. Истинско щастие е било, че вчера университетите в Мадрид стачкуваха, иначе жертвите сред тях щяха да бъдат много повече. Много от ранените, които са предимно чужденци и не знаят испански, се молеха за мобилни телефони на очевидците на трагедията, за да се обадят на свои близки или познати и да ги успокоят, че са оцелели след страховитите експлозии.
Премиерът Хосе Мария Аснар свика извънредно заседание на кабинета. „Няма да отстъпим пред убийствата. Извършителите ще бъдат заловени и осъдени. Тероризмът не е сляп. Тези терористи убиха толкова много хора само за това, че мишените им са испанци", каза той.
Политическите партии прекратиха предизборните си кампании, които трябваше да завършат тази вечер. „Внимавайте, ще ви хвана!" закани се на терористите Мариано Рахой - кандидадът на управляващата Народна партия за премиер и почти сигурен победител на вота в неделя.
Кабинетът призова всички испанци да излязат довечера на протестни демонстрации.
в. Труд - стр. 32 - 33


Владимир ТОШЕВ, Борсов наблюдател, Атентатите в Мадрид свиха търговията с акции
“Булгатабак” и “Софарма” бяха най-атрактивните дружества на Българска фондова борса. Оборотът на “Булгатабак” възлезе на 313 хил. лева, а “Софарма” завъртя 93 хил. лева. Въпреки големия интерес книжата на тютюневото дружество запазиха цената си от 36.49 лева, а на “Софарма” поевтиняха с 0.59% до 3.34 лева. Индексът SOFIX приключи сесията с 0.18 % на червено до 448.83 точки, след като преди това имаше актив от 0.5 %.
Компенсаторни инструменти бяха търгувани в диапазона 24.1 - 24.2 стотинки за лев номинал. Бонове поскъпнаха с 2.44 % до 20.60 %.
Бомбите в Мадрид потопиха акциите на застрахователните дружества.
Застрашителното нарастване на американския търговски дефицит, обявено в сряда вечерта, предизвика паника на Уолстрийт. Вчера терористичните атаки в Мадрид увеличиха напрежението на брокерите. След разпространението на новината за поне 175 загинали и още 200 души засегнати от бомбените атентати в Мадрид акциите на застрахователните дружества бяха първите, които започнаха да поевтиняват. От “Royal & Sun Alliance Insurance Group“, втори по големина във Великобритания, се простиха с 13 % от цената на книжата си и те бяха търгувани до 91 пенса. Застрахователната компания “Aegon”, трета по големина в Европа, загуби 3.2 % до 11.13 €. “Allianz” изостанаха с 4.3 % до 94.35 €. Индексът на испанската фондова борса IBEX потъна с 1.6 %. Почти толкова големи бяха и загубите на останалите водещи показатели в Европа. До обяд немският DAX загуби над 3 % и потъна далеч под психологическото ниво 4000 точки. В Париж САС 40 беше с 2.21 % на червено до 3675.08 точки, а лондонският FTSE беше с 1.74 % по-слаб до 3675 пункта.
в. Монитор
стр. 17ЕТА убива целенасочено и рядко масово
Драгомир ИВАНОВ

ЕТА, или "Земя и свобода на баските" (Euzkadi Ta Azkatasuna), възниква през 1959 г. в Билбао като студентско движение срещу режима на диктатора Франсиско Франко.
Организацията се стреми към създаване на независима държава от испанския баски регион и югозападните френски провинции Лабур, Бас-Навара и Сул.
През 60-те години ЕТА започва да извършва показни убийства на испански и френски държавни служители - полицаи, военнослужещи, политици, съдии.
Акциите са предимно в баския регион и Югозападна Франция, но не са рядкост и атентатите в Мадрид. Доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон от 2000 г. твърди, че нейни бойци са обучавани в Либия, Ливан, Никарагуа, Куба и др. По данни на аналитичната група "Джейнс" ЕТА се финансира чрез отвличания и рекет, както и чрез "революционен данък", събиран от баски предприемачи.
Смята се, че досега групировката е убила близо 850 души.
Показателно е обаче, че в много редки случаи нейни жертви са цивилни граждани. Макар от няколко години да е взела на прицел и испанската туристическа индустрия, по правило ЕТА не убива чужденци, а и всеки атентат е предшестван от предупреждение. Базата данни на Института за превенция на тероризма в Оклахома сочи, че за последните 6 години жертвите на ЕТА са 53 - правителствени служители, полицаи, бизнесмени, журналисти.
Особено впечатляващо е убийството на премиера на Испания Луис Кареро Бланко по времето на Франко през 1974 г. Най-малко три пъти обект на неуспешни покушения е и крал Хуан Карлос.
С първата демократична конституция от 1978 г. баските получават право на местен парламент и правителство, както и признаване на езика им. На сцената излизат и политическите им организации - християндемократическата "Партидо насионалиста Васко" (PNV) и политическото крило на ЕТА - "Хери Батасуна", конфликтът между които ще определя бъдещето на баския въпрос.
Най-големият атентат на ЕТА е на 20 юни 1987 г., когато автомобил с експлозиви убива 21 души в търговски център в Барселона. По-късно същата година кола-бомба погубва в Сарагоса четирима полицаи, четири деца и три жени. През 1997 г. са убити няколко местни политици от PNV, което предизвика вълна от протести из цяла Испания, в които вземат участие над 6 млн. души. Това принуждава организацията да обяви през септември 1998 г. едностранно примирие.
С напредъка на мирния процес в Северна Ирландия ЕТА се припознава като ИРА, а "Хери Батасуна" - като "Шин Фейн". Умерените баски националистически партии и "Хери Батасуна" подписват т.нар. Декларация от Естейа, с която започват и преговорите с Мадрид.
Те обаче се провалят в края на 1999 г. заради невъзможното искане за независима баска държава. През януари 2000 г. е убит подп. Антонио Бланко Гарсия, малко по-късно - лидерът на социалистите в провинция Алава Фернандо Буеса и кореспондентът на в. "Ел мундо" Хосе Луис Лопес дела Кале. По това време, твърди "Джейнс", ЕТА сключва и стратегическо споразумение с бретонските националисти за взаимни доставки на експлозиви и ноу-хау. Атентатите от 11 септември стопяват и минималната легитимация на ЕТА. През лятото на 2002 г. Мадрид приема закон, забраняващ организации като "Хери Батасуна", прекръстена междувременно на Euskal Herritarrok, а през май 2003 г. и Държавният департамент на САЩ я включва в терористичния си сисък.
в. Дневник - стр. 5

 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ฎ  OMDA Ltd. Всички права запазени