Чака ни горещо терористично лято

Славчо Велков

Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ

Контингентът ни може да се изтегли предсрочно от Ирак заради ескалация на напрежението там. Организираната престъпност в България изобщо не се стряска от броя на звездите по пагоните на генералите, твърди о.р. полк. Славчо Велков

ВЕЛИСЛАВ РУСЕВ

Велков е експерт по международна и национална сигурност и борба с тероризма. Преподава по две магистърски програми в Нов български университет и по бакалавърска в СУ с тема: "Международна и национална сигурност, тероризъм и антитероризъм"

- Вие сте експерт по антитероризъм и по арабския свят. Каква е прогнозата ви след срещата на НАТО в Истанбул, г-н Велков? - Очакванията на наши политици, включително и на президента Първанов, че НАТО през лятото на тази година ще оглави военната операция в Ирак не се оправдаха. Това не е толкова важно. Считам, че независимо от съгласието, че алиансът трябва да участва във възстановителния период и действията в Ирак оттук нататък, дебатите за това как ще участва, къде и с какви сили, предстоят. В основата на спора в тези дебати ще бъде Великобритания, заедно със САЩ и от другата страна основният опонент ще бъде Франция. Още от сега, независимо от привидното съгласие, са налице ред разногласия по въпроса. След като НАТО ще участва в подготовката на иракски сили за сигурност и армия, това трябва да става извън територията на Ирак - вероятно това ще бъде твърдата позиция на Париж. Влизането на сили на НАТО в Ирак на практика означава продължаване на войната.

------------
Песимист съм по отношение на това, което ще стане в Ирак. Считам, че към този момент иракските сили за сигурност и армия са изградени на една много нестабилна основа и сами едва ли биха могли да покрият дори 10 % от този вакуум в сигурността, който съществува на практика. От друга страна, ако там наистина се проведат избори и те протекат както искат иракчаните, това означава, че участието на шиитите ще бъде преобладаващо и с помощта на Иран те ще спечелят тези избори. Това от своя страна означава, че са налице условия за начало на ислямизация.
-----------

Какво се получава? Ислямски Пакистан е със 125 млн. население. Афганистан по конституция от няколко месеца е ислямска държава, имаме и 120-милионния ислямски Иран. Такива условия могат да настъпят и в 23-милионния Ирак. Ако вземем предвид и другите ислямски общности в Средна Азия, емиратствата, Саудитска Арабия събира се към половин милиард мюсюлманско население. Единственият буфер е Турция, но както се вижда в последните години, тя е в процес на тиха ислямизация. За щастие, засега турската армия и генералният й щаб по конституция имат право да се намесват в политическото управление и удържат нещата, но няма съмнение, че в следващите 15-20 г. ислямизацията там ще тече.
- Има идея и ние да обучаваме иракски военни. Това правилно ли е?
- Ако се допуснат лагери за обучаване на иракските сили за сигурност на българска територия, това означава вкарване на вълка в кошарата, стъпване директно на ислямски терористи на територията на България.
- В тази нелека ситуация какво правят българите в Ирак?
- С Резолюция 1546 на Съвета за сигурност статутът на коалиционните сили беше определен по линия на ООН и специално за нашия контингент може да се каже, че той отдавна не се занимава с онова, което му е предписано в решението на парламента. То гласи, че изпраща българските военни в Кербала за участие във възстановяване и развитие на Ирак. Сега нашите политици твърдят, че нашият батальон оказва помощ на иракското правителство.

-----------
Аз мисля, че тепърва изпитанията за нашия контингент предстоят, тъй като сега нашите ще се окажат в окото на урагана. Още повече, че се говори и за децентрализирано използване на силите - в няколко града да има представителства. Лично мое мнение е, че ние ще се изтеглим преди срока, по причини на рязката ескалация на напрежението, която ще последва.
---------

- А американското присъствие?
- Американците направиха там няколко големи грешки. Първата беше, че на базата на дълбокото непознаване на ислямската религия като сила и фактор в тази част на света, те подцениха ситуацията в религиозно отношение. Втората капитална грешка беше, че разпуснаха институциите - армия, сили за сигурност, дори администрацията. Всички, които бяха в тези институции, сега на практика участват в съпротивата. Има и нещо трето, само за специалисти. Тези, които започнаха тази война, не познават достатъчно добре психологията на арабина и не отчетоха, че арабинът, колкото повече го натискаш, толкова повече се втвърдява и консолидира и има воля за съпротива. И, разбира се, не отчетоха факта, че Саддам Хюсеин, за да държи тази 23-милионна общност имаше репресивен апарат от 4-5 млн. Сега коалиционните сили искат със 130-140 000 души да постигнат същия ефект. Това просто не може да се случи. И мисля, че е време, не както каза президента в Истанбул, да преосмислим мисията си във военно-техническо отношение, а да преосмислим участието си в тази война.
- Да се върнем в България. Стратегическият преглед на отбраната предвижда голяма реорганизация на българската армия. В този аспект се получи публично противопоставяне между политическото и професионалното ръководство в МО. Кой ще надделее?
- Стратегически преглед на отбраната е понятие, което е измислено от политиците. Тъй като поне на този етап по отношение на армията, с която разполагаме, не може да има нищо стратегическо. Нашата армия е сведена до няколко тактически единици и бази. Така че тя, дори по конституция и по национално отговорни доктрини, не може да изпълнява стратегически задачи. Смятам, че поне на този етап не може и дума да става за реорганизиране на армията в истинския смисъл, тъй като нашият бюджет в момента за нуждите на отбраната е малко под 1 млрд. лв.
- С тенденция за увеличение.
- Да, но това ще бъде вече, когато стъпим в НАТО във военно-техническо отношение.

-----------------
От сегашния бюджет повече от 100 млн. вече са изхарчени за мисията в Ирак. На практика излиза, че повече от 10% от военния бюджет се харчат от една мисия в състав батальон от 460 души в продължение на около година. Те гълтат разходи, колкото за повече от една десета от българската армия. За реорганизация, за реформиране главно във военно-техническо отношение може да става дума едва тогава, когато стъпим твърдо във военните структури на НАТО.
------------------

Напрежението между професионалното и политическото ръководство идва преди всичко от това, че няма разбиране за реформирането на армията, за това какво ще прави тя и какъв ще бъде нейният състав. Що се касае до самия началник на ГЩ, аз разполагам със собствена информация, че ген. Колев е подал оставка още в началото на март, която не е приета нито от президента, нито от министър-председателя. И то във връзка с разногласия по отношение на мисията ни в Ирак и други проблеми, свързани с работата. Факт е, че политическото ръководство на този етап по отношение на военните въпроси е изпълнено с лаизъм и по никакъв начин не би могло да оказва влияние по военно-технически въпроси. Питате кой ще надделее. Според мен тази битка е обречена на неуспех по отношение на професионалното ръководство. Ще спечелят политиците, но тук има един много интересен факт. Соломон Паси излезе с призив генералите да мълчат. Нищо случайно няма в това, тъй като има един друг генерал, който много често дава интервюта, имам предвид главния секретар на МВР. Този призив се отнася за определени генерали, а не за всички. Не бих казал, че генералите трябва да мълчат. Още повече, че световната история е пълна с примери, когато генерали са ставали политици, докато обратното не е познато. - В МВР също има противопоставяне между идеите на професионалното и политическото ръководство. Какво ще се случи там?
- Аз не бих казал, че конфликтът е между професионално и политическо ръководство в МВР. Бих казал, че напрежение и начало на криза съществува изобщо в системата за национална сигурност. Тази тема не я деля на МВР, МО и на други служби. Системата се състои от 11 национални служби и българската армия.

---------------
Всичко, което става в сектора за сигурност е изключително опасно и тревожно, тъй като това ползва онези, които са от другата страна на барикадата. Те постоянно ни тестват. Виждайки че има напрежение между министър на вътрешните работи и главен секретар, че тихомълком се освобождават началници на национални служби, за които предварително е обявено, че работят най-добре, имам предвид НСБОП, и то на международно ниво, както и НСО и някои други. Ние ще сме свидетели, предполагам и на други смени. Организираната престъпност това я устройва, защото когато вътре в сектора за сигурност ние сме слаби, те веднага показват силата си. Така че ни чака горещо терористично лято.
------------------

Ето, свидетели сме на първия бомбен терористичен акт срещу представители на властта - на изпълнителната и общинската едновременно. Имам предвид атентата в Стара Загора. Ако този на бул. "Джеймс Баучер" беше акт срещу частно лице, представител на частния бизнес, тук вече говорим за атентат срещу представители на държавната власт. Колкото и да заявява областната управителка Мария Нейкова, че не е имало заплахи, именно това е заплахата. По този начин организираната престъпност тества състоянието на сектора за сигурност. Както виждате, те изобщо не се стряскат от броя на звездите на пагоните на генералите в МВР. Това, което става в момента, е пряк резултат от вътрешнополитическата обстановка в страната. Ние имаме право след като всеки месец ни вземат пари за това, че работим в тази държава, да знаем защо освобождават ген. Румен Миланов.
Проблемът с НСО също е много сериозен. Стремя се като анализатор да гледам нещата напред. Като погледнете тези, които водеха атаката срещу НСО, това са огромни камъни, които се хвърлят в градината на президента. Той реагира, но според мен никога не бива по време на гроздобер да уволняваш пазача на лозето, защото нещата стават страшни. Но от политическа гледна точка - тези политици, които застават с изявленията си срещу НСО, горе-долу оформят и бъдещата консолидация и групиране на политическите сили. Идват избори. Политиците отчаяно се нуждаят от една организирана сила, каквато е информацията. Те редят пъзела така, че в онзи определен момент да им бъде най-полезна една или друга служба.
- Но преди избори службите често спират да работят и се ослушват кой ще дойде на власт...
- Така е в информационното пространство. Аз лично от опит знам, че по време на последните парламентарни и президентски избори службите, особено някои служби, начело на които имаше хора, които изпълнявяха политически поръчки, работеха много здраво за добиването на информация и за осигуряването на политически сили с нея. Страшно е, когато службите се политизират, както в случая има такъв стремеж.


 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени