news.bg / дата: 30.06.2004 18:10


Най-мощния лазер разработиха в Мичиганския университет

Учени от Мичиганския университет конструираха нова лазерна система HERCULES (High Energy Repetitive CUos Laser System), която, по техните думи, няма аналог в света.

Тайната се състои в това, че мощността на импулса, който генерира системата, около 50 пъти превишава сумарната мощност на всички електростанции на Земята, съобщава електронното издание IDG - България.

Възможно е интензивността на лъча да достигне 1022 W/cm2. Забележителното е, че за много кратък интервал от време снопът светлина успява да премине разстояние, съпоставимо по размери с кръвна клетка.

Предполага се, че комплексът HERCULES ще намери приложение при провеждането на фундаментални научни изследвания, както и в медицината, като на първо място може да се вгради в йонни системи за лечение на злокачествени образования.

Йонната терапия е много скъпо струваща процедура, но в същото това време тя е за предпочитане пред радиотерапията, при която едновременно с раковите образувания, се повреждат и здравите тъкани.

Използването на лазерните комплекси като HERCULES, ще позволи съществено да се понижи цената на лечебните процедури, като по този начин ги направи достъпни за нуждаещите се от специална помощ пациенти.

 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени