news.bg / дата: 24.06.2004 13:34


В Япония искат разрешаване на клонирането

Япония - клониране Комисията за наука и техника в правителството на Япония препоръча на кабинета да разреши ограниченото клониране на човешки ембриони за научни цели. Това съобщава РИА “Новости”, като се позовава на японските медии.

Комисията взе решение да позволи на изследователите да използват клонирани човешки ембриони, но само за научни изследвания, заяви на пресконференция Таро Хокубо, член на комисията.

За това решение гласуваха 10 от членовете на комисията, оглавена от премиера Джуинчиро Коидзуми. Петима се обявиха против. Окончателният отчет на експертите ще бъде представен в началото на юли.

Много учени се обявяват за разрешаване на клонирането на човешки ембриони с цел получаване на стволови клетки, от които може да се “отгледат” всякакви органи.

По думите на Хокубо, клонирането на човешки ембриони ще бъде използвано изключително за изследвания, а не за лечение на пациенти.

Япония забрани клонирането на хора през 2001 година, като едновременно с това разреши на учените да използват човешки ембриони, които не са създадени чрез клониране.

Законите и правилата по отношение на стволови клетки са различни в различните страни. В САЩ строго е забранен всякакъв вид клониране, но във Великобритания и Южна Корея разрешиха клонирането с терапевтична цел.
Южна Корея стана и първата страна в света, в която бяха клонирани 30 човешки ембриона.
 

 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени