Илия Павлов убит заради неуредени сметки със сръбската мафия?

http://www.mediapool.bg/site/balkans/2004/03/08/02_080304ba.shtml

8 март 2004

Една година след убийството на Илия Павлов най-тиражният сръбски вестник "Вечерни новости" подробно разглежда връзките му със сръбската мафия и с нарушенията на югоембаргото, предаде Би Би Си. Вестникът твърди, че Павлов е убит заради дълг от 250 милиона долара към сръбските му бизнеспартньори по сръбски сценарий, както премиерът Зоран Джинджич.

Официалното разследване в България е преустановено, няма отговор на въпроса кой уби най-богатия човек в Източна Европа Илия Павлов, пише белградският всекидневник, но според оценките доминираща версия за убийството е т.нар. сръбска връзка. Според информации, много от които са потвърдени и в полицията, шефът на MG корпорация (Мултигруп) е убит заради 250 милиона дълг към сръбските си партньори, които е получил през 1993 г. от сътрудници на Милошевич. По-късно тези пари са изчезнали.

Илия Павлов е започнал своя бизнес със сърбите още от първите дни на югоембаргото, прокарвал е финансовите пътища на режима на Милошевич. Накрая е искал да купи и белградския туроператор "Пътник". Убит е само два дни преди атентата срещу Зоран Джинджич по същия начин като сръбския премиер - със снайперистки куршум в сърцето.

Цитирайки българските медии, "Вечерни новости" напомня връзките на Илия Павлов със сръбските служби и общия договор за нарушаване на югосанкциите. Не са тайна и контактите на убития Павлов с доверения човек на Милошевич и шеф на банка Йездимир Василевич. С него са договорени финансови операции на югославски фирми, които трябва да преминат през България. Първите 250 милиона долара са прехвърлени през КПП Градина в блиндиран камион. Част от парите са вложени в създаване на Балканска банка в Скопие, а другата част се губят.

След краха на Милошевич Илия Павлов е притиснат да върне 250-те милиона долара, и то от човек, който е имал връзки със Земунския клан. Шефът на MG обаче обръща поглед към Сърбия, прави опит дори да създаде банка и да купи туристическата фирма "Пътник". Вероятно това нервира неговите кредитори и те започват по-силно да го притискат. Илия Павлов се оправдава, че парите са инвестирани.

И още един въпрос е интересен за Сърбия - дали Илия Павлов не е убит по същия сценарий като Джинджич - от невидим снайперист директно в сърцето. Този стил на убийство се свързва със сръбските специалисти, а за сърбите представлява отмъщение, което се тълкува така - убивам те от сърце в сърцето. Дали има сръбска връзка и следа в убийството на Илия Павлов? Очевидно въпросът е интересен за Сърбия, в която днес продължава процесът срещу заподозрените за атентата срещу Зоран Джинджич, поне засега без голям шанс да се открие истината за него. По българския сценарий.

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011  OMDA Ltd. Всички права запазени