news.bg / дата: 02.07.2004 14:46


100 нови планети откри Hubble в нашата галактика

Хъбъл Космическият телескоп Hubble е открил около 100 нови планети, обикалящи около звезди на нашата галактика, съобщиха американски астрономи.

Ако резултатите от наблюденията бъдат потвърдени, то броят на известните планети извън пределите на Слънчевата система ще се увеличи двойно и ще надхвърли 230.

Изследването е правено през февруари, като по време на експеримента е било отбелязано изменение на яркостта на звездите. Астрономите предполагат, че това е свързано с обикалянето на планети около тях.

Шефът на Института за космически изследвания Стивън Беквит посочи пред Би Би Си, че новите резултати може да станат най-важното откритие в рамките на изследването на планети извън Слънчевата система.
Той припомня, че първата планета е открита едва преди 12 години.

Това откритие е в подкрепа на хипотезата, че в нашата галактика има голям брой планети, което пък ще позволи отново да се заговори за наличието на живот на някои от тях.

Изпратената от телескопа информация обаче трябва да бъде проверена. Окончателните резултати ще бъдат получени през септември или октомври, посочи Беквит.

Астрономите смятат, че е възможно дори да успеят да изследват атмосферата на 10-20 процента от новооткритите планети.
 

 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени