Десните заложиха на Софиянски и дадоха коз на левите

Нощта след местните избори - Надежда Михайлова подава ръка на Стефан Софиянски. След това ръкостискане лидерката на СДС забрави всички предизборни закани по адрес на кмета.

Снимка: Александър Михайлов

Ако е вярно, че прокуратурата предпочита БСП, ДПС и НДСВ да пишат новата конституция, това ще стане по-лесно без кмета

Иглика Костова

Ето как схематично се развиха събитията около Стефан Софиянски тези дни. Първо, кметът се върна от САЩ и гръмко оповести, че официална Америка иска той да управлява България след обединението на десните партии. В това време управляващите продължаваха с пълна пара дискусията за Велико народно събрание, което трябва да пренапише конституцията, но не само да разреши продажбата на земя на чужденци, а и да промени съотношението на отделните власти. Накрая прокуратурата повдигна обвинение срещу Софиянски заради занижена оценка на Халите.
Възможно е да няма никаква връзка между тези неща, но нека от любов към политическата интрига да предположим, че има. Тогава излиза, че шансовете на дясното да направи нещо сериозно след изборите намаляват с нищенето на всяка стара съмнителна сделка на самопровъзгласилия се за обединител номер 1. А такива с лопата можеш да ги ринеш на всяко второ столично паве. Но колкото и да се пънат да търсят политически мотив в делата на главния прокурор, десните сами са си виновни, че заложиха на Софиянски. Все пак те не от вчера знаят, че именно на кмета анонимният фолклор посвети определението "корупция с усмихнато лице".
Наистина ли градоначалникът можеше да обедини разпокъсаните десни партии? Ако се гледа рейтингът на партията му - 1,5% (според последното изследване на НЦИОМ), отговорът е категорично "не". Подобен е процентът дори на още неучредилата се партия Новото време. Другата партия, която се чака да се роди - на Иван Костов, има 5%, което означава сигурно място в следващия парламент.
Само че в самия Софиянски анкетираните българи имат високо доверие, което съперничи само на рейтингите на Георги Първанов и Бойко Борисов. Той е сред хората, за които според социолозите обществото смята, че са достойни за премиери.
Уви в челната петорка няма друг политик, чийто произход да е седесарски. Следователно нискорейтинговите десни партии и особено СДС се блазнят от идеята да привлекат електорат с името на Софиянски на афиша. Не издържа и Надежда Михайлова на изкушението и дума не промълви, когато кметът покани всички, викали на митинги, да влязат в ССД, за да преживеят развода с Иван Костов. Всъщност компромисът, направен от синята лидерка с подкрепата на Софиянски на втория тур, има цена. Сега, когато прокуратурата погна градоначалника, Михайлова и Владимир Кисьов се почувстваха длъжни пак да го подкрепят. Говорителят Николай Младенов заподозря, че атаката срещу техния партньор е сътворена от БСП с подкрепата на Костов.
Това беше глупаво или поне политически недалновидно поведение на уж опитните политици от "Раковски" 134. С рамото, което подложиха под дискредитирания Софиянски, те се обвързаха с неговия евентуален провал. Да не говорим, че думите им са подозрително лицемерни, като се има предвид, че Михайлова сама спомена сакралната фраза "корупция в общината", когато още се бореше срещу Софиянски на първия тур.
В СДС скоро ще извадят следващия коз срещу халтавата превръзка на Темида. Щом Софиянски не може да напуска страната по искане на прокуратурата, няма да може да участва в обединителната среща, организирана от Европейската народна партия, в Будапеща. Там едва ли Надежда ще се прегръща с Костов, щом го няма кмета. Значи прокуратурата е сложила прът в колелото на дясното обединение.
А ако СДС не се обедини с Костов - поради непримирима вражда, и със Софиянски - поради съдебнопроцесуални пречки и компрометиращи данни за него, кой ще пречи на БСП да направи съюз със Симеон и Доган и да състави мнозинство?
Впрочем любителите на дълбоките конспирации провиждат в атаката срещу Софиянски точно такъв залог - левите или десните ще примамят центристките НДСВ и ДПС. БСП, както е известно, има болезнена нужда от партньори, за да направи кабинет и на него да се гледа с добро око. Предпоставките са налице: Доган и Софиянски току-що се скараха, а Симеон няма да рискува да покрива гърба на кмета.
Ако социалистите плюс част от жълтите и Сокола имат мнозинство, а следващият парламент е велик, точно те ще държат писалката, когато се оформят текстовете на новата конституция. Това вероятно не се харесва на американските приятели на кмета, но сигурно е по-добрата перспектива за прокуратурата. Засега само десните се заканват да снемат власт от хората на Филчев при пренаписването на основния закон и се позовават на призивите отвъд океана. БСП, НДСВ и ДПС мълчат по въпроса.
Лошото за Софиянски и приятелите му е, че едва ли ще могат успешно да представят атаката като политическа поръчка. Защото дори Халите да се окажат кьорфишек, прокурорите със сигурност разполагат с десетки дебели папки с кметските дела. Същите, които Надежда Михайлова се побоя да разгърне.


 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени