news.bg / дата: 17.04.2004 17:09


Нелегални мюсюлмански училища у нас проповядват фундаментализъм

Седем гнезда за създаване на фундаменталисти съществуват в България. Това съобщи в Разград, цитиран от Дарик радио, Неджиб Дауд, главен мюфтия на едно от мюсюлманските изповедания в страната.

Ректорът на висшия мюсюлмански институт в столицата Мустафа Алиш е главен организатор на мрежата, съпричастни са и главният мюфтия Фикри Сали и районните мюфтии на София и Разград Али Хайредин и Мехмед Аля, каза още Дауд.

В седем нелегални и полулегални училища се промиват мозъците на децата на мюсюлманите в България, каза лидерът на сунитско-ханефитското вероизповедание. Той е уведомил органите на реда за гнездата. По сигнала се работи.

След като завършели обучението си в България, децата, вече над 100 на брой, били изпращани да учат в арабски страни. Първо обаче подписвали клетвени декларации, че се задължават да се борят в името на Аллах, т. е., да участват в джихад.

Мустафа Алиш, който е бивш главен мюфтия, преди години е участвал в учредителната конференция на организацията “Братя мюсюлмани” в Афганистан, каза Дауд.

Седемте училища, където се обучават фундаменталистите, са в Доспат, Сърница, Сливен, Устино, Смолянско, Люлюково, община Руен, Каварненско, и исперихското село Делчево, твърди Дауд.
 

 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени