СКАНДАЛ НА ДЕНЯ
 http://www.focus-news.net/

За подкупа и министъра

 

 29 април 2004 |


Бившият зам.-министър на културата Бисера Йосифова, която беше освободена от длъжност, съобщи на прокурора името на човека, който й е предложил подкуп от 150 хил. долара за направата на Галерията за чуждестранно изкуство в “Арт хотел”. Това стана след продължилия 4 часа и половина разпит във Върховна касационна прокуратура.
Бисера Йосифова разказа на прокурор Мариана Борисова историята за идейния проект за превръщане на галерията в хотел. От сегашните депутати от ДПС, никой няма връзка с турската фирма, която е искала да превърне сградата на Националната галерия за чуждестранни изкуства, в хотел. Това заяви заместник-председателят на ДПС Емел Етем. Бисера Йосифова беше поканена от ДПС вчера на среща в парламента, но не дойде.БНТ - По света и у нас
Разпит на Бисера Йосифова за продажбата на галерията

Освободената вчера от длъжността заместник-министър на културата Бисера Йосифова съобщи в Главната прокуратура името на строителния предприемач, който й е предложил подкуп за превръщането на галерията за чуждестранно изкуство в хотел. Йосифова уточни, че той е българин, който се занимава със строителен бизнес и няма нищо общо с турския холдинг "Ем Ен Джи", който бе замесен в скандала. Въпросният бизнесмен е посредничил от името на фирма, която е целяла да бъде предпочетена за подизпълнител на проекта на Министерството на културата за музеен център. Разпитът на Йосифова продължи четири часа и половина.


БТВ – Новините – 19.30
Уволненият заместник-министър на културата Бисера Йосифова разкри името на бизнесмена, който й е предложил подкуп

Бисера Йосифова влезе в прокуратурата в 10 часа. Тя даде своите показания в продължение на 4 часа и половина. Йосифова уточни пред журналисти, че посредникът е българин и е строителен бизнесмен, но няма нищо общо с турския холдинг, който беше замесен в скандала с галерията.
Освободеният заместник-митнистър на културата Бисера Йосифова, разкри пред прокуратурата името на строителния бизнесмен, който й е предложил подкуп от трето лице. След четиричасов разпит, тя подчерта, че бизнесменът не е свързан с бившия депутат от ДПС, който е бил посредник между министерството и турската фирма "Ем Ен Джи холдинг".
Бисера Йосифова влезе в прокуратурата в 10 часа. Тя даде своите показания в продължение на 4 часа и половина. Йосифова уточни пред журналисти, че посредникът е българин и е строителен бизнесмен, но няма нищо общо с турския холдинг, който беше замесен в скандала с галерията.
Мотивът му е бил ясен. Някои среди да изпълняват подизпълнителната дейност на строителния обект.
Йосифова заяви, че няма политически елемент за нейното освобождаване.
"Може би попречих на икономическите интереси на хора от Министерството на културата", предполага тя.
На въпрос, защо не е сезирала съдебната власт, че й е искан подкуп, Йосифова заяви, че е сезирала министъра на културата Божидар Абрашев.
От сегашните депутати от ДПС, никой няма връзка с турската фирма, която е искала да превърне сградата на Националната галерия за чуждестранни изкуства, в хотел.
Това заяви заместник-председателят на ДПС Емел Етем. Бисера Йосифова беше поканена от ДПС днес, на среща в парламента, но не дойде.
"Няма колега от ПГ-ДПС, който да е имал контакти с тази фирма и да е лобирал, където и да е за нея, за действията й в България, поясни заместник-председателят на ДПС Емел Етем.
Ако става дума за бивши депутати от ДПС - Гюнер Тахир, е един от тях, Осман Октай също, нямам представа, тя трябва да каже кой е, но от двадесетте депутати от ДПС, с които вие се срещате, нито един от тях няма връзка с тази фирма."
Правителственият говорител Димитър Цонев обясни, че освобождаването на заместник-министъра на културата Бисера Йосифова, не е свързано с нейните изявления по случая с Националната галерия за чуждестранно изкуство. Тя е освободена по предложение на министъра на културата Божидар Абрашев, направено отдавна. Цонев допълни, че е убеден, че премиерът, освен че е взел предвид мотивите, посочени от министър Абрашев, е направил и свой анализ и е взел самостоятелно решение. Според Цонев, Йосифова е била уведомена за решението на премиера.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Близо пет часа беше разпитвана бившият заместник-министър на културата Бисера Йосифова

Близо пет часа беше разпитвана бившият заместник-министър на културата Бисера Йосифова. Пред прокурора, тя разкрила, че българин- бизнесмен й предложил пари, за да уреди наша фирма за подизпълнител на проекта. Бизнесменът я познавал от комсомолските години. Нямал нищо общо с турската фирма .Йосифова обаче отказа да назове името му пред журналисти. Бившата заместничка на Абрашев посочи като причина за уволнението й бизнесинтерсите на хора от министерството.
Бисера Йосифова – бивш заместник-министър на културата
“Не ,няма да стане, защото съм готова още четири часа ще прекарам в прокуратурата. Определен тип чиновници, които са фаворити в това министерство и те практически ръководят културата”
Бисера Йосифова твърди,че бивш депутат от ДПС е посредничел на турския холдинг. И Днес обаче тя отказа да назове името му.Според заместник-председателя на парламентарната група на ДПС Емел Етем обаче Йосифова или е размислила, или излъгала.
Емел Етем заяви “Нямали сме разговор с министъра на културата,нито с премиера по този въпрос”.Самата Бисера Йосифова също отрече да има политически елемент в уволнението й.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Предложение за уволнението на Бисера Йосифова е имало много преди този момент заяви Димитър Цонев

Предложението за освобожджаването на заместник-културния министър Бисера Йосифова е направено много преди тя да изнесе данни за скандала с галерията за чуждестранно изкуство. Това заяви правителствения говоритер Димитър Цонев. Според него, не трябва да се прави връзка между уволнението й и проверката на прокуратурата, която тече в момента. В подкрепа на тезата си, правителственият говорител припомни и дългия срок, в който Йосифова е била в болнични. Той беше категоричен, че премиерът не се е повлиял единствено от желанието на ресорния министър Божидар Абрашев да уволни подчинената си.
Синхрон – Димитър Цонев
Димитър Цонев беше категоричен, че министър-председателя е взел решението си да освободи Бисера Йосифова след обстоен анализ. Правителственият говорител обаче не успя да съобщи мотивите на премиера. Той не можа и да уточни дали министър-председателя е водил разговор на четири очи с Йосифова или по телефона, но такъв разговор е имало. Припомням, че заместничката на Божидар Абрашев е обвинена в нелоялност и уронване престижа на министерството.


Дарик радио - Вечерна основна емисия - 18:00
Бившият зам.-министър на културата Бисера Йосифова, която снощи бе освободена от длъжност, съобщи на прокурора името на човека, който й е предложил подкуп от 150 хил. долара за направата на Галерията за чуждестранно изкуство в “Арт хотел”. Това стана след продължилия 4 часа и половина разпит във Върховна касационна прокуратура.
Бисера Йосифова разказа на прокурор Мариана Борисова историята за идейния проект за превръщане на галерията в хотел.
Бисера Йосифова: “Казах името на човека, който ми предложи подкуп, аз не мога да ви кажа, защото...”
Въпрос: Българин ли е?
Бисера Йосифова: “Българин е, няма нищо общо с “Ем Ен Джи”, свободен бизнес, той самият е строител, не е публична личност, познат от комсомола. Мотивът му беше много точен - той беше посредник от някои среди, за които не ми каза, не ми огласи. Имат голям интерес при една такава могъща инвестиция да бъдат изпълнители в един такъв могъщ проект”.
Йосифова подчерта, че посредникът за подкупа няма нищо общо с турския холдинг. Тя не е сезирала прокуратурата за подкупа, защото според нея е напълно достатъчно, че е уведомила за това министър Божидар Абрашев и президентската власт. Според самата нея имат интерес от отстраняването й: “ Хора от Министерство на културата и кръжащи около тях, определен тип чиновници, които са фаворити в това министерство и практически ръководят културата”.
Посредникът от ДПС, довел “Ем Ен Джи”, е бивш депутат от ДПС, но няма нищо общо с предлагания подкуп, уточни Йосифова.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Освободената от поста заместник-министър на културата Бисера Йосифова бе разпитвана в сградата на Главна прокуратура повече от 4 часа. Тя е давала обяснения във връзка с обявената от нея информация за предложения й подкуп от 150 хиляди долара. По време на разпита Йосифова е казала името на човека, предложил й подкуп. “Аз не мога да ви кажа, защото го казах пред прокуратурата. Българин е, няма нищо общо с “MNG холдинг”. Бизнесмен е, български бизнесмен е. На мен ми е известен, защото съм от тяхното поколение и го познавам от комсомола. Не е публична личност, но мотивът му беше много точен. Той бе посредник от някои среди, който не ги огласи, които разбирам, че имат голям интерес при една такава голяма инвестиция да бъдат подизпълнители, в един такъв голям проект.”, каза още Бисера Йосифова. Тя допълни още, че не е получила заповедта си за уволнение. Според нея няма политическа намеса за отстраняването й, а по-скоро икономически интереси.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Вчерашното уволнение на заместник-министъра на културата Бисера Йосифова не е свързано с назначената проверка на фактите и обстоятелствата свързани с проекта за трансформиране на Националната галерия за чуждестранно изкуство в хотел. Това заяви правителственият говорител Димитър Цонев в отговор на въпрос, защо Йосифова е била уволнена преди да са ясни резултатите от продължаващата все още проверка. Цонев добави, че предложението на титуляра на ведомството - министър Абрашев, за освобождаването на неговата заместничка Бисера Йосифова е постъпило значително по-рано и съответно няма връзка с изявленията й за предлагани подкупи с цел реализация на проекта от турска фирма. Запитан дали премиерът е разписал заповедта за уволнение само на базата на предложението на министър Абрашев, Димитър Цонев заяви, че министър-председателят има и свои източници за информация и със сигурност е взел решението след сериозен анализ.


Слух за рокади в кабинета до юни
След уволнението на Бисера Йосифова от културното министерство сред депутатите тръгнаха пак слухове за смени в кабинета. Повод дала сбирката на лидери на ДПС и НДСВ при премиера в понеделник, на която станало дума за съдбата на Божидар Абрашев. Депутати казаха, че Валентин Церовски вероятно ще освободи двама замове. На мястото на Хасан Хасан, с когото са в открит конфликт, ДПС щяло да даде нов човек за контрола върху фондовете. Хората на Доган отрекоха да има договорка,но признаха, че са отслабили натиска срещу Церовски, защото е късно за смени. Според запознати темата за промени в МС била засегната в разговор на премиера с президента този месец. Симеон щял да пристъпи към рокади само в най-краен случай.
На депутати от НДСВ много им се иска смяната и на Игор Дамянов и Милко Ковачев, но това едва ли ще стане. Някои чули, че при Симеон бил обсъден вариант да си отидат Свинаров и ген. Колев, за да не излезе, че ГЩ е спечелил срещу министъра. Президентът обаче етвърдо зад генерала.
в. 24 часа - стр. 4


Не можели да забранят на Люлина да говори!
Правителството не може да забрани на съпругата на министър Абрашев да се изказва във вестниците. Така говорителят Димитър Цонев отговори на журналистически въпрос на какво основание Люлина Абрашева се произнася пред медиите за работата на мъжа си.
"Все пак тя е свободен български гражданин, който се ползва от всички права на конституцията в страната.
Дайте да не сегрегираме Люлина само заради това, че е съпруга на министър Абрашев, и дай забраним да говори пред медиите", обясни правителственият говорител.
Според него семейство Абрашеви са достатъчно възрастни, за да преценят дали е трябвало да приемат пътуването до Анталия за сметка на турската фирма.
Заради тази фирма, която поиска да направи от галерията за чуждестранно изкуство хотел, избухна скандал. По-късно се разбра, че министерската двойка пътувала на разноски на турския бизнесмен.
"Няма начин премиерът да не е знаел за задграничната визита на своя министър, но не бе сигурен дали Симеон е бил запознат напълно с предмета и финансовата страна на пътуването", каза Цонев. В Министерския съвет се водели на отчет само командировките, които са за сметка на правителството. Говорителят обеща да провери при какви условия е извършено пътуването на семейство Абрашеви и други служители от министерството в Анталия. Ако Абрашев е нарушил закон, имало компетентни органи, които да установят това, каза Цонев.
Проверката, разпоредена от премиера в Министерството на културата, не била свързана с изявленията на Бисера Йосифова. Предложението за нейното освобождаване е направено от Абрашев, преди тя да съобщи, че е получила предложение за подкуп от 150 000 долара.
Симеон се е доверил на мотивите на културния министър, за да я уволни, призна Цоневь По негова информация Йосифова е била уведомена за освобождаването си малко преди подписването на премиерската заповед.
Заради скандала с галерията-хотел, вчера бившият зам.-министър на културата Йосифова прекара вчера 4 часа и половина в прокуратурата, където бе разпитвана заради скандала с Галерията за чуждестранно изкуство. На излизане от прокуратурата тя разбра от репортери, че ръководството на ДПС се кани да предприеме наказателни мерки заради неявяването й на заседанието на ПГ на ДПС във връзка с твърденията, че бивш депутат от движението е лобирал за турския инвеститор.
„Телефонът ми беше изключен, досега ме разпитваха", обясни Йосифова.
„Още в ранния следобед на вторник разговаряхме със секретарката на Йосифова по телефона, че ПГ има желание да се срещнем с нея", обявиха от пресцентъра на ДПС. По-късно същия ден те получили потвърждение, че Йосифова ще ги посети с предварителната уговорка, че е възможно малко закъснение. След като повече от час чакаха бившата зам.-министърка, зам.-шефовете на ДПС Емел Етем и Лютви Местан заявиха: „Или ни е излъгала, или е размислила дали наистина иска да се срещне очи в очи с нас."
Етем съобщи, че вътрешно разследване в групата показало, че нито един от депутатите на Доган нямал връзка с турската фирма. „Бивши депутати от ДПС са и Гюнер Тахир, и Осман Октай", припомни тя, но отклони въпроса подозира ли някого от двамата. u Запитана ще съди ли ДПС Йосифова за клевета, Емел Етем каза: „Имаме законово основание, но нека първо да се видим с нея." През миналата седмица бившата зам.-министърка на културата съобщи на пресконференция, че й е бил предлаган подкуп от 150 000 долара, за да одобри проекта на турската фирма MNG, която искала да построи хотел с бани и сауни в сградата на галерията.
Онзи ден Йосифова бе уволнена от премиера Сакскобургготски. До 16 часа вчера тя не беше получила заповед за уволнението си. Въпреки това кабинетът й в Министерството на културата беше опразнен по заповед на министър Абрашев, видя екип на "24 часа".
Известната изкуствоведка бе обвинена в нелоялност към екипа и уронване на престижа на министерството. Самият Абрашев пък заяви, че е поискал оставката й още преди време като член на съвета на директорите на "Реставрация" Е АД заради неправомерно отдаване на обекти под наем.
в. 24 часа - стр. 27


Уволнената Йосифова съобщи в прокуратурата посредника на подкупа
Бившият зам.-министър на културата Бисера Йосифова е съобщила в прокуратурата името на посредника, който й е предложил подкуп за превръщането на галерията за чуждестранно изкуство в хотел. Той е българин, занимава се със строителен бизнес, познавам го още от комсомола, каза Йосифова. По думите й човекът няма нищо общо с турския холдинг MNG, предложил проекта, а е представлявал интересите на подизпълнители. Йосифова предположи, че с разкритията си е попречила на икономическите интереси на хора от Министерството на културата.
В прокуратурата бившият зам.-министър е разказала и за посещението на министър Божидар Абрашев и група експерти в Турция, където е трябвало да се запознаят с качеството на строителството. В отговор на въпрос тя каза, че бивш депутат от ДПС е завел турската фирма във ведомството, като подчерта, че депутатът няма нищо общо с посредника.
Ръководството на ДПС отрече в сряда движението да е оказало натиск върху премиера и министъра на културата за освобождаването на Йосифова. Проверка в парламентарната група е показала, че нито един от сегашните й членове няма контакти с въпросната фирма.
Зам.-председателят на движението Емел Етем не се ангажира с бивши членове, сред които посочи напусналите Осман Октай и Гюнер Тахир. Заради четиричасовия си престой в прокуратурата Йосифова в сряда не се отзова на поканата на ДПС да даде обяснение защо е замесила партията в скандала. Това ни дава основания да мислим, че или е излъгала, или е размислила, коментира обаче Емел Етем.
Освобождаването на Йосифова във вторник е по отдавнашно предложение на министър Абрашев и няма връзка със скандала, каза говорителят на правителството Димитър Цонев. Според него заповедта е подписана не под влияние, а след обстоен анализ на премиера. При съмнение за корупция компетентните органи трябва да установят истината, отговори Цонев по повод делегацията до Турция. Той потвърди, че е имало разрешение от премиера за пътуването, но то не е било оформено като командировка от Министерския съвет. Посещението е било неофициално, не съм готов да отговоря каква е формата на разрешението - отпуск, екскурзия или друг вид пътуване, каза говорителят.
в. Дневник - стр. 2


Разпитват Йосифова 4 часа
Бившият заместник-министър на културата Бисера Йосифова е съобщила в прокуратурата името на посредника, който й е предложил подкуп за превръщането на галерията за чуждестранно изкуство в хотел. Разпитът й продължи над 4,5 часа. Уволнената завчера заместничка на Абрашев каза пред журналисти: “Съобщих на прокурор Марияна Борисова, че посредникът е българин, занимава се със строителен бизнес, познавам го още от годините си в комсомола.” Самият посредник нямал нищо общо с турския холдинг “MNG”, който беше замесен в скандала с галерията. Нямало обаче намесен политически елемент. Посредникът представял среди с интерес да бъдат подизпълнители на такъв голям обект. Може би попречих на икономическите интереси на хора от Министерството на културата, каза Йосифова в отговор на въпрос защо бе уволнена така светкавично. Уволнената заместничка на Божидар Абрашев за пореден път каза, че бивш депутат от ДПС е завел турската фирма в Министерството на културата, като подчерта, че депутатът няма нищо общо с човека, опитал се да я подкупи. ДПС отрече вчера да е оказвало натиск за уволнението на Бисера Йосифова, както и депутат от Движението да е лобирал за проекта на турската фирма "MNG" за превръщане на Националната галерия за чуждестранно изкуство в хотел и търговски център. Хората на Доган бяха поканили Йосифова в парламента, за да изясни твърденията си, че ДПС е побирало за "MNG", но тя не дойде. "Неявяването на г-жа Йосифова ни дава основание да смятаме, че е размислила дали да се яви, или е излъгала", коментира по този повод Емел Етем. "Госпожата трябва да уточни дали няма предвид бивши депутати като Гюнер Тахир или Осман Октай", подчерта Етем.
Според източници от Министерството на културата за турската инвестиция и преобразуването на галерията в хотел е лобирал близкият до ДПС скулптор Вежди Рашидов. Емел Етем не коментира този слух и заяви, че ДПС има основание да съди Йосифова за клевета.
в. Дума - стр. 1, 2


Асен ИВАНОВ, Строителен бизнесмен давал подкупа на Бисера Йосифова
Строителен бизнесмен е човекът, който е предложил $150 000 на вече уволнения зам.-министър на културата Бисера Йосифов. Това обяви вчера самата тя, след като повече от 4 часа беше разпитвана по случая в прокуратурата. Миналия четвъртък Йосифова обяви, че посредник на турската фирма "MNG" є предложил парите, за да одобри проект да бъде построен хотел в Галерията за чуждестранно изкуство в столицата.
"Казах името на този човек на прокурора Марияна Борисова. Човекът не е известно лице и няма нищо общо с "MNG". Аз го познавам още от годините в Комсола", каза Йосифова. Мотивът на посредника бил много точен и той представлявал някои среди,
По време на престоя си в прокуратурата бившият зам.-министър на културата е разказала подробно за проекта за музеен комплекс около галерията. Тя е коментирала първите посещения на представители на турската фирма в министерството. Разказала е подробно и за проектите, предложени от "MNG", както и за посещението на министъра на културата Божидар Абрашев и група експерти в Анталия, където е трябвало да се запознаят с качеството на строителството.
Йосифова разказала на обвинителите, че бивш депутат от ДПС е човекът, който е завел "MNG" в Министерството на културата. Изкуствоведката не знаела името му, но беше категорична, че той няма нищо общо с посредника с подкупа.
За уволнението си Йосифова коментира, че според нея няма намесен политически елемент.
"Може би попречих на икономическите интереси на хора от Министерството на културата", добави още тя.
"Освобождението на Бисера Йосифова не е свързано със скандала с предложения подкуп и нейните изявления напоследък. То е по направено отдавна предложение на министъра на културата, заяви вчера правителственият говорител Димитър Цонев. Цонев бил убеден, че премиерът Симеон Сакскобутгготски освен мотивите на Абрашев е направил и свой анализ за да вземе решението за уволнението.
"Не може един министър да напусне страната без разрешение от премиера. Убеден съм, че има съгласие на премиера за пътуването на Абрашев, но не зная под каква форма е дадено то", отговори говорителят на въпрос знаел ли е премиерът за пътуването на Абрашев и съпругата му до Анталия за сметка на "MNG".
Бившият зам.-министър Бисера Йосифова пред “Монитор” след разпита: Циреят се пукна
­ Г-жо Йосифова, говорихте ли с вашия работодател ­ Симеон Сакскобургготски за уволнението ви?
­ Не, никой не ме е информирал. Следобед е пристигнал документът в министерството.
­ Какво е вашето обяснение ­ след толкова скандали премиерът отново запази Абрашев, а жертва зам.-министър, който се ползва с уважението на колегите си?
­ Откъде да знам? Аз не принадлежа към каквато и да е партия. Един зам.-министър винаги изгърмява, за да запази министъра. Този човек е изключително ценен за НДСВ, но не и за българската култура и това го казвам най-отговорно. Ако така някой си сменя бельото, както Министерството на културата зам.-министрите, то той ще е много чистоплътен човек. Всички зам.-министри досега, включително и аз, колкото нескромно да звучи, сме хора с място в българската култура.
­ Според министър Абрашев сте отстранена за констатирани нарушения в дейността на "Реставрация" ЕАД, в чийто съвет на директорите участвате. Вашият коментар?
­ В този борд на директорите участвам не само аз. Той беше оглавен от архитект Близнаков, проф. Божидар Димитров е третият човек. В момента тече проверка и за каквито и нарушения да става дума, ако изобщо се установят, ще дадем обяснения заедно с колегите.
­ Какво научихте от престоя си на зам.-министерско кресло?
­ Че, общо взето, човек трябва да вярва на себе си и на малък кръг свои приятели. Научих също, че в този си вид Министерството на културата е негодно и една голяма част от човешкия материал в него също. Няма национална политика по отношение на културата и културата не се вмества в ничий мандат. Не трябва човек да мисли, че с него започва и свършва всичко "След мен и потоп".
­ Обвиняват ви, че направихте скандалните разкрития, защото се домогвате до поста. И че имате връзка с кръгове, които целят дестабилизация на правителството.
­ Аз не знам такива кръгове да има. Абрашев каза, че аз въобще не съм му известила за предложението за рушвет. А онзи ден г-жа Анда Палиева разтреперана каза по телевизията, че аз съм го обявила на всеослушание пред целия състав на министерството. Колкото до тези мистериозни кръгове ­ моите кръгове са на интелектуалци, художници, артисти. Те все още не са превърнати в недвижими паметници на културата.
­ Какво ще правите оттук нататък?
­ Смятам да си работя по занаята. Аз си имам свое място в галерия "Дечко Узунов". Смятам да реанимирам, защото се разболях. Такова кръвно вдигнах, както навремето Георги Липовански, когато беше зам.-министър на културата хвана диабет . В резултат на това кръвно припаднах и от това падане ми е проблемът ми с крака. Днешният ден мина най-леко. Циреят се пукна. За мен следва оздравяване.
в. Монитор – стр. 2


Йосифова каза на прокурор кой я е подкупвал
"Жожо, дай една цигара, че устата ми залепна от обяснения." Така Бисера Йосифова се обърна към шефа на галерията за чуждестранно изкуство Георги Липовански след разпита. Снимка Ани ПЕТРОВА
Съобщих на прокурор Марияна Борисова името на бизнесмена, който се опита да ме подкупи. Това каза уволнената преди ден от поста зам.-министър на културата Бисера Йосифова след разпит във Върховната касационна прокуратура вчера. Той продължи повече от 4 часа.
Скандалът за подкупа от $150 000 гръмна миналата седмица. Тогава се разбра, че от турската фирма "MNG" са предложили на Йосифова тези пари с искането галерията за чуждестранно изкуство в София да стане хотел.
Рушветчията бил български строителен бизнесмен. Аз го знам от Комсомола, уточни Йосифова. Тя каза, че бивш, а не настоящ депутат от ДПС е довел турските строители в Министерството на културата.
Посредникът представляваше среди, които имат интерес да бъдат подизпълнители на проекта, добави Йосифова. След нея във ВКП отиде и шефът на галерията за чуждестранно изкуство Георги Липовански.
Заради проточилия се разпит Йосифова не дойде на уговорена среща с ПГ на ДПС в парламента. Редно беше поне да се обади и да се извини, коментира зам.-шефката на движението Емел Етем. Тя намекна, че е възможно бившият депутат от ДПС, който е лобирал за фирмата, да е Осман Октай или Гюнер Тахир. И двамата обаче отрекоха.
Предложението на Абрашев да бъде уволнена Йосифова е направено много преди скандала с подкупа, обясни пък правителственият говорител Димитър Цонев. Заповедта за уволнение на Йосифова носи подписа на премиера. Пред него Абрашев упрекнал Йосифова в нелоялност.
Дайте да не сегрегираме Люлина Абрашева само защото е съпруга на министър. Това отговори Цонев на въпрос защо министершата си позволява да дава изявления за културното ведомство. Тя е свободен български гражданин и има право на мнение, смята Цонев.
в. Новинар стр. 3


Надя ИВАНОВА, Йосифова каза на прокурорите името на човека с подкупа
Бившият зам.-министър на културата Бисера Йосифова е съобщила в прокуратурата името на посредника, който й е предложил подкуп за превръщането на Националната галерия за чуждестранно изкуство в хотел. Това тя каза пред журналисти след прокурорски разпит, продължил повече от 4 часа. Йосифова е обяснила пред прокурор Марияна Борисова, че посредникът е българин, занимава се със строителен бизнес. Бившата заместничка на Абрашев изясни, че посредникът няма нищо общо с турския холдинг MNG, който беше замесен в скандала с галерията, той представлявал определени среди, които имали интерес да бъдат подизпълнители на такъв строителен проект. Уволнената отрече за политически елемент, но допусна, че е попречила на икономическите интереси на хора от Министерството на културата. Пред прокурора Йосифова разказала и за посещението на Божидар Абрашев и група експерти в Алания, близо до Анталия, където е трябвало да се запознаят с качеството на строителството. Пред журналисти уволнената каза, че бивш депутат от ДПС е завел хора от турската фирма в министерството, като подчерта, че депутатът нямал нищо общо с посредника.
Правителственият говорител Димитър Цонев обясни, че освобождаването на Йосифова не е свързано с нейните изявления напоследък. От сегашните депутати от ДПС никой няма връзка с турската фирма, която е искала да превърне сградата на галерията за чуждестранно изкуство в художествен хотел и търговски център. Това заяви пък зам.-председателят на ДПС Емел Етем. ПГ на ДПС бешe поканила бившия зам. културен министър в парламента, за да изясни твърденията си, че депутат от ДПС е лобирал за турския инвеститор, но тъй като уволнената не успя да пристигне в уговорения час, от движението решиха, че или е излъгала, или е размислила дали иска да се изправи пред парламентарната група.
в. Пари-стр. 5


Доротея ДАЧКОВА, Анелия БАШЕВА, Бисера Йосифова: Посредникът за подкупа е български бизнесмен
"Казах на прокурор Мариана Борисова името на човека, който ми предложи подкуп. Българин е, строител, няма нищо общо с MNG холдинг. Той е бизнесмен, когото познавам от комсомола." Това обяви вчера на излизане от Върховна касационна прокуратура, уволнената зам.министърка на културата Бисера Йосифова. Тя бе на разпит близо 5 часа. Преди да я уволнят, Йосифова обяви пред медиите, че й е предлаган подкуп от 150 000 долара, за да ходатайства Галерията за чуждестранно изкуство в София да бъде преустроена от MNG холдинг в арт хотел. В понеделник ВКП нареди проверка по случая срещу "отговорни длъжностни лица от Министерството на културата" за подкуп. Йосифова обясни вчера, че мотивът на посредника бил много точен. Той бил посредник от "някои среди, които имат голям интерес при една такава външна инвестиция да бъдат подизпълнители в такъв могъщ проект". Йосифова уточни, че посредникът за подкупа и този, довел турската фирма, са различни личности, които нямат общо помежду си. Вторият е ексдепутат от ДПС.
Бисера Йосифова не сезирала ВКП веднага, защото смятала, че е достатъчно да уведоми министър Абрашев и президентството.
"Може би не си спомня," обясни Йосифова думите на Абрашев, че не знае за предлагания рушвет.
Едва ли има натиск от ДПС за освобождаването ми, допълни Йосифова. Тя каза и че още не си е получила оставката. И догади мотива за уволнението си така - може би засегнахме някои икономически интереси на хора от МК. Отказа обаче да назове имена.
НАПРАЗНО ЧАКАНЕ
Близо час депутатите от ДПС чакаха в парламента Бисера Йосифова да дойде при тях. Във вторник след заседание на централното оперативно бюро тя е била официално поканена на среща, за да каже кой е депутатът от ДПС, завел турската фирма в културното министерство. Йосифова потвърдила, че ще се отзове, но по тава време бе извикана на 5-часовия разпит. Това не попречи на депутати от ДПС да коментират.
"Фактът, че Йосифова не дойде, ни дава основание да смятаме, че тя или е излъгала, или е размислила дали да се изправи през парламентарната група", заяви Емел Етем. Тя бе категорична, че нито един от депутатите от ДПС не е водил турския инвеститор в министерството на културата. "Ако става дума за бивши депутати от ДПС, сред тях са например Гюнер Тахир и Осман Октай, Йосифова трябва да каже кого има предвид", добави Етем. Тя беше категорична, че партията й няма намеса за уволняването на Йосифова, но подкрепя това решение.
в. Сега-стр. 2


Йосифова: Казах кой ми предложи рушвета
Таня КРАСИМИРОВА
СОФИЯ. Бившият зам.- министър на културата Бисера Йосифова е съобщила на прокуратурата името на човека, който й е предложил подкуп от 150 000 долара, за да ходатайства Художествената галерия за чуждестранно изкуство в столицата да бъде превърната в хотел. Това призна самата Йосифова след близо 5-часов разпит пред обвинителката от ВКП Мариана Борисова. Този човек е български бизнесмен, строител, който аз познавам от комсомола. Той не е публична личност, допълни уволнената във вторник зам.-министърка. Тя обясни още, че посредникът е бил изпратен от бизнессреди, които имат интерес при такава голяма външна инвестиция да бъдат подизпълнители на турската фирма "МНГ холдинг", която кандидатствала за скандалния проект. Йосифова каза още, че най-напред е сезирала за подкупа правителството в лицето на министър Абрашев и президентската власт. Тя категорично отрече да е имало натиск от страна на ДПС за освобождаването й от поста. Този, който доведе турската фирма МНГ в България е бивш депутат от ДПС, допълни Йосифова. Заради разпита тя не успя да участва в заседанието на народните избраници от партията на Доган. Няма наш депутат, който да има контакти с турската фирма и да е лобирал където и да е за нея, заяви след сбирката зам.-шефката на ДПС Емел Етем. Тя настоя Йосифова да обясни дали не става дума за бивши депутати като Осман Октай и Гюнер Тахир.
в. Стандарт - стр. 4


Зам.- министърката на културата разкри посредника на подкупа
Бившият заместник-министърът на културата Бисера Йосифова е съобщила в прокуратурата името на посредника, който й е предложил подкуп за превръщането на галерията за чуждестранно изкуство в хотел. Това тя каза пред журналисти след продължилото 4,5 часа обяснение пред прокурор. Йосифова е казала пред прокурор Марияна Борисова, че посредникът е българин, занимава се със строителен бизнес. Познавам го още от годините си в комсомола, каза Бисера Йосифова. Тя добави, че посредникът няма нищо общо с турския холдинг MNG, който беше замесен в скандала с галерията. Мотивът на посредника беше много точен и той представляваше някои среди, които имат интерес да бъдат подизпълнители на такъв строителен проект, добави тя. Според Йосиняма намесен политически елемент. Може би попречих на икономическите интереси на хора от Министерството на културата /МК/, добави още тя. По време на 4,5 часовия си престой в прокуратурата бившият заместник-министър на културата е разказала подробно за проекта за музеен комплекс около тази галерия. Тя е коментирала първите посещения на представители на турската фирма в министерството. Разказала е подробно за проектите, предложени от фирмата, както и за посещението на министъра на културата и група експерти в Алания, близо до Анталия, където е трябвало да се запознаят с качеството на строителството. Бисера Йосифова каза, че бивш депутат от ДПС е завел турската фирма в МК, като подчерта, че депутатът няма нищо общо с посредника.
в. Струма-стр. 5


Културата - клиент в прокуратурата
Четири часа и половина продължи вчера разпитът на уволнената заместничка на Абрашев Бисера Йосифова. Тя бе извикана по повод изявлението й в медиите, че й е предлаган подкуп, за да одобри преобразуването на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ) в хотел. Прокурор по случая бе Марияна Борисова. Преди седмица Йосифова направи скандални разкрития около преговори на културното министерство с турски холдинг. Вчера след нея ред при прокурорката чакаше и директорът на НГЧИ Георги Липовански, говори се, че и други от висшето ведомство ще бъдат препитани.
в. Труд-стр. 2


ДПС: Имаме право да я съдим
Йова АПОСТОЛОВА
ДПС има законово основание да търси наказателна отговорност за клевета от Бисера Йосифова, но трябва да се видим с нея, за да преценим какви мерки ще предприемем. Това заяви вчера зам.-шефката на ДПС Емел Етем след провалената среща с уволнената зам.-министърка на културата.
Етем отрече някой от депутатите на Доган да е побирал турската фирма да направи хотел от галерията за чуждестранно изкуство, както твърди Йосифова. Ако става въпрос за бивш депутат от ДПС, такива са ГюнерТахир и Осман Октай, допълни тя. За което Октай я обвини, че пуска фалшиви сигнали.
От ДПС отрекоха да са оказвали натиск за уволнението на Йосифова.
в. Труд-стр. 2


Бисера Йосифова, бивш заместник на културата: Попречих на нечии икономически интереси
Във вторник вечерта г-жа Йосифова бе уволнена от премиера Сакскобургготски. ДПС и прокуратурата вчера поискаха сметка от нея за думите й пред медиите.
- Казахте ли пред прокурора името на човека, който ви предложи подкуп от $ 150 хиляди?
- Съобщих името на посредника, който ми предложи подкуп. Той е свободен бизнесмен. Строителен предприемач.
- Посредникът има ли нещо общо с турския холдинг MNG, който беше замесен със скандала с галерията?
- Не. Той защитаваше интересите на определени бизнессреди, които биха искали да станат подизпълнители на един такъв могъщ инвеститор.
- Имаше съмнения, че този проект е наследен от кабинета „Костов"?
- Не, не ми е известно.
- Междуличностен ли е конфликтът ви с Божидар Абрашев?
- Конфликтът не е междуличностен, защото ако е така, насреща си човек трябва да има личност.
- Кой има интерес от освобождаването ви?
- Може би попречих на нечии икономически интереси на чиновници, хора в Министерството на културата и кръжащи около тях. Но това може да бъде само догадка. Поименно няма да ги казвам, защото и следващите четири часа ще прекарам в прокуратурата. Определен тип чиновници са фаворити в това министерство и те практически ръководят културата.
- Кой доведе турската фирма в министерството?
- Бивш депутат от ДПС. Но той няма нищо общо с посредника за подкуп.
в. Труд-стр. 2


Ива ИВАЙЛОВА, Тахир и Октай за рушвета в Министерство на културата
"Вероятно е Бисера Йосифова да визира с фразата "депутат от ДПС" бившите заместници на Доган - Гюнер Тахир или Осман Октай. Това предположи вчера Емел Етем от Движението за права и свободи.
Йосифова, която в понеделник премиерът освободи от поста зам.-министър на културата, още миналата седмица разказа на пресконференция, че турската фирма "Ем Ен Джи" й е предложила подкуп от 150 000 долара. Със съдействието на депутат от ДПС компанията искала да превърне в хотел столичната Национална галерия за чуждестранно изкуство. Дни по-късно Йосифова уточни, че визира бивш член на движението. Стана ясно още, че министърът на културата Божидар Абрашев е водил на екскурзия съпругата си Люлина на разноски на турската компания и е преговарял за сделката. Осман Октай коментира изявленията на бившата си съпартийка Емел Етем с думите "Не съм лобирал за никого. Възможно е обаче да се опитват да прехвърлят отговорността на Гюнер Тахир по линия на неговия братовчед Али Динчер".
Динчер е бивш кмет на Истанбул и съпруг на джаз певицата Йълдъз Ибрахимова. Представителството на фирмата "Ем Ен Джи" в София пък се ръководи от племенник на Динчер. Гюнер Тахир пък нарече подозренията на Етем "опит да се прехвърли отговорността от болната върху здравата глава" и категорично отрече да е свързан с въпросната фирма. От ДПС вчера се заканиха да съдят Бисера Йосифова за клевета и я поканиха за обяснения. Бившата заместничка на Абрашев обаче не дойде при депутатите, защото бе държана повече от 4 часа на разпит в прокуратурата. Тя е съобщила името на човека, предложил й подкупа, но отказа да го обяви пред медиите.
в. Виж - стр. 2


Бисера Йосифова на разпит в прокуратурата
Вече бившият зам.-министър на културата Бисера Йосифова, която бе уволнена преди два дни от премиера Симеон Сакскобургготски за нелоялност, бе привикана на разпит в Главната прокуратура вчера в 10,15 часа. При влизането си в Съдебната палата Йосифова отказа коментар, но по неофициална информация е давала обяснения във връзка с разпространените от нея данни
за предложения й от депутат от ДПС подкуп от 150 хиляди долара от турската фирма MNG. Преди няколко дни стана ясно, че компанията е искала да превърне Националната галерия за чуждестранно изкуство в художествен хотел и търговски център. Бисера Йосифова тогава съобщи скандала с подкупа и предизвика гнева на културния министър Божидар Абрашев.
Няма депутат от ДПС, който да е в контакти с турската фирма и да е лобирал където и да е за нея на територията на България, заяви зам.-председателят на движението Емел Етем. Хората на Доган вчера напразно очакваха Йосифова да обясни пред групата защо е замесила името на ДПС в скандала. Йосифова или е излъгала в твърденията си, или е размислила дали наистина иска да се изпра-
ви пред нас, коментира неявяването й Етем.
По повод освобождаването на Йосифова тя заяви, че ДПС няма нищо общо с уволнението й. Изглежда, и премиерът, и културният министър са преценили, че тя не е достатъчно коректна и лоялна към ведомството и нямат нужда от нея като специалист, смята Етем.
в. Земя – стр. 2


 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени