news.bg / дата: 29.06.2004 14:50


Откриха най-старата и най-масивната черна дупка

Американски астрономи откриха уникална свръхтежка и много стара черна дупка. Тази гигантска звезда е разположена в центъра на много отдалечена галактика.

Масата й, по предварителни изчисления на специалистите, е 10 милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето и приблизително е равна на общата маса на всички звезди в Млечния път.

Тя е много по-тежка от всички откривани досега черни дупки, пише електронното издание NEWSru.

За да достигне такива огромни размери и плътност, черната дупка трябва да се формирала в продължение на много милиарди години, непрекъснато притегляйки и поглъщайки материя.

Астрономите предполагат, че възрастта й е 12.7 милиарда години.
Това означава, че тя се е образувала само 1 милиард години след Големия взрив, при който се е "родила" Вселената и се смята, че това е една от най-старите свръхтежки звезди.

По времето, когато се е образувала тази черна дупка, Вселената е била много млада, коментира проф. Роджър Романи от Станфордския университет и шеф на изследователския екип. Много е трудно да разберем по какъв начин тя е достигнала тази маса, посочи той.
Толкова масивни черни дупки се откриват толкова рядко, че в началото не можахме да повярваме на очите си, допълни професорът.

Романи поясни, че тази находка е уникална не само заради гигантските й размери, но заради това, че нейното формиране се отнася към т. нар. "тъмни векове" - първите 1 милиард години след образуването на Вселената. Именно през този период са започнали да възникват първите черни дупки, звезди и галактики.

Съществуват няколко хипотези за образуването на черните дупки. Според една от тях, те се появяват след изгасването на звездите. Но това е само версия. Как се образуват подобни огромни космически обекти и каква е тяхната роля в еволюцията на галактиките, от научна гледна точка, досега не е известно.

Черните дупки са неразличими с невъоръжено око, тъй като заради огромната си маса те поглъщат дори и светлината. Те могат да бъдат открити само по огромната им гравитация, със сложна апаратура.

В нашата галактика също има черни дупки. Една от тях - свръхтежка, превъзхожда няколко милиона пъти по маса Слънцето и се намира в центъра на Млечния път.

Дори в отдалечените галактики досега не са откривани черни дупки, които надвишават 2 милиарда масата на Слънцето и така новата находка е уникална. Тя може да отвори нова страница в изследването на този космически феномен, смятат астрономите. Резултатите от наблюдението бяха публикувани в началото на юни в електроното издание на списание Astrophysical Journal Letters.
 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени