news.bg / 21.07.2004


Ал Кайда поиска да се изтеглим от Ирак

Как реагирахме на заплахата

джихад Групировка, представяща се като европейския клон на Ал Кайда, заплаши да извърши смъртоносни нападения в България и Полша, ако не изтеглят контингентите си от Ирак, съобщи АП.

Заплахата, публикувана в интернет сайт, е подписан от Ислямска групировка Таухид. То се появи днес в ислямски сайт, който често помества послания на Ал Кайда и други терористични групировки.
За момента не е ясно дали това същата групировка "Единобожие и джихад" (Ал Таухид уа ал Джихад), която действа на територията на Ирак и взе за заложници двамата български офьори.

Групата заявява, че България и Полша "ще си платят", също както са платили САЩ и Испания, имайки предвид атаките от 11 септември 2001 г. срещу Ню Йорк и Вашингтон и атентатите в Мадрид през март т. г.

 

Заплахата
Пред кръстоносното българско правителство, което се съюзи с американците, и пред българския народ настояваме за последен път - да изтеглите българските войски или, кълнем се, ще превърнем България в море от кръв, ако не изпълните исканията ни

Автентичността на изявлението и на групировката засега не може да бъде потвърдена, отбелязва АП.

Групировката се обръща към полския премиер Марек Белка със заплахата:
Изтеглете контингента си от Ирак или ще чуете звука на експлозиите, които ще ударят вашата страната във време, което ние ще изберем.

Полша твърдо остава в Ирак. Това заяви въпреки отправените заплахи за смъртоносни атаки от страна на терористичната организация полският заместник-министър на отбраната Януш Земке.
Той изтъкна, че изтеглянето на войниците от Ирак ще бъде "ужасна грешка" и само ще окуражи терористите.

Припомняме, че Полша вече обяви намерението си да намали числеността на контингента си в Ирак. От януари 2005 той ще бъде редуциран от 2500 на 1000-1500 военнослужещи.

КАК РЕАГИРАМЕ

Информацията се проверява от българските специални служби, каза пред Дарик радио правителственият говорител Димитър Цонев.
Това е агенция, която препредава неназован източник и точно коя е тази организация – има ли я – няма ли я – това са неща, които не могат да се коментират въз основа на една публикация в агенция, обясни Цонев.
По думите му такова нещо отново е имало преди месец.

Говорителят на Министерството на отбраната Румяна Стругарова заяви, че няма да се коментират медийни изяви, които не носят официален характер.

Ген. Колев: Армията ни е в готовност още от януари. Бойната готовност няма да бъде повишена, само ще бъдат актуализирани вече предписаните и изпълнявани мерки

“Лукойл”-Бургас повишава мерките за сигурност във връзка с отправените заплахи.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви във Варна, че изявленията на терористични организации не трябва по никакъв начин да се коментират.

Георги Петканов: Ситуацията е една и съща отдавна, всичко, което е необходимо, е направено. Нищо не се е променило в тази ситуация, такива заплахи ежедневно се отправят.

Борислав Ралчев, НДСВ: Позицията на правителството за българския контингент в Ирак не може да се промени. Това би било явно поддаване на шантажи, защото нито характеристиката, нито индентификацията на този, които отправя заплахите.
Струва ми се, че становището на българското правителство не може да бъде променено, защото това е въпрос на една глобална политика, която не касае само България.
 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени