http://www.segabg.com/30042004/p0050003.asp

 

Разширяването: Защо тях да, а нас - не?

Открийте отговора в портретите на 10-те отличнички

Георги Готев

Банално ли звучи, ако кажем, че утре ще бъде голям ден за Европа? Все пак е истина - най-голямото разширяване на Евросъюза с десет нови държави става факт, 450 милиона европейци образуват най-големия от финансова и икономическа гледна точка общ пазар в света, предстои да започнат да се учат да говорят с общ глас. Надеждите са, че европейската конституция, която предстои да бъде приета съвсем скоро, ще допринесе за това.
И макар Европа да има своите икономически проблеми, макар и континентът ни наскоро да бе изкуствено разделен на "стара" и "нова", тенденцията е ясна - Евросъюзът еволюира успешно. Европейското пространството без граници и общата валута бяха големи успехи, а решенията, които Евросъюзът предлага, по правило са по-добрите. Било в областта на решаването на глобалните проблеми на планетата, било за защита на обикновения консуматор.
Някои отбелязаха, че това е едно "стиснато" разширяване. Финансовият пакет на ЕС за 10-те предвижда трансфер от 40 милиарда евро за първите три години от разширяването, а от членски внос се очаква новите членки да платят около 15 милиарда, така че балансът е 25 милиарда. В сравнение с тази сума планът "Маршал", струвал на САЩ през 1948-1951 г. 13 милиарда долара, възлиза на днешни 92 милиарда долара или над 100 милиарда евро. А за присъединяването на бившата ГДР ФР Германия похарчи от 1990 до 1999 г. 600 милиарда евро. И въпреки това няма съмнение, че разширяването ще бъде успех и за новопостъпващите, и за старите членки.
15 години след падането на Берлинската стена обединението на Европа започва да става факт. България и Румъния също са част от петото разширяване на ЕС. Това се потвърждава от приетата неотдавна финансова рамка за присъединяването на двете страни, изготвена по същата методология като за 10-те. Дано двете страни да не допуснат провали във вътрешен план и дано 25-те не забравят обещанието да ги приемат в редиците си през януари 2007 г.
И все пак - защо не сме част от присъединяващите се днес на 1 май 2004 г.? Защото първоначално имахме равни шансове, и едва през декември 2001 г. в Лакен ни разделиха на 10+2.
Един индиректен отговор се опитваме да дадем с тези 10 визитни картички - портрети на новопостъпващите в няколко изречения. С какво те ни превъзхождат или с какво са успели да спечелят симпатиите на старите членки, може би е достатъчно ясно. А от таблиците е видно следното: макар и доходите да не са официален критерий за членство в ЕС, именно това е областта, в която България и Румъния силно изостават. Ако гражданското общество в България беше по-силно и не беше позволило на всички, които са ни управлявали досега, да ограбват националното богатство и да докарат народа до мизерия, щяхме и ние да сме в ЕС.

 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени