| СВЯТ | РУСИЯ
 

Чеченските терористи обявиха 20 млн. долара за залавянето на Владимир Путин

 

 8 септември 2004 | 21:41 | Агенция "Фокус"
Грозни. Интернет-сайт на чеченските терористи публикува изявление на Държавния комитет на отбраната – Маджлисул Шура на Чеченската република Ичкерия, в което се посочва, че комитетът обявява награда за залавянето на руския президент Владимир Путин.
“Държавния комитет на отбраната – Маджлисул Шура на Чеченската република Ичкерия” обявява възнаграждение от 20 млн. долара за страните, организациите или отделните граждани, които окажат помощ на правоохранителните органи на Чеченската република Ичкерия за задържането на военния престъпник Владимир Владимирович Путин, който в момента заема поста президент на Руската федерация”, гласи текстът на изявлението.
В текста се посочва, че руският държавен глава се обвинява в извършването на следните престъпления: разпалване на престъпна война в суверенната чеченска държава, в организирането на територията на Чеченската република Ичкерия на убийството на стотици мирни граждани, в това число и деца, в масови отвличания, изтезания и екзекуции без съд и присъда на мирни граждани на Чеченската република Ичкерия. Путин се обвинява също в многобройни преднамерени провокации, чиято цел е да дискредитират законната националноосвободителна борба на чеченския народ срещу чуждестранната военна агресия, в това число и организирането на кървавата баня на деца и възрастни в град Беслан в Северна Осетия.
В текста на изявлението, публикувано в Интернет се посочва, че руският президент е отговорен за пълното или частичното разрушаване на десетки чеченски градове и села, както и за организирането на многобройни престъпления, които нормите на международното право квалифицира като престъплението геноцид.