МЛАДЕЖТА НА ШЕЙСЕТТЕ

През февруари 1967 година Веселин Панайотов, главен редактор на списание "Младеж",  организира среща-разговор за младежта на шейсетте години - това е времето на Бийтълс, на хипитата, на Пражката пролет.... На Гагарин (1961), на разходилия се по Луната Армстронг (1969), на Мартин Лутър Кинг, на братята Кенеди.... Има един израз, който твърди, че човек сам се ражда и сам умира.
Това е вярно за малцина. Повечето хора се раждат с поколението си и умират с него.
Идат генерационните вълни една след друга, носят на гребена си своите истини, удрят се в брега на времето, разбиват се на пръски и с хиляди струйки се оттеглят в морето. Следа не остава от милиардите капки.
Малцина, единици са онези, дето сами се раждат и сами умират. Ще дам пример с безспорни имена: Омир, Сократ, Платон, Аристотел... Те сами са се родили и още са живи.
В споменатия разговор за младежта на шейсетте става дума за вълната. За онази, която вече се оттегля, тук-таме още приплясква в някое заливче. Отнася пясък и боклук от преминалото шоу. Големи дела оставяме!
Стенограмата на разговора през 1967 година, благодарение на късмет, е запазена.
Помествам я в Приказката България, защото е документ и си струва.
Нейна редактирана версия е публикувана в юнската книжка  на списание "Младеж" от 1967 година. Тиражът на списанието беше 55 хиляди. Всеки брой се допечатваше. Четяха го няколко стотици хиляди. Неговата независима политическа  линия правеше впечатление не само у нас.
Това личеше от поканите на  западните посолства до редакцията, от лекотата, с която журналистите на "Младеж" вземаха интервюта и провеждаха срещи в Лагера,  Европата и Америка, от преки изявления на именити чужденци...
Разговорът за младежта предизвика вълнения сред високото началство...
Краката на главния редактор отдавна се клатеха, този път яко се залюляха.
Издържа само месец - след
брой осми (през август) го уволниха и редакцията беше разбишкана.
 

 

Петко Симеонов

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990)   Докладът Ран-Ът Българският кръст Публикации  

Изследвания